مدیران هیئات مذهبی تمام تلاش خود را برای حفظ سلامتی مردم به کار میگیرند
تهران - ایرنا - رئیس شورای هیئات مذهبی کشور گفت: امسال مدیران هیئتهای مذهبی تمام تلاش خود را برای حفظ سلامتی مردم در مراسم عزاداری ماه محرم و صفر به کار خواهند برد.
نوشاد نوشادی روز چهارشنبه (22 مرداد) و در آستانه فرارسیدن ماه محرم به خبرنگار معارف ایرنا گفت: همانگونه که حجت الاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی تاکید دارد که نمی خواهیم حتی یک نفر از مردم عزادار تب کند یا دچار عارضه یا کسالتی شود، نهایت سعی و تلاش مدیران هیئات در حفظ سلامت مردم خواهد بود و حفظ جان تک تک مردم از روستاها تا شهرها و کلان شهرها اولویت اصلی هیئتها در برگزاری مجالس باشکوه محرم خواهد بود.
وی افزود: سفارش های رهبر معظم انقلاب در خصوص برگزاری آئین های عزاداری در محرم امسال با پیروی از نظرها و تصمیم های ستاد ملی مقابله با کرونا، حجت را بر همگان تمام کرد و 92 هزار و 568 هیئت مذهبی، 85 هزار مداح و ذاکر اهل بیت در 70 هزار مسجد و 10 هزار حسینیه و هشت هزار بقعه متبرک در کنار تکایای مذهبی، امسال نیز نشان خواهند داد همچون گذشته در همه موارد عاقلانه، دلسوزانه و با تدبیر عمل می کنند.
محرمی ماندگار و حماسی خواهیم داشت
نوشادی ادامه داد: امسال برای زنده نگه داشتن این سرمایه و ذخیره مهم مذهبی باید بسیار عاقلانه و با تدبیر و با ضوابط کامل عمل کنیم و بی تردید شورای هیئات مذهبی به عنوان مجری سیاست های کلی سازمان تبلیغات اسلامی آمادگی کامل خود را برای ساماندهی، سازماندهی و نظارت کامل اعلام می کند تا محرمی داشته باشیم که الگویی ماندگار و حماسی در تاریخ باشد.
وی در تشریح ضوابط اجرای مراسم عزاداری ماه محرم امسال گفت: ثبت نام در سامانه بیرق و متعهد بودن به الزامات و توصیه های سازمان تبلیغات اسلامی، برگزاری مراسم عزاداری در اماکن و فضاهای باز و رعایت فاصله اجتماعی حداقل 2 متر، تجمعات حداقلی و کاهش ساعت های برگزاری مراسم حداکثر دو ساعت از الزامات برگزاری مراسم عزاداری هاست.
به گفته این مقام مسئول، ممنوعیت جابجایی هیئات ها و دستهروی، استفاده از زنجیر شخصی در محل مراسم، استفاده از ماسک به صورت مستمر، تهیه و توزیع نذورات و کمک های معیشتی و مومنانه به صورت خام و بسته بندی و بسته های بهداشتی، تولید محتوای با ارزش در فضای مجازی و اجرای دقیق پروتکل های بهداشتی و ضدعفونی محل برگزاری مجالس از دیگر الزامات برگزاری عزاداری هاست.
نوشادی اضافه کرد: البته برخی دستورالعمل ها با توجه به تصمیمات ستادهای استانی تغییرات جزیی دارد که هر استان با توجه به اقلیم آب و هوایی و شرایط خاص خود و آئین های سنتی منطقه خود ممکن است ملزم به بعضی نکات دیگر هم باشد.
روضه های خانگی را زنده کنیم
وی درباره برپایی روضه های خانگی گفت: منظور از برگزاری روضه های خانگی این نیست که اهالی محله یا کوچه در یک منزل با سقف کوچکی در فضای کمی جمع شوند و عزاداری کنند؛ بلکه هدف این است که اعضای خانواده که به هر دلیلی نمی توانند در مجالس ماه محرم شرکت کنند با احیای روضه های خانگی از برکات این ماه بهره لازم را ببرند و در منزل خود با استفاده از ظرفیت صدا و سیما و فضای مجازی بتوانند از روضه خوانی، مداحی و سخنرانی در خصوص فلسفه نهضت حسینی استفاده کنند.
رئیس شورای هیئات مذهبی کشور تاکید کرد: امسال سیاه پوش کردن خیابان ها، میادین، کوچه ها و سر در منازل نسبت به سال های گذشته از اهمیت بیشتری برخوردار است و از شهرداران، دهیاران، مدیران دستگاهها و نهادها ی دولتی، اصناف و بازیاریان و مردم عزیز می خواهیم با نصب بیرق و پرچم های سیاه، حال و هوای محرم باشکوه را به نمایش بگذارند.
