یک‌شنبه 30 دی 1403

عباس ملکی: نباید سرنوشت تمام سیاست خارجی جمهوری اسلامی را به برجام گره زد

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
عباس ملکی: نباید سرنوشت تمام سیاست خارجی جمهوری اسلامی را به برجام گره زد

در آستانه 41 سالگی انقلاب اسلامی، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و تعامل ایران با غرب، یکی از اصلی ترین مسائل پیش روی کشور است. عدم توفیق برجام در شکستن ساختار تحریم های یک جانبه امریکا علیه ایران و رویکرد مردد کشورهای اروپایی در قبال اجرای تعهدات شان در این توافق، در کنار کارشکنی گروهی از کشورهای منطقه در روابط تهران با جهان باعث شده است تا تردیدهایی در مورد جهت گیری سیاست خارجی ایران بعد از انقلاب مطرح شود. عباس ملکی که از جمله دیپلمات های پیشین ایران است، در دوران سخت مذاکرات قطعنامه 598 و پایان جنگ میان ایران و عراق، از جانب ایران گفت وگو کرده است. این استاد دانشگاه صنعتی شریف معتقد است که رویکرد استقلال در سیاست خارجی ایران، یکی از موفق ترین عملکردهای همه دولت های بعد از انقلاب بوده است. او تاکید می کند که نارضایتی از نفوذ یک کشور خارجی در ریزترین مسائل مدیریتی کشور، یکی از مهم ترین عوامل انقلاب اسلامی در ایران بود. او معتقد است که ایران، ظرفیت و توانایی برای فائق آمدن بر چالش های کنونی را دارد، اما باید پشتکار و تلاش بیشتری مصروف این هدف کند. در ادامه متن کامل گفت وگوی «اعتماد» را دکتر با عباس ملکی، استاد سیاستگذاری انرژی در دانشگاه شریف و دیپلمات پیشین جمهوری اسلامی ایران مطالعه می کنید.

به اعتقاد شما، رویکرد سیاست خارجی و عملکرد دستگاه دیپلماسی رژیم گذشته تا چه اندازه در شکل گیری انقلاب اسلامی در ایران نقش داشت؟

به نظر می رسد که انقلاب اسلامی ایران ارتباط مستقیم با روابط ایران و ایالات متحده امریکا داشت. روابط سیاسی میان تهران و واشنگتن را می توان به سه دوره تقسیم کرد، یک دوره از ابتدای ایجاد روابط میان دو کشور از قرن نوزدهم تا نیمه قرن بیستم، روابط دو کشور بعد از کودتای 28 مرداد و روابط دو کشور از زمان انقلاب به بعد. روابط ایران و امریکا از 1850 آغاز شد. دوره اول روابط از این سال آغاز می شود و بیش از یک قرن تا سال 1953 ادامه پیدا می کند. در این دوران، امریکا به عنوان نیروی سوم و کشوری که به رغم روابط دیپلماتیک با تهران و همکاری اقتصادی، سیاسی و نظامی، بر خلاف دو ابرقدرت وقت، روسیه و بریتانیا، مطامع و سوءنیت های استعماری این دو کشور را نداشت. در واقع در این دوران امریکا با وجود توان نظامی و سیاسی رو به رشد و به ویژه بعد از جنگ جهانی دوم با تبدیل شدن به یک ابرقدرت جهانی، واشنگتن همچنان به تهران به عنوان یک شریک تجاری هم تراز نگاه می کرد. در این دوران ایران توانست کمک های زیادی از امریکا دریافت کند.

