هجمه دولت به مجلس به بهانه توافق ایران و آژانس
این روزها کار نمایندگان مجلس و کابینه دولت، پاسخ به یکدیگر آن هم از تریبونهای عمومی شده است؛ گویی آنها فراموش کرده اند که مهمترین مولفه برای عبور از روزهای سخت کنونی، حفظ وحدت و انسجام برای «تامین حداکثری منافع ملی» است؛ حلقه مفقودهای که اگر به آن تمسک شود، شاید به هر بهانهای شاهد شعله ور شدن اختلافات دو قوه مجریه و مقننه نباشیم.
ماجرا این است که یک روز پس از انتشار بیانیه توافق ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی، مبنی بر دادن مهلت سه ماهه برای ادامه بازرسیهای آژانس بعد از خروج ایران از اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی به این تصمیم اعتراض کرده و آن را تخلف از اجرای قانون قلمداد کردند؛ اعتراضی که منجر به ارائه گزارشی به قوه قضاییه شد.
بعدازظهر همان روز (دوشنبه 4 اسفند) حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی در دیدار با رییس و اعضای مجلس خبرگان، با اشاره با اختلاف برداشتی که مجلس از کار دولت دارد، گفتند: «این اختلافنظرها قابل حل است و باید دو طرف، قضیه را با همکاری یکدیگر حل کنند و نباید اختلافها رها و یا تشدید شود که نشاندهنده دوصدایی باشد. دولت خود را موظف به عمل به قانون میداند و باید به این قانون که قانون خوبی است، به دقت عمل شود.»
این بیانات باعث شد محمد باقر قالیباف رئیس مجلس به مجتبی ذوالنوری و فریدون عباسی روسای کمیسیونهای امنیت ملی و سیاست خارجی و انرژی ماموریت دهد تا درباره اجرای ماده 6 قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها مربوط به توقف اجرای پروتکل الحاقی با محوریت دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و در تعامل با نهادهای مرتبط دولتی از جمله سازمان انرژی اتمی و وزارت خارجه، این مساله را پیگیری و نتیجه را در اسرع وقت به او و صحن مجلس گزارش کنند.
علاوه بر این، 214 نماینده مجلس نیز با صدور بیانیهای تاکید کردند که «به توصیههای داهیانه رهبر انقلاب مبنی بر یکپارچگی و حفظ صدای واحد لبیک میگوییم و از هرگونه ابتکار مشترک مجلس و دولت در راستای اجرای قانون عزت بخش اقدام راهبردی در لغو تحریمها استقبال میکنیم.»
بعد از ورود بموقع مجلس و واکنشهای نمایندگان ظاهرا این اختلاف برداشت حل و فصل شد، اما صحبتهای رییس جمهوری در هیات دولت باز هم شرایط را تغییر داد.
حسن روحانی رییس قوه مجریه گفت: چرا توصیه رهبری را فراموش میکنیم؟ رهبری چند بار باید تاکید کنند که احترام یکدیگر را نگه دارید، اخلاق و ادب اسلامی را مراعات کنیم. یعنی هر هفته و هر روز ایشان باید این را توصیه کنند؛ چرا گوش نمیکنیم؟ وقتی رهبر انقلاب نکتهای را تاکید میکنند باید تا آخر عمر و برای همیشه آویزه گوش ما باشد و به آن عمل کنیم.
او این را هم اضافه کرد که «آنچه امروز از هر موضوعی مهمتر است، وحدت، اتحاد و انسجام مخصوصا میان قواست. ما باید منسجم و متحد باشیم، نباید روبروی هم قرار بگیریم. باید کنار هم باشیم و دست یکدیگر را بگیریم، نباید مچگیری کنیم، بلکه باید دستگیری کنیم.»
