شنبه 3 آذر 1403

فرمانده نیروی دریایی سپاه: جزایر خلیج فارس ناموس ایران است / ذره‌ای کوتاهی نمی‌کنیم

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
فرمانده نیروی دریایی سپاه: جزایر خلیج فارس ناموس ایران است / ذره‌ای کوتاهی نمی‌کنیم

جزایر خلیج فارس، ناموس ملت بزرگ ایران اسلامی هستند و ما فرزندان این ملت غیور موظف هستیم از نوامیس خود دفاع کنیم.

فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با بیان اینکه خلیج فارس متعلق به همه کشورهای این منطقه است، گفت: در حفاظت و حراست از تمامیت سرزمینی میهن اسلامی، ذره‌ای کوتاهی نمی‌کنیم.

سردار علیرضا تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران روز چهارشنبه در حاشیه برگزاری «رزمایش اقتدار و پدافند دفاع مستحکم نیروی دریایی سپاه» که از امروز در خلیج فارس و با محوریت جزیره بوموسی آغاز شده است، اظهار داشت: جزایر خلیج فارس نگین درخشانی هستند که تا ابد بر تارک آب و خاک میهن اسلامی ما می درخشند.

وی افزود: جزایر خلیج فارس، ناموس ملت بزرگ ایران اسلامی هستند و ما فرزندان این ملت غیور موظف هستیم از نوامیس خود دفاع کنیم.

فرمانده نیروی دریایی سپاه تصریح کرد: امنیت منطقه خلیج فارس منفعت مشترک کشورهای خلیج فارس است. ما کشورهای خلیج فارس منافع مشترکی داریم، ما با هم برادر و همسایه‌ایم، امنیت اینجا به نفع همه‌ی ما است. اگر خلیج فارس که سرشار از منابع غنی انرژی است، امن باشد، همه ما و حتی همه جهان از ثمرات این امنیت بهره مند می شوند.

سردار تنگسیری گفت: خلیج فارس متعلق به همه کشورهای این منطقه است و همه کشورها نسبت به حدود و ثغور جغرافیایی خود حساسیت دارند و ما هم در خصوص حفاظت و حراست از تمامیت سرزمینی میهن اسلامی، ذره ای کوتاهی نمی‌کنیم. چرا که نسل های آینده ما را نخواهند بخشید، همان‌گونه که قبل از انقلاب هم وادادگی‌هایی که اتفاق افتاده بود، امروز مایه تأسف و تأثر ملت عزیز و شرافتمند ما را به همراه داشته است.

فرمانده نیروی دریایی سپاه با اشاره به اینکه کشورهای فرامنطقه ای نباید ثبات امنیت این منطقه حساس را با القاء توهمات تفرقه افکنانه دچار خدشه کنند، تصریح کرد: کشورهای منطقه باید بسیار مواظب باشند و مدبرانه خود را از شر توطئه ها و نقشه های شوم تفرقه افکنانه کشورهای فرامنطقه‌ای باز بدارند، چرا که آن‌ها به هیچ وجه خیرخواه ملت و دولتی نبوده و نخواهند بود و این موضوع تأسف آور در طول تاریخ جهان متأسفانه به کثرت تکرار و تجربه شده است.

در سال 1365 جمهوری اسلامی ایران به دنبال ایجاد شرایطی در جبهه‌ها بود تا از طریق آن به خواسته‌های خود برسد. با توجه به کاهش امیدواری به اقدامات دیپلماتیک، تمرکز تلاش‌ها، معطوف بر رسیدن به یک موفقیت بزرگ در جبهه‌های جنگ بود. عمده‌ترین خواسته‌های ایران عبارت بودند از:

الف: پذیرفتن معاهده 1975 از سوی حکومت عراق به‌عنوان مبنایی برای تعیین حدود مرزی

ب: تأمین خسارات وارده به ایران از سوی تحمیل‌کنندگان و آغازگران جنگ

با وبزی سایت حرفه ای خودت را به راحتی بساز

با وبزی سایت حرفه ای خودت را به راحتی بساز

پیشنهاد امروز

yektanet-logo-sign

ج: تنبیه متجاوز با ایجاد یک سازوکار بین‌المللی

برای رسیدن به این خواسته‌ها و اطمینان از ناتوانی دشمن برای ادامه حملات خود در جبهه‌های جنگ، عملیات کربلای 4 طراحی شد تا بتواند راهی برای تحقق انتظارات مذکور باشد. باید توجه داشت که ایران سال 1365 را سال انهدام ارتش صدام و سال احتمالی پایان جنگ از طریق فشار نظامی می‌دانست و بسیاری از رزمندگان آرزوی اقامه نماز در کربلای حسینی را پس از موفقیت در جبهه‌ها داشتند.