اما در دوره دوم که از سال 1953 با کودتای 28 مرداد 1332 آغاز می شود، امریکا احساس کرد که به تنهایی می تواند جایگزین بریتانیا و اتحاد جماهیر شوروی شود. در این دوران، نگاه واشنگتن به حکومت ایران به عنوان یک دولت تحصیلدار یا رانتیر (Rentier) امریکا تبدیل شد. در این دوران، امریکا حکومت ایران را به عنوان یک ابزار برای اجرای فرمان ها و خواسته های خودش در یک منطقه استراتژیک و در همسایگی بلافصل با اتحاد جماهیر شوروی تلقی می کرد. این موضوع ادامه یافت و دخالت های امریکا آنقدر زیاد شد که به نوعی ریزمدیریت کلیه جوانب حکومت ایران تبدیل شد. این کنترل و نفوذ تقریبا به تمامی جوانب حکومت ایران وارد شد و عملکردهایی را که معمولا حکومت های ملی به صورت مستقل در مورد آن تصمیم گیری می کنند را نیز تحت تاثیر قرار داد. این نوع اعمال نظرات، حتی در جزیی ترین رفتارهای سیاسی، به تدریج باعث نارضایتی افکار عمومی شد، کار به جایی رسید که حتی تشریفات ملاقات های دیپلماتیک مقام های رژیم هم به یک دغدغه افکار عمومی تبدیل شد. بلند کردن لیوان مشروب الکلی در برابر دوربین های تلویزیونی توسط شاه و نوشیدن الکل در برابر انظار عمومی به سلامتی رییس جمهور امریکا، ممکن است موضوع مهمی در سیاست خارجی به نظر نرسد، اما از نظر افکارعمومی کشور، به عنوان نشانه ای از وابستگی کامل و سرسپردگی سیستم حکومت به نظام امریکا تلقی می شد.

انقلاب اسلامی ایران، واکنشی طبیعی به زیاده خواهی های روزافزون واشنگتن و استفاده ابزاری از حکومت در ایران برای اجرای اهدافش بود. رژیم شاه به صورت روزافزون در منطقه و حتی فراتر از منطقه به عنوان کارگزار امریکا وارد مناقشه ها و درگیری ها می شد، از حضور در جنگ ظفار عمان گرفته، تا دخالت در کردستان عراق، سومالی، جنگ ویتنام و مناقشه اعراب اسراییل، همگی اجرای دستورهای دیکته شده از سوی واشنگتن به نظر می رسید. در چنین شرایطی است که انقلاب اسلامی ایران اتفاق می افتد و دوره سوم روابط میان تهران و واشنگتن آغاز می شود.

به نظر می رسد به دو شعار محوری > و > در آستانه تشکیل نظام جمهوری اسلامی، به صورت مشخص به سیاست خارجی اشاره داشتند. فکر می کنید در طول 41 سال گذشته نظام حاصل از انقلاب، تا چه اندازه در اجرای این مطالبات موفق بوده است؟

به گمان من نسبت به بقیه دستاوردهای انقلاب و میزان موفقیت در بقیه شعارها، نظام در اجرای این شعارها موفق تر بوده است و کارنامه خوبی دارد. این توفیق نه تنها در مبارزه با دخالت های امریکا، بلکه در جلوگیری از دخالت های شوروی هم وجود داشت. بعد از انقلاب اسلامی، دستگاه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، با دخالت ها و پیشنهادهای مختلفی از سوی اتحاد جماهیر شوروی مواجه شد که به همگی آنها جواب منفی داد و حتی فعالانه با نفوذ بلوک شرق مبارزه کرد. در سال های اول انقلاب اسلامی، چندین شبکه نفوذ و جاسوسی اتحاد جماهیر شوروی، چه در قالب حزب توده و چه در قالب های دیگر، از سوی نظام متلاشی شدند. جمهوری اسلامی در دوران جنگ سرد نشان داد که حاضر نیست هیچ توصیه ای نه از واشنگتن و نه از مسکو را بپذیرد. حتی شوروی در دوران دفاع مقدس و اشغال افغانستان، پیشنهاد امتیازهایی به ایران در مورد قطع کمک به صدام حسین و مسائل افغانستان، به ازای نزدیک تر شدن ایران به بلوک شرق را مطرح کرده بودند که تهران حاضر نشد زیر بار برود.

شاید اگر حتی انتقادی به عملکرد سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران وارد باشد، در خصوص عدم اجرای سیاست استقلال و > نیست، بلکه ممکن است گروهی از افراد اجرای سرسختانه آن را مورد انتقاد قرار دهند. به هر حال گهگاه از سوی کارشناسان مطرح می شود که جمهوری اسلامی ایران به صرف اینکه منبع پیشنهاد یا راهکار، اجماع دولت های غربی بوده است، آن را رد کرده است.

به هر تقدیر، این شعار استقلال، باعث شده است که تعریف سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران به جای سرسپردگی به توصیه ها و راهکارهای ابرقدرت ها، به منافع ملی وابسته شود و من تصور می کنم که جمهوری اسلامی ایران تاکنون عملکرد خوبی در این زمینه داشته است.

