موضوعی در مشهد غریبتر از واقعه گوهرشاد نیست / شهرداری و آستان قدس منابع مالی برای چاپ کتب اسناد قیام گوهرشاد را تأمین کنند
متولیان فرهنگی در انعکاس واقعه تاریخی گوهرشاد نقش بیبدیل دارند و در این راستا شهرداری و آستان قدس میتوانند منابع مالی برای چاپ کتب اسناد قیام گوهرشاد برای حفظ و احیای این هویت ملی را تأمین کنند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح توس؛ واقعه مسجد گوهرشاد در پی اعتراض مردم به قانون کشف حجاب به دستور رضا پهلوی اتفاق افتاد و در این حادثه تلخ هزاران نفر به شهادت رسیدند. تیرماه همان سال مردم مشهد در کنار مردم شهرهایی مثل قم، تبریز، شیراز و برخی دیگر شهرها در اعتراض به سیاستهای کشف حجاب رضاخانی به خیابانها ریختند. این اعتراضات در پی محاصره منزل آیتالله قمی و سخنرانیهای آتشین شیخ محمدتقی بهلول بالا گرفت و مردم به آستان مقدس امام رضا (ع) پناه برده و در مسجد گوهرشاد به منظور رفع مسئله کشف حجاب متحصن شدند.
ضرورت جلوگیری از غفلت فرهنگی تاریخی پیرامون واقعه گوهرشاد
مأموران به دستور رضاخان، اطراف حرم و مسجد را محاصره کرده، شروع به تیراندازی کردند و در نتیجه هزاران نفر از مردم غیرتمند ایران برای دفاع از حجاب، به خاک و خون کشیده شدند و مأموران رژیم پهلوی، پیکر مطهر این شهدا و زخمیهایی که هنوز نفس میکشیدند را در گورهایی دسته جمعی ریخته و مدفون ساختند.
احمد عسکری، پژوهشگر مطالعات تاریخ در گفتوگو با صبح توس، اظهار کرد: طی تفاهم نامه ای شهرداری با مرکز اسناد انقلاب اسلامی برای چاپ کتاب مستندی در رابطه با قیام گوهرشاد اقدام شد اما متأسفانه بعد از بازخوانی اسناد هنوز خبری از انتشار این کتاب نیست و بیش از سه هزار مورد اسناد از واقعه گوهرشاد وجود دارد که هیچ گاه چاپ نشده و در اختیار شهرداری مشهد است.
وی با بیان اینکه مؤلف کتاب بلاتکلیف مانده است و وضعیت نشر اسناد مشخص نیست افزود: باید خاطرات به صورت مفصل پیرامون قیام گوهرشاد و گورهای دسته جمعی بازخوانی شود.
منابع مالی برای چاپ کتب اسناد قیام گوهرشاد تأمین شود
این پژوهشگر مطالعات تاریخ گفت: باتوجه به اهمیت موضوع شهرداری و آستان قدس در زمینه چاپ کتاب اسناد قیام گوهرشاد می توانند اقدام کنند و اصولا منابع مالی برای چاپ کتب اسناد قیام گوهرشاد باید هزینه شود چراکه شاهد هستیم کتاب هایی با درجه اهمیت خیلی پایین تر در حال چاپ است.
وی افزود: بخشی از کشف مسائل قیام گوهرشاد مربوط به شاهدان عینی است و میتواند برای تحقیقات این موضوع ادامه داشته باشد تا زوایای این مسئله هویتی آشکار و برجسته شود.
عسکری ادامه داد: این موضوع مهم در زمره آثار باستانی نیست بلکه در این مسئله هویتی که مربوط به کمتر از صد سال اخیر هم هست نیاز به عزم جدی دستگاه های متولی دارد.
موضوعی در مشهد غریبتر از واقعه گوهرشاد نیست
وی افزود: بحث اولویتداری همچون حفظ اصالت دینی در زمینه قیام گوهرشاد مطرح است و ربط چندانی به آثار باستانی ندارد که نیاز به مکشوفه عینی خاصی باشد هر چند شاهدان عینی در مورد گورهای دسته جمعی در مراکز معتبر اسنادی مانند آستان قدس و مرکز اسناد انقلاب اسلامی گواهی بر صحت این ماجرا دادند.
این کارشناس تاریخی ضمن تأکید بر عزم جدی نهادهای مختلف در احیای میراث هویتی قیام گوهرشاد تصریح کرد: متولیان فرهنگی زیادی در خراسان رضوی حضور دارند که نباید با این وجود به موضوع مهمی مانند قیام گوهرشاد شاهد بی توجهی باشیم و حداقل بایستی اسناد جمع اوری شده چاپ شوند.
وی افزود: امام خمینی (ره) رهبر کبیر انقلاب اسلامی در مورد قیام گوهرشاد ده ها بار به صورت مستقیم و غیرمستقیم اشاره دارند و شهید نواب صفوی و همچنین اولین مبارزین انقلاب اسلامی آرزو دارند که انتقام شهدای گوهرشاد گرفته شود و حتی رهبر معظم انقلاب نیز بارها بر احیای این موضوع تأکید کردند اما با این وجود موضوعی در مشهد غریبتر از واقعه گوهرشاد نیست.
عسکری با بیان اینکه نباید چاپ کتاب اسناد گوهرشاد توسط شهرداری مشهد به تاریخ بپیوندد و جای تأسف دارد که بیش از 4 سال این اسناد بلااستفاده مانده است خاطرنشان کرد: هر چند واقعه تاریخی قیام گوهرشاد بزرگ ترین حادثه سیاسی، انقلابی و هویتی مشهد نیز محسوب می شود اما احیا و بازخوانی آن و همچنین موضوعاتی مانند کشف محل دقیق گورهای دسته جمعی قیام گوهرشاد با بیتوجهی پیگیری نشده است.
باتوجه به ضرورت جلوگیری از فراموشی تاریخی رخدادهای انقلاب اسلامی انتظار است در مدیریت شهری دغدغه این موضوع ایجاد شود و در معاونت فرهنگی شهرداری مشهد اقداماتی صورت بگیرد و از طرفی همه مجموعههای فرهنگی در کنار هم مأموریتهای تعریف شدهای را در راستای ترویج، معرفی و تبیین این واقعه تاریخی دنبال کنند.
انتهای پیام /