دوشنبه 5 آذر 1403

نگاهی به ناکامی‌های آمریکا در راهزنی دریایی و هوایی علیه منافع ایران

خبرگزاری میزان مشاهده در مرجع
نگاهی به ناکامی‌های آمریکا در راهزنی دریایی و هوایی علیه منافع ایران

در صبح روز جمعه 3 تیر به وقت تهران در شرایطی که چندین ساعت از اقدام پرخطر و تروریستی جنگنده‌های آمریکایی علیه هواپیمای مسافربری ایرانی می‌گذشت، ارتش تروریستی آمریکا بالاخره این موضوع را به گردن گرفت و طی بیانیه‌ای توجیهی و تحریف‌آمیز اعلام کرد: جنگنده اف -15 در ماموریت هوایی روتین خود در مجاورت پایگاه «التنف» در سوریه اقدام به بازرسی بصری هواپیمای مسافربری ماهان ایران کرده است!

خبرگزاری میزان - تجاوز و تعرض در رفتار رژیم آمریکا نهادینه شده است؛ پس از ناکامی این رژیم در دستیابی به اهداف نامشروعش در جریان فشار حداکثری به مردم ایران، سردمداران کاخ سفید به تعرض و راهزنی مستقیم علیه منافع ایران در دریا و هوا روی آورده‌اند.

توطئه آمریکا برای راهزنی هوایی شامگاه پنجشنبه 2 تیر، دو فروند جنگنده آمریکایی اف 15 در آسمان سوریه، طی رفتاری مخاطره‌آمیز و تروریستی به هواپیمای مسافربری 1152 ماهان ایران نزدیک شدند و آن را تهدید کرده و جان مسافران غیر نظامی که از تهران به مقصد بیروت در حرکت بودند را به خطر انداختند و باعث مجروحیت تعدادی از آنان شدند.

نامه ایران به دبیرکل سازمان ملل در نخستین دقایق پس از این اقدام پرخطر آمریکایی‌ها که در صورت عدم تبحر خلبان ایرانی، به قیمت جان مسافران ایرانی پرواز 1152 منجر می‌شد، در شرایطی که ستاد فرماندهی تروریست‌های آمریکایی از اعلام موضع خودداری می‌کرد، «مجید تخت‌روانچی» سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان ملل متحد طی تماسی با «آنتونیو گوترش» دبیرکل آن سازمان صراحتا تاکید کرد که چنانچه هر حادثه‌ای در مسیر برگشت برای این هواپیما اتفاق افتد جمهوری اسلامی ایران آمریکا را مسئول آن خواهد شناخت. بنا بر اعلام «سید عباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان، این پیام همچنین به سفیر سویس در تهران نیز داده شد.

بیانیه تحریف‌آمیز آمریکایی‌ها اما در صبح روز جمعه 3 تیر به وقت تهران در شرایطی که چندین ساعت از اقدام پرخطر و تروریستی جنگنده‌های آمریکایی علیه هواپیمای مسافربری ایرانی می‌گذشت، ارتش تروریستی آمریکا بالاخره این موضوع را به گردن گرفت و طی بیانیه‌ای توجیهی و تحریف‌آمیز که از جانب «بیل اوربان» سخنگوی سازمان تروریستی سنتکام منتشر شد، اعلام کرد: جنگنده اف -15 در ماموریت هوایی روتین خود در مجاورت پایگاه «التنف» در سوریه اقدام به بازرسی بصری هواپیمای مسافربری ماهان ایران کرده است.

در بیانیه مزبور ادعا شده بود، فاصله جنگنده آمریکایی با هواپیمای ایرانی ایمن و در حدود 1000 متر بوده است و زمانی که خلبان اف -15، هواپیما را به عنوان هواپیمای مسافربری ماهان‌ایر شناسایی کرد، جنگنده اف -15 به صورت امن اقدام به فاصله گرفتن از هواپیما کرد.

