مجاهدان گمنام؛ از سیل و زلزله تا فراگیری کرونا
طبق فرمایش رهبر معظم انقلاب: «بسیجی بودن فرهنگ مجاهدان گمنام است» مجاهدانی که جان بر کف در تمام میدانهای سخت و نرم حضور دارند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، در این ایام که دشمنان با نیروهای حداقلیِ خود در شهرهای کشور آشوب ایجاد کردند، نیروهای امنیتی ما از فراجا گرفته تا سپاه پاسداران به همراه نیروهای بسیج مردمی، برای حفظ امنیت و محافظت از جان و مال مردم، جان بر کف، وارد میدان شدند تا جایی که تعدادی از آنها به درجه رفیع شهادت نائل شدند. درحالی که خوب است آن عده که نادانسته و از روی جهالت و احساسات، بازیِ دشمن را خوردند، مروری بر اقدامات بسیج و سپاه در این سالهای پر حادثه و پر آشوب اخیر داشته باشند و با وجدان خود خلوتی کنند؛ هیچ گاه فراموش نمیکنیم که این نیروهای ارزشی، همیشه در لحظات تلخ و شیرین در کنار مردم حضور داشتند؛ همان عزیزانی که هیچگاه جانفشانیشان در دوران سخت کرونا را از یاد نمیبریم همچنان که خدمترسانی و خدماتشان در ماجرای زلزله کرمانشاه، سیلهای شیراز و لرستان جای فراموششدنی نیست.
رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیرشان در جمع بسیجیان با اشاره به همین نکات فرمود «بسیج یک گفتمان است، بسیج یک تفکر است. این فرهنگ عبارت است از خدمت بیتظاهر و بیتوقع به اجتماع و به کشور؛ بدون انتظار، بدون اینکه بنشیند منتظر بشود به او بگویند بارکالله، حتی در موارد زیادی بدون اینکه برای ورود در یک عرصه به او بودجهای بدهند، پولی بدهند، امکاناتی بدهند بالاخره هر تحرکی یک امکاناتی لازم دارد بدون اینها وارد میدانهای مختلف میشود، خدمت جهادی میکند و خطرات خدمت جهادی را به جان میخرد؛ این فرهنگ بسیجی است. فرهنگ بسیجی یعنی چه؟ یعنی تا زانو در گِل فرو برود برای اینکه گِل را از اتاقهای خانوادههای سیلزده پاک کند؛ یعنی خودش را در خطر ابتلای به کرونا و در خطر مرگ قرار بدهد برای اینکه کروناییها را نجات بدهد و آنها را از خطر مرگ دور کند. فرهنگ بسیج یعنی خستگی نشناختن در کمکهای مؤمنانه.»
در ادامه، مروری بر اقدامات بسیج، سپاه و گروههای جهادی از سالهای 98 به این سو خواهیم داشت تاببینم این نیروها همواره کنارمردم و برای مردم جانفشانی کردهاند و برای خدمت هموطنان حتی از جانشان گذشتهاند.
ایجاد 3000 شغل خانگی به همت یک گروه جهادی در شاهرود1. زلزله کرمانشاه
شامگاه یکشنبه 21 آبان 1396 زلزلهای به بزرگی 7/3 ریشتر استان کرمانشاه را لرزاند. تعداد کشتههای این زلزله به 574 نفر رسید و بنا بر گزارشها، 9 هزار 388 نفر نیز مصدوم شدند. بیشترین آمار کشتهها و زخمیها از شهرهای قصر شیرین، سرپل ذهاب و ثلاث باباجانی گزارش شدند. بر اثر این زلزله، برخی از منازل دچار خسارتهای مالی شدند. در چنین شرایطی بود که ارتش و چندین تیپ از سپاه پاسداران به کمک هموطنانمان و دولت شتافتند و در مرحلهی بعد، پایگاههای بسیج سراسر کشور از همان ساعت اولیه وقوع حادثه، همراه با نیروهای جهادی به صورت سازماندهیشده و در قالب گردانهای امام علی (ع)، امام حسین (ع) و بیتالمقدس کار خود را در امدادرسانی به زلزلهزدگان آغاز کردند تا بار دیگر جلوه همدلی و نوعدوستی را در معرض همگان و بدخواهان نظام قرار دهند. نیروهای جهادی و بسیجی در این رویداد، با کمترین امکانات در عرصه سازندگی ورود پیدا کردند و مایه آرامش خاطر برای خانوادههای مناطق زلزلهزده شدند.
