واکسن آنفلوآنزا، دغدغه شهروندان زنجانی در آستانه همنشینی سرما و کرونا
زنجان - ایرنا - کرونا همچنان به یکه تازی خود در جهان و کشورمان ادامه می دهد، شیوع کرونا علاوه بر دردسرهای متعدد آن، نگرانی هایی را همزمان با آغاز فصل سرما و همنشینی اش با بیماری آنفلوانزا ایجاد کرده است، مسؤولان استانی می گویند تلاش می کنند با مدیریت هدفمند واکسن آنفلوآنزا با اولویت بندی در دسترس گروههای هدف و عموم مردم قرار گیرد.
تا چند وقت دیگر پاییز هزار رنگ از راه می رسد، هر چند از نگاه شاعران این فصل پادشاه محسوب می شود. اما امسال چندان روی شاعرانه ای ندارد، چرا که هراس از فصل سرما وضعیت کاملا متفاوتی را در شرایط شیوع کرونا رقم زده است.
از طرفی ماههاست که سایه شوم ویروس کرونا نه تنها در گستره جهانی بلکه در مناطق مختلف کشورمان ماندگار شده، انگار خیال رفتن ندارد حال که بوی پاییز حس می شود، نگرانیهای بسیاری در رابطه با ویروس آنفلوآنزا، مسائل پیرامونی آن در کنار میهمان ناخوانده کرونا اذهان عموم را به خود معطوف کرده است.
بنا بر اعلام متولیان امر در وازت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بیماری آنفلوانزای فصلی موضوعی است که هر سال تکرار می شود و با شروع فصل سرد این بیماری گسترش پیدا میکند، چنانکه بهطور معمول انتظار می رود در یک فصل آنفلونزا حدود 20 درصد مردم جامعه مبتلا شوند.
این در حالی است قبل از ظهور کرونا برای کاهش تعداد مرگ و میرهای آنفلوآنزا حدود پنج میلیون دوز واکسن آنفلوآنزا در کشور توزیع میشده اما همزمانی این بیماری هزار چهره با آنفلوآنزا میزان تقاضای این واکسن را به مراتب افزایش داده است.
در کنار آمارهای تلخ کرونایی از زبان مسؤولان بهداشتی توصیههایی درباره آنفلوآنزا و واکسن آن هم شنیده میشود، مسؤولانی دیگر از تولید آن و داروخانهدارها از مراجعه بیماران برای تهیه واکسن میگویند و در این میان انجمن داروسازان پیشبینی میکند این تقاضا تا هفت برابر سال گذشته خواهد بود.
سخنگوی سازمان غذا و دارو چندی پیش در این ارتباط گفت که سال گذشته کمتر از دو میلیون دوز واردات واکسن آنفلوآنزا داشتیم، اما این رقم امسال به 11 تا 12 میلیون دوز افزایش خواهد یافت اما واکسیناسیون همگانی آنفلوانزا توصیه نمیشود.
دکتر کیانوش جهانپور اضافه کرد: همکاران شبکه بهداشتی کشور سال گذشته، 250 هزار دوز واکسن دریافت کردند که امسال با افزایش 10 برابری توزیع واکسن در شبکه های بهداشت، دو میلیون و 500 هزار دوز واکسن برای گروه های در معرض خطر و پرخطر یعنی واکسیناسیون مادران باردار و بیماران خاص توزیع می شود و این گروه از جمعیت، رایگان واکسینه خواهند شد.
وی خاطر نشان کرد: همچنین برای سایر گروه ها و افراد نیز بالغ بر 8.5 میلیون دوز واکسن آنفلوآنزا در نظر گرفته شده که اواخر شهریور در شبکه توزیع دارویی و داروخانه ها توزیع شده و در قبال هر کد ملی یک دوز واکسن قابل تحویل خواهد بود.
رییس انجمن داروسازان ایران نیز، با اشاره به افزایش تقاضا برای واکسن آنفلوانزا، گفت که نگران هستیم که اتفاق ماسک برای واکسن آنفلوانزا تکرار شود.
سید علی فاطمی با اشاره به وضعیت توزیع واکسن آنفلوانزا در سطح داروخانههای کشوراظهار داشت که شرکتهای پخش برای سفارش واکسن به داروخانهها آمدهاند اما فعلا از توزیع خبری نیست.
وی، افزایش تقاضا برای تهیه واکسن آنفلوانزا در کشور، گفت: متاسفانه سهمیهای که برای هر داروخانه در نظر گرفتهاند، میتواند جوابگوی نیاز پرسنل داروخانه باشد. زیرا، پرسنل داروخانهها در مواجهه با مردم و بیماران قرار دارند و میبایست این واکسن را بزنند.
فاطمی با اشاره به اینکه حجم زیادی از واکسن از طریق معاونت بهداشت وزارت بهداشت به صورت رایگان در اختیار بیماران خاص قرار میگیرد، ادامه داد: مردم توقع دارند این واکسن را از داروخانهها تهیه کنند، در حالی که شاید سهمیه هر داروخانه به 10 عدد واکسن هم نرسد.
