مخالفت با گشایش های احتمالی، سیاسی و انتخاباتی است
تهران - ایرنا - "هادی حقشناس" استاندار گلستان، مخالفت با احیای برجام و گشایش های احتمالی را سیاسی و انتخاباتی دانست و گفت: این افراد با اطلاعات و آدرس های غلط، این روند را طولانیتر میکنند و در نهایت این مردم هستند که آسیب میبینند.
رییس جمهوری در جلسه ستاد اقتصادی دولت که طی روزهای گذشته برگزار شد، با اشاره به سوء استفاده عده ای در داخل و خارج از تحریم ها، گفت: "این عده برای ممانعت از کاهش احتمالی نرخ ارز، کماکان به دنبال ایجاد مانع در برابر گشایش های احتمالی و ایجاد هراس و نا امیدی در میان جامعه و مردم به ویژه فعالان اقتصادی هستند ولی یکی از اهداف مهم دولت و بانک مرکزی، تعادل قیمت ارز، بالابردن ارزش پول ملی و شرایط مناسب قیمت کالا است". این حرف های رییس دولت نشان می دهد که عدهای همواره بر طبل نا امیدی میکوبند و برآنند تا هر گرفتاری داخلی و خارجی را با شگرد خاص خودشان به گردن دولت بیاندازند و اینگونه در جامعه القا کنند که همه مشکلات به خصوص در حوزه اقتصادی ناشی از مدیریت ضعیف و ناکارآمد بدنه است. این عده بنا به منافع سیاسی خاص خود حاضر هستند با هر گونه اتفاق که باعث گشایش اقتصادی در کشور شود، مخالفت کنند. به همین مناسبت پژوهشگر ایرنا با «هادی حق شناس» استاندار گلستان و کارشناس اقتصادی گفت و گویی انجام داده است که متن آن در ادامه می خوانیم:
چه افرادی از تحریم ها نفع می برند؟
حق شناس در راستای اظهارات حسن روحانی که گفته عده برای ممانعت از کاهش احتمالی نرخ ارز، کماکان به دنبال ایجاد مانع در برابر گشایش های احتمالی و ایجاد هراس و نا امیدی در میان جامعه و مردم به ویژه فعالان اقتصادی هستند، گفت: در دوره قبلی تحریم ها، به طور کامل مشخص بود که چه کسانی از تحریم ها استفاده کردند. البته بخشی از آن ها آشکار شد هم چون بابک زنجانی که همچنان پرونده او باز است و برخی هم آشکار نشد. موضوع سوء استفاده کردن از تحریم ها نیاز به تحقیق پیچیده ندارد؛ کافی ست اطلاعات روزنامه ای سال های 91 تا 93 را مورد بررسی ساده قرار دهیم. در این صورت به خوبی مطالب در مورد افرادی که از تحریم ها سوء استفاده کردند، آشکار می شود.
اهداف سیاسی مخالفان گشایش های اقتصادی
استاندار گلستان گفت: فقط نباید از منظر سوء استفاده کنندگان تحریم ها به آن نگاه کنیم؛ بلکه موضوع زمانی پررنگ تر می شود که به این این موضوع سوء استفاده کنندگان سیاسی از تحریم ها را نیز اضافه کنیم؛ یعنی عده ای که با گشایش های اقتصادی مخالفت می کنند هدف های سیاسی دارند. به هر حال موضوع تحریم و قضیه ترامپ یک مساله مربوط به یک جریان سیاسی نیست بلکه به کل نظام سیاسی جمهوری اسلامی مربوط می شود. در ضمن گاهی هم این گزاره مطرح می شود که یک جریان سیاسی در داخل کشور تمایل به ارتباط با آمریکا دارد در صورتی که ترامپ با خروج از برجام بزرگترین ضربه را به همین جریان سیاسی زد. بنابراین برای غربی ها جریان خاصی در داخل ایران مطرح نیست بلکه آن ها در طول چهار دهه گذشته در فراز و فرودهای مختلف همواره با اصل نظام سیاسی ایران مقابله کرده اند.
