یک‌شنبه 4 آذر 1403

فارس من | دولت سیزدهم برای تسهیل زیارت اربعین چه کرد؟

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
فارس من | دولت سیزدهم برای تسهیل زیارت اربعین چه کرد؟

خبرگزاری فارس گروه حج و زیارت مریم سادات آجودانی: امسال بیش از چهار میلیون ایرانی به زیارت اربعین مشرف شدند و رکورد تشرف ایرانیان به پیاده‌روی اربعین شکست. جمعیتی که شاید در نگاه اول زیاد باشد، اما در مقایسه با بیش از 22 میلیون زائر اربعین می‌توان متوجه شد که ایرانیان کم‌تر از 20 درصد زائران حماسه میلیونی اربعین را تشکیل دادند.

با این وجود، اربعین امسال سفری متفاوت را برای ایرانیان به ارمغان آورد. سفری که تا پیش از این با مشکلات زیادی همراه بود، امسال نسبت به سال‌های گذشته راحت‌تر صورت گرفت و به نوعی وعده سفر زیارتی آسان و ارزان دولت سیزدهم را محقق کرد. بر همین اساس، مخاطبان خبرگزاری فارس در کمپینی با عنوان «ئیس جمهور برای زائران اربعین سنگ تمام گذاشت» از تلاش دولت سیزدهم برای زیارت اربعین قدردانی کردند. (اینجا بخوانید)

اربعین 1402

البته نباید فراموش کرد که اربعین سفر رایگانی نیست، اما با توجه به اینکه اسکان و تغذیه زائران در مسیر و شهرهای زیارتی فراهم است و مردم برای مردم به میدان می‌آیند، بخش قابل توجهی از هزینه‌های این سفر نسبت به سفرهای عادی به عتبات کاهش می‌یابد.

در سال جاری ستاد مرکزی اربعین که زیر نظر وزارت کشور فعالیت دارد، تلاش کرد تا زمان سفر زائران را مدیریت کند. بر همین اساس هم از ابتدای ماه صفر زیارت اربعین کلید خورد و خدمات‌دهی بخش‌های مختلف به زائران هم آغاز شد. از تهیه بلیت قطار، اتوبوس و پرواز اربعین گرفته تا فعالیت گیت‌های مرزهای زمینی و حتی موکب‌های اربعینی.

صدور گذرنامه زیارتی با اعتبار پنج سال

آنچه بیش از همه باعث شد تا زائران با رضایت به زیارت بروند، صدور گذرنامه‌های زیارتی بود. گذرنامه‌هایی که بدون محدودیت خاصی برای زائران با قیمت کم‌تر از گذرنامه بین‌المللی و با اعتبار پنج ساله صادر شد.

ممکن است در این مسیر مشکلاتی هم برای صدور گذرنامه متقاضیان زیارت اربعین به وجود آمده باشد، اما مذاکرات با طرف عراقی برای پذیرش چنین گذرنامه‌هایی، اتفاق مبارکی بود که در دولت سیزدهم رقم خورد. در سال‌های گذشته هم برگه گذر موقت برای برخی زائران صادر می‌شد که این برگه‌ها جای خود را به گذرنامه زیارتی داده و در این مدت بیش از 700 هزار گذرنامه زیارتی صادر شد.

تمدید گذرنامه‌های منقضی در 2 دقیقه

برای سهولت در صدور این گذرنامه‌ها افراد به صورت غیرحضوری از طریق پلیس من یا حضوری با مراجعه به دفاتر اداره گذرنامه درخواست خود را ثبت کردند. همچنین پس از مدتی اعلام شد که طرف عراقی گذرنامه‌های منقضی را نیز با یک برچسب تمدید پذیرش می‌کند. بر همین اساس افرادی که اعتبار گذرنامه آنها تا سال 1400 بود، با یک برچسب در کم‌تر از 2 دقیقه گذرنامه خود را اعتبار داده و با همان وارد عراق شدند. در مرزهای خروجی هم چند باجه تمدید گذرنامه مستقر شده بود.

