سه‌شنبه 2 بهمن 1403

نمایش دروغین پیروزی رژیم صهیونیستی در رسانه

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
نمایش دروغین پیروزی رژیم صهیونیستی در رسانه

دلیل دستور غرب به پادو‌های رسانه‌ای خود مبنی بر اینکه هر اتفاقی در رژیم را پیروزی آنها بنامند، این است که شکست رژیم صهیونیستی در واقع شکست غرب به شمار می‌آید.

برنامه امواج شبهه در گفت‌و‌گو با رضا گنجی (کارشناس ارشد و فعال حوزه رسانه) و دکتر مجید منعمی (مدرس دانشگاه وپژوهشگرحوزه رسانه) به بررسی موضوع «رسانه‌های بیگانه؛ باز هم شکست در میدان و نمایش دروغین پیروزی در رسانه» پرداخت.

رابطه رویداد‌های در میدان نسبت به انعکاس آنها در رسانه‌ها در بازه زمانی مشخص و از طرفی نسبت به سایر متغییر‌ها و مولفه‌ها در همان بازه زمانی مشخص یا بازه زمانی تاریخی مرتبط با خود، هرگز نمی‌تواند جدا شود و یا در بلند مدت ثبات خود را نسبت به میدان و رسانه حفظ کند.

آنچکه امروز بیش از همیشه بواسطه عدم تطابق واقعیت‌ها در میدان و تصویر‌های رسانه‌ای جلوه می‌کند، شکاف عمیقی است که از ابعاد مختلف قابل محاسبه و بررسی است.

در دو بُعد مهم رابطه میان مولفه‌های قابل اندازه گیری در میدان با نمود‌های رسانه‌ای آن و از طرف دیگر نسبت مخاطب با میدان و نسبت مخاطب با همان تصویر ارائه شده است که می‌توان به سادگی محاسبه کرد و اختلافات و شکاف آن را احصاء کرد.

رویدادی مانند طوفان الاقصی بعد از گذشت نزدیک به 469 فارغ از تمام مولفه‌های جزئی که می‌توان در بُردار زمان محاسبه کرد، نقطه‌ی عطفی است. مانند 16‌ام ژانویه 2025 که به نظر می‌رسد این نقطه عطف بیش از گذشته برجسته شده است و می‌توان با مولفه‌های کلان تری این نقاط برجسته و شکاف عمیق میان میدان و رسانه را محاسبه کرد. فقط در یک مورد پرداختن به این مسئله که پیروز در میدان کیست و شکست خورده در رسانه چه کسی است شاید بهترین گزاره‌ها برای یک نتیجه‌گیری کلی باشد.

غربی که شاید بیش از گذشته بر همه مشخص شد فقط و فقط برای تصویر می‌جنگد در یک نگاه منصفانه شاید دیگر برای همان تصویر هم نتواند حرفی برای گفتن داشته باشد، اشاره دقیق و مثل همیشه نقطه زن مقام معظم رهبری در مورد شکستن و پاره کردن پرده توهم اقتدار آمریکا یا به نوعی غرب در این برهه مهم تاریخ شاید لزوم رویکرد‌های آفندی‌تر را در تقابل رسانه‌ای تذکر داده و گوشزد کند.

مقاومت ثابت کرد در میدان دست برتر است و در یک جنگ تمام عیار در برآیند تمام شکست‌ها و پیروزی‌ها کاملاً مشخص است که جایگاه مقاومت امروز چیست و نسبت مقاومت نه فقط در منطقه بومی خود که در میان جامعه به وسعت جهان چگونه تعریف یا باز تعریف شده است، این نسبت مقاومت در میدان با میدان است، اما نسبت مقاومت در رسانه چگونه باید درخورشان میدان هم‌آوردی کند؟!