جنگنده‌های آمریکایی در ماموریت هوایی روتین نبودند اما این ادعای سنتکام که مرکز فرماندهی تروریست‌های آمریکایی مستقر در غرب آسیاست، مقرون با واقعیت نبود؛ در همین رابطه نورنیوز به نقل از یک مقام مسئول نوشت: برخلاف اظهارات سخنگوی تروریست‌های سنتکام، جنگنده‌های اف -15 آمریکایی در ماموریت هوایی روتین نبوده‌اند و با تجاوز به آسمان لبنان اقدام به رهگیری هواپیمای ایرانی کرده‌اند.

رهگیری هواپیمای ایرانی توسط جنگنده آمریکایی در آسمان لبنان صورت گرفت این مقام مسئول با کذب خواندن اطلاعات اعلام شده از سوی سخنگوی سنتکام که گفته بود جنگنده آمریکایی در آسمان سوریه و در مجاورت پایگاه «التنف» اقدام به بازرسی بصری هواپیمای مسافربری ماهان ایران کرده، گفت: رهگیری هواپیمای ایرانی توسط جنگنده آمریکایی در آسمان لبنان و زمانیکه هواپیمای مسافربری در حال کم کردن ارتفاع خود برای نزدیک شدن به فرودگاه بیروت بوده صورت گرفته است.

آمریکا حق بازرسی هواپیماهای مسافربری را ندارد اما سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان نیز ادعای سخنگوی سنتکام مبنی بر اینکه جنگنده‌های آمریکایی در ماموریت هوایی روتین خود در مجاورت پایگاه التنف در سوریه اقدام به بازرسی بصری هواپیمای مسافربری ماهان از فاصله‌ای ایمن کرده‌اند را مضحک دانسته و چنین اقدامی را واجد خلاف‌های پیاپی توصیف کرد؛ وی گفت: حضور نیرو‌های آمریکایی در سوریه غیرقانونی است، و ماموریت هوایی جنگنده‌های آنان هم غیرقانونی است. از آن مهم‌تر هیچ کس به آمریکا چنین اجازه‌ای نداده است که هواپیما‌های مسافربری را به وسیله جنگنده‌های نظامی خود روی آسمان بازرسی نماید. چنین کاری هم غیرقانونی، هم خطرناک و هم بازی با جان انسان‌های بی‌گناه است؛ به خصوص که برخلاف ادعای انجام شده، فاصله امن اصلا رعایت نشده است.

فرضیه‌های اقدام مخاطره‌آمیز و تروریستی آمریکا  اما پس از اقدام مخاطره‌آمیز و تروریستی جنگنده‌های آمریکایی در ایجاد مزاحمت و تعرض به هواپیمای مسافربری ایرانی، در فضای رسانه‌ای چند فرضیه پیرامون هدف تروریست‌های آمریکایی از این ایجاد مزاحمت شکل گرفت؛ نخست بحث «عملیات سوتر» مطرح شد؛ بدین معنا که آمریکایی‌ها تلاش داشتند با ایجاد مزاحمت برای هواپیمای ایرانی، ضمن پنهان ساختن شناسه راداری و پوششی هواپیمای مزبور، پدافند ارتش سوریه را به اشتباه انداخته و عامل شلیک این پدافند به هواپیمای مسافربری ایرانی شوند؛ فرض دوم آن بود که آمریکایی‌ها قصد داشتند با مزاحمت‌شان، فعل و انفعالاتی ایجاد کنند تا هواپیمای ایرانی مزبور را به سقوط بکشانند و سپس سناریوهای خبیثانه خود را ناظر بر دلایل سقوط این هواپیما با عملیات رسانه‌ای ارئه کنند.

علی‌ایحال، این توطئه تروریستی و جنایتکارانه آمریکایی‌ها علیه مسافران ایرانی پرواز 1152 ماهان با هوشیاری و مهارت خلبان ایرانی ناکام ماند.

توطئه آمریکا برای راهزنی دریایی در 23 اسفند سال گذشته، 5 نفتکش ایرانی با نام‌های «فورچون»، «فارست»، «فاکسون»، «پتونیا» و «کلاول» با پرچم پرافتخار ایران از بندر شهید رجایی در استان هرمزگان با محموله 60 میلیون گالن بنزین تولید داخل، عازم ونزوئلا شدند.

