یک‌شنبه 30 اردیبهشت 1403

عادی سازی روابط ایران و عربستان فصل جدیدی در دوران پسا آمریکا گشود

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
عادی سازی روابط ایران و عربستان فصل جدیدی در دوران پسا آمریکا گشود

علی شفیعی اقدم، نائب واحد سیاسی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه امیرکبیر در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گفت: اخیرا ایران و عربستان پس از هشت سال با میانجیگری چین به عادی‌سازی روابط خود پرداختند و با این توافق فصل جدیدی در جهان و در دوران پسا آمریکایی در منطقه خلیج فارس گشوده شد.

وی افزود: تا پنج سال پیش تمام مناسبات مهم بین‌المللی برای به نتیجه رسیدن پیش شرط حضور آمریکا را همراه خود داشت و هیچ جنگ و صلحی بدون تامین منافع این کشور محقق نمی‌شد؛ اما امروز وضعیت دنیا با ظهور قدرت‌های جهانی جدید فرق کرده و کشور‌ها می‌توانند در تامل با قدرت‌های منطقه‌ای ساز و کار‌هایی پیش ببرند که نیازی به تایید یا عدم تایید آمریکا نباشد.

شفیعی بیان کرد: برای اولین بار در مذاکرات بین ایران، روسیه و ترکیه که برای حل بحران سوریه در آستانه برگزار شد آمریکا و دیگر متحدانش کنار گذاشته شدند و ثبات نسبی دوباره به سوریه بازگردانده شد.

وی اظهار کرد: بیانیه پکن نیز دومین ساز و کار از این دست است که توانست مناقشه‌ی بزرگی را حل کند. در این بیانیه نه تنها آمریکا نقشی نداشته است؛ بلکه با ابتکار بزرگترین رقیب آمریکا، سر رابطه‌ای که همواره نسبت به آمریکا تعریف شده و آمریکا با آن امپراطوری خود را ساخته یعنی نفت توافق شده است.

شفیعی اقدم تصریح کرد: مذاکرات ایران و عربستان برای عادی سازی روابط بین دو کشور بیش از دو سال در بغداد انجام شد تا این کشور‌ها به قول وزیر خارجه عربستان بتوانند مشکلات خود را از طریق راه حل‌های سیاسی برطرف کنند و ثبات را به منطقه برگردانند. با این اوصاف ایران با این کار توانست روابط خود را با دیگر کشور‌های عربی بهبود بخشد و از گسترش پیمان ابراهیم جلوگیری کند. از طرفی عربستان هم توانست شکست‌های پی در پی خود در پرونده‌های منطقه‌ای مثل یمن، سوریه و لیبی را جبران کند و به بازیابی ثبات خود بپردازد؛ از این رو عربستان در یک سال اخیر در نشست‌های ضد ایرانی که در اردن و امارات برای تشکلیل ناتوی منطقه‌ای علیه ایران شکل می‌گرفت هم شرکت نکرد.

وی اضافه کرد: مذاکرات بغداد به دلیل دخالت‌های آمریکا تابع مذاکرات وین شده بود و هر موقع مذاکرات وین در جریان بود مذاکرات پیش میرفت و زمانی که مذاکرات وین متوقف می‌شد مذاکرات بغداد هم دچار وقفه می‌شد. به این دلیل برای به نتیجه رسیدن نیاز به ابتکار جدیدی بود که چین این کار را کرد.

شفیعی اقدم افزود: چین تا قبل از این همواره تلاش میکرد در منطقه غرب آسیا وارد نزاع‌ها و اختلافات نشود و در فرایند‌های سیاسی نقشی نداشته باشد تا بتواند با تمامی طرف‌ها روابط اقتصادی برقرار کند، اما امروز به دلیل بحران انرژی حاصل از جنگ اوکراین، چین نیاز به تضمین تامین انرژی خود دارد که این جز با وجود امنیت در خلیج فارس به وجود نمی‌آید و امنیت در خلیج فارس هم عدم تنش بین ایران و عربستان را می‌طلبد.

وی بیان کرد: چین با توجه به نزدیکی هر دو کشور به خودش که بدلیل نگاه به شرق دولت سیزدهم و حرکت به سمت شرق عربستان در دوران بایدن اتفاق افتاده است، به عنوان میانجی وارد فرایند عادی سازی روابط ایران و عربستان شد و توانست آن را به نتیجه برساند و توانایی موازنه بخش خود را به رخ آمریکا بکشد و خود را به عنوان قدرت جهانی به اثبات برساند.