اطلاعات غلط؛ طولانی شدن روند احیای برجام و آسیب مردم
این کارشناس اقتصادی بیان داشت: برخی از رسانه های کشور وقتی احساس می کنند که برجام در حال احیا است، گزارش هایی تهیه می کنند یا تحلیل هایی ارایه می دهند که این استنباط نه فقط در داخل کشور بلکه در بیرون کشور هم این احساس به وجود می آید که کشور یکپارچه و متحد نیست. پس طبیعی است که اینگونه رفتارها بر روند احیای برجام اثر گذار هستند. در نتیجه این موضوع بیشتر تقویت می شود که ادامه تحریم ها هم به لحاظ سیاسی و هم به لحاظ اقتصادی به نفع بخشی از ذینفع ها است. در حالی که امروز دوست و دشمن می داند ادامه تحریم ها به طور یقین به ضرر همه مردم ایران است که به لحاظ دسترسی به دارو، دسترسی به مواد اولیه و روزانه دچار مشکل هستند. اگر در این چند وقت گذشته یک بار مشکل روغن پیش می آید، یک بار مشکل مرغ پیش می آید و به همین صورت. پس چه فردی است که نداند بخش عمده ای از این مشکلات ناشی از اخلالی است که به سبب تحریم ها در بخش تجاری کشور ایجاد شده است. بنابراین افرادی که از عدم احیای برجام و گشایش های اقتصادی نفع سیاسی و اقتصادی می برند، طبیعی است که با اطلاعات و آدرس های غلط این روند را طولانی تر می کنند که در نهایت این مردم هستند که آسیب می بینند.
تقویت پول ملی با برداشته شدن تحریم ها
حق شناس در خصوص تعادل قیمت ارز و بالا بردن ارزش پول ملی گفت: آنچه مسلم است، این است که دستگاه تخصصی در این حوزه بانک مرکزی ست و همچنان که وقتی بخش درمان موضوع هایی را مطرح می کند و ملت و همه دستگاه ها می پذیرند؛ می بایست مانند تمام دنیا اظهار نظر رییس کل بانک مرکزی در ایران هم مبنای ذی نفع ها باشد. امروز در تمام کشورها در شرایط پساکرونا این بحث مطرح است با حمایت های مالی که بانک های مرکزی کرده اند، رشد اقتصادی ایجاد خواهد شد اما ممکن است تورم هم ایجاد شود. پس وقتی رییس بانک مرکزی در کشورهای دیگر مصاحبه می کند مصاحبه او اثرگذار خواهد بود اما در ایران وقتی رییس کل بانک مرکزی مصاحبه می کند دستگاه های رسمی رفتارهای خلاف آن انجام می دهند در نتیجه بازار نمی تواند واکنش درست انجام دهد. به عبارتی دیگر بازار پولی ایران گیج از اظهار نظرهای نه مقامات بانک مرکزی بلکه دستگاه های موازی هستند. با همه این بحث ها همانگونه که رییس جمهوری مطرح کرده برداشته شدن تحریم ها و آزاد شدن پول های بلوکه شده ایران به طور یقین می تواند باعث تقویت پول ملی شود اما وقتی اخلال ایجاد می کنند یعنی به نوعی با تقویت پول ملی مخالف هستند.
سیاسی و انتخاباتی بودن مخالفت با گشایش های اقتصادی
استاندار گلستان در پاسخ به این سوال اکه آیا اینگونه مخالفت ها با گشایش های اقتصادی انتخاباتی است، یادآور شد: اینکه غیرطبیعی نیست زیرا در ایام انتخابات همیشه این مباحث مطرح می شده و در ادوار قبلی هم این اتفاق می افتاد اما فراز و فرود و کم و زیاد داشت. محمدجواد ظریف قبلا اظهار کرد که بعضی از افراد به طرف های مذاکره کننده پیغام می دهند که صبر کنید با ما مذاکره کنید، به خوبی نشان می دهد که چقدر برخی از مسایل سیاسی و انتخاباتی است.
*س_برچسبها_س*