تاکتیک نخ‌نمای آمریکایی‌ها آمریکایی‌ها از همان روز نخست که نفتکش‌های ما عازم ونزوئلا شدند، بنا بر عادت مألوف خود و برای ایجاد «حربه جاذبه ترس» شاخ و شانه کشیدن را آغاز کردند و اعلام کردند اجازه رسیدن نفتکش‌های ایرانی به ونزوئلا را نمی‌دهند!

بهانه آمریکا برای رزمایش در کارائیب در روز 13 فروردین 99 (اول آوریل 2020) آمریکا به بهانه مبارزه با مواد مخدر، رزمایشی را در دریای کارائیب ترتیب داد؛ در این رزمایش ناوشکن‌های موشکی هدایت‌شونده «یواس‌اس لاسن»، «یو‌اس‌اس پربل» و «یو‌اس‌اس فاراگات» به همراه کشتی جنگی «یو‌اس‌اس دیترویت» و هواپیمای نظامی «پی 8 پوسایدون» مشارکت داشتند؛ این رزمایش آمریکایی‌ها در دریای کارائیب به بهانه دروغین مبارزه با مواد مخدر بود، اما در واقع نوعی ارسال پالس به تهران بود که اگر 5 نفتکش ایرانی به حوزه دریای کارائیب برسند، تحت عنوان مبارزه با مواد مخدر از سوی آمریکا توقیف می‌شوند!

بی‌اعتنایی ایران به تهدیدات توخالی آمریکا آنطور که «سعدالله زارعی» تحلیلگر مسائل منطقه‌ای تصریح می‌کند، آمریکایی‌ها از سویی دیگر، چند نفر از جمله «امیر قطر» و «سلطان عمان» را واسطه کردند تا ایران متقاعد شود از اعزام نفتکش‌های خود به ونزوئلا منصرف شود درغیراینصورت آمریکا واکنش نظامی نشان می‌دهد! اما ایران بی‌اعتنا به این تهدید، از طریق همان واسطه‌ها و نیز بصورت اعلام عمومی به تهدیدات آمریکا قاطعانه پاسخ داد و از طرف دیگر تمهیدات نظامی را برای واکنش در نظر گرفت و طرف آمریکایی را هم بطور کلی از ابعاد آن در منطقه آگاه کرد.

روز جمعه 26 اردیبهشت در شرایطی که 5 نفتکش ایرانی تقریبا در انتهای مسیر خود به مقصد ونزوئلا بودند و از 3 تنگه مهم جهان یعنی «تنگه هرمز»، «کانال سوئز» و «تنگه جبل‌الطارق» عبور کرده بودند، یک مقام ارشد دولت آمریکا که حاضر به افشای نامش نشد به خبرگزاری رویترز گفت «واشنگتن در حال بررسی اقدامات مناسب برای واکنش نشان دادن به انتقال بنزین توسط ایران به ونزوئلا است».

نامه ظریف به گوترش دو روز بعد از آن، یعنی در روز یکشنبه 28 اردیبهشت، «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان با ارسال نامه‌ای به «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل نسبت به تحرکات آمریکا در اعزام نیروی دریایی به منطقه کارائیب با نیت مداخله و ایجاد اختلال و مزاحمت در امر انتقال سوخت ایران به ونزوئلا هشدار داد.

ظریف در این نامه با اشاره به انتشار برخی گزارش‌ها مبنی بر تهدید مقامات رژیم آمریکا به ایجاد مزاحمت برای تانکر‌های حامل سوخت ایران به مقصد ونزوئلا، ضمن یادآوری مسئولیت دولت آمریکا در برابر پیامد‌های هرگونه اقدام غیرقانونی، بر حق ایران برای اتخاذ تدابیر مناسب و ضروری در مقابله با این تهدیدات تاکید کرد.

احضار سفیر سوییس در همان روز یکشنبه، 28 اردیبهشت نیز «سیدعباس عراقچی»، معاون سیاسی وزارت امورخارجه در واکنش به تحرکات آمریکا در ایجاد مزاحمت برای تانکر‌های ایرانی حامل سوخت به ونزوئلا با احضار سفیر سوئیس به عنوان حافظ منافع دولت آمریکا، از وی خواست مراتب هشدار جدی ایران نسبت به هرگونه تهدید احتمالی ازسوی آمریکا علیه نفتکش‌های ایرانی را به مقامات آن کشور منتقل نماید.

