فضای رقابتی برای حضور همه طیفهای سیاسی در انتخابات 1400
تهران - ایرنا - در فاصله کمتر از 2 ماه مانده به موعد برگزاری انتخابات ریاست جمهوری که قرار است 28 خرداد 1400 برگزار شود، طیفها و جریانات مختلف سیاسی در حال ساماندهی فعالیتهای خود برای حضور هرچه قویتر در صحنه رقابتهای انتخاباتی هستند.
یک ماه و اندی مانده به برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، نامهای مختلفی به عنوان نامزدهای احتمالی در فضای سیاسی کشور مطرح است. برخی چهرههای سیاسی به صراحت از قصد خود برای حضور در انتخابات سخن گفتهاند. افزون بر این، نامهای بسیاری در جریانات گوناگون به عنوان نامزد احتمالی مطرح شده که البته خود هنوز از قصدشان برای ورود به میدان رقابتها سخنی نگفتهاند، با این حال تحلیل و تفسیرهای زیادی حول محور نامزدی آنان در فضای رسانه ای کشور مطرح میشود.
با توجه به تاثیر ترکیب، تعدد و چینش نامزدهای انتخاباتی در مسایلی چون راهبردها و تاکتیکهای انتخاباتی جریانهای سیاسی، کیفیت برگزاری انتخابات، میزان مشارکت و.... رصد موضعگیریها و اظهارنظرهای نامزدهای احتمالی انتخابات، مورد توجه ناظران است. برخی از مهمترین رویدادها در این زمینه در 24 ساعت گذشته، را در ادامه متن می خوانیم:
از نامزدهای احتمالی اصولگرا چه خبر؟
فرصت این دولت برای تبادل امتیاز با آمریکا تمام شده
حسین دهقان جزو اولین افرادی بود که با انتخاباتیشدن فضای سیاسی کشور با صراحت کلامی که در او موج میزند اعلام کرد که «کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری دوره سیزدهم» است که البته به دلیل اینکه نظامی است اعلام حضور وی با واکنشهایی همراه بود. او در گفت وگویی اظهار داشت: بنده همواره فرد مستقلی بودم و هیچ وابستگی سیاسی به جریان خاصی نداشتم که بخشی از آن اقتضای کاری من بوده چرا که بنده به عنوان فردی که در سیستم نظامی کار کردهام نمی توانستم وابستگی سیاسی داشته باشم، مساله دوم نیز شخصیت فردی بنده است و من هیچگاه نخواستم وامدار یا طلبکاری کسی شوم. ما باید به افراد از این منظر نگاه کنیم که آنها در حوزه مسوولیتی خود چه نقشی را ایفا کردند.
دهقان گفت: حال اگر در خدمت مردم نباشد میشود همین وضعی که الان است. من همیشه بدهکار به امام و رهبری بودم و خواهم بود و علاقه مندم که توان و ظرفیت هم در خدمت نظام مردم و رهبری معنیدار شود و جایگاه و مرتبه برایم موضوعیت نداشته است.
مدیر موفق در راه خدمت به مردم خسته نمیشود
سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی نایب رییس مجلس شورای اسلامی، نامزد انتخابات 1400 در گفت وگویی با یکی از رسانه ها، گفت: برای رسیدن به آرمان های انقلاب باید مسیر را تغییر داد و ما به انقلابی در عملکردها، رویه ها و رویکردها نیاز داریم تا به تحول عظیم در عرصه مدیریت امور کشور برسیم. خصلت مدیر موفق مردم طلبی و خستگی ناپذیری در راه خدمت به مملکت و مردم است و چه بسا جوانی در دولت باشد اما واپسگرایی اش از سنت گراها بیشتر باشد و با شیوه مدیریتی ناکارآمدی در جهت نابسامانی امور گام بردارد و اصل جوان بودن در این مطلب نهفته است.
وی ادامه داد: در مورد مساله سربازی نیز گفت وگوهای مفید به فایده ای داشتیم و این موضوع جدیدی نیست و ما با دوستان در ستاد کل برنامه داشتیم و نیاز به همکاری مدون همکارانمان در این زمینه داریم و دولت ما انشاالله این اقدامات را عملی خواهد کرد. رای به سامان شدن امور در همه زمینه ها از جمله شرایط اقتصادی پیش رو، نیاز به برنامه کارآمد داریم و افراد کارآزموده با طرح و نقشه کارا را در عرصه مدیریت دست به کار خواهیم کرد و از آوردن مدیران بی تدبیر به شدت جلوگیری به عمل آورده خواهد شد.