صحبتهای رییس دولت در مجلس بدون پاسخ نماند؛ چه اینکه ساعاتی بعد، وحید جلال زاده نماینده ارومیه گفت: «آیا روزی که جلسه غیرعلنی داشتیم و درخصوص بیانیه دولت صحبت میکردیم، در مجلس بی احترامی و بی ادبی به رئیس جمهور شد؟ آقای رئیس جمهور مجددا در هیات دولت در موعظه اخلاقی بالای منبر رفته و به مجلس تذکر دادند که چندین بار باید رهبری به شما تذکر دهد! آیا نمایندگان مردم در مجلس بی ادبی و بی احترامی کردند یا اینکه دولت، مجلس را به عنوان یک نهاد مردمی نادیده گرفت و بدون مشورت با مردم بیانیه صادر کرد؟»
وی تاکید کرد، «مجلس در کمال آرامش و متانت از حق و مصوبه قانونی خود دفاع کرده است. فقط مجلس است که باید تصمیم بگیرد و هیچ کس حق ندارد جای مجلس تصمیم بگیرد. من نمیدانم این چه مرضی است که روسای جمهور، آخر دولتها با آن مبتلا میشوند و قوانین مجلس را کوچک میشمارند و پای در کفش دیگر قوا میکنند! این مجلس است که حاکم بر دیگر قواست.»
صحبتهایی که با پاسخ قالیباف رئیس مجلس همراه شد و او با لحنی آرام توضیح داد: «قطعا مبنای کار همه قانون به ویژه قانون رفع تحریم هاست و همه مکلف به اجرای آن هستیم. فرمان حضرت آقا و رهنمودهای ایشان مبنی بر تفاهم و وحدت هم جزو وظایف ماست، ما حتما قانون را با همین محور همدلی و وحدت پیش میبریم و همه بدانند که هیچ یک حق نداریم ذرهای از قانون عقب نشینی کنیم و مجلس هم حتما از قانون عقب نشینی نخواهد کرد.»
سید نظام الدین موسوی نماینده تهران نیز گفت: «آقای رئیس جمهور ضمن ادامه حمله به سایر قوا گفته اند: مطابق اصل 113 هر کجای قانون اساسی صدمه ببیند، رئیس جمهور وظیفه دارد که فریاد بزند. جناب آقای روحانی! طبق قانون اساسی رئیس جمهور و دولت موظفند قوانین مصوب مجلس را دقیقا اجرا کنند، اما نمی کنند؛ لطفا فریاد بزنید.»
همچنین فریدون عباسی، رییس کمیسیون انرژی مجلس یادآور شد: «رئیس جمهور باید بداند اگر خلاف ریل گذاری مجلس با آژانس توافق بشود و آن را بیانیه بنامد، فریب افکار عمومی و استمرار حرکت، مطابق دیکته دشمن است. ما مچ غرب که یک مدیر رده چندم جهانی را به ایران فرستاد تا باز هم زمان بخرند، گرفتیم تا دستگیر دولت و ملت باشیم. با اعصاب مردم بازی نکنید.»
البته این پایان ماجرا نبود که در حاشیه جلسه هیات دولت محمود واعظی رئیس دفتر رئیسجمهور گفت: «انتظار ما این بود که اگر قصد تعامل دارند، باید این کار را قبل از توهین به دولت در مجلس انجام داده و جلسه میگذاشتند. عملکرد مجلس در روز دوشنبه برای ما عجیب بود؛ اگر تعامل نزدیک بین سه قوه باشد، مردم سود میبرند. با وجود اینکه امروز برای تعامل دیر است، اما ما استقبال میکنیم، امیدواریم تذکرات رهبری آویزه گوش شود و این گونه نباشد که هر بار توهین کنند و سپس قصد اصلاح داشته باشند.»
این اظهارات تند مسئول دفتر رییس جمهوری با واکنشهای متعدد دیگر نمایندگان روبه رو شد که از جمله آن میتوان به توییت احمد نادری نماینده تهران اشاره کرد که نوشت: «آقای واعظی، منشی جناب روحانی فرموده اند که نمایندگان مجلس فقط حرف میزنند. ایشان حق دارند، چون مصلحت فعلا این است که در برخی موارد به تذکر اکتفا کرد. خوب است ایشان بفرمایند خودشان و دولتشان که اهل حرف نیستند، در این هفت سال چه کرده اند و آیا جرات دارند مانند نمایندگان به میان مردم بروند؟»
متاسفانه این روزها کار نمایندگان مجلس و کابینه دولت پاسخ به یکدیگر آن هم از تریبونهای عمومی شده است؛ گویی آنها فراموش کرده اند که مهمترین مولفه برای عبور از روزهای سخت کنونی، حفظ وحدت و انسجام برای «تامین حداکثری منافع ملی» است؛ حلقه مفقودهای که اگر به آن تمسک شود شاید به هر بهانهای، شاهد شعله ور شدن اختلافات دو قوه مجریه و مقننه نباشیم.