2. سیل شیراز در آغازین روزهای نوروز 98، سیلهای مهیبی شمال و جنوب کشور را تحت تأثیر خود قرار داد. شیراز از جمله شهرهایی بود که خسارتهای زیادی را از این سیل دید و متأسفانه سبب جان باختن تعدادی از شهروندانمان شد. ماجرا از آنجا حساس بود که شیراز یک شهر زیارتی سیاحتی است و تعداد زیادی از هموطنان ما در تعطیلات عید به این شهر سفر کرده بودند. نقطه کانونی سیل هم مرکز شهر یعنی در دروازه قرآن بود. باران که از حوالی ساعت 8 صبح دوشنبه پنجم فروردین سال 98 شروع به باریدن کرد، به یکباره ریتمی تند و شدید به همراه بارش تگرگ به خود گرفت و پس از حدود یک ساعت و نیم بارش مداوم شهر را سیل در برگرفت. ساعتی پس از شروع بارندگی شدید، در شیب ورودی شهر شیراز از سمت دروازه قرآن خودروهایی مشاهده میشد که سیل با خود به داخل شهر میآورد. رفته رفته این آبگرفتگی دامان خانه و خانوادههای ساکن این مناطق را گرفت. پس از وقوع این سیل، گروههای جهادی و بسیجی همراه با سپاه پاسداران در صحنه حضور یافتند و حدود دو هزار و 300 نفر مسافر نوروزی و گاه سیلزدگان محله سعدی شیراز توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اسکان داده شدند. بعد از سیلاب، 70 هزار و 845 وعده غذا اعم از صبحانه، ناهار و شام بین آسیبدیدگان و مسافران نوروزی شیراز توزیع شد. به گفته مسئولان وقت، گروههای جهادی دانشجویی و دانشآموزی، طلاب بسیجی و نوجوانان بسیجی در کنار سایر اقشار بسیج فعالیتهای تاثیرگذار و درخشانی را در امدادرسانی به مردم شیراز انجام دادند.
3. سیل لرستان در همان اوایل نوروز 98، استان لرستان نیز تحت تأثیر بارشهای سال قرار گرفت و با فعالیت دو سامانه بارشی قوی و گسترده همراه بود. این بارشها تقریباً تمامی استان را تحت تاثیر قرار داد و منجر به سیلابهای بزرگ و ویرانگر شد. اولین موج بارشها از تاریخ 5 تا 9 فروردین و دومین موج، از 11 تا 13 این ماه بود و شهرستانهایی مانند معمولان، خرمآباد، پلدختر، نورآباد و و یسیان را تحت تأثیر قرار داد و خسارتهای مالی و جانی را در پی داشت. با توجه به وسعت بزرگ و دامنه فراگیر خسارات وارده به زیرساختهای اقتصادی، منابع طبیعی، کشاورزی و... استان لرستان، تاکنون اظهار نظرهای متفاوتی در مورد بیسابقه یا دوره بازگشت این بارشهای سنگین طرح شده است.
