فتنهای با ظاهری سیاسی اما باطنی اقتصادی / فتنه 88 تحریمها را به تحریمهای نقطه زن و فلجکننده تبدیل کرد
یک کارشناس سیاسی گفت: فتنه سال 88 اگرچه یک رویداد و تحول سیاسی بود اما در باطن خودش یک تحول عمیق اقتصادی بود که چارچوبهای نظام اقتصادی ایران را بهشدت متأثر کرد و آن را تحتفشارهای کمسابقه و حتی بیسابقهای قرار داد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از دیارآفتاب یکی از اصلیترین سؤالاتی که در عرصه سیاسی موردبحث بسیاری از کارشناسان و متخصصان این حوزه است بررسی دلایل و شناخت مسببان اصلی نظامهای تحریمی شکلگرفته علیه کشور است.
اگر از کنار تقابل 40 ساله نظام استکباری با نظام اسلامی بگذریم مطمئنا میتوان به عوامل بسیاری اشاره کرد که در راستای تقویت نظامهای تحریمی دشمن تأثیرگذار بوده و آنها را امیدوار کرده تا فشارهای اقتصادی را لحظهبهلحظه افزایش دهند.
یکی از مهمترین و تعیینکنندهترین بزنگاههای اقتصادی و سیاسی کشور در سال 88 و فتنه مربوط به آن سال بود که بسیاری از معادلات اقتصادی کشور را با چالش روبهرو ساخت؛ چراکه بسیاری از دشمنان ناامید از گذشته به این باور رسیدند که شاید بتوانند با اعمال فشارهای اقتصادی بیشتر به خواستههای خود در ایران دست یابند. به همین دلیل شکل نظامهای تحریم دشمنان علیه ایران از سال 88 به بعد با تغییرات شگرفی روبهرو شد.
در همین راستا با یکی از کارشناسان سیاسی حال حاضر به گفتگو نشستیم.
بازخوانی تحولات فتنه 88 برای نسل جوان، لازم و ضروری است
عباس خسروانی استاد دانشگاه و کارشناس مسائل سیاسی در گفتگو با دیار آفتاب؛ در خصوص نظام تحریمها و تأثیر فتنه 88 در آن و راهکار مقابله با آن، گفت: مطالعه و بازخوانی تحولات فتنه سال 88 برای نسل جدید یک امر بسیار ضروری و واجب است؛ تا یک فهم و شناخت خوبی نسبت به تحولات سیاسی و اقتصادیای که بر کشور آنها گذشته، پیدا کنند و چراغ راهی برای پیمودن راه آینده شود.
خسروانی افزود: بههرحال نسل جوان برای پیمودن گام دوم انقلاب اسلامی بهشدت نیازمند فهم دقیق از تحولات تاریخی کشور، بهخصوص تحولات تاریخ معاصر ایران است؛ که اینها کمک خواهد کرد در گام دوم انقلاب باکم ترین ضریب خطا مسیر ترسیمشده توسط مقام معظم رهبری را طی کنیم.
باطن فتنه 88 یک تحول عظیم اقتصادی بود
وی به تأثیرات اقتصادی فتنه 88 بر معیشت و سفره مردم پرداخت و عنوان کرد: نیازمند این هستیم که مسببان این وضعیت اقتصادی را شناسایی و آنها را به مردم معرفی کنیم.
این استاد دانشگاه بیان کرد: فتنه سال 88 اگرچه یک رویداد و تحول سیاسی بود اما در باطن خودش یک تحول عمیق اقتصادی بود که چارچوبهای نظام اقتصادی ایران را بهشدت متأثر کرد و آن را تحتفشارهای کمسابقه و حتی بیسابقهای قرار داد.
وی با اشاره به امیدواری آمریکاییها برای تغییر نظام در ایران بعد از فتنه 88، تصریح کرد: فتنه 88 نور امیدی در دلهای آمریکاییها ایجاد و همه آنها را چه در کنگره و چه در سنا و چه در کاخ سفید همرأی و همجهت کرد تا فشارهای عمیق اقتصادی را بر ایران وارد کنند و درنهایت منجر به تغییر رفتار و تغییر سیستم و نظام در ایران شوند.
فتنه 88، نقطه عطف نظام تحریمها
خسروانی نظام تحریمها از ابتدای انقلاب تا به امروز را در سه دوره تاریخی تعریف کرد و تأکید بااینکه فتنه سال 88 نقطه عطفی در نظام تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران است ادامه داد: از ابتدای انقلاب اسلامی تا سال 2006، ایران نوع خاصی از نظام تحریمها را تجربه کرد و از سال 2006 تا 2009 باروی کار آمدن پرونده هستهای کشور نوع دیگری از نظامهای تحریمی که مقداری هوشمندانه و فشردهتر از گذشته بود برقرار شد.
وی افزود: از سال 2009 (از بعد از فتنه 88) تا سال 2013 شاهد یک نظام تحریمی بسیار عجیب و پیچیده و دارای حالت نقطه زنی در اقتصاد ایران بودیم که بهانه اصلی آن نیز تحولات فتنه سال 88 بود. بهطوریکه نظام تحریمها از تحریمهای هوشمند به سمت تحریمهای فلجکننده پیش میرود.
