وحدت و همدلی بزرگترین نیاز سینمای ایران است
اسماعیلی درباره چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر گفت: همانطور که همه تحلیلگران و همه کسانی که سالها است مسائل سینمایی ایران را دنبال میکنند بیان کردهاند به حمدالله جشنواره فیلم فجر امسال با رونقی بسی بیشتر از سالهای گذشته درحال برگزاری است.
به گفته وی در این روزهایی که پشت سرگذاشته هم توجه ویژه رسانههای گروهی را داشتیم و هم همین مسایل اصلی را داریم و هم استقبال بسیار خوب مردم را در این یک هفته که از آغاز جشنواره گذشته تجربه کردهایم.
اسماعیلی همچنین به آغاز اکران شهرستان اشاره کرد و گفت: از دیروز مراکز استانها و شهرستان ها هم اکران فیلمهای جشنواره را آغاز کردهاند و گزارشهایی که بنده در اختیار دارم نشان دهنده حضور پورشور مردم برای دیدن و تماشای این فیلمها است.
وزیر ارشاد در ادامه تصریح کرد: به حمداالله فضای جشنواره داغ است به صورتی که گفتوگو، مباحثه، انتقاد و برخوردهای تخصصی در این زمینه کاملا محسوس است و خوشحال هستیم که اهالی هنر و سینما در این جشن بهاره فرهنگ و هنر کشور اینطور با نشاط در صحنه هستند.
اسماعیلی همچنین درباره موارد مطرح شده و طرحهای ارایه شده وی هنگام برگزاری جلسه رای اعتماد در مجلس شورای اسلامی گفت: ما در دولت انقلابی و مردمی سیزدهم تنها دولتی بودیم که برنامه کاملا تحولی را در همان ابتدای کار ارائه کردیم و بعد از آغاز بکار آن را در معرض دید عموم قرار دادیم.
وی همچنین تاکید کرد: بنده خودم هم برشی مبتنی بر 125 اقدام برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تهیه کردم که این برش هم در معرض دید و قضاوت عموم قرار داشت وامروز بسیاری از آن موارد بیش از انتظارات محقق شده است. به صورتی که در حال حاضر که خدمت مردم هستم و تقریبا 1.5 سال از شروع کار دولت مردمی گذشته در حوزه سینما و به طور کلی در حوزه فرهنگ و هنر به صورت عام میگذرد، جای خوشبختی دارد که رسما از همین رسانه اعلام کنم که تقریباً بیش از توقعاتمان در برنامهها موفق هستیم یعنی در جشنواره ببینید همان شعارها که گفتم عدالت فرهنگی را اجرایی کردهایم.
وزیر ارشاد در ادامه افزود: ببینید روزی که بنده کار را آغاز کردم اصلا شرایط مناسبی نبود که تمامی تولیدات سینمایی ایران در تهران متمرکز شده بود درحالی که ما یک ایران بزرگ داریم که جای جای آن امکان دارد تا محل ایفای نقش هنرمندان و علاقمندان به این عرصه باشد و برنامهریزی کردیم که در حوزه تولید عدالت فرهنگی حاصل شد. به این معنی که بخش مهمی از تولیدات سینمایی اکنون ناظر به مناطق مختلف کشور است. تعداد مهمی از کارگردانهای فیلم اولی را داریم که به هرحال جای شکر گذاری دارد.
فیلماولیها نشانه آینده طلایی سینما ایران
اسماعیلی درباره افزایش تعداد کارگردانهای فیلم اولی در جشنواره چهل و یکم گفت: دوستان از من تاکنون بارها پرسیدند این همه کارگردان فیلم اولی نشان از کاهش اعتبار کار جشنواره یا بطور کلی صنعت فیلم ایران نیست؟ بنده با افتخار و دلیل و سند گفتم این برخلاف نقدهای قبلی است؛ ما یک فضای رقابتی برای جشنواره آماده کردیم به صورتی که 75 فیلم ثبتنام کردند و با داوری و غربالگری کاملا اصولی، حرفهای و دقیق و البته در یک رقابتی سخت 10 یا 12 فیلم از آنها منتخب شد و برخی از آنها هم به بخش اصلی جشنواره راه یافت.
وی در ادامه افزود: ببینید اکنون در همین جشنواره 2 خانم در میان کارهای جشنواره حاضر هستند درحالی که سالهای سال داشتیم که هیچ بانویی در این رقابت مهم هنری نداشتیم و خوشبختانه سالی که نقش زن در جامعه بسیار پررنگ شده ما هم در جشنواره فیلم فجر 2 کارگردن زن با اثری فاخر داریم. حالا سئوال اینجاست که وقتی به فیلم اولیها، روایتهای مختلف از سراسر ایران و افزایش زیرساختها توجه میکنیم آیا عدالت فرهنگی مهیا نشده است؟
وزیر ارشاد درباره شرایط فعلی جشنواره فیلم فجر تصریح کرد: برآوردهای بنده و همکارانم نشان میدهد در جشنواره فعلی موضوع امید، اخلاق و آگاهی بخشی که از شعارهای اصلی جشنواره بود محقق شده و به نوعی دستاوردی که برای عمومی مدنظر داشتیم محقق شده است. سال آینده سال رونق سینماست
اسماعیلی درباره آینده صنعت سینمایی ایران تصریح کرد: شواهد و مدارکی در اختیار داریم که رونق تولید ادامه داشته و خوشبختانه برآوردها اینگونه است که ما برای سال آینده کشور یک سال بسیار پررونق را در زمینه سینما پیش رو داریم. بهراستی این مثل که میگوید: سالی که نکوست از بهارش پیدا؛ چون بهارسینمای ایران اکنون با جشنواره فیلم فجر آغاز شده است.
