صادق کوشکی: جنایت آمریکا؛ نوعی خودزنی بود / فضای منطقه به شدت ضد آمریکایی شده
صادق کوشکی استاد دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو در خصوص ضرورت و چگونگی پاسخ ایران نسبت به حمله تروریستی و به شهادت رساندن سردار سلیمانی و ابومهندس گفت: اقدام تروریستی آمریکا با منافع آمریکا در منطقه نیز سازگار نبود یعنی آمریکاییها با این حرکت تروریستی خودزنی کرده و موقعیت خود را در منطقه به طور جدی به خطر انداختند. کوشکی با بیان اینکه آمریکاییها اگر میخواستند...
صادق کوشکی استاد دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو در خصوص ضرورت و چگونگی پاسخ ایران نسبت به حمله تروریستی و به شهادت رساندن سردار سلیمانی و ابومهندس گفت: اقدام تروریستی آمریکا با منافع آمریکا در منطقه نیز سازگار نبود یعنی آمریکاییها با این حرکت تروریستی خودزنی کرده و موقعیت خود را در منطقه به طور جدی به خطر انداختند.
کوشکی با بیان اینکه آمریکاییها اگر میخواستند معقول رفتار کنند نباید دست به چنین جنایتی میزدند گفت: با این اقدام آمریکا به طور همزمان خود را در برابر دو حاکمیت ایران و عراق قرار داد؛ آمریکاییها، سردار سلیمانی را معادل و هم تراز وزیر دفاع خود میدانستند یعنی عالی ترین مرتبه نظامی در آمریکا، از طرف دیگر ابومهندس، شاخصترین چهره جهادی عراق در دفاع از این کشور و مبارزه با داعش بود که آمریکا با شهادت این دو سردار، علاوه بر دولتهای ایران و عراق، ملتهای این دو کشور را نیز در برابر خود قرار داد و به همه اینها باید نفرت تک تک مردم آزاده منطقه را هم اضافه کرد.
استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران با بیان اینکه فضای منطقه به شدت ضد آمریکایی شده ادامه داد: آمریکا با اقدام نابخردانه و احمقانهی خود نفرت را حتی در دل افراد بی تفاوت نیز کاشت؛ از طرف دیگر، جنایت آمریکاییها عبور از تمام خط قرمزهایی بود که در منطقه داشتیم و این به معنای آن است که آمریکا رسما به دنبال جنگ و بی ثباتی در منطقه است.
وی با تاکید بر ضرورت پاسخ درخور از جانب جمهوری اسلامی خاطرنشان کرد: در این مقطع زمانی پاسخ متناسب از سمت جمهوری اسلامی ایران، مهمترین روش برای ایجاد موازنه و جلوگیری از بروز جنگ است؛ یعنی وقتی خطوط قرمز یک کشور توسط دشمن مورد تهاجم قرار میگیرد باید بتواند با دفاع و پاسخ متناسب به کشور مهاجم موازنه را برقرار کرده و از بروز جنگ جلوگیری کند.
کوشکی ادامه داد: اگر پاسخی در کار نباشد یا از لحاظ چگونگی و حجم پاسخ به اندازه کافی درخور نباشد؛ بحران ادامه مییابد و طرف مهاجم تشویق میشود تهاجم را ادامه دهد. بنابراین پاسخ به جنایت آمریکاییها در واقع انتقام نیست؛ بلکه تلاش برای ایجاد صلح و ثبات در منطقه است.
این کارشناس سیاسی با بیان اینکه اگر از جنبهی انتقام هم به موضوع نگاه نکنیم؛ رویکرد عقلانی حکم میکند که به تهاجم پاسخ درخور و متوازن داده شود و این تنها و بهترین راه برای جلوگیری از ادامه تنش و شروع جنگ است؛ تصریح کرد: آمریکاییها منافع متعددی را در منطقه دنبال میکنند و اهدافشان آسیب پذیریهای متنوعی نیز دارد؛ دست جمهوری اسلامی برای اینکه پاسخ خود را انتخاب کند؛ باز است و الان آمریکاییها هستند که باید از منافعشان در منطقه محافظت کنند.
استاد علوم سیاسی در این باره داد: آمریکاییها در منطقه در اتاق شیشهای هستند و منافع متنوع آنها از پایگاهها با کاربری متفاوت گرفته تا محلهای استقرار، بهترین فرصت را برای پاسخگویی ما فراهم میکند و بخاطر جنایتی که مرتکب شدند؛ تکتک نیروهایشان باید در نگرانی و اضطراب از مرگ به سر ببرند.
کوشکی در خصوص هدف این حمله تروریستی تشریح کرد: آمریکاییها علنا گفتند حمله به این دو سردار برای پیشگیری از اقدامات آینده بوده و نه ناشی از یک کنش قبلی مانند ورود و اعتراض مردم به سفارت آمریکا چرا که آمریکاییها میدانستند هیچ آسیبی به سفارتشان وارد نشده و این آمریکا بود که با حمله به پایگاه حشد الشعبی در منطقه قائم شروع کننده درگیری بود؛ نه مردم عراق.
استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در پایان در خصوص واکاوی ابعاد حقوقی این ماجرا گفت: عراق برای حضور آمریکا در خاک خودش قراردادها و پروتکل هایی دارد؛ حملهای که آمریکا به پایگاه حشد الشعبی در منطقه قائم در مرز ایران و سوریه انجام داد و جنایتش در به شهادت رساندن دو سردار مقاومت، هر کدام به تنهایی نقض حق حاکمیت و پروتکلهایی است که ارتش آمریکا با دولت عراق داشته؛ چون ارتش آمریکا قواعدی را که باید رعایت نکرده و بایستی به فکر خروج از عراق باشد.
کوشکی با بیان اینکه مهمترین مطالبهی عراقیها نیز اخراج آمریکاییها است؛ جمع بندی کرد: از طرف دیگر چند نفر از اتباع ما در کشور عراق بودند و تهاجم به آنها تهاجم به ایران نیز محسوب میشود و ما هم حق دفاع مشروع داریم.