شهید اندرزگو مجاهدی وارسته و ولایتمدار
تهران - ایرنا - شهید علی اندرزگو، روحانی و مجاهد مبارز سده معاصر است که توانست در مبارزه با رژیم طاغوت و برپایی نهضت اسلامی نقش مهمی ایفا کند و موانع مهمی را از پیشروی انقلاب اسلامی ایران بردارد و این نهضت مقدس را در آستانه پیروزی قرار دهد.
روحانی مجاهد و عالم مبارز، شهید حجت الاسلام سید علی اندرزگو، یکی از افتخارات روحانیت و حوزه های علمیه در سده معاصر است. این روحانی انقلابی در تبلیغ اسلام ناب، چهرهای فعال و تأثیرگذار داشت و در مبارزه با رژیم طاغوت و برپایی نهضت اسلامی، مبارزی کمنظیر بود. این مجاهد راه حق، توانست در تاریک ترین عصر اختناق با برقراری اتحاد در میان صف مبارزان و مخالفان رژیم طاغوت به نهضت اسلامی در مسیر پیروزی یاری رساند.
زندگی مبلغ شهید در یک نگاه
سید علی اندرزگو در 1318 خورشیدی در تهران چشم به جهان گشود. او در همان دوران نوجوانی به کسب علوم دینی روی آورد و با عالمان مجاهدی همچون شهید نواب صفوی آشنا شد و در ستم ستیزی از او الهام گرفت. اندرزگو در قیام 15 خرداد به عرصه مبارزه با رژیم گام نهاد و مورد تعقیب مزدوران ساواک قرار گرفت. پس از قیام 15 خرداد نیز دستگیر شد و زیر شکنجه های سخت تا آزاد شدن، لب به سخن نگشود. از آن زمان، وارد «جمعیت هیات مؤتلفه اسلامی» شد و در نخستین اقدام انقلابی با اینکه بیشتر از 19 سال نداشت در نابودی نخست وزیر حسنعلی منصور، سرسپرده آمریکا و عامل تصویب کاپیتولاسیون و تبعید امام خمینی (ره) همکاری کرد. از آن پس، رژیم به شدت در تعقیب او بود و این روحانی مجاهد برای اینکه مورد شناسایی ساواک قرار نگیرد با نام های مستعار و چهره های متفاوت ظاهر می شد.
شهید اندرزگو، در تسلیح و تجهیز انقلابیون و یاران امام خمینی(ره) نقش مهمی داشت و در عین مبارزه، هرگز لحظه ای از وظیفه تبلیغی خود کوتاهی نکرد. او با ایفای نقش های مختلف و با استفاده ماهرانه از لهجه های محلی گوناگون، داشتن کانال های قوی و گسترده ارتباطی مجزا، توانست قریب به 15 سال، یکی از مخوف ترین سازمان های امنیتی را حیران نگهدارد.(1)
شهید اندرزگو می کوشید، معارف اسلامی را از سرچشمه و منابع موثق و از عالمان و اساتید برجسته بیاموزد. به این جهت در تهران از محضر اساتیدی چون آیت الله سید حسین بروجردی، میرزا علی اصغر هرندی و آیت الله سید هاشم رسولی محلاتی بهره برد اما پس از اعدام انقلابی حسنعلی منصور به ناچار با نام شیخ عباس تهرانی در حوزه ادامه تحصیل داد. سپس به قم و مشهد رفت و بعد از مدتی در حوزه علمیه قم مشغول به تحصیل شد.