وی تصریح کرد: ببینید در جشنواره چهل و یکم 24 فیلم به بخش داوری رسیده و آمارها نشان میدهد که بخش زیادی هم مجوز کار گرفتهاند و مراحل تولید خود را طی میکنند که انشاء الله با بهبار نشستن این فعالیتها سال آینده سالی بسیار پررونق در بخش سینما خواهد شد.
اسماعیلی همچنین با اشاره به کیفیت فیلمهای اکران شده در جشنواره اظهار داشت: تعداد قابل توجهی از فیلمهای جشنواره چهل و یکم را دیدهام که بیش از توقعات من بود البته اجازه بدهید بگویم که نه فقط من بلکه دوستان خِبره من که سالها به صورت کارشناسی عرصه را دنبال میکنند دقیقا همین نظر را دارند که همین مورد خبر از یک اتفاق جدید در سینمای ایران میدهند.
به گفته وزیر ارشاد شواهد و نشانههایی در صنعت سینمایی ایران ایجاد شده که نشان میدهد ریل سینمای کشور به سمت اقتضاعات اصلی ایران تغییر کرده این دستاورد مهم فرزندان پرتلاش هنری کشور مان است که دولت سیزدهم همهجانبه پای کار آنها ایستاده و برای هر کس که بخواهد در چارچوب قانون فعالیت کند بسترهای مناسبی ایجاد کرده است. اسماعیلی معتقد است موضوع ریلگذاری مجدد در سینما که بارها از جانب وی مطرح شده است موضوعی است که نشان میدهد و البته تاکید میکند که ریل سینما را به سمت مسائل اصلی و مورد اتکاء جامعه ایران لازم است تغییر کند. به این دلیل که چند مسئله برای دولت و بخصوص رئیس جمهور مردمی مهم و در عین حالی غیرقابل اجتناب است.
وی درباره موارد مورد نظر دولت تاکید کرد: اولین نکته این است که دولت اعتقاد دارد وظیفه تسهیلگیری داشته و باید در این زمینه گامهای مؤثری بردارد بنابراین همواره در تمامی جلسههای رسانهای اعلام میکنم که ما فضا را برای فعالیت همه فعالین سینما آماده کردیم. ببینید امسال در شورای عالی سینما مشخصا قرار براین شد که تمامی زیرساختها مهیا شود تا صنعت سینمای ایران رونق بگیرد.
به گفته وزیر ارشاد در راستای این مهم تا امروز 180 میلیارد تومان فقط برای آموزش توسط انجمن سینمای جوان در تمامی کشور هزینه شده که این کاملا مجزا از سایر بودجههای معمول در این زمینه است.
وی معتقد است دولت علی رغم تمام مشکلاتی که دارد، چون معتقد است حوزه فرهنگ حوزه توسعه و پیشرفت کشور است از هیچ فعالیتی برای تحقق این مهم و رونق حوزه فرهنگ از هیچ فعالیتی دریغ نخواهد کرد.
اسماعیلی با اشاره به اهمیت تقویت نهادهای صنفی در این زمینه تاکید کرد: به دوستانم در نهادهای صنفی به همه گفتهایم این گوی و این میدان هیچ مانعی برای دامن زدن صد چندان به فعالیتهای فرهنگی در چارچوب مقررات نداریم و از همه گروهها و همه طیفها در این مهم حمایت میکنیم.
به گفته اسماعیلی سینما محل خط کشی به این معنی نیست و البته دولت سیزدهم اهل خط کشی نیست و بارها اعلام شده که در چهارچوب قانون؛ حمایت کامل از محصولات فرهنگی که آگاهی بخشی و امید و منطبق با نیازهای جامعه باشد خواهد داشت.
وزیر ارشاد همچنین درباره نگاه سیاسی به حوزه سینما گفت: ما نمیتوانیم بگوییم حوزه سیاست و فرهنگ در هم تاثیر ندارد، این امری کاملاً طبیعی است به عنوان مثال وقتی به انقلاب با شکوه اسلامی مینگریم این اثرگذاری را کاملاً درک میکنیم و البته من معتقدم وجه اول انقلاب اسلامی پدیده فرهنگی است. اجازه دهید برای شما در این زمینه مثالی بزنم، یکی از بازیگران سرشناس ما مدتی قبل گفت که انقلاب ما چه تعالی بالایی به سینمای ما داد، به سینمایی که با لقب فیلم فارسی از آن یاد میکرد. به اشکال ناهنجاری رسیده بود و در نهایت به میمنت انقلاب اسلامی به یک سینمای متعالی و خانواده محور رسید
اسماعیلی با اشاره به شیطنتهای رسانههای بیگانه در این زمینه تصریح کرد: اگر کسی سینمای ایران را سیاسی بشناسد اشتباه است ما بطورکلی به دنبال سینمایی مطابق با هویت ملی و تاریخی ایران هستیم، اما در این مدت از طرف کسانی تحت فشار این طرح هستیم که نگاه سیاسی دارند و می خواهند مردم را از مدیریت و حاکمیت در این زمینه نا امید کنند.
وی تاکید کرد: امروز بنده بهعنوان وزیر فرهنگ، بهعنوان پرچمدار آزادی بیان از همه برای انجام کارهای فرهنگی دعوت میکنم اما در مقابل من و همکاران من کسانی هستند که مخالف فعالیتهای فرهنگی