در تیررس بودن مواضع آمریکا این هشدار‌های سیاسی در ضمن هشدار‌های مستقیم و غیرمستقیم نظامی از جمله در تیرس بودن 37 پایگاه نظامی ثابت، 70 پایگاه نظامی شناور و 50 هزار نیروی آمریکا در منطقه غرب آسیا، سبب شد آمریکایی‌ها حساب کار دستشان بیاید و متوجه شوند که عزم ایران برای دادن پاسخ قاطع به آمریکا درصورت ایجاد هرگونه مزاحمت برای 5 نفتکش ایرانی عازم ونزوئلا، جدی است.

علی‌ایحال در نیمه اول خردادماه سال جاری، 5 نفتکش ایرانی یک به یک به سواحل ونزوئلا رسیدند و پالایشگاه ونزوئلا مشغول سوخت‌گیری از نفتکش‌های ایرانی شد؛ آمریکایی‌ها نیز علی‌رغم خط ونشان کشیدن‌های اولیه، جرئت انجام هیچگونه اقدام ایذایی را علیه نفت‌کش‌های ما نکردند.

بدون‌تردید، اعزام 5 نفت‌کش حامل 60 میلیون گالن بنزین تولیدی ایران به ونزوئلا، پس از بیش از 70 روز و با طی هزاران مایل دریایی، دستاوردی اقتصادی و سیاسی بود.

دستاوردهای اقتصادی انتقال بنزین به ونزوئلا دستاوردی اقتصادی است از این جهت که در سایه تحریم‌های یکجانبه و تروریسم اقتصادی آمریکا، ما به یک تجارت دو سر برد با ونزوئلا دست زدیم. خود پمپئو وزیر خارجه رژیم آمریکا چندی پیش مدعی شده بود ایران 9 تن طلا از طریق هواپیمایی ماهان از ونزوئلا وارد کرده است. اگر بر مبنای ذهنیت دشمن آمریکایی اینگونه تفسیر کنیم که 60 میلیون گالن بنزین تولید داخل ما در ازای 9 تن طلا به ونزوئلا صادر شده است؛ بدان معناست که آمریکایی‌ها که صریحا در تاریخ 11 اردیبهشت 98 اعلام کرده بودند هدفشان به صفر رساندن درآمد‌های نفتی ایران است، حالا در مجاورت خود در حال مشاهده درآمدزایی نفتی و بنزینی ایران هستند.

با پذیرش احتمال انتقال طلا از ونزوئلا می‌شود گفت طلا پشتوانه دلار است و 9 تن طلایی که حالا در ازای بیش از یک و نیم میلیون بشکه بنزین تولید بومی در اختیار کشور ما قرار گرفته، دارای ارزش تقریبی 500 میلیون دلار برابر با 8500 میلیارد تومان است. این میزان از طلا به عنوان پشتوانه ارز خارجی، در شرایط تروریسم لجام گسیخته آمریکا علیه مردم ایران، یک اندوخته بسیار ارزشمند است. البته همانطور که در سطور بالایی اشاره شد، این محاسبه صرفا بر اساس ذهنیت و داده‌های آمریکایی‌هاست و چه بسا معامله صورت گرفته میان تهران و کاراکاس بسیار با ارزش‌تر از محاسبه فوق‌الذکر باشد.

دستاوردهای سیاسی اما اعزام 5 نفتکش حامل 60 میلیون گالن بنزین تولیدی ایران به ونزوئلا، علاوه بر اینکه دستاوردی اقتصادی، دستاوردی سیاسی نیز است؛ از این منظر که ایران و ونزوئلا دو کشور مستقل هستند که رویکرد یکجانبه و استکباری آمریکا در عرصه جهانی را به چالش کشیده‌اند. تعاون ایران و ونزوئلا در حوزه‌های اقتصادی و انرژی در شرایطی که هر دو کشور تحت شدیدترین تحریم‌های یکجانبه آمریکا قرار دارند، بیانگر شکست راهبرد فشار حداکثری کاخ سفید جهت تحمیل خواسته‌های زورمدارانه‌اش به تهران و کاراکاس است.