فهرست کتب خطی و قدیمی او که توسط ساواک ضبط شده به خوبی نشانگر علاقه وافر وی به مطالعه منابع ارزشمند اسلامی است. از مرور تاریخ زندگی این شهید برمی آید که او دست به قلم نیز بوده و آثار مکتوبی داشته که در اثر جا به جاییها یا حمله عوامل ساوک از میان رفته است. از جمله آثار وی می توان به مقاله ای با موضوع دانش سیاسی و دینی در نقد اعتقادات مجاهدین و انحرافات سازمان مجاهدین خلق که به همین جهت در معرض ترور آنان قرار داشت، اشاره کرد.(2)
شهید اندرزگو، کابوسی برای ساواک
سید علی اندرزگو از جنس چنین مؤمنانی بود که سازمان اطلاعات و امنیت کشور یا همان دستگاه ساواک از او می ترسید به طوری که سال ها این مجاهد مبارز برای مأموران ساواک به کابوسی وحشتناک تبدیل شده بود و آنان را هراسان و ترسان به دنبال خویش می کشاند. سفر به کشورهای متعدد، ارتباط با گروه های مختلف ضد رژیم، مبارزه فقط در خط ولایت، مهارت در تیراندازی و مبارزه مخفیانه، هوشمندی در تغییر چهره و لهجه از عوامل موفقیت سید در فعالیت های سیاسی، تبلیغی و فرهنگی در عصر خفقان بود.
در عرصه تبلیغ و اصلاح جامعه
شهید اندرزگو با تبعیت از امام علی (ع) و کمک از فریضه امر به معروف و نهی از منکر در روزگاری که خفقان و رعب و وحشت بر جامعه ایران حاکم بود در برابر حکومت جبار پهلوی ایستادگی می کرد. سید پیوسته در ایام مخصوص تبلیغی مشغول امور تبلیغ و ترویج معارف دین می شد. اغلب به روستاهای محروم و دور افتاده در استان خوزستان سفر می کرد.(3)
شهید اندرزگو برای انجام مرحله عملی نهی از منکر با مبارزان مسلمان و روحانیون انقلابی همراه می شد. روحیه ظلم ستیزی و عدالت طلبی و اجرای امر به معروف و نهی از منکر موجب شد که او در نوجوانی به مکتب شهید نواب صفوی در تشکیلات فدائیان اسلام جذب شود. شهید اندرزگو در نوجوانی و سال های شکل گیری شخصیتش با شهید نواب صفوی آشنا شد و منش و شخصیت این روحانی مبارز در ذهن و ضمیر او اثری ژرف گذاشت.
شهید اندرزگو از منظر اهل نظر
شهید اندرزگو مرتب با امام خمینی (ه) در ارتباط بود و فعالیت هایش را با ایشان هماهنگ می کرد.
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب در خصوص شخصیت علی اندرزگو می فرمایند: «لازم می دانم یاد کنم از شهیدی از سلال پیغمبر و از دودمان پاک علی، شهید سید علی اندرزگو. چریک مبارز مسلمان که امروز سالگرد شهادت پر افتخار اوست. فرزند علی بود، همنام علی بود، همگام و همراه علی بود. من لازم می دانم به امت مسلمان سفارش بکنم، سعی کنید این چهره های عزیز و ناشناخته را بهتر بشناسید.»
آیت الله سید هاشم رسولی محلاتی استاد شهید اندرزگو درباره او می گوید: «شهید اندرزگو جزو شاگردان خیلی خوب، آرام و بسیار مستعد و جدی بود. او را ندیدم تا وقتی که نزدیک انقلاب خبر شهادتش را شنیدم. چیزی که همیشه از او به یادم هست، تلاش در درس است.»
توانایی در سردرگم کردن ساواک و ماجرای گذر از رودخانه خطرناک در مرز افغانستان از جمله خاطرات حجت الاسلام سید علی اکبر ابوترابی از این شهید وارسته است.(4)
سرانجام شهید سیدعلی اندرزگو
دعای ماه رمضان علی اندرزگو در دوم شهریور 1357 خورشیدی به اجابت رسید. او در آن روز با ناکام گذاشتن آرزوی ساواک برای زنده گرفتنش، با 18 گلولهای که به او اصابت کرد به آرزوی خودش رسید و به فیض شهادت نایل آمد.
منابع و مأخذ:
1. ماهنامه شاهد یاران، گفت وشنود با برادر بزرگ ایشان، سید حسین اندرزگو، ص 57
2. روضه الواعظین، محمد بن احمد فتال نیشابوری، انتشارات رضی، قم، چاپ اول، 1375 ش،
3. نهج البلاغه،سید رضی، نشر هجرت قم، حکمت 374
4. پایگاه اطلاع رسانی مرکز اسناد انقلا ب اسلامی، مبارزات شهید اندرزگو در دهه 40
*س_برچسبها_س*