نگاه افکار عمومی آمریکای لاتین به انتخابات آمریکا؛ ترامپ یا بایدن؟
تهران - ایرنا - رویکرد مالکانه کاخ سفید در قبال مردم حوزه آمریکای لاتین از سوی هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات همواره موجب رنجش مردم این سرزمین پهناور و مملو از ثروتهای خدادادی بوده است ولی حالا در آستانه انتخابات آمریکا، به نظر میرسد اکثریت مردم آمریکای لاتین میان دو گزینه بد و بدتر، ترجیح می دهند بایدن پیروز انتخابات 2020 باشد زیرا دریافته اند که ترامپ تا چه حد می تواند برای آینده...
به گزارش ایرنا، این روزها مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا در سفری دوره های به چند کشور حوزه آمریکای لاتین به سر می برد و یکی از اهدافش از این سفر، تقویت محبوبیت دونالد ترامپ نزد لاتین تبارهای آمریکا در آستاانه انتخابات 2020 است.
صرف نظر از اینکه کدام نامزد برنده نهایی انتخابات ریاست جمهور ی آمریکا شود، مردم جهان همچنان به سیاستهای نژادپرستانه و سلطه جویانه و یکجانبه گرایی واشنگتن اعتراض دارند؛ تاثیر گسترده این سیاست های خصمانه به ویژه در دوره «دونالد ترامپ» چهل و پنجمین رئیس جمهور آمریکا شکل آشکارتری به خود گرفته و نفرت جهانیان به ویژه ملت های آسیب دیده از این سیاستها مانند مردم حوزه آمریکای لاتین را برانگیخته است.
هرچند بایدن نیز مانند ترامپ در مقابل حملاتی با موضوع سابقه سیاسیاش آسیبپذیر است، اما ظاهرا مردم او را به ترامپ ترجیح می دهند. زیرا افزایش اقدامات سخت و ستیزه جویانه از سوی دونالد ترامپ رئیس جمهور فعلی آمریکا موجب سقوط جایگاه وی شده است؛ جایگاهی که با توجه به شاخصهای اقتصادی و سوء مدیریت وی در بحران کرونا روزبهروز متزلزل تر می شود.
سیاستهای ترامپ در قبال مهاجران لاتینی، روندی که در حال اصلاح چهره امریکا در میان جوامع امریکای لاتین بود را متوقف کرد و بار دیگر خاطرات تلخ تجربه حضور و مداخله امریکا در کشورهای امریکای لاتین را زنده کرد و موجب تقویت جریانهای ضد امریکایی در این کشورها شد. احداث دیوار میان امریکا و مکزیک صرفا دیواری برای مکزیکیها نبود بلکه به نماد سیاست خصمانه امریکا علیه امریکای لاتین تبدیل شد.
این در حالی است که بایدن با رد رویکرد ترامپ درباره مهاجرت و پناهجویان، آن را «شکست اخلاقی» توصیف کرده است. این نامزد دموکرات همواره از اصلاحات جامع در زمینه مهاجرت حمایت کرده و بر ریشه یابی معضل مهاجرت تاکید دارد. برخی معتقدند طبق شعارهای بایدن در حوزه های امنیتی و تجاری و حتی حقوق بشر که بر پایه چندجانبه گرایی بوده است، با همین رویکرد از سوی دولت وی، مردم آمریکای لاتین فشارهای کمتری متحمل خواهند شد.
دیدگاه مردم آمریکای لاتین به ترامپ
دکتر «سهیل اسعد» (ادگاردو روبین) اندیشمند آرژانتینی لبنانی الاصلی است که به دلیل سفرهای مکرر به کشورهای حوزه آمریکای لاتین از نزدیک با افکار و فرهنگ و زندگی مردم این منطقه آشناست. وی در این باره معتقد است: هرچند به دلیل تنوع فرهنگی و تعدد طبقات و قشرهای اجتماعی نمی شود حکم واحدی برای کل حوزه آمریکای لاتین داد؛ اما در مجموع، تصاویر نامطلوبی که از عملکرد خشونت آمیز ترامپ در اذهان ملت لاتین تبار باقی است، وی را در نزد افکار عمومی جوامع آمریکای لاتین منفور کرده است؛ نژادپرستی افراطی ترامپ در قبال مردم آمریکای لاتین و تحقیر آنها با بنا کردن دیوار بین آمریکا و مکزیک، اخراج مهاجران یا اعمال شکنجه های آزارنده نسبت به آنها، جدا کردن اعضای خانواده مهاجران و قرار دادن آنها در قفس و... از جمله خاطرات تلخی است که مردم لاتینتبار را از ادامه حضور ترامپ بر سر قدرت نگران میکند.