به گفته شما بخشی از انتقادها مربوط به اجرای سرسختانه شعار > است. آیا بعد از فروپاشی بلوک شرق و تک قطبی شدن جهان، باعث نشد سیاست خارجی ایران به > تبدیل شود و توازن خود را از دست بدهد؟

کسانی که در جریان سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران قرار دارند و عملا دست اندرکار هستند، می دانند که همواره از سوی ایران درهای بازنگری روابط و راپروچمان (Rapprochement)، مذاکره و تقریب عقاید با غربی های همیشه باز بوده است. به اعتقاد من، غربی ها یک تصور و تاریخچه ای از ایران در ذهن دارند که فکر می کنند می توانند با اعمال فشار بر ایران، مواضع ایران را تغییر دهند. درست است که مردم ایران، همان مردمی هستند که قبل از انقلاب هم در این کشور زندگی می کردند، تسلسل، توالی و استمرار فرهنگی و ملی مردم قطع نشده است اما روشن است که رویکرد سیاست خارجی این ملت بعد از انقلاب تغییر بنیادین پیدا کرد. میزان فشار و اهرم هایی که غرب برای تغییر رویکرد سیاسی کشورها استفاده می کند، به شدت قدرتمند هستند، به ویژه بعد از فروپاشی بلوک شرق، عملا در دورانی جهان کاملا تک قطبی شد. در آستانه فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و بعد از آن، در دهه 1990، دولت جورج بوش پدر، چنان فشاری به ابرقدرت شرق وارد کرده بود که در جنگ اول خلیج فارس، شوروی حتی امکان واکنش سیاسی پیدا نکرد، چه برسد به دفاع از عراق. در آن دوران غربی ها به حدی قدرتمند شده بودند که تک قطبی شدن جهان را مطرح می کردند و این گونه وانمود می کردند که من بعد چیزی جز غرب در جهان وجود نخواهد داشت. تا جایی که فرانسیس فوکویاما، مفهوم جدیدی را در فلسفه سیاسی بنیاد نهاد که پایان تاریخ را اعلام و تاکید می کرد فقط سرمایه داری است که می تواند در دنیای تنش به حیات ادامه دهد. حتی در این دوران هم ایران حاضر به پذیرش تسلط یک قطب نشد و با گذشت زمان خیلی زود مشخص شد که گرچه بلوک شرق فرو ریخته اما قرار نیست سرمایه داری و مدرنیسم به سبک غربی، سراسر جهان را فرابگیرد و بدون معارض باقی بماند.

واکنش جمهوری اسلامی ایران به پایان جنگ سرد و تغییر توازن قوا در جهان چه بود؟

سیاست خارجی ایران، در مسیر تطابق با شرایط جدید، به تدریج با نزدیک شدن به روسیه، چین و هند، کم کم به این قدرت های بزرگ شخصیت و فرصتی داد تا در برخی موارد بتوانند با یکجانبه گرایی غربی به رهبری امریکا تا حدی مقاومت کنند.

پافشاری بر سیاست > آیا باعث نشده است که هر گاه دولت ها در ایران، چه در دو دهه گذشته و چه حتی در دوران جنگ، زمانی که سعی می کنند به سمت راهکاری برای مسائل موجود با غرب بروند، به غرب گرایی یا مخالفت با آرمان های انقلاب متهم شوند. آیا فکر می کنید اجماع کافی در سیاست داخلی برای توازن در سیاست خارجی، در طول این چهار دهه از دست رفته است؟

سیاست خارجی بدون اجماع در سیاست داخلی در هیچ کجای جهان موفق نمی شود. در دوره های مختلف در ایران، اجماع کافی برای بازنگری در روابط با غرب وجود داشته است و در اکثر مواقع، نیروهای سیاسی از رویکرد دولت در مذاکره و گفت وگو حمایت کرده اند اما به عنوان فردی که دوره ای در سیاست خارجی کشور تا اندازه ای نقش داشته ام، به طور جدی عرض می کنم که در اکثریت قریب به اتفاق مواقع، این سیاست داخلی ایران نبوده است که باعث به هم خوردن ترتیبات و برنامه های سیاست خارجی شدند، بلکه این غربی ها بودند که بازی را به هم می زدند. جدیدترین نمونه اش همین برجام است. مذاکرات برجام و توافقات آن، با حمایت کامل نظام و افکار عمومی انجام شد، فارغ از همه حواشی که در مورد این پرونده وجود دارد، برجام یک برنامه بود که تا حدی منافع ملی ایران را تامین می کرد و در عین حال تقریبا در بین مقام های ارشد مسوول کشور هم مخالفتی با آن وجود نداشت. اما کسی تصور نمی کرد که در میان 6 کشور مقابل، یک طرف قدرتمند نه تنها از این توافق خارج شد، بلکه تمام توان و تلاش روزمره خود را برای از بین بردن آن قرار داد. واقعا بسیار سخت بود کسی پیش بینی کند که دولت بعدی ایالات متحده امریکا، به این انگیزه که برجام توسط دولت قبلی مذاکره شده است، برای ریشه کن کردن آن تلاش کند. این فقط یک نمونه از تلاش هایی است که ایران برای مذاکره و نزدیک کردن مواضع انجام داده است و با کارشکنی طرف غربی با شکست مواجه شده است. نمونه های زیاد دیگری هم وجود دارد.