بسیج اصناف استان مرکزی 7 گروه جهادی تخصصی ساماندهی کرده استاما از همان ساعات اولیه یگانها و تجهیزات سپاه و نیروهای بسیجی عملیات امداد و نجات را در مناطق سیل زده و برفگیر کشور آغاز و در کنار سایر یگانهای امدادی به ارائه خدمات مبادرت کردند. در این راستا یگانهای امداد و نجات بسیجی و پاسدار و دیگر نیروهای جهادی و مردمی ضمن رساندن خود به صحنه، عملیات بازگشایی محورهای مواصلاتی، جادهها و مسیرهای روستایی را با استفاده از تجهیزات و ماشین آلات سنگین و نیمهسنگین اعزام شدهی نیروی زمینی سپاه و قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء آغاز کردند و همزمان نجات، جابجایی، اسکان و استقرار موقت مردم را به رغم شرایط نامناسب جوی به انجام رساندند. تخلیه آب از منازل و معابر و لایروبی، شستشو و پاکسازی خانهها و لوازم، بازگشایی مطمئن معابر، تقویت و احداث سیل بندهای مورد نیاز روستاها در مناطق سیلزده به منظور ممانعت از ورود سیلابها به مناطق مسکونی و محل زندگی مردم توسط یگانهای مهندسی نیروی زمینی سپاه و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء از دیگر اقدامات در برابر سیل لرستان شمرده میشود.
4. کرونا
اما اواخر همان سال 98 فراگیریِ ویروس دستساز کرونا از دیگر چالشهایی بود که نه تنها ایران بلکه کل دنیا را فرا گرفت. وقوع این بیماری همچنان که موجی از هراس را در جامعه ایجاد کرد، وضعیت جامعه را در حالت تعطیل و نیمهتطعیل در آورد. دامنه این ویروس که با کد «کوید 19» شناخته میشد، روز به روز گستردهتر میشد و همزمان، شماری از هموطنان را به کام مرگ میکشاند. اما جامعه با سه چالش مواجه بود: آلودگی معابر و اماکن از ویروس، نحوه مواجهه با فوتیهای ناشی از کرونا و آسیبهای اقتصادی به اقشار مردم.
در چنین شرایطی، همیاری گروههای مردمی از جمله بسیج و گروههای جهادی تأثیر زیادی میتوانست بر کاهش این چالشها داشته باشد؛ از این جهت این گروهها از سه فاز فعالیت خود را آغاز کردند: ضدعفونی کردن معابر، اماکن و بیمارستانها، تغسیل اموات و تهیه بستههای معیشتی در قالب "نهضت مواسات".
5. کمکهای مؤمنانه و نهضت مواسات یکی از چالشهایی که جامعه به دنبال فراگیریِ ویروس کرونا مبتلا به آن شد، محدودیتهای برخی مشاغل و به دنبال آن، کسادیِ کسب و کار و وارد شدن آسیب اقتصادی به قشری از جامعه بود. در چنین شرایطی، با فرمان رهبر معظم انقلاب مبنی بر نهضت مواسات، برخی نهادهای دولتی، نظامی و مردمی همچون بسیج وارد میدان شدند و در این زمینه نیز حماسهآفرین شدند. کمتر مسجد و پایگاه بسیجی میدیدیم که تبدیل به پایگاهی برای نهضت مواسات نشده باشد. 6. تولید تجهیزات پزشکی و بهداشتی یکی دیگر از اقدامات مهم بسیج در ایام فراگیریِ کرونا، تولید تجهیزات پزشکی و بهداشتی و توزیع آن در سطح جامعه بود. چنین اقدامی از یک سو کمبود اقلامی مثل ماسک را جبران کرد و از دیگر سو سبب کاهش هزینههای این اقلام در بازار شد. نتیجه اینکه به فرمایش رهبر معظم انقلاب، «بسیجی بودن فرهنگ مجاهدان گمنام است» مجاهدانی که جان بر کف در تمام میدانهای سخت و نرم حضور دارند. قدردانی از این نیروهای مردمی، شکرگزاری به بارگاه خداوند متعال است؛ چرا که خداوند محبتهای خود را از طریق بندگان مخلص خود به بندگان ارزانی میدارد.