رسانه‌های فارسی زبان بیگانه مدافع پدرخوانده اصلی جنایات است

محمدرضا اشراقی کارشناس مجری: رسانه‌های سنتی با رسانه‌های ضدمقاومت همخوان شده‌اند تا غرب را پیروز میدان نشان دهند و از طرفی ترامپ را سوپرمنی معرفی می‌کنند که وعده آن را در هالیوود داده بودند که با آمدن او آتش بس انجام شد. تحلیل شما در این مورد چیست؟

گنجی کارشناس ارشد و فعال حوزه رسانه در این رابطه گفت: رسانه‌های فارسی زبان خارج از کشور و حتی جریان تندرو از یک جریان سیاسی داخلی و مجموع افرادی که در رسانه‌های فارسی زبان در حال فعالیت هستند، بیشتر از آنکه مدافع رژیم صهیونیستی باشند، مدافع آمریکا یعنی پدرخوانده اصلی این جنایات هستند.

برای رسانه‌های بیگانه باور شکست رژیم صهیونیستی سخت است

اشراقی - کارشناس مجری: اساسا عدم تطابق واقعیت میدان با جعل، دروغ و برساخت‌های محتوایی در رسانه‌های بیگانه، خود دلیلی بر تایید شکست غرب، آمریکا و رسانه‌های صهیونی نیست؟

وی عنوان کرد: غالب سیاسیون و مقامات طرف رژیم صهیونیستی معتقدند آنچکه درباره صلح با لبنان و یا سازش با غزه اتفاق افتاد، یک شکست بزرگ برای آنها به شمار می‌آید. رژیم صهیونیستی از چند روز قبل تا به کنون، به هزار گونه مدل مقامات خود را تهدید می‌کنند که اگر شما به این سازش تن بدهید به معنای پذیرفتن شکست است و در این میان عدم پذیریش شکست رژیم صهیونیستی از سوی رسانه‌های بیگانه یک طنز است. رژیم صهیونی چنین توافقی با این شرایط را یک شکست می‌داند. بنابراین؛ عدم پذیرش شکست از سوی غرب و رسانه‌ها تعجب آور است. از جمله دلایلی که آنها رژیم را پیروز می‌دانند، این است که رژیم صهیونیستی تنها نظام دموکراتیو با یک دموکراسی واقعی در منطقه غرب آسیا است و لذا با کمک این رژیم سایر کشور‌ها می‌خواهند، تنها نظام دموکراتیو باقی بماند و این تلاش خود دستاورد کمی نیست و اینکه رژیم تا بدین جا هم به اهداف مورد نظر خود رسیده است. لذا؛ دلیلی برای ادامه جنگ ندارد. این موارد بیش از اینکه صحبت‌های رسانه‌های صهیونی باشد، از سوی رسانه‌های فارسی زبان بیگانه بیان می‌شود. یا اینکه اسلام دلیل اصلی خشونت هاست و تنها رژیم صهیونیستی توانست تا چهره واقعی اسلام را نشان دهد و یا رژیم توانست ایران را به عنوان موتور اصلی جبهه مقاومت و حماس کاملا تضعیف کند و غرب را بیشتر با خود همراه کند.

ترامپ یک سوپرمن دروغین

این کارشناس افزود: دلیل دستور غرب به پادو‌های رسانه‌ای خود مبنی بر اینکه هر اتفاقی در رژیم را پیروزی آنها بنامند، این است که شکست رژیم صهیونیستی در واقع شکست غرب و آمریکا به شمار می‌آید و در این میان ترامپ قرار است نقش سوپرمن را بازی کند.

گنجی تاکید کرد: رسانه‌های فارسی زبان بیگانه بر این باورند که با نفرت فراکنی و تولید یاس و ناامیدی و تحریک به آشوب اتفاقی رقم بزنند تا دوباره به صحنه برگردند تا چهره غرب را بر ایران حاکم کنند.