این در حالی است استان زنجان نیز به دلیل موقعیت جغزافییایی خاص سرما زودتر از همیشه میهمان خانواده ها می شود، اغلب گروههای هدف همانند هر سال برای دریافت واکسن آنفلولانزا اقدام می کردند اما حال در کنار همنشینی با بیماری دیگری نگرانی ها را در بین جامعه هدف ایجاد کرده است.
جعفر نظری از شهروندان زنجانی است که با دلهره این موضوع را پیگیری می کند، او در این ارتباط گفت: همه ساله به دلیل آنکه خودم و همسرم جزو گروههای هدف برای دریافت واکسن آنفلولانزا هستیم، امسال به دلیل همزمانی با کرونا این مساله نگرانی جدی را ایجاد کرده است.
وی اضافه کرد: بطور معمول اوایل شهریور نسبت به تزریق واکسن اقدام می کردیم، اما حال که در دهه سوم شهریور قرار داریم، از توزیع آن خبری نیست، چرا که بر اساس اعلام متخخصان تزریق آن در این ماه می تواند ایمنی لازم را ایجاد کند و پس از این مدت چندان فایده ای نخواهد داشت.
رییس انجمن داروسازان استان زنجان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با ا شاره به اینکه این نوع واکسن همه ساله و قبل از شروع فصل سرما در سطح کشور و از نیمه شهریور توزیع می شود، گفت: امسال نیز به دلیل وجود بییماری کرونا و تمهیداتی از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزشی پزشکی برای تامین واکسن سه و چهار ظرفیتی اندیشیده شده که هم اکنون وارد کشور شده و در مرحله تصمیم گیری توزیع و نحوه قیمت گذاری است.
دکتر مهدی بیگدلی افزود: واکسن سه ظرفیتی از سه سوشه و یا سه نوع آنفلولانزا تشکیل می شود که 2 نوع آن را آنفلولانزا نوع A و دیگری نوع B را شامل می شود، واکسن چهار ظرفیتی نیز از 2 آنفلولانزای نوع A و 2 نوع دیگر سوشه B را در بر می گیرد که طبیعی است واکسن چهار ظرفیتی بخاطر آنکه میزان ویروس بیشتری را پوشش می دهد ایمنی بهتری نیز دارد.
این مسؤول ادامه داد: به این مهم باید توجه داشت که پس از تزریق 2 هفته طول می کشد تا ایمنی در فرد ایجاد شود و بطور معمول ایمنی کامل بین سه تا چهار ماه بطول می انجامد و در این میان گروهای هدف برای دریافت این نوع واکسن تعیین شده اند.
وی اظهار داشت: نوزادان بالای 6 ماه تا کهنسالان چه مرد و زن می توانند در همه گروههای سنی این نوع واکسن را دریافت کنند و دریافت آن برای نوازدان زیر 6 ماه، و برای افرادی که سابقه حساسیت و آلرژی بسیار شدید به زرده تخم مرغ و یا خود واکسن دارند ممنوع است.
بیگدلی افزود: بر این اساس برای نوزادان 6 ماه تا 6 سال که برای اولین بار واکسن آنفلولانزا دریافت می کنند باید در 2 نوبت، به فاصله یک ماه تزریق شود.
وی افزود: افراد بالای 65 سال، افراد دارای بیماری های تنفسی، از قیبل آسم، سی ای پی دی، بیمارانی که به هر نوعی سیستم ایمنی بدنشان تضعیف شده شامل بیماران کلیوی، پیوندی، بیمارانی که داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی مصرف می کنند، بیماران قلبی و عروقی، زنان باردار سالمندان و کارکنان در خانه های سالمندان، کادرهای پزشکی و همه افرادی که سیستم ایمنی ضعیف تری دارند، جزو گروههای پر ریسک برای تزریق این نوع واکسن هستند.
این مسؤول ادامه داد: نباید این موضوع را فراموش کرد با توجه به اینکه طی ماههای آینده همزمانی بیماری آنفلولانزا و کرونا وجود دارد، بهتر است برای کاهش مخاطرات این گروههای یاد شده در اولویت دریافت و تزریق واکسن و سپس عموم مردم در اولویت بعدی باشند.
وی در خصوص تامین واکسن آنفلولانزای مورد نیاز کشورمان نیز گفت: طبق آمار ارائه شده حدود بین 10 تا 12 میلیون دوز واکسن وارد کشور شده و مقرر شده بخشی از آن برای گروههای هدف اختصاص یابد و بخش بزرگ دیگری نیز از طریق داروخانه های سطح کشور توزیع شود که نحوه این توزیع، هنوز مشخص نشده است.