شعارم "دولت مردمی و تحولگرا" است
محمد ناظمی اردکانی وزیر تعاون دولت و نهم و استاندار پیشین قم از جمله شخصیتهایی است که در ایام عید نوروز سال جاری برای حضور در عرصه انتخابات اعلام کاندیداتوری کرد. وی در گفت وگویی اظهار داشت: من هم با توجه به اینکه زمینههایی که وجود داشت، تصمیم گرفتم که در این عرصه ورود پیدا کنم. زمینههای آن هم به سال 98 برمیگردد که جمعی از اعضای جامعه اسلامی مدیران به اتفاق جمعی از چهرههای مجرب و نخبه در کشور که در عرصههای اجرایی تجربیات موفقی داشتند، تجربیاتی که کمتر حاشیه پیرامون آن بود تشکیل شد. 22 کارگروه تخصصی تشکیل شد و با این نگاه که برنامهای را برای دولت آینده تدوین کنند و برای این برنامه رأسا یکی از اعضای این کارگروهها برای کاندیداتوری داوطلب شود و یا بیرون از این کارگروهها فرد شایستهای که تعیین میشود و از ناحیه این کارگروهها به میدان رقابت میآید مورد حمایت قرار بگیرد و یا اینکه فردی خارج از این فضا که رویکرد مردم نسبت به او مثبت است و اقبال مردمی پیدا میکند و رئیس جمهور منتخب میشود، این برنامه در اختیار وی قرار داده شود.
اردکانی در ادامه اظهار داشت: بنابراین اولین اقدامی که ما در دولت سیزدهم انشاالله انجام خواهیم داد، این خواهد بود که با عزم راسخ این کار را (اصلاح لایحه بودجه) انجام خواهیم داد. بر این نظر هم هستیم که هیچ دلیلی وجود ندارد، هر سال هزینههای جاری دولت 20 درصد افزایش پیدا کند، بلکه میبایستی 20 درصد کاهش داد. وقتی که 20 درصد افزایش پیدا کند، همه هزینههای دیگر همچون آب، برق و گاز و... نیز افزایش خواهد یافت. شرکتهای دولتی هم هزینههای خود را افزایش خواهند داد و یک دومینوی باطلی رقم خواهد خورد که کشور را دچار مشکل میکند.
توسعه یکپارچه میادین نفتی مشترک؛ زیر سایه مذاکرات قدرتمند سیاسی
فریدون عباسی رییس کمیسیون انرژی مجلس، نامزد احتمالی 1400 در مصاحبه ای با یکی از رسانه ها گفت: حوزه دیپلماسی اقتصادی و انرژی کشورها به دلیل مشکلات سیاسی که باهم دارند، قوت نمیگیرد و از طرف دیگر تا زمانیکه ما به سطح برداشت بالا و قابل رقابت با عربستان در حوزه برداشت از میادین مشترک نرسیم و به عبارتی توازن قدرت در برداشت از میادین مشترک نداشته باشیم، مذاکره نتیجه مطلوبی را به همراه نخواهد داشت. توسعه یکپارچه میادین در تئوری خوب است، میتوان اقدامات مهندسی، احداث چاه و سهم هر کشور را مشخص و نسبت به توسعه اقدام کرد، اما در عمل؛ سیاست کشورها با هم سازگار نیست، یعنی در دیپلماسی انرژی که ممکن است زیرمجموعه دیپلماسی اقتصادی تعریف شود، باهم تطبیق ندارند.
عباسی ادامه داد: بعید است که در کوتاهمدت بتوانیم در برداشت مشترک با همسایگان به نتیجه برسیم، هر کشوری سعی میکند تا جایی که میتواند در خاک خود از این میادین برداشت کند، این رویه تاکنون ادامه داشته و نمیتوان گفت که در آینده نزدیک حل میشود. باید انسجام داخلی داشته و با اقتدار به مذاکرات با هر کشوری ورود کنیم، تا انسجام داخلی نداشته باشیم، نمیتوانیم مذاکرات پایداری داشته باشیم، کشورها نیز در صورتی وارد مذاکره جدی با ما خواهند شد که در داخل انسجام داشته باشیم، ضمن اینکه نه در حوزه نظامی بلکه در حوزه اجتماعی و اقتصادی باید مقتدر و قدرتمند باشیم، سپس وارد هر مذاکرهای شویم.