وی بیان کرد: در حال حاضر ترامپ هیچ ایده مشخصی که بتواند این مشکل را به صورت ریشه‌ای و واقع بینانه حل کند، ندارد. مجموع حمایت‌های غرب از رژیم صهیونیستی و مدل کنش گری نظامی سیاسی صهیونیست‌ها برای آنها پرهزینه شده است و از طرفی شکاف عمیقی میان ملت و دولت ایجاد کرده است. به همین دلیل آنها مجبور به گرفتن چنین ژست‌هایی هستند. دادگاه کیفری لاحه با ورود در این قضیه عملا تنها خواسته تا اعتبار خود را حفظ کند. در حالی که ما می‌دانیم تمامی قطعنامه‌هایی که بر علیه رژیم صهیونیستی در طول تمامی این سال‌ها توسط سازمان ملل و نهاد‌های بین المللی صادر شد، هیچ گاه عملیاتی نشد.

تلاش غرب بیهوده است

منعمی مدرس دانشگاه وپژوهشگرحوزه رسانه در ادامه خاطرنشان شد: همان طور که جمهوری اسلامی محوری را تحت عنوان، محور مقاومت تعریف می‌کند و سعی می‌کند آن را در رسانه‌ها برجسته کند، در سمت دیگر نیز کشور‌های غربی همین موضوع را با همین شدت و قوت دنبال می‌کنند و رژیم صهیونیستی را به عنوان پیشانی محور مقاومت تعریف کرده‌اند و با همان شدت به این موضوع می‌پردازند.

تقابل میان ابررسانه‌ها و انسان رسانه ها؛ یک خطای محاسباتی

وی با اشاره به اینکه حفظ این قاعده و تشکیلات دارای دو بُعد میدان (تسلیهات و مبارزات) و رسانه یا جنگ شناختی است، افزود: به جهت طراحی ساختار و سازمان ابر رسانه‌ها از گذشته در اختیار ایالات متحده بوده است. آنها هم پول و امکانات داشتند و هم بسیار زودتر از ما وارد این عرصه شدند. اما در این میان یک خطای محاسباتی تحت عنوان انسان رسانه‌ها وجود دارد و به نوعی می‌توان گفت که تقابل بین ابررسانه‌ها و انسان رسانه‌ها رخ داد که مصادیق آن متعدد است.

وی افزود: محاسبات ایالات متحده و رژیم صهیونیستی در هر دو میدان اشتباه بود و این باعث شد تا آتش بس را بپذیرند.

وضعیت نامناسب ساختار سیاسی رژیم صهیونیستی مثل روز روشن است

منعمی همچنین گفت: ما باید بپذیریم که در ساختار سیاسی رژیم صهیونیستی، نتانیاهو دارای وضعیت مناسبی نیست و وعده‌های او محقق نشد. همچنین با تلمبار شدن مشکلات اقتصادی ناشی از ادامه دادن جنگ و کشته شدن خانواده‌های اسرائیلی، فشار‌های زیادی بر او وارد شد و همچنین حکمی که دادگاه لاحه برای ایشان صادر کرد، سبب شد تا در فضای سیاسی عمومی ساختار رژیم صهیونیستی تاثیرگذار باشد.

ورود ترامپ؛ فرصتی برای روایت سازی جدید

وی اضافه کرد: آمدن ترامپ به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده فرصتی برای روایت سازی جدید است. مبنی بر اینکه ترامپ قبل از آمدن، تکلیف می‌کند که نتیجه جنگ تا قبل از آمدن من باید مشخص شده باشد. در صورتیکه طبق بررسی‌های صورت گرفته، در دوم ماه می‌سال گذشته نیز، چنین آتش بسی توسط بایدن مطرح شده بود و اکنون نیز ترامپ قصد دارد تا این کار را انجام دهد و سعی دارند تا یک روایت برتر را از او ساطع کنند و ترامپ را به عنوان یک منجی معرفی کنند. منجی که هنوز نیامده باعث شده تا جنگ خاتمه پیدا کند و در نهایت ایالات متحده منجی بزرگی می‌شود که افکار عمومی دنیا درگیر آن خواهد شد، این روایت مهمی است که باید به آن بپردازیم.