به عقیده این اندیشمند آرژانتینی، آمریکای لاتین که میزبان طیف گسترده ای از دو جریان دولتهای راستگرا و چپگراست، به دلیل موضع گیریهای متفاوت دولت های آمریکای لاتین در قبال سیاست های آمریکا، گرایش های مختلفی در میان مردم این منطقه وجود دارد. به عنوان مثال جو موجود در میان مردم ونزوئلا در بین ملت مکزیک دیده نمی شود؛ یا در وهله اول شباهت زیادی میان ملت کوبا با مردم آرژانتین در مسائل اجتماعی و موضع گیری های سیاسی به چشم نمی آید؛ مردم پرو و بولیوی که اغلب فقیرترند نسبت به ملت کوبا، به اقتصاد آمریکا وابسته تر هستند؛ یا نظام اقتصادی شیلی که کاملا آمریکایی است و نظام اقتصادی اکوادور نیز بینابین (اشتراکی و سوسیالیستی) است.
به نظر بسیاری از کارشناسان سیاستهای ضعیف ترامپ حتی در قبال دولتهای راستگرا به عنوان متحدان خود در این منطقه نیز چندان رضایت بخش نبوده و با سیاستهای سختگیرانه و محدودکننده کاخ سفید در حوزه سیاست خارجی و مناسبات اقتصادی، فشارهای مضاعف اقتصادی و تجاری به دولتهای راستگرا تحمیل شده است.
از سوی دیگر، از آنجا که رویکرد ترامپ کاملا اقتصادی و بر پایه منافع سرمایه داری آمریکاست، بنابراین اصحاب سرمایه داری و شرکتهای چندملیتی و تجارت های کلان به دلیل اینکه منافعشان متعلق به سیاست های آمریکاست، همچون برخی بخش های کشاورزی یا صادرکنندگان و واردکنندگان محصولات، به حضور ترامپ راضی هستند. حتی در برخی از این کشورها نمایندگان مجلس و اعضای سفارت، برای اتخاذ رویکرد مثبت نسبت به سیاست های آمریکا، از دولت ترامپ دستمزد دریافت می کنند و به همین ترتیب گروهی از مردم لاتین تبار را با خود همراه می کنند.
با این وجود، این دیدگاه بر اذهان عموم مردم تاثیرگذار نبوده است، همانطور که در کشور برزیل که جمعیت کثیری از مردم آمریکای لاتین را در خود جای داده، با وجود اینکه دولت رئیس جمهوری کنونی، ژائیر بولسونارو معروف به ترامپ برزیل، سیاستی همراستا با منافع دولت ترامپ اتخاذ کرده است ولی اغلب مردم برزیل که فقیرند از این رویکرد مثبت دولتشان نسبت به سیاستهای ترامپ ناراضی هستند. چرا که نه تنها در وضعیت اقتصادی آنها تغییر مثبتی ایجاد نکرده بلکه آنها خود را فقیرتر و تحت سلطه بیشتر می بینند.
گروهی دیگر از مردم منطقه نیز به دلیل جهل به مسائل سیاسی یا بی تفاوتی، نسبت به انتخابات آمریکا بی اهمیت هستند و موضع گیری خاصی ندارند.
اما در این میان گروه های چپگرا، سوسیالیست و کمونیست ونزوئلا، کوبا، بولیوی، پرو و نیکاراگوئه که گرایش های ضد امپریالیستی دارند، به دلیل لطمات بسیاری که از سیاست های آمریکا دیده اند در موضع مقابله و استقلال در برابر ایالات متحده آمریکا برآمده اند؛ بهویژه به علت وضع تحریم های ظالمانه و فشارهای حداکثری دولت ترامپ بر این ملتها، عموم مردم را در این منطقه علیه ترامپ و تحریم های یکجانبه اش شورانده است.
اگرچه طبق برخی نظرسنجی ها، آمار رای دهندگان به ترامپ در برخی ایالت های لاتین تبار آمریکا، با فاصله کمی، بیشتر از بایدن بوده است، اما رنگین پوستان لاتین تبار که به حزب جمهوریخواه رأی می دهند شیفته ترامپ نیستند، بلکه به نظر می رسد اغلب آنها به دلایل اقتصادی یا ترس از دست دادن شغل و جایگاه اجتماعی به مستاجر فعلی کاخ سفید رای داده اند. مردم لاتین تبار آمریکا نیز در کنار رنگین پوستان دیگر، از سیاست های نژادپرستانه ترامپ به ستوه آمده اند. چرا که آنها به عنوان شهروندان درجه دو و سه این کشور محسوب می شوند و حقوق یکسانی با سفیدپوست ها در برخورداری از موقعیت های اجتماعی و مالی ندارند.
با توجه به تاثیر گسترده سیاست های خصمانه آمریکا بر مردم آمریکای لاتین به ویژه در دولت ترامپ، دیدگاه کلی در میان مردم لاتین تبار نسبت به ترامپ منفی بوده و موجی از تنفر عمومی نسبت به وی، چه در داخل آمریکا یا کشورهای آمریکای لاتین به راه افتاده است.
*س_برچسبها_س*