در پاسخ به سوالات قبلی توضیح دادید که رژیم شاه در حال تبدیل به یک رژیم تحصیلدار و رانتیر غرب بود. امریکا تجربه شکست خورده در ایران را بعد از انقلاب به کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس انتقال داد و 41 سال است که به شدت در حال گسترش نفوذ خود در این منطقه است. فکر می کنید سرنوشت نهایی این تجربه در کشورهای جنوب خلیج فارس هم تجربه ای مشابه انقلاب ایران را برای آنها ایجاد می کند، یا اینکه ایده امریکا در ایجاد حکومت های وابسته در منطقه استمرار پیدا می کند؟

اگر به نمونه های منطقه بخواهیم نگاه کنیم، باید براساس شواهد و اخبار بررسی کنیم. در عراق که کشوری بازتر است و اخبار و اطلاعات از آن به بیرون مخابره می شود، می بینیم که مخالفت با نفوذ و کارنامه امریکا در این کشور در خیابان ها مشهود است. اما در دیگر کشورهای عربی خلیج فارس، چندان اطلاعات و اخباری از افکار عمومی و مخالفت ها و انتقادها نسبت به مسائل حاکم بر سیاست خارجی این کشورها به صورت مستند وجود ندارد. به هر حال در تمامی این کشورها یک سری خاندان های شیوخ و سلاطین، به صورت انحصاری قدرت را در اختیار دارند و با استفاده از درآمدهای کلان نفتی، به نوعی در برابر جهان خارج صحنه سازی می کنند. برای مثال، در امارات متحده عربی، اگر کمی از ساختار شهری مدرن و ثروتمند دوبی دورتر شوید و به عمق صحرا بروید، با صحنه هایی عجیب از فقر و فلاکت کارگرانی مواجه می شوید که از خارج از این کشور برای کار به آنجا آمده اند. اما به هر حال اعتراض و انتقاد به رویکردهای سیاست خارجی این حکومت ها، در سطح روشنفکری، از سوی اندیشمندان و متفکران مستقل جهان عرب، به صورت مستمر ابراز می شود.

به گمان من، هر چند به دلیل فقدان شواهد مستند، نمی توان به صورت قاطع پیش بینی کرد اما زمانی که یک حکومت به سمت استقلال و متنوع سازی نقاط اتکای سیاست خارجی خود حرکت نکند، قاعدتا به شهادت تاریخ چنین حکومتی در مقابل ناملایمت ها و حوادث، آسیب پذیرتر است اما اینکه تجربه ای مشابه انقلاب ایران در این کشورها رخ دهد، یا اتفاقات دیگری رخ دهد، نمی توان پیش بینی کرد.

در همین کشورها، به ویژه در عربستان سعودی شاهد رویکردی هستیم که ایران و انقلاب اسلامی در ایران را به عنوان منشا تنش ها و ناامنی های منطقه معرفی می کند. این نگرانی ها از کجا ریشه می گیرد و آیا راه حلی برای فائق آمدن بر بن بستی که در روابط خارجی ایران با کشورهای عربی منطقه بر اساس این تفکر ایجاد شده است، وجود دارد یا نه؟