بدعهدی ترامپ ثابت شده است

منعمی عنوان کرد: بدعهدی ترامپ حداقل به ما ایرانیان در مسئله برجام ثابت شده است. ایشان به هیچ وجه تعهدی به آنچکه در دولت قبل بسته شده بود، نداشت و به محض آمدن آن را از بین برد. رژیم صهیونیستی نیز به معاهدات و توافقات بین المللی قبلی در موضوعات مختلف نیز پایبند نبود. این بخشی از ماجراست که احزاب دیگری که مخالف کابینه فعلی رژیم صهیونیستی از همین معبر فشار می‌آوردند که این آتش بس به نفع رژیم صهیونیستی نیست و باید به زودی از آن عبور کنند.

سیاست‌های غرب تمامی ندارد

وی همچنین گفت: VOA در حال تدارک گزارشی از زبان کابینه مستقر در رژیم صهیونیستی مبنی بر اینکه ما تحت فشار هستیم و از بایدن و ترامپ تشکر می‌کنیم که مشترکا این توافق را رقم زدند. اما این همه آن چیزی که ما می‌خواستیم نبود و از طرف خانواده‌های قربانیان تحت فشار هستیم و باید انتقام گرفته شود و بهتر آن است که این ادبیات از زبان جبهه معارض یعنی فلسطینی‌های ساکن در غزه، بیان شود تا بگویند که ما آتش بس را قبول کردیم ولی آنها دنبال جنگ هستند و این مسئله از معبر فضاسازی رسانه‌ای اتفاق می‌افتد تا بدین شکل فلسطینی‌ها و افرادی که در محور مقاومت فعالیت می‌کنند را جنگ طلب معرفی کنند. نباید فراموش کنیم که منافع رژیم صهیونیستی در این منطقه تعریف شده است. آنها نیامدند تا بروند، بلکه آمدند تا بمانند و خود را گسترش دهند. در مسئله سوریه نیز شاهد بودیم که به محض ورود هیئت تحریر الشام، شروع به حملات هوایی با هدف گسترش سرزمین خود کردند.

تا حماس هست، آرمان شهر رژیم صهیونیستی محقق نخواهد شد

منعمی در پایان گفت: براساس شناخت ما از ادبیات و ایدئولوژی ایالات متحده و رژیم صهیونیستی می‌توان گفت تا زمانی که حماس و محور مقاومت بر منطقه‌ای که رژیم در آن قرار دارد، حاکم است. آرمان شهری که آنها به دنبال آن هستند، محقق نخواهد شد و از نظر آنها حماس و سایر اعضای جبهه مقاومت باید از بین بروند.

گفتنی‌است؛ برنامه «امواج‌شبهه» گفتگویی تخصصی پیرامون ماهیت‌شناسی و رفتارشناسی رسانه‌های فارسی‌زبان بیگانه است که با هدف روشنگری و افشای تکنیک‌های رسانه‌ای است، روز‌های یکشنبه و سه‌شنبه ساعت 16 به مدت 60 دقیقه از آنتن این شبکه به نشانی موج اف‌ام ردیف 103،5 مگاهرتز پخش می‌شود.

علاقه‌مندان می‌توانند نظرات خود را از طریق سامانه پیامکی 300001035 و شماره 09039134744 در پیام‌رسان‌های مجازی به اشتراک بگذارند. این برنامه به سردبیری دکترعلیرضا داودی، نویسندگی و تهیه‌کنندگی سیده فاطمه شعار، اجرا و کارشناسی محمدرضا اشراقی به روی آنتن می‌رود. همچنین در این برنامه پریسا نقی زاده مسئول دعوت از مهمانان، سیده‌ایمان مسئله‌گو خبرنگار و مائده‌حیدری به‌عنوان آیتم ساز برنامه امواج شبهه فعالیت می‌کنند.