این محقق و پژوهشگر با تأکید بااینکه تحریمهای بعد از سال 88 تقریبا تحریمهایی است که هیچ کشوری در دنیا تابهحال تجربه نکرده است، اظهار کرد: این تحریمها امر بسیار نادری در نظام بینالملل و نظام اقتصادی دنیاست و این نکته بسیار جالبی است که چه چیزی این بهانه را به دست دشمنان میدهد که اینگونه نظام تحریمی پیچیدهای را علیه کشور مطرح میکنند.
وی تشریح کرد: بهعنوانمثال تحریم نظام بانکی جمهوری اسلامی ایران توسط آمریکاییها یکی از نقاط برجسته این نظام تحریمی است. بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بهشدت تحت تحریم قرار میگیرد و امکان مبادلات تجاری با سایر شرکای تجاری خودش را از دست میدهد. آمریکاییها نهتنها بانکهای آمریکایی را از انجام هرگونه معامله با ایران محروم میکنند بلکه بانکهای غیر آمریکایی را از انجام هرگونه مبادلات تجاری با ایران محروم و آنان را بهشدت جریمه میکنند.
خسروانی تصویب قانون جامع تحریمهای ایران در تیرماه سال 98 را نمونه دیگری از این فشارها دانست و تصریح کرد: این قانون حدود 600 نفر از شخصیتها و نهادها و سازمانهای ما را در لیست تحریمهای آمریکا قرار میدهد. از طرفی فروش نفت ایران بهعنوان یکی از مهمترین منابع تأمین بودجههای سنواتی کشور تحت تحریم قرار میگیرد و مبادله و فروش نفت بهشدت محدود میشود و تا به امروز که به کمترین میزان خودش میرسد.
وی با تأکید بر برقراری این نظام تحریمی فلجکننده بعد از فتنه 88، اظهار کرد: از سویی پای نهادهایی مانند FATF به پرونده ایران باز میشود و تا همین امروز هم بهشدت در کشور درگیر مسئله پیوستن به FATF و نپیوستن به آن هستیم و این موضوع را به مسئله روز کشور تبدیل کرده است. بهطوریکه اگر جمهوری اسلامی ایران بخواهد به FATF بپیوندد و کنوانسیونهای چهارگانه این نهاد را بپذیرد و اجرا کند بهشدت نظام مالی و مبادلات و تراکنشهای مالی کشور زیر ذرهبین آمریکاییها قرار میگیرد و ما دیگر حتی توان دور زدن تحریمها را هم در نظام بینالملل نخواهیم داشت و اقتصاد کشور به گروگان گرفته خواهد شد. از سویی اگر به FATF نپیوندیم این فشارها و تحریمهای اقتصادی هم چنان ادامه پیدا خواهد کرد و موضوعاتی ازایندست باعث شده تا فضای اقتصادی کشور فضای کاملا پیچیدهای باشد.
فتنه 88 باراندازی برای اعمال تحریمهای شدید اقتصادی
این کارشناس سیاسی ضمن بیان اینکه فتنه 88 باراندازی برای اعمال تحریمهای شدید اقتصادی علیه ایران شد، عنوان کرد: اما علیرغم همه این تحریمها و فشارهایی که بر اقتصاد ایران تحمیلشده، میتوان اقتصاد ایران را بهخوبی مدیریت و اداره کرد.
وی اصلاح ساختاری نظام بودجه را یکی از ابزارهای مقابله با تحریمها دانست و بیان کرد: مقام معظم رهبری در سال 97 این موضوع را تذکر دادند که باید به سمت اصلاح ساختاری نظام بودجه برویم. از طرفی به صفر رساندن سهم نفت در بودجه موضوع مطرحشده دیگر بود؛ تا بتوانیم از طریق این روشها و تکنیکها تحریم را دور بزنیم و از گردنه تحریمها بهسلامت عبور و اقتصاد کشور را مدیریت کنیم.
اصلاح ساختار بودجه توسط مجلس انقلابی راه مقابله با تحریمها
خسروانی عنوان کرد: با انجام اصلاحات ساختاری در نظام بودجهریزی دولت میتوان کسری منابع ناشی از تحریم نفت را بهخوبی جبران کرد و میتوان با تعریف منابع جدید در نظام مالیاتی کشور و اصلاح نظام یارانهای کشور و مباحثی ازایندست اقدامات جایگزین را انجام داد.
وی با تأکید براینکه انتظار بود که بودجه سال 99 توسط دولت بر اساس این نظام تحریمها اصلاح شود، اظهار کرد: آنچه امروز از مطالعه بودجه سال 99 مشاهده میشود متوجه میشویم که این بودجه بههیچوجه قابلیت مقابله با نظام تحریمی را ندارد و نمیتواند اقتصاد کشور را از نظام تحریمی بهسلامت عبور دهد.
این استاد دانشگاه راهکار عبور از شرایط موجود را تشکیل مجلس انقلابی دانست و ادامه داد: این مجلس انقلابی باید بتواند نظام بودجهریزی کشور را بهخوبی اصلاح کند و بتواند در شرایط سخت تحریمی اقتصاد کشور را بهخوبی مدیریت کند. انشاءالله که بتوانیم با شکلگیری مجلس جوان انقلابی نظام تحریمهای آمریکایی را مثل دورههای اول و دوم تحریمی با شکست مواجه کنیم و کشور را در مسیر تحقق اهداف گام دوم انقلاب و ساخت تمدن نوین اسلامی به حرکت درآوریم.
انتهای پیام /