افزایش گیت‌های خروجی و تردد روان زائران از مرزهای زمینی

افزایش گیت‌های خروجی در مرزهای زمینی به ویژه مهران، خسروی و شلمچه که بیشترین تردد را داشتند، مهم‌ترین اقدام دولت برای کاهش ازدحام جمعیت در مرزها بود. البته آنچه باعث شد تا زائران در مرزها خیلی معطل نشوند، همکاری عراقی‌ها و پذیرش آنها با ارائه اطلاعات گذرنامه زائران به صورت آنلاین به گیت‌های ورودی آنها بود. با این روند، دیگر زائران در کم‌تر از پنج دقیقه از مرزها عبور کرده و وارد خاک عراق شدند؛ در حالی که سال‌های گذشته صف‌های طولانی و حتی معطلی یک روزه پشت مرزهای خروجی را شاهد بودیم که امسال با تدابیر اندیشیده شده و همکاری دولت عراق، زائران به راحتی وارد این کشور شدند.

ورود اتوبوس‌های ایرانی در خاک عراق

اختصاص اتوبوس و ون‌ها در مرزهای خروجی در خاک عراق و همچنین همکاری مقتدی صدر برای انتقال زائران ایرانی به شهرهای زیارتی عراق، روند جابجایی زائران به ویژه به نجف اشرف را تسهیل کرد. امسال با مذاکرات انجام شده، حدود 400 دستگاه اتوبوس ایرانی هم در خاک عراق به انتقال زائران اربعین اختصاص یافت و مقتدی صدر هم 400 دستگاه اتوبوس در مرزهای جنوبی کشور مستقر کرد تا زائران را به نجف منتقل کنند.

اجاره حدود 2 هزار اتوبوس برای جابجایی زائران اربعین

علاوه بر این، وزارت راه و شهرسازی برای بهبود وضعیت جابجایی زائران، حدود 2 هزار اتوبوس از ترکیه و پاکستان اجاره کرد تا مشکلی در روند سیستم حمل و نقل عمومی کشور ایجاد نشود و ظرفیت اتوبوس‌ها برای سفر به سایر شهرها هم برقرار باشد. ثبات هزینه بلیت قطار به شهرهای مرزی، اختصاص قطار رایگان و البته شبانه‌روزی به سوی مرز شلمچه، راه‌اندازی قطار تهران کربلا، افزایش اتوبوس، قطار و پروازها به شهرهای مرزی و فعال کردن تاکسی‌های اینترنتی هم از تمهیدات لازم به منظور تسهیل زیارت اربعین برای زائران بود.

تلاش برای بهبود تردد زائران اربعین به سمت مرزهای زمینی

ایجاد زیرساخت‌های لازم برای سفر با خودروی شخصی را نیز نباید نادیده گرفت. از آسفالت بخش قابل توجهی از جاده منتهی به شهر مهران، علامتگذاری به منظور راهنمایی زائران در مسیر، ایجاد پایانه‌های اتوبوسی برای سهولت رفت و آمد به نقطه صفر مرزی، ایجاد سایه‌بان و استقرار مه‌پاش و ماشین‌های آتش نشانی برای جلوگیری از گرمازدگی و همچنین بدرقه مناسب زائران در خروجی‌های کشور و افزایش ظرفیت پارکینگ‌های مرزی از اقداماتی بود که امسال موجب رضایت بسیاری از زائران شد.

فعالیت زودهنگام موکب‌های اربعینی

در این بین موکب‌های اربعینی نیز امسال با توجه به اینکه زائران زودتر راهی زیارت اربعین شدند، فعالیت خود را از اوایل ماه صفر در مرزها آغاز کردند. در نجف نیز که مبدأ حرکت زائران پیاده‌روی اربعین است، موکب‌هایی زودتر از زمان مقرر فعال شدند تا کمکی به زائران کرده باشند.

امسال 3 هزار موکب ایرانی فعال شدند که 2 هزار موکب در خاک عراق و یک هزار موکب در داخل کشور به زائران خدمت کرد. البته در عراق بیش از ده‌ها هزار موکب وجود داشت و شبانه‌روز در خدمت زائران بود. حتی برخی از موکب‌های عراقی تا 2 روز پس از اربعین همراه با موکب‌های ایرانی فعال بودند.