عربستان سعودی، از سال 1979 به بعد، جریان افراطی و بنیادگرایی وهابی خود را زیر چتری از ادعای تهدیدات ایران مخفی کرده بود. سعودی ها به شکل بسیار ظریفی با تقسیم بندی جهان اسلام به جبهه تهران و جبهه ریاض، در مقابل کشورهای خارجی ادعا می کردند که جریان های افراطی و تندرو از تهران نشات می گیرد و جریان های ارشادی و مبتنی بر فرهنگ، تمدن و قدرت نرم اسلامی از ریاض سرچشمه می گیرند. در قالب این استراتژی سعودی ها و جریان وهابیت افراطی، مبلغان و مدرسه های خود را در سراسر جهان ایجاد کرده و باعث شده بودند که تردیدها و بدبینی ها نسبت به سیاست خارجی ایران بین بسیاری از کشورهای جهان گسترش پیدا کند. این سیاست سعودی تا مدتی بسیار موفق بود. بسیاری از کشورهای جهان درهای خود را به روی دلارهای نفتی سعودی در کنار ائمه جماعت، مفتی ها و معلمان مدارس مذهبی عربستان باز گذاشته بودند و با تردید و بدبینی، ایران را تحت نظر داشتند. تا 22 سال بعد از انقلاب اسلامی در ایران هم چندان نفس کاذب این استراتژی عربستان برای کشورهای جهان مشخص نشده بود. اما بعد از وقایع تروریستی 11 سپتامبر 2001 بود که مشخص شد تا آن روز چقدر بر نقش مخرب تفکرات افراطی صادراتی از سوی عربستان در اقصی نقاط جهان سرپوش گذاشته شده است و تا چه اندازه تهدید تفکرات وهابی نادیده گرفته شده بود. اما فروریختن برج های دوقلوی تجارت جهانی نیویورک که از میان 19 تروریست مجری آن، 15 نفر تبعه عربستان سعودی بودند، باعث شد کل جهان ناگهان در مقابل این واقعیت قرار گیرد که ریاض منبع تفکرات افراطی و تروریستی در جهان است.

از سال 2001 تاکنون، عربستان سعودی و متحدانش به دنبال مدیریت خسارات ناشی از این واکنش جهانی هستند. تلاش و سرمایه گذاری بسیاری از سوی ریاض انجام می شود تا تقسیم بندی قبل از 11 سپتامبر و این تصور خلاف واقع که تهران منشا صدور اسلام گرایی افراطی است، احیا شود و ریاض به عنوان نماینده اسلام صلح طلب و علاقه مند به همزیستی با جهان غرب معرفی شود. تصور من این است که کسی دیگر این تبلیغات سعودی ها را باور نخواهد کرد. ترور فجیع جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد سعودی مقیم امریکا درون کنسولگری عربستان در استانبول، نشان داد که اصولا این شیوه از رفتار وحشیانه در حاکمیت عربستان نهادینه شده است و خشونت و افراطی گری، مختص گروه هایی مانند القاعده و داعش نیست، بلکه مقام های رسمی عربستان هم اصولا به چنین رفتارهایی عادت دارند.

گروهی از کارشناسان، برجام را به عنوان بلوغ سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران توصیف می کردند و نشان از یک نقطه عطف در دیپلماسی تهران می دانستند. تصور می کنید آیا مشکلاتی که در اجرای این توافق ایجاد شده است و شکست احتمالی آن ممکن است سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را به سمت انزواگرایی و عدم تمایل به تعامل با کشورهای خارجی به ویژه غرب هدایت کند؟

نخست اینکه به اعتقاد من نمی توان گفت برجام تنها قله یا بزرگ ترین دستاورد سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است. برای مثال مذاکراتی که برای پذیرش قطعنامه 598 انجام شد، بسیار وسیع تر و گسترده تر از مذاکرات برجام بود و از حمایت بسیار وسیع افکار عمومی برخوردار شد. برای تک تک کشورهایی که جمهوری اسلامی ایران از زمان انقلاب تاکنون با آنها رابطه برقرار کرده است، خون دل ها خورده شده است. سال ها و سال ها برای روابط با تک تک کشورهایی که رابطه خوبی با ایران دارند تلاش شده است. مرحوم کیومرث صابری فومنی، سال ها پیش در مجله گل آقا به شوخی از تلاش وزیر خارجه برای گشتن با ذره بین در نقشه و با تلسکوپ از هواپیما برای یافتن کشورهای جدیدی برای دیپلماسی و روابط خارجی یاد کرده بود. این واقعا یک استراتژی موفق از سوی جمهوری اسلامی ایران بود که در بسیاری از نهادهای جهانی و سازمان های بین المللی به کمک منافع ملی و سیاست خارجی ایران آمده است. شاید بتوان گفت که به بخشی از این روابطی که با سخت کوشی به دست آمده بود در دولت کنونی کم توجهی شده است. باید بدانیم که در بسیاری از نهادهای بین المللی، آرای کشورهای جهان برابر است و تناسبی با قدرت نظامی یا توان اقتصادی و سیاسی آنها در جهان ندارد و گهگاه رای یک کشور فقیر آفریقایی به همان اندازه ارزشمند است که رای امریکا یا روسیه تاثیرگذار است. گاهی همین یک رای های قاره آفریقا و امریکای لاتین می تواند یک پرونده یا یک قطعنامه را به نفع ایران تغییر دهد.

