مروری بر مهمترین مصوبات مجلس یازدهم در سالی که گذشت
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ده ماهی که از شروع فعالیتشان میگذرد، علاوه بر انجام وظایف نظارتی شان به تصویب قوانینی پرداختند که نتیجه آن کارنامه عملکردی شان محسوب میشود.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ده ماهی که از شروع فعالیتشان میگذرد، علاوه بر انجام وظایف نظارتی شان به تصویب قوانینی پرداختند که نتیجه آن کارنامه عملکردی شان محسوب میشود.
به گزارش «تابناک»؛ نمایندگان دوره یازدهم از هفتم خردادماه بر صندلیهای سبز بهارستان تکیه زدند؛ نمایندگان انقلابی که با وعده حل مشکلات کشور و بهبود وضعیت مردم وارد مجلس شدند و در ده ماه گذشته قوانینی را به تصویب رساندند که در این گزارش مهمترین آنها بررسی می شود.
تامین یک میلیون تن قیر تا پایان سال 99
نمایندگان مجلس در آبان ماه، با تصویب طرحی، بودجه سال گذشته را اصلاح کردند که نتیجه آن الزام شرکت ملی نفت ایران به تأمین یک میلیون تن قیر تا سقف مبلغ 4 هزار میلیارد تومان بود. در این قانون پیش بینی شد که قیر مورد نیاز در سقف سهمیههای در نظر گرفته شده، ماهانه در اختیار دستگاههای اجرائی قرار داده شود تا برای راههای روستایی و سایر موارد توزیع شود.
الزام دولت به پرداخت یارانه کالاهای اساسی
بیراهه نیست که یکی از مهمترین و جنجالیترین مصوبات مجلس در سال گذشته را الزام دولت به پرداخت یارانه کالاهای اساسی نامید؛ مصوبهای که به موجب آن، دولت مکلف شد برای تأمین بخشی از نیازهای معیشتی خانوارهای کشور به ویژه خانوارهای کم برخوردار، از ابتدای شش ماهه دوم سال 1399 ماهانه و تا پایان اسفندماه، نسبت به تأمین و پرداخت یارانه اعتبار خرید به هر فرد ایرانی شناسایی شده در طرح معیشت خانوار (به تعداد حداقل شصت میلیون نفر) اقدام کند.
این کار از طریق واریز اعتبار به کارت یارانه نقدی سرپرست خانوار به مبلغ 120 هزار تومان برای هر یک از افراد سه دهک اول از جمله افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان بهزیستی، رزمندگان معسر و افراد با درآمد کمتر از حداقل حقوق و دستمزد و مبلغ 60 هزار تومان برای هر یک از افراد سایر دهک های مشمول است.
مالیات بر خانههای خالی
یکی دیگر از مهمترین مصوبات مجلس، اصلاح موادی از قانون مالیاتهای مستقیم موسوم به مالیات بر خانههای خالی است.
طبق این قانون، هر واحد مسکونی در شهرهای بالای یکصدهزار نفر جمعیت که به استناد سامانه ملی املاک و اسکان کشور در هر سال مالیاتی در مجموع بیش از 120 روز ساکن یا کاربر نداشته باشد به عنوان خانه خالی شناسایی شده و به ازای هر ماه بیش از زمان مذکور، ماهانه مشمول مالیاتی بر مبنای مالیات بر درآمد اجاره میشود.
اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در آخرین روزهای عمر دوره ریاست جمهوری ترامپ در آمریکا و بعد از ترور شهید فخری زاده در واکنش به این اقدام تروریستی، طرح دوفوریتی اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران را تصویب کردند.
در این قانون، سازمان انرژی اتمی ایران موظف شد جهت مصارف صلح آمیز نسبت به تولید اورانیوم با غنای بیست درصد اقدام و سالانه به میزان حداقل یکصد و بیست کیلوگرم آن را در داخل کشور ذخیره کند؛ این بخش از مصوبه بلافاصله اجرا شد.
همچنین دولت موظف شد در صورت عدم اجرای کامل تعهدات کشورهای متعاهد از جمله کشورهای 1+4 یعنی آلمان، فرانسه، انگلستان، چین و روسیه در قبال ایران و عادی نشدن روابط کامل بانکی و عدم رفع کامل موانع صادرات و فروش کامل نفت و فرآوردههای نفتی ایران و برگشت کامل و سریع ارز منابع حاصل از فروش، دو ماه پس از لازم الاجرا شدن این قانون در مجلس، نظارتهای فراتر از پادمان از جمله اجرای داوطلبانه سند (پروتکل) الحاقی را متوقف کند؛ این بخش از مصوبه نیز اجرا شده است.
فرصت دوباره به معلمان حق التدریس جهت شرکت در آزمون استخدامی
با توجه به شرایط کرونا، عدهای از معلمان امکان شرکت در آزمون استخدامی حق التدریسی و آموزشیاران نهضت سوادآموزی در وزارت آموزش و پرورش را پیدا نکردند؛ لذا مجلس با اصلاح قانون، وزارت آموزش و پرورش را مکلف کردند برای آن عده از آموزشیاران و آموزش دهندگان مستمر نهضت سوادآموزی و مدرسین طرح امین و معلمان قرآنی که در آزمون داخلی وزارت آموزش و پرورش شرکت نکردهاند و یا قبول نشدهاند، صرفا برای یک بار آزمون داخلی را تجدید کند.
بودجه 1400
کلیات بودجه یک بار در مجلس رد شد و بعد از اصلاح آن توسط دولت مجددا مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت بعد از دوماه کشمکش، دخل و خرج دولت در سال 1400 به تصویب نمایندگان رسید و به دولت برای اجرا ابلاغ شد.
جوانی جمعیت و حمایت از خانواده
نمایندگان مجلس قانونی در راستای حمایت از خانواده و جوانی جمعیت تصویب کردند که این قانون آزمایشی و در دوره 7 سال اجرا میشود.
نمایندگان مجلس مصوبات دیگری از جمله طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری داشته اند که در مرحله بررسی شورای نگهبان قرار دارد و تکلیف آن سال دیگر مشخص خواهد شد.