وی اضافه کرد: شورای هیئات مذهبی کشور بر خود لازم می داند پیشاپیش از همه بانیان مجالس، مسئولان هیئتهای مذهبی، وعاظ و روحانیت معزز، مداحان و روضه خوانان، و خادمان و هیئت امنای مساجد و اماکن مذهبی به عمل آورده و از خدای متعال مسألت تشکر کند تا این عزاداری ها و سوگواری ها ذخیره قبر و قیامت محبان حضرتش قرار گیرد.
مروری بر دستورالعمل ماه محرم
به گزارش ایرنا مسئولیت اجرای دستورالعمل مراسم عزاداری ماه محرم و صفر با سازمان تبلیغات اسلامی است که با تشکیل کارگروه برگزاری مراسم عزاداری و مشارکت نمایندگان هیئت ها، مداحان، نیروی انتظامی، وزارت بهداشت، سازمان بسیج، وزارت آموزش و پرورش، وزارت ورزش و جوانان، صداوسیما، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر دستگاه های مرتبط اجرا می شود.
بر اساس این دستورالعمل، مراسم عزاداری ماه محرم صرفا در اماکن و فضاهای باز با رعایت فاصله حداقل دو متر از هر طرف و تجمعات حداقلی برگزار می شود، زمان برگزاری مراسم نیز حداکثر باید دو ساعت باشد، جابه جایی هیئت ها، دسته روی و استفاده از طبل، سنج و وسایل مشابه ممنوع است اما برگزاری مراسم سینهزنی و زنجیرزنی (با زنجیرشخصی) در محل مراسم و بدون جابهجایی مجاز است.
همچنین استفاده مستمر از ماسک برای همه شرکت کنندگان در مراسم عزاداری ماه محرم و صفر ضروری است و فاصله گذاری حداقل دو متری در همه مراحل این مراسم باید رعایت شود، ضمن اینکه پیش بینی های لازم برای برگزاری مراسم جایگزین به صورت غیر حضوری در جاهایی که امکان برگزاری حضوری مراسم حضوری نیست باید انجام شود.
بر اساس این دستورالعمل برگزاری برخی مراسم خاص مانند یوم العباس در زنجان، نخل گردانی در یزد، تشت گذاری اردبیل، شیرخواران، قالیشوران اصفهان و... به دلیل تجمع، تراکم و جا به جایی و ضروت پیشگیری از شیوع و سرایت بیماری ممنوع است و این مراسم فقط باید در اماکن و فضاهای دارای مجوز سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شود.
برگزاری مراسم نماز جماعت در مساجد حداکثر به مدت یک ساعت در اماکن سربسته دارای شرایط بهداشتی و تهویه با یک چهارم ظرفیت و رعایت فاصله گذاری حداقل دو متری از هر طرف و استفاده از ماسک و همراه داشتن وسایل شخصی بلامانع است.
در مورد نذورات نیز در دستورالعمل ماه محرم آمده است: هر گونه پذیرایی در حین برگزاری مراسم عزاداری، ممنوع است و نذورات صرفا باید در قالب مواد غذایی خشک یا خام توزیع شود و برپایی هر نوع ایستگاه صلواتی توزیع نذورات و چای در همه استانها و شهرستانها ممنوع است.
مسئولیت نظارت بر اجرای این پروتکل با سازمان تبلیغات اسلامی است و در صورت تخلف در مرحله اول به هیئت ها، حسینیه ها، مساجد و مداحان تذکر کتبی داده می شود و در صورت تکرار تخلف ممنوعیت و قطع ارائه خدمات عمومی، یارانه ای و پشتیبانی اعمال می شود و در مرحله سوم مجوز به مدت 6 ماه لغو و متخلف به مرجع قضایی معرفی می شود.
در این دستورالعمل مسئولیت هر یک از دستگاههای مرتبط مشخص شده و از رسانه ها خواسته شده است که توصیه های بهداشتی مبنی بر رعایت اصول پیشگیری از ابتلا را انتشار دهند و محتواهای لازم را به روش های مختلف برای آموزش همگانی به منظور رعایت اصول بهداشتی انجام دهند و از انتشار مطالب انحرافی، جناحی، حاشیه ای، اختلافی، تقابلی و مطالب با با منبع هویت نامعلوم پرهیز کنند. طراحی و ترویج الگوهای جدید عزاداری از جمله هر خانه یک حسینیه با نصب پرچم جلوی در منازل و برگزاری جلسات سخنرانی آنلاین و ترویج ایجاد پویش نذر ماسک و نذر ارزاق از دیگر بندهای این دستورالعمل است.
*س_برچسبها_س*