جلوگیری از بازار سیاه در عرضه بلیت‌های اربعین

ساماندهی عرضه بلیت‌های اربعین به ویژه در زمینه پرواز و نرخ‌گذاری آن از موضوعات مهمی است که در این دولت محقق شد. در سال‌های گذشته با ایجاد بازار سیاه در عرضه بلیت‌های اربعین، قیمت بلیت‌ها چند برابر می‌شد. البته امسال هم برخی ایرلاین‌ها تخلفاتی داشتند و برخی دیگر هم پای کار نیامدند، اما مسؤولان سعی کردند تا با جلوگیری از افزایش قیمت‌ها، هزینه اضافه بر دوش زائران تحمیل نکنند. امسال هزینه بلیت پرواز اربعین برای رفت و برگشت هشت میلیون تومان قیمت‌گذاری شد که البته به دلیل برخی تخلفات برخی بلیت یطرفه را هم تا 12 میلیون تومان خریداری کردند.

اختصاص 200 هزار دینار ارز اربعین

اختصاص ارز اربعین آن هم به دینار از دیگر اقداماتی بود که دولت برای زائران اربعین پیش‌بینی کرده بود و با شیوه عرضه، دست دلالان را کوتاه کرد. امسال 200 هزار دینار به زائران اربعین اختصاص پیدا کرد که بر اساس اعلام بانک مرکزی، یک میلیون و 80 هزار نفر از زائران اربعین حسینی در سال جاری ارز مورد نیاز خود را به صورت دینار از طریق 6 بانک عامل ملی، سپه، پست بانک، تجارت، صادرات و پارسیان تهیه کردند.

پیش‌بینی بسته‌های متنوع بیمه‌ای در سامانه سماح

ثبت نام در سامانه سماح و پیش‌بینی بسته‌های بیمه متنوع متناسب با نیاز زائران هم از اقداماتی بود که امسال برای نخستین‌بار صورت گرفت. درست است که این سامانه در برهه‌ای چندین بار اختلال داشت و زائران را به دردسر انداخت، اما پس از رفع اختلال، بسیاری از زائران در این سامانه ثبت‌نام و بیمه مورد نظر را انتخاب کردند. امسال بیمه در سه نوع بسته 35 تا 55 هزار تومانی عرضه شد. همچنین بیش از 3 میلیون نفر از زائران در سامانه سماح با پرداخت بیمه، ثبت‌نام قطعی کردند.

همچنین موکب‌های درمانی بسیاری در مسیر و شهرهای زیارتی مستقر بودند و به زائران خدمت می‌کردند. این موکب‌ها در کنار درمانگاه و بیمارستان در اختیار زائران قرار داشتند.

در کنار تلاش دولت سیزدهم برای تسهیل زیارت اربعین، نباید همکاری عراقی‌ها در این زمینه را نیز نادیده گرفت. عراقی‌ها به عنوان میزبان حماسه اربعین در کنار سهولت در پذیرش زائران، برای پذیرایی از آنها هم سنگ‌تمام گذاشتند و مردم این کشور با همه وجود از زائران استقبال کردند.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

اربعین

سازمان حج و زیارت

تسهیلات اربعین دولت سیزدهم تلاش دولت برای اربعین سفر زیارتی ارزان اقدامات دولت برای اربعین اربعین 1402 گذرنامه اربعین مرزهای زمینی سامانه سماح سنگ تمام دولت اربعین حسینی این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
فارس من | دولت سیزدهم برای تسهیل زیارت اربعین چه کرد؟ 2
فارس من | دولت سیزدهم برای تسهیل زیارت اربعین چه کرد؟ 3
فارس من | دولت سیزدهم برای تسهیل زیارت اربعین چه کرد؟ 4
فارس من | دولت سیزدهم برای تسهیل زیارت اربعین چه کرد؟ 5
فارس من | دولت سیزدهم برای تسهیل زیارت اربعین چه کرد؟ 6
فارس من | دولت سیزدهم برای تسهیل زیارت اربعین چه کرد؟ 7
فارس من | دولت سیزدهم برای تسهیل زیارت اربعین چه کرد؟ 8
فارس من | دولت سیزدهم برای تسهیل زیارت اربعین چه کرد؟ 9
فارس من | دولت سیزدهم برای تسهیل زیارت اربعین چه کرد؟ 10