از نامزدهای احتمالی اصلاحطلب چه خبر؟
راهبرد اصلاحطلبان مشارکت فعال در انتخابات است
محمود صادقی فعال سیاسی نامزد احتمالی 1400، در گفت وگویی بیان کرد: راهبرد قطعی و اعلامشده اصلاحطلبان مشارکت فعال در انتخابات است. بنابر سازوکارها و معیارهایی که اصلاحطلبان اعلام کردهاند درصورتی که انتخابات آزاد و رقابتی شکل بگیرد و امکان رقابت منصفانه وجود داشته باشد، قطعا کاندیدا معرفی میکنند و اگر نداشته باشند مانند انتخابات اسفند98 فهرستی ارایه نمیکنند. عدم معرفی کاندیدا بهمعنای عدم شرکت در انتخابات نیست و در عین حال مردم را به شرکت در انتخابات فرا میخوانند بدون اینکه کاندیدای خاصی مورد حمایت باشد.
وی در ادامه بیان داشت: در برجام نوعی دگردیسی در بخشی از طیف عقلای اصولگرا ایجاد شد. مرحوم هاشمیرفسنجانی، روحانی، ناطقنوری، باهنر و دیگر اصولگرایانی که شمار آنها کم نیست، موافق برجام بودند. بیش از 160 نفر از نمایندگان در مجلس اصولگرای نهم به برجام رای دادند و برای تحقق آن تلاش کردند. این رویدادها در برخی موارد نوعی قرابت بین اعتدالیون اصولگرا با اصلاحطلبان ایجاد کرد، هرچند در مجلس دهم در مقاطع تعیینکنندهای مانند انتخاب هیاترئیسه و رئیس مجلس صفبندی بین اصلاحطلبان و اصولگرایان کاملا آشکار بود و اصولگرایان با همه طیفها اعم از اعتدالی و پایداری پشت لاریجانی قرار میگرفتند و درمقابل اصلاحطلبان و ریاست عارف، صفبندی میکردند.
باید با کنگره آمریکا لابی داشته باشیم
علی مطهری از داوطلبان انتخابات 1400 در گفت وگویی اظهار داشت: این نگاه درست نیست که بگوییم اگر روابط ما با غرب و دنیا خوب شود، روی آرمان های امام پا گذاشته ایم! این نگاه و حرف غلطی است و نگاه شهید مطهری هرگز چنین چیزی نبوده است. نگاه امام ره هم چنین چیزی نبود. اینکه در ابتدای انقلاب اتفاق تسخیر سفارت افتاد و بعد رابطه ما با آمریکا قطع شد آن یک حادثه بود و از ابتدا قرار بر قطع رابطه نبود. انقلاب به این معنی نیست که ایران باید به دور خود دیوار بکشد و با دنیا قطع رابطه کند و فقط باید با گروه های انقلابی رابطه داشته باشد. ما باید با کل دنیای شرق و غرب و همسایگان خود روابط خوبی داشته باشیم. اگر می خواهیم پیام انقلاب را به دنیا برسانیم جز با روابط خوب با دنیا امکان پذیر نیست. این افکار بسیار غلط است که برخی ترویج می کنند و فکر می کنند اگر رابطه ما با آمریکا برقرار شود انقلاب تمام می شود. مگر انقلاب آمده است که امریکا را نابود کند؟! انقلاب یک انقلاب اسلامی است. ما هدفی داشتیم که کشور اسلامی نمونه ای درست کنیم تا بقیه کشورهای اسلامی دنیا و بلکه کل عنوان به آن نگاه کنند. این می شود صدور انقلاب. ما امروز در دنیا در حال انزوا هستیم و این روش خوبی نیست. افکار غلطی وارد انقلاب شده که باید آنها را اصلاح کنیم.
اگر کشور به من نیاز داشته باشد، ابایی برای حضور ندارم
محمدرضا عارف نامزد احتمالی انتخابات 1400 که قرار است با شعار «دولت زندگی» بیاید، گفت: اگر شرایط کشور به حضور من نیاز داشت، با رویکرد همگرایی و وحدت ابایی برای حضور ندارم. بارها اعلام کرده ام در انتخابات ریاست جمهوری اگر احساس کنم فردی مناسب تر از من حضور دارد به او کمک می کنم اگر شرایط کشور به حضور من نیاز داشت با رویکرد همگرایی و وحدت ابایی برای حضور ندارم.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*