برجام، ظرفیت محدودی داشت. این توافق یک عهدنامه یا پیمان بین المللی نبود و تمامیت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را هم نباید به سرنوشت آن گره زد. برجام، یک برنامه با اهداف مشخص بود که البته زحمت بسیار زیادی برای به نتیجه رسیدن آن کشیده شد. ما از بخشی از منافع و ظرفیت های توافق این برنامه استفاده کرده ایم و شاید در آینده هم بتوانیم از آن بهره ببریم. به گمان من، جمهوری اسلامی ایران نه براساس سابقه و نه براساس راهبرد، هیچگاه طرفی نبوده است که از یک برنامه بین المللی یا توافق چندجانبه، به صورت یکجانبه بیرون بیاید. یکی از ویژگی های سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران این است که به خوش عهدی مشهور است و به تعهداتش پایبند است.

به گمان من، اعتماد به سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، چه در داخل و چه در خارج از کشور باید ترمیم و نشان داده شود که رویکرد اخلاقی، مستقل و متعهد ایران حفظ می شود.

امروز بعد از چهار دهه، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران با موانع و چالش های بسیاری مواجه شده است و حجم فشارهای امریکا باعث دردسرهای زیادی برای ایران شده است. به اعتقاد شما آیا ظرفیت کافی در ساختار سیاست خارجی کشور برای پویایی بیشتر و گسترش روابط بین المللی جمهوری اسلامی ایران با وجود این چالش ها وجود دارد؟

به نظر من، اگر تلاش و به اندازه کافی کار کنیم، جای گسترش و توسعه ظرفیت های سیاست خارجی وجود دارد. به گمان من دستگاه سیاست خارجی باید عملکرد سفرا را تقویت کند. سفرا و نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران در سراسر جهان باید فعالیت ها و تلاش های خود را گسترش دهند، مصاحبه ها، رایزنی ها و حضور در مجامع و اماکن کشورهای محل نمایندگی باید گسترش پیدا کند. به اعتقاد من، برخی سفرای ما تصور می کنند که با یک یا چند توییت و پیام در شبکه های اجتماعی، مسوولیت خود را انجام داده اند. اما واقعیت این است که سفرای ایران باید در خیابان های محل ماموریت حضور داشته باشند، در وزارتخانه ها، پارلمان ها، موسسات، شرکت ها، دانشگاه ها و حتی مدارس محل ماموریت خود به معرفی ایران و ظرفیت ها و توانایی های ایران بپردازند. مسیر موفقیت سیاست خارجی از تلاش بیشتر و پشتکار بیشتر می گذرد.

عربستان تلاش می کند رویکرد جهان را به قبل از 11 سپتامبر برگرداند و دوباره به دروغ ایران را منشا افراطی گری در منطقه معرفی کند

هر بار ایران برای گفت وگو و توافق تلاش کرده است، غربی ها بازی را به هم زده اند

ایرانیان همان ملت قبل از انقلاب هستند اما رویکردشان نسبت به سیاست خارجی تغییر بنیادین کرده است

نفوذ امریکا در مدیریت تمام جوانب کشور در دوران شاه بیش از حد افراطی شده بود

شاید اگر انتقادی به سیاست خارجی ایران وارد باشد، در حوزه عمل نکردن بر سیاست استقلال و > نیست، بلکه در پافشاری بر آن است

شوروی بارها پیشنهادهایی برای راضی کردن جمهوری اسلامی ایران به پیوستن به جبهه خود مطرح کرد که با مخالفت مواجه شد

برای رابطه با هر کشور کوچکی در جهان، دیپلمات های ایرانی سال ها خون دل خورده اند