شنبه 29 دی 1403

نامه توکلی به اژه‌ای درباره پرونده کاظم صدیقی / رقبای قالیباف برای ریاست مجلس / انتقاد تسنیم از پناهیان

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
نامه توکلی به اژه‌ای درباره پرونده کاظم صدیقی / رقبای قالیباف برای ریاست مجلس / انتقاد تسنیم از پناهیان

هر روز اخبار فراوانی در رسانه‌ها منتشر می‌شود که دنبال کردن آن‌ها حتی برای آنانی که اهل مطالعه اخبار هستند کار دشواری است. بسته خبری تحلیلی الف، با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل‌های صورت گرفته در این زمینه، مخاطبان خود را از مهم‌ترین وقایع روز آگاه می‌کند.

انتقاد از مواضع اخیر مولوی عبدالحمید

روزنامه ایران نوشت: «چند ساعت پس از حملات تروریستی، گروهک جیش‌الظلم با انتشار بیانیه‌ای، اهداف خود از عملیات ناکام در سیستان و بلوچستان را اعلام کرد. اهدافی که مشخصاً پرده از بده بستان‌های این گروهک تروریستی و امام جماعت مسجد مکی زاهدان برداشت.«ناکام گذاشتن پروژه و طرح توسعه سواحل مکران» دلیلی بود که گروهک تروریستی جیش‌الظلم به صراحت از آن پرده برداشت. مشارکت کشورهای خارجی از جمله روسیه، چین و هندوستان در طرح توسعه سواحل مکران نیز از دیگر مواردی بود که مورد اشاره جیش‌الظلم قرار گرفت...

به نظر می‌رسد پیشرفت مردم سیستان و بلوچستان علاوه‌بر مریدان عبدالمالک ریگی معدوم، در مسجد مکی زاهدان نیز مخالفانی دارد. 11 اسفندماه 1402 بود که عبدالحمید اسماعیل‌زهی امام جمعه اهل سنت مسجد مکی زاهدان در قالب خطبه‌های نماز جمعه این مسجد، به طرح پروژه سواحل مکران و مشارکت کشورهای خارجی از جمله هندوستان در این طرح تاخته و مخالفت خود را با این موضوع اعلام کرد...

علاوه بر مواضع مشترک مسجد مکی و جریان تروریستی جیش‌الظلم در خصوص موارد مطرح شده، عبدالحمید اسماعیل‌زهی در خطبه‌های نماز جمعه اخیر خود بدون محکوم کردن حمله تروریستی جیش‌الظلم که تاکنون منجر به شهادت 16 نفر از مدافعان امنیت شده، خواستار گفت‌و‌گو و مذاکره جمهوری اسلامی با یک گروهک تروریستی که مشخصاً امنیت کشور و مردم را نشانه گرفته است، شد؛ وی بدون اشاره به جنایات گروهک تروریستی جیش‌الظلم، مقابله نیروهای نظامی کشورمان با تروریست‌های ضدایرانی را به درگیری دو گروه نظامی و سیاسی تقلیل داده و طرفین را به پرهیز از «هر نوع خشونت» و حل مشکلات و مسائل از طریق «گفت‌وگو» توصیه کرد!»

***

دفاع چمران از ساخت مسجد در پارک قیطریه

به گزارش ایرنا، مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران در ابتدای جلسه شورای اسلامی شهر تهران در جمع خبرنگاران با بیان اینکه فضای مجازی یک جنگ روانی است، گفت: در مورد بوستان قیطریه گفتند درختانی قطع شده است که اینطور نبود و از یاد نبریم که یکی از افتخارات آقای کرباسچی هم این بود بود که در بوستان مسجد ساخته است.

چمران با بیان اینکه طراحی‌های صورت گرفته را می‌بینیم و باید تایید شود، گفت: اما قطعا مسجد کوچک زیبایی در بوستان قیطریه ساخته خواهد شد و حرف آخر ما این است که حتی یک درخت نیز قطع نخواهد شد؛ نماینده وزارت میراث فرهنگی و گردشگری هم حضور خواهد داشت و هیچ مشکلی نخواهد بود. درختی قطع نمی شود و مشکلی برای ورزش مردم هم پیش نخواهد آمد.

وی یادآور شد: بی تردید مردم نیز استقبال خواهند کرد که به جای یک فضای بی استفاده و زمین بایر، مسجد ساخته شود.

رئیس شورای شهر تهران با بیان اینکه آقای امانی عضو شورا هم اعلام کرده که برداشت درست و مناسبی از صحبت‌های وی انجام نشده است، گفت: این بوستان 122 هزار متر مربع است و در گوشه‌ای از آن مسجد احداث خواهد شد.

پیروز حناچی، شهردار سابق تهران درباره این موضوع به سازندگی گفت: «سنت جاری در کشور ما تا قبل از انقلاب این‌طور بوده که مسجد را مردم می‌ساختند و همه کارهای مربوط به آن را انجام می‌دادند.

شاید در احداث مساجد بعضاً یک بانی نقش مهم‌تری داشته و بیش از دیگران کمک می‌کرده یا مثلاً بعضی از علما منابعی را اهدا می‌کردند، ولی عمدتاً دولت در این قضیه چندان نقشی نداشته است.

اگر هم نهادهای عمومی یا دولتی بخواهند نقشی ایفا کنند باید به جای داشتن نقش محوری، کمک‌کننده باشند.

در این مورد خاص، اولاً اگر آنجا واقعاً نیازمند مسجد باشد، شهرداری بزرگ‌ترین ملاک این شهر است و زمین و ملک زیاد دارد. وقتی می‌بیند که حساسیت وجود دارد، این طرف هم زمین فضای سبز است و مردم به حفظ آن حساس هستند و اصلی ترین بحران تهران هم آلودگی هواست، یعنی نقطه مقابل آن توسعه فضای سبز راهکار اصلی است و نه کاهش آن و ناخنک زدن به فضای سبز موجود، پس باید به آن توجه کرد.

اگر واقعاً آن محدوده نیاز به احداث مسجد دارد که ظاهراً ندارد، شهرداری می‌تواند به جای لجبازی با افکار عمومی، طور دیگری آن را رفع کند...

تدبیر حکومت داری و حاکمیتی اقتضا می‌کند که به افکار عمومی توجه شود. در گام بالاتر، هر کاری که شهرداری می‌خواهد انجام دهد اگر با نگاه اجتماعی باشد نتیجه آن بسیار متفاوت خواهد بود.»

***

نامه توکلی به اژه‌ای درباره پرونده کاظم صدیقی

احمد توکلی، رئیس هیات مدیره دیده بان شفافیت و عدالت، طی نامه‌ای به رئیس قوه قضائیه خواستار ورود مدعی العموم به موضوع پرونده حوزه علمیه امام خمینی (ره) و شخص آقای صدیقی به عنوان متولی و منتقل کننده بخشی از املاک حوزه علمیه به موسسه «پیروان اندیشه‌های قائم» شد.

در بخشی از این نامه آمده است: «اظهارات مسئولان حوزه علمیه امام خمینی (ره) و شخص آقای صدیقی به عنوان متولی و منتقل کننده بخشی از املاک حوزه علمیه به موسسه‌ای کاملا تجاری، کاملا خصوصی و تقریبا خانوادگی تحت عنوان «پیروان اندیشه‌های قائم»، دلالت صریح بر وقوع برخی جرایم واجد ماهیت عمومی دارد که ورود مدعی العموم به موضوع و رسیدگی به آن را اقتضا دارد.

اما متاسفانه در این مدت، سکوت نامیمون و غیر قابل باوری را از مقامات قضایی و به طور خاص دادستانی شاهد هستیم که اعتماد عمومی به دستگاه قضایی و نظام اسلامی را به شدت خدشه دار می‌کند. این در حالی است که قوه قضائیه اخیراً در اقدامی مبارک و قابل تقدیر، در رسیدگی به پرونده فرزندان معاون اول مستعفی قوه قضائیه نشان داد که در مواجهه با جرایم و مفاسد، رسیدگی قضایی عادلانه را حتی در مورد وابستگان و صاحب منصبان دستگاه قضایی به اجرا می‌گذارد.»

***

چینی‌ها مشتری سهام سایپا و ایران‌خودرو

جوان نوشت: «واگذاری سهام خودروسازان با توجه به شعار سال (جهش تولید با مشارکت مردم) و تأکید مقام‌معظم رهبری بر اداره خودروسازان از سوی سهامداران خصوصی در بهمن ماه سال گذشته بستری شده است تا موضوع واگذاری سهام خودروسازان در سال جاری بیش از گذشته قوت بگیرد. خبر‌های رسیده حاکی است چینی‌ها مشتری این دو غول خودروسازی هستند، علاوه بر این شرکت‌های بزرگ متعلق به بخش خصوصی صنعت خودرو (که همه در شراکت با چینی‌ها هستند) نیز مشتری ایران‌خودرو و سایپا شده‌اند.

با توجه به اینکه در حال حاضر خودرو‌های چینی مونتاژی در ایران تولید می‌شود، با سهامدارشدن چینی‌ها در این صنعت، انتظار می‌رود کیفیت خودرو‌های داخلی بهبود یابد. در غیر این صورت، حتی واگذاری سهام دولتی این دو غول خودروسازی نیز نمی‌تواند گرهی از این صنعت آشفته باز کند.»

***

رقبای قالیباف برای ریاست مجلس

حمیدرضا ترقی، عضو شورای مرکزی حزب موتلفه به خبرآنلاین گفت: «هر جریانی که سرمایه‌گذاری کند، قطعاً در انتخاب رییس مجلس تاثیر دارد، بنابراین به نظر می‌رسد که برای ریاست مجلس شاهد رقابت تنگاتنگ خواهیم بود کما اینکه نامزدها از حالا تلاش خودشان را برای یارگیری از میان منتخبین، شروع کردند و جلسات و برنامه‌های متعددی دارند که باید مشاهده کرد در نهایت به جمع‌بندی می‌رسند چرا که هیچ‌کدام اکثریت مطلق و نسبی ندارند که بدون ائتلاف با بقیه فراکسیون‌ها بتوانند به راحتی رأی لازم برای ریاست مجلس را بدست بیاورند...

فکر نمی‌کنم شریان و گروه‌های نظیر آن زمینه‌ای برای ریاست مجلس داشته باشند چراکه آنها 4،5 نفر اصلی دارند و بقیه را از لیست‌های مشترک انتخاب و به نام خودشان معرفی کردند که از نظر سیاسی کار درستی نیست.

به بیان دیگر درست نیست وقتی دو تشکل معروف و مشخص فردی را قبول داشته باشند، آن فرد را به نام خود ثبت کنند، این کار غلطی است. در مجموع در حال حاضر 3 فراکسیون اصلی مجلس دوازدهم عبارتند از: ائتلاف، وحدت و معتدلین که در مجلس تعیین‌کننده هستند...

منظور از رقابت تنگاتنگ برای ریاست مجلس بیشتر متکی است، نبویان برابر قالیباف ادعایی ندارد ضمن اینکه اخیراً از قالیباف تعریف کرده است، در نتیجه فکر نکنم نبویان به دنبال ریاست مجلس باشد اما بهرحال متکی برای ریاست مجلس فعال‌تر است.

همچنین ذوالنور که در هیچ لیستی نیست هم برای ریاست مجلس فعالیت می‌کند. در مجموع به نظر می‌رسد قالیباف و متکی برای ریاست مجلس رقابت می‌کنند و برای نائب رییسی مجلس هم افرادی نظیر پزشکیان، نیکزاد و حاجی بابایی مطرح هستند.»

***

بانک مرکزی بازار چندنرخی ارز را به سمت بازار تک‌نرخی حرکت دهد

خراسان نوشت: «مطالعات مختلف و مقایسه آمارها نشان می دهد که در بلندمدت رشد نرخ ارز متاثر از فاصله تورم داخلی و خارجی است. در این میان 5 سال متوالی تورم بالای 40 درصد در اقتصاد ایران، خود محرک اصلی رشد نرخ ارز است...

در حال حاضر با صادرات روزانه بیش از یک میلیون بشکه نفت به قیمت حدود 80 دلار در دو سال اخیر، وضعیت درآمدهای نفتی چندان بد نیست و شوکی از این ناحیه نیز به اقتصاد وارد نشده است.

به نظر می رسد عامل کلیدی در این میان تعدد نرخ های ارز و نوع مدیریت ارزی بانک مرکزی است که پس از گذر از جهش ارزی 1401 و آرامش نسبی بازار ارز در 1402 اکنون در 1403 با اثر روانی تشدید چالش های سیاسی منطقه ای دارد اثر خود را بر بازار ارز نشان می دهد.

ما در حال حاضر با 7 نرخ ارز متفاوت از 4200 برای برخی اقلام پزشکی خاص تا 65 هزار تومان در کف بازار ارز رو به رو هستیم.

در این میان با اقلام اصلی یعنی ارز نفتی دولتی به نرخ 28500 برای کالاهای اساسی، ارز 40 هزار تومان برای صادرکنندگان بزرگ و شبه دولتی از جمله پتروشیمی ها، ارز 43 هزار تومانی برای سایر صادرکنندگان و ارز 65 هزار تومان بازار آزاد که نیاز مازاد متقاضیان ارز مسافرتی است و سایر تقاضاهای ارزی از جمله تقاضای دلالی و نگهداری به صورت دارایی مواجه هستیم.

تا زمانی که این تعدد نرخ با این فاصله فراوان را شاهدیم با بازنگشتن ارز صادراتی، افت صادرات غیرنفتی، تقاضای بالا برای واردات اقلام دارای نرخ ارز ترجیحی و هجوم تقاضای سفته بازی به بازار مواجه ایم.

این واقعیت در دوره های قبلی جهش نرخ ارز نیز دیده شده اما ظاهرا قرار است آزموده را باز هم بیازماییم و بازار ارز را با فهرستی طولانی از نرخ های متعدد و فرصت های رانت جویی مدیریت کنیم. نتیجه چنین مدیریتی چنین افزایش نرخ ارزی است.»

***

انتقاد تسنیم از پناهیان

تسنیم نوشت: «علیرضا پناهیان از مبلغین منبری‌های خوب کشور است و سالهاست که منابر او جزو شنیدنی‌هاست؛ البته نمی‌توان انکار کرد که پناهیان دهه‌ی اخیر، با پیش از آن تفاوتی کرده و تا حدی سیر نزولی داشته است، اما به هرحال حجت‌الاسلام پناهیان یکی از منبری‌های خیلی خوب و قابل استفاده در کشور است.

با این حال او هر از گاهی در سخنان خود دچار حاشیه می‌شود و به نظر می‌رسد مشکل اصلی، بعضاً استراتژی و ساختار سخنان او برای جا انداختن یک بحث است. گاهی اوقات، نوع استراتژی که پناهیان انتخاب می‌کند، او را وارد چالشی می‌کند که مجبور می‌شود از خودش شکست بخورد.

مثلاً یک روز برای آنکه اهمیت «ولایت‌مداری» را نشان دهد، دوگانه‌ی غیرضروری و غیرواقعی به نام ولایت و عدالت می‌سازد و از آنجا که می‌خواهد نشان دهد که ولایت خیلی مهم است، عدالت را تخفیف می‌کند حال آنکه اصلاً برای آنکه اثبات کنیم ولایتمداری مهم است، نیازی به تنزل دادن عدالت نداریم؛ بلکه با این دوگانه در واقع دوگانه‌ای برای ولایت ساخته‌ایم که خود را بیشتر به هچل می‌اندازیم نه مخالفانمان را!»

***

بازگشت جبلی و دوستان از ایده‌های سابق

فرهیختگان نوشت: «آزمون و خطای مدیران تلویزیون، بدون هیچ نقشه‌راه مشخصی هیچ نتیجه‌ای نداشت، جز اینکه به دیوار سخت واقعیت خورد ند و مدیریت آنتن تلویزیون در نوروز 1403 و پیشتر از آن در یلدای 1402 به درک واقعی‌تری از وضعیت رسانه رسید.

اینکه مدیریت مدیوم فراگیری همچون تلویزیون، ملاحظات یک رسانه ملی را در نظر نگیرد، محکوم به شکست خواهد بود. دوربرگردان مدیران، تلویزیون را به سه‌سال قبل بازگرداند، همچنان آن انتقادات باقی است به اضافه اینکه خسارت قهر مخاطبان هم به تلویزیون تحمیل شده و جایگاهش در بین هنرمندان و مردم تنزل یافته است.

فراموش نمی‌کنیم روزهایی را که قاب تلویزیون، محل اعتبار و شهرت چهره‌های هنری بود و حالا وضعیتی بر تلویزیون عارض شده که مدیران شبکه‌ها برای دعوت از میهمان، مجبور به پول‌پاشی هستند. رفتار ضدبرندی که بر تلویزیون تحمیل شد، به اندازه‌ای خسارت‌بار بوده که تدبیر و زمان زیادی برای جبران آن لازم است.

با این حال نوروز امسال را می‌توان نقطه عطف و بازگشت از ایده‌های توهمی در مدیریت تلویزیون دانست و نتیجه‌اش هم نه‌تنها رضایت رئیس صداوسیما از این تصمیم است که ظاهرا مخاطب هم به نسبت سال قبل و سال قبل‌ترش بیشتر و خشنودتر پای هفت‌سین تلویزیون نشسته بود. جبلی با اشاره به آمار استقبال مخاطبان از برنامه‌های نوروزی سیما، گفت: «آمار قابل‌توجه و امیدبخشی را از استقبال مخاطبان عزیز از برنامه‌های رسانه ملی داشتیم که در هفته اول نوروز امسال در مقایسه با برنامه‌های سال گذشته در همین بازه زمانی، حدود 8 درصد افزایش مخاطب بود که امیدبخش است.»