نقشه بازدید از یادمانهای جنوب کشور در اردوهای راهیان نور + فیلم
خبرگزاری فارس گروه حماسه و مقاومت: 3 روز است که اردوهای راهیان نور به طور رسمی آغاز شده و مردم با اشتیاق زایدالوصفی رهسپار مناطق عملیاتی جنوب و یادمانهای دفاع مقدس هستند. با این وجود، برخی خانوادهها برای حضور در این سفر نورانی در حال برنامهریزی و تدارک با خودروی شخصیشان هستند که برای دریافت امکانات اسکان، تغذیه و روایتگری میتوانند از طریق سامانه «رهنور» اینجا اقدام کنند. البته ما به شما کمک میکنیم تا مقاصد جنوبی خود را در مناطق عملیاتی به خوبی پیدا کنید.
پیش از این در گزارشهای «7 یادمانی که در محل شهادت عزیزترین مردان دفاع مقدس ساخته شده» و «سفر به 10 شهر مقاومتی در هوای بهاری با خودروی شخصی» به معرفی بخشهای دیگری از یادمانها و مناطق عملیاتی دفاع مقدس پرداختهایم.
آنچه در ادامه میخوانید معرفی یادمانهایی نظیر یادمان شهدای دشت ذوالفقاری آبادان، یادمان شهدای پادگان دو کوهه، یادمان شهدای عملیات سیدالشهدا (ع)، یادمان شهدای عملیات والفجر مقدماتی (فکه)، یادمان شهدای عملیات محرم (شرهانی)، امامزاده عباس (ع) و پایگاه چهارم شکاری است.
1 یادمان شهدای دشت ذوالفقاری آبادان
حضور زائران در یادمان شهدای دشت ذوالفقاری آبادان در سال 1397
ارتش دشمن که طعم تلخ درگیر شدن با مدافعان مردمی را در خرمشهر چشیده بود، به دنبال راهی برای نفوذ به آبادان میگشت تا با مدافعان شهر روبرو نشود. در شب هشتم آبانماه، عراقیها در منطقه کوی ذوالفقاری از رود بهمنشیر گذشتند و وارد جزیره آبادان شدند. دریاقلی سورانی که در آن محل زندگی میکرد، عراقیها را دید و خبر حمله آنها را به بچههای مسجد رساند و سپس به مقر سپاه و از آنجا به مقر ارتش، جهاد، کمیته، ژاندامری، شهربانی، گروه فدائیان اسلام (با فرماندهی شهید سیدمجتبی هاشمی و شهید شاهرخ ضرغام) و در نهایت نزد حجتالاسلام جمی (امام جمعه آبادان) رهسپار و مسؤولان را از تهاجم دشمن آگاه ساخت. نیروهای داوطلب مردمی به همراه رزمندگان اسلام به مقابله با دشمن پرداختند و با تارومار کردن دشمن حماسه کوی ذوالفقاری را خلق کردند. این دشت یکی از محورهای عملیاتی شکست حصر آبادان بوده است.
فاصله مکانی از اهواز: 125 کیلومتر
2 یادمان شهدای پادگان دو کوهه
نام منطقه و پادگانی است که در چهار کیلومتری شمال غرب شهر اندیمشک و در مجاورت جاده خرمآباد اندیمشک قرار دارد. پادگان دوکوهه قبل از انقلاب، پادگان پشتیبانی لشکر 99 زرهی اهواز و از مقرهای نظامی جنوب غرب کشور محسوب میشد که در بهمن 1360 در اختیار تیپ تازه تأسیس 27 محمد رسول الله (ص) به فرماندهی جاویدالاثر حاج احمد متوسلیان قرار گرفت. این پادگان عقبه یگانهای عملکننده در عملیات فتحالمبین بود. لشکر 10 سیدالشهدا نیز در همین پادگان راهاندازی شد. امروز نام سردار بینشان حاج احمد متوسلیان بر تارک پادگان دوکوهه میدرخشد. حسینیه حاج همت، زمین صبحگاه، ساختمان گردان ها و حسینیه گردان تخریب از نقاط به یادماندنی دوکوهه هست. در جوار حسینیه شهید همت، چهار شهید گمنام آرمیدهاند که زیارتگاه زائران و راهیان سرزمین نور هستند. در نهم فروردین 1381 رهبر انقلاب در این یادمان با مردم منطقه و زائران راهیان نور دیدار و سخنرانی کردند.