واکسن آنفلولانزا مورد نیاز استان زنجان از یک ماه گذشته در حال پیگیری است
بیگدلی با ابراز امیدواری نسبت به تحقق تامین واکسن آنفلولانزا در این استان نیز افزود: انجمن داروسازان این استان با جدیت پیگیر این موضوع و توزیع مناسب آن در سطح دارو خانه های استان است که از یکماه گذشته بحث تامین این اقلام از طریق دانشگاه علوم پزشکی طی مکاتبات لازم مورد توجه قرار گرفته است.
رییس انجمن داروسازان استان زنجان ادامه داد: طی جلسات برگزار شده بر این مهم تاکید شده که تعداد و سهمیه کافی از واکسن برای این استان خریداری و جذب شود که امیدواریم از طریق داروخانه ها در دسترس گروههای هدف و عموم مردم قرار گیرد تا مشکلی به وجود نیابد.
وی در خصوص تاخیر در تزریق واکسن آنفولانزا نیز گفت: این استان جزو استان های سردسیر کشور محسوب می شود و بر این مبنا بحث شیوع این بیماری بخاطر برودت هوا زودتر از استان های دیگر آغاز می شود، بر این مبنا بهتر است واکسن تا اواخر شهریور و یا مهر بین گروه های هدف توزیع شود، با توجه اینکه 2 هفته طول می کشد تا ایمنی لازم در فرد حاصل شود بهترین زمان مد نظر قرار گیرد.
بیگدلی افزود: طبق تاکیدات سال های گذشته گروههای هدف زودتر واکسن آنفلولانزا را دریافت و نسبت به تزریق آن مبادرت کنند تا مشکلی در هنگام شیوع و همه گیری بیماری وجود نداشته باشد.
وی با اشاره اینکه همزمانی 2 بیماری در فصل پاییز امسال ایجاب می کند که شهروندان بیش از گذشته نکات پیشگیرانه کرونایی را مورد توجه قرار دهند؛ اظهار داشت: افراد بیش از گذشته رعایت به فاصله گذاری اجتماعی و استفاده از ماسک های استاندارد پزشکی، شستشوی مرتب دست ها توجه داشته باشند.
این داروساز ادامه داد: همچنین عموم مردم از تجمعات و مراجعات غیر ضروری اجتناب کرده و نکته مهم اینکه رعایت همین موارد بیشتر از تزریق واکسن آنفلولانزا اهمیت دارد و باید مورد توجه عموم قرار گیرد.
در انتظار ابلاغ دستورالعمل وزارت بهداشت برای توزیع واکسن آنفلوآنزا هستیم
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به شرایط کرونایی کشور و طبق اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، امسال واکسن آنفلوانزا باید 10 برابر سالهای گذشته وارد کشور شود و بهطور قطع برای این استان نیز هم همین میزان تامین میشود.
دکتر جواد تاج کی با اشاره به وضعیت کرونایی کشور و تدابیر اتخاذ شده برای تامین واکسن آنفلوانزا افزود: بر این اساس تلاش میشود این نوع واکسن برای افراد پرخطر تامین شود که بر این مبنا گروه های هدف باید از اواخر شهریور و مهر برای تزریق واکسن خود اقدام کنند.
وی اضافه کرد: این واحد دانشگاهی درصدد است با تامین واکسن مورد نیاز در این استان و رفع نیاز گروههای هدف مشکلی در فصول پاییز و زمستان وجود نداشته باشد.
این مسؤول ادامه داد: پیش از این واکسن آنفلوانزای کشور سالانه به مقدار لازم وارد کشور شده و در اختیار گروههای هدف قرار می گرفت که امسال به دلیل شرایط خاص تمهیدات ویژه ای در این خصوص لحاظ شده که امیدواریم طبق برنامه زمان بندی محقق شود.
وی خاطر نشان کرد: در زمان حاضر واکسن آنفلوانزا در انبارها ذخیره شده و به محض اعلام دستور العمل نحوه توزیع و قیمت آن، بزودی در اختیار گروههای هدف قرار خواهد گرفت.
تاج کی خاطر نشان کرد: در صورت ارائه برنامه صحیح و طبق برنامه مبنی بر دسترسی گروهها طبق اولویت بندی انجام شده امکان عرضه آن به قیمت گزاف بیش از نرخ مصوب وجود نخواهد داشت چرا که نظارت های جدی اعمال خواهد شد.
گفتنی است ویروس کرونا عضو جدید خانواده کرونا ویروس هاست و شباهتی با ویروس آنفلوانزا ندارد، اما از نظر روند بیماری زایی و علائم بالینی تا حدودی به یکدیگر شبیه دارند.
ویروس کرونای جدید همانند ویروس آنفلوانزا توانایی ایجاد عفونت در بخش تحتانی دستگاه تنفسی را دارد، در صورتی که کرونای انسانی که قبلا شناسایی شده بود تنها محدود به بخش فوقانی دستگاه تنفس و بنابراین عفونت خفیف و محدودی مشابه سرماخوردگی ایجاد می کرد.
*س_برچسبها_س*