عملیات کربلای 4 با هدف تصرف منطقه ابوالخصیب و محاصره نیروهای عراقی مستقر در شبه‌جزیره فاو و تهدید بصره از جنوب و نیز هم‌زمان با عبور از شمال منطقه جهت رسیدن به کانال‌های زوجی و کانال ماهی طرح‌ریزی شد.

این عملیات تلاشی بود تا سرزمین منطقه عملیاتی والفجر 8 یعنی شبه‌جزیره فاو را که در تصرف ایران بود، به جنوب بصره وصل کند و کل اروندرود را به تصرف نیروهای ایران درآورد. با اجرای عملیات کربلای 4، سرپل تصرف‌شده در منطقه فاو توسعه پیدا می‌کرد و از خطر بازپس‌گیری ارتش بعثی عراق نجات می‌یافت.

شرح و نتایج عملیات کربلای 4

عملیات کربلای 4، در روز چهارشنبه 3 دی‌ماه 1365 در منطقه‌ای به عرض حدود 40 کیلومتر، از پاسگاه زید عراق در شمال شلمچه تا تقاطع رودخانه‌های اروند و کارون و در حدفاصل سپاه‌های سوم و هفتم ارتش عراق، با رمز یا محمد (ص) در ساعت ده و نیم شب آغاز شد.

این در حالی بود که ارتش عراق از دو ساعت قبل از آغاز آن، آتش خود را در خط مقدم و در عقبه نزدیک به اجرا در آورده و تلفاتی به یگان‌ها وارد کرده بود. البته بعدها معلوم شد؛ آمریکایی‌ها اطلاعات نیروهای ایران را از طریق هواپیماهای آواکس که تحرکات نظامی ایران را کنترل می‌کردند، در اختیار عراق قرار داده بودند.

از سوی دیگر، از اوایل تاریکی شب عملیات، ارتش عراق با پرتاب گلوله‌های منور، حساسیت خود را نسبت به تحرکات رزمندگان نشان می‌داد. وقتی با حرکت غواص‌های لشکرها برای عبور از رودخانه اروند، نبرد آغاز شد و یگان‌ها برای شکستن خط اول دشمن دست‌به‌کار شدند، با آتش سنگین و مقاومت شدید یگان‌های دشمن مواجه شدند.

با زیر آتش قرار گرفتن دهانه رود کارون که سمت تلاش اصلی تک بود، معلوم شد واحدهای ارتش عراق هوشیارند و کاملاً مجهز و مهیا، آماده رویارویی با رزمندگان اسلام هستند.

ارتش بعثی متوجه تاکتیک ویژه این عملیات شده بود که عبارت بود از: عبور غواصان خط‌شکن از بین دو جزیره ام الرصاص و ام الطویل و رسیدن به ساحل جنوبی اروندرود. لذا بلافاصله دو طرف معبر کم‌عرض آبی ام الرصاص را که از آن با عنوان تنگه یاد می‌شد، با آتش پرحجم توپ‌های ضدهوایی 23 و 14.5 میلی‌متری که به‌صورت افقی و تیرتراش اجرا می‌شد، مسدود کرد و مشکل عمده‌ای برای عبور نیروهای خط‌شکن ایران ایجاد کرد.

بااین‌حال رزمندگان ایرانی خط اول دشمن را شکستند، اما با آتش تیربارهای دشمن و بسته شدن ورودی کارون به اروندرود، سازمان نیروهای پشتیبان آن‌ها که سوار بر قایق بودند، کاملاً به هم خورد.

فرمانده کل سپاه پاسداران پس از اطمینان از اینکه ادامه عملیات و تهاجم در منطقه کربلای 4، موفقیت چندانی در پی نخواهد داشت، بااینکه برخی یگان‌ها توانسته بودند از اروند عبور کنند و تا حدی جلو بروند و خطوط اول دشمن را بشکنند و حتی قسمتی از منطقه ابوالخصیب را نیز تصرف کنند، ادامه عملیات را متوقف کرد و در اوایل صبح به نیروها دستور بازگشت داد.

باگذشت اندکی از بعدازظهر روز اول عملیات، همه لشکرها و تیپ‌های تک (حمله) کننده به مواضع قبلی خود بازگشتند. مجموعاً حدود 60 گردان در عملیات کربلای 4 به کار گرفته شدند و بقیه نیروها به دلیل توقف عملیات وارد عمل نشدند.

منبع:

علایی، حسین، تاریخ تحلیلی جنگ ایران و عراق (جلد دوم)، تهران، مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس: نشر مرزوبوم، چاپ اول 1395، صفحات 275، 277، 279، 280، 281، 282.

غمگین‌ترین 48 ساعت تاریخ ایران با هِزار عزیز از دست رفته

رشادت، مقاومت و از خودگذشتگی نیروهای غواص ایرانی در عملیات کربلای چهار که تصرف جزایری همچون ام‌الرصاص را به دنبال داشت، مقدمه‌ای شد تا عملیات کربلای پنج در تاریخ دفاع مقدس خودنمایی کند.

برترین‌ها: رشادت، مقاومت و از خودگذشتگی نیروهای غواص ایرانی در عملیات کربلای چهار که تصرف جزایری همچون ام‌الرصاص را به دنبال داشت، مقدمه‌ای شد تا عملیات کربلای پنج در تاریخ دفاع مقدس خودنمایی کند. یکی از رویدادهای مهم تاریخ 8 سال دفاع مقدس عملیات کربلای چهار است، عملیاتی که بعد از چندین ماه توسط فرماندهان ایرانی طراحی و در سال ششم جنگ اجرا شد. اطلاعات عملیات کربلای چهار توسط کشور آمریکا و منافقین در اختیار عراق قرار گرفت و به همین علت به هدف نهایی خود که تهدید شهر بصره بود نرسید.

عملیات آبی_خاکی کربلای چهار، یکی از عملیات‌های گسترده و غیرکلاسیک جمهوری اسلامی ایران است که توسط قرارگاه مرکزی خاتم الانبیاء (ص) سپاه پاسداران در تاریخ 1365/10/3 با رمز محمد رسول‌الله (ص) انجام شد و فرماندهان ایرانی به منظور بهبود شرایط سیاسی نظامی کشور و انجام عملیات اصلی سال ششم جنگ، از ماه‌ها قبل این عملیات را طراحی کردند تا با ورود به خاک عراق، شهر مهم و اقتصادی بصره را مورد تهدید قرار دهند.

22:30 روز 3 دی‌ماه ساعت آغاز عملیات اعلام شد. ساعت 21 همان روز نیروهای تخریبچی غواص وارد اروند رود شدند تا خود را به نقطه شروع عملیات (نقطه رهایی) برسانند، از ساعت 21 تا 22:30 فرماندهان گردان‌ها خبر تمرکز دشمن بر روی تنگه‌های عبوری و تیربارهای فعال عراقی‌ها را به فرمانده عملیات اعلام کردند. گردان‌های تخریبچی غواص که با رشادت خود را به محل‌های تعیین شده رسانده بودند رأس ساعت 22:30 با رمز محمد رسول‌الله (ص) عملیات را آغاز کردند. ساعت 12:10 بامداد غواصان با عبور از موانع ایجاد شده خط نخست، اهداف اولیه خود را بدست آوردند و در برابر حملات شدید دشمن مقاومت کردند. ساعت یک بامداد رادیو عراق در اقدامی بی‌سابقه خبر حمله ایران را همراه با مکان و محور عملیات اعلام کرد که نشان از آمادگی قبلی آنان داشت.

رزمندگان با گذشتن از رودخانه به سختی نفوذ خود را به جزایر ام‌الرصاص، ام‌البابی، بلجانیه، سهیل و قطعه آغاز کردند، اما دشمن که با اطلاعات قبلی بر منطقه تسلط داشت پاتک ضدغواص و شناور را شروع و عقبه نیروهای ایرانی را بمباران کرد، پاتک‌های دشمن به حدی بود که ادامه حرکت غواصان و قایق‌سواران برای رسیدن به اهداف موج دوم و سوم حمله با سختی رو به رو شد.

ساعت 6 صبح روز 4 دی‌ماه با دستور عقب‌نشینی فرماندهان موافقت شد و نیروهایی که مواضع خود را به دست نیاورده بودند از ادامه حرکت خودداری کردند، ساعت 11 صبح عراق پاتک سنگین خود را علیه رزمندگان ایرانی شروع کرد و در ساعت 23:45 شب همان روز دستور توقف عملیات اعلام شد و در نهایت 12 هزار کشته و زخمی برای ایران برجا ماند.

آمادگی دشمن در این عملیات به اندازه‌ای بود که از میان 250 گردان تدارک دیده شده توسط سپاه پاسداران برای انجام عملیات، فقط 60 گردان وارد عمل شدند و فرماندهان وقت سپاه پاسداران، قبل از عملیات میزان غافلگیری نیروهای عراقی را متغیر و رو به کاهش، برآورد کرده بودند. فرمانده وقت سپاه، محسن رضایی، بعدها گفته بود: تا یک هفته قبل از عملیات بر اساس ارزیابی فرماندهان، غافلگیری در حدود 80 درصد بود، اما از یک هفته به عملیات هر چه به شب عملیات نزدیک می‌شدیم، این رقم کاهش می‌یافت، تا حدی که شب عملیات به حدود 50 درصد رسیده بود و وی در چگونگی محاسبه رقم 50 درصد، مدرک و سندی ارائه نداده‌است. با این حال با ناهماهنگی‌هایی که میان فرماندهی کل جنگ و فرماندهان سپاه وجود داشت، این عملیات انجام شد.

عملیات کربلای 4 در سال‌های اخیر با حواشی زیادی روبه‌رو شد. چند سال پیش بود که پیکر 175 شهید غواص با دستانی بسته پیدا شد که سرنوشت آنها جامعه را به شدت تحت تأثیر قرار داد. آنها در منطقه تنگه ام‌الرصاص در شرایطی پیدا شدند که با دستانی بسته و به دلیل غرق‌شدگی به شهادت رسیده بودند؛ حادثه‌ای وحشتناک که تصورکردنش هم سخت است و درباره عامل لو رفتن عملیات مجموعه‌ای از کمک‌های اطلاعاتی ایالات متحده آمریکا به عراق، ستون پنجمی سازمان مجاهدین خلق ایران و پناهنده شدن برخی افراد رده‌بالای سیاسی، به خارج از کشور ذکر شده است و این فایل صوتی نیز که سال گذشته برای اولین‌بار بعد از 35 سال پخش شد، مکالمه بیسیم «محسن رضایی» فرمانده وقت سپاه با شهید حسین خرازی فرمانده لشکر 14 امام حسین در اولین دقایق عملیات کربلای4 است. لشکر 14 امام حسین یکی از لشکرهای خط شکن کربلای4 بود که غواصانش در مهمترین نقطه عملیات یعنی عبور از اروند و حضور در جزایر شرکت داشتند، همانجایی که لو رفتنش موجب توقف عملیات شد. در پایان این مکالمه، رضایی به خرازی می‌گوید که پیش بروید.

آنچه از روایت‌های مختلف درباره این عملیات برداشت می شود این است که با شکست رزمندگان اسلام در این عملیات، در چنین شرایطی ارتش عراق تصور کرد، عملیات سرنوشت ساز و بزرگ ایران در سال 1365 شکست خورده است. لذا دچار یک اشتباه محاسباتی در مورد زمان عملیات آینده ایران شد و بسیاری از فرماندهان و نیروهایش را از شملچه به مرخصی فرستاد و به این ترتیب پانزده روز بعد، ورق برگشت و رزمندگان اسلام در عملیات کربلای پنج به پیروزی چشمگیری دست پیدا کردند.

نکات و نقدهای گفته شده مانع از احترام به فرماندهان جنگ که در سخت‌ترین‌های این کشور در مقابل تجاوز دشمن سینه ستبر کردند نیست و به ایشان و به همه‌ی شهیدان و رزمندگان کربلای چهار درود می‌فرستیم.

هم اکنون دیگران می خوانند -->

بیشتر بخوانید

فرمانده نیروی دریایی سپاه: جزایر خلیج فارس ناموس ایران است / ذره‌ای کوتاهی نمی‌کنیم 2
فرمانده نیروی دریایی سپاه: جزایر خلیج فارس ناموس ایران است / ذره‌ای کوتاهی نمی‌کنیم 3
فرمانده نیروی دریایی سپاه: جزایر خلیج فارس ناموس ایران است / ذره‌ای کوتاهی نمی‌کنیم 4
فرمانده نیروی دریایی سپاه: جزایر خلیج فارس ناموس ایران است / ذره‌ای کوتاهی نمی‌کنیم 5
فرمانده نیروی دریایی سپاه: جزایر خلیج فارس ناموس ایران است / ذره‌ای کوتاهی نمی‌کنیم 6