فاصله مکانی از اهواز: 173 کیلومتر
3 پایگاه چهارم شکاری
این پایگاه از مهمترین پایگاههای هوایی جنوب غرب کشور و استان خوزستان است که در دوران دفاع مقدس با انجام هزار و 515 سورتی پرواز برونمرزی و تقدیم 45 شهید، جانباز و آزاده خلبان، نقش مهمی در حمایت هوایی از رزمندگان بر عهده داشت. این پایگاه در شهر دزفول قرار دارد.
فاصله مکانی از اهواز: 159 کیلومتر
4 امامزاده عباس (ع)
دشت عباس در مسیر جاده دهلران اندیمشک و در غرب عینخوش قرار دارد. این دشت، منطقه وسیعی از غرب رودخانه کرخه تا حوالی سهراه ابوقریب را شامل میشود و به دلیل وجود مدفن امامزاده عباس از نوادگان حضرت عباس (ع) به این نام معروف است. ارتش عراق پس از اشغال عین خوش، به سوی دشت عباس حرکت کرد و در چهارم مهر 1359 در دشت عباس مستقر شد. دشت عباس حدود 18 ماه در اشغال دشمن بود و در عملیات فتحالمبین آزاد شد.
فاصله مکانی از اهواز: 188 کیلومتر
5یادمان شهدای عملیات محرم (شرهانی)
منطقه عملیاتی شرهانی در جنوب شرق دهلران روی ارتفاعات حمرین قرار دارد و حد شمالی منطقه عمومی فکه محسوب میشود. در کیلومتر 25 جاده دهلران اندیمشک در منتهیالیه جاده عین خوش چمسری (جاده شهید خرازی) و در نزدیگ پاسگاه چمسری، یادمان عملیات محرم قرار دارد. این یادمان در واقع مقر گروه تفحص لشکر 14 امام حسین (ع) اصفهان بود که در این منطقه و محدوده فکه شمالی و زبیدات عراق به تفحص شهدا میپرداختند. شهدای تفحصشده را در معراج شهدای آن نگهداری میکردند و سپس به معراج شهدای اهواز انتقال میدادند. عملیات محرم در آبان 1361 در این منطقه انجام گرفت. همچنین در عملیات ارتش عراق در 21 تیر 1367، در این منطقه تعدادی از نیروهای ارتش جمهوری اسلامی ایران به شهادت رسیدند و عدهای نیز مفقود شدند.
فاصله مکانی از اهواز: 235 کیلومتر
6 یادمان شهدای عملیات والفجر مقدماتی (فکه)
فکه منطقهای با تپههای فراوان و بیابانی که در شمال غرب استان خوزستان و جنوب شرق استان ایلام قرار دارد. در بخش جنوبی فکه، رمل و شنهای روان بیشتر است، به گونهای که حرکت بر روی آن بسیار سخت و طاقتفرسا است. فکه یکی از محورهای اصلی تجاوز و حمله ارتش بعث عراق به شمال خوزستان بود. دشمن پس از اشغال فکه، میادین مین و موانع فراوانی در این منطقه ایجاد کرد. عملیات والفجر مقدماتی در 18 بهمن 1361 به علت لو رفتن عملیات و تجهیزات فراوان دشمن و مسطح بودن زمین منجر به پیروزی و پیشروی نشد. پیکر شهدای این عملیات پس از سالها در تفحص شهدا کشف و تحویل خانوادههای چشم انتظارشان شد. در سال 1372 هنگامی که شهید سیدمرتضی آوینی به قصد روایت مظلومیت قتلگاه فکه عازم این محل بود، بر اثر برخورد با مین به شهادت رسید.
فاصله مکانی از اهواز: 141 کیلومتر
7 یادمان شهدای عملیات سیدالشهدا (ع)
زیارت مجازی یادمان شهدای عملیات سیدالشهدا (ع)
در 10 اردیبهشت 1365، ارتش بعثی عراق با هدف تصرف منطقه عملیاتی فکه، به خطوط پدافندی هجوم آورد و توانست تا عمق 11 کیلومتری پیشروی کند. مأموریت مقابله با دشمن به لشکر 10 سیدالشهدا (ع) واگذار شد. غروب 12 اردیبهشت 1365 رزمندگان از میان تپههای رملی شروع به پیشروی کردند. در این عملیات، فرمانده گردان علی اصغر (ع) حسین اسکندرلو که موقعیت گردانش را در خطر دید، تصمیم گرفت عاشورایی بجنگد. او در همان شب به شهادت رسید و فرمانده گردان المهدی (عج) محمدحسن حسنیان نیز که به کمک آمده بود، به شهادت رسید. در این تک شبانه، حدود 150 نفر به شهادت رسیدند تا توانستند پیشروی دشمن را متوقف سازند و آنان را به عقب برانند.
فاصله مکانی از اهواز: 171 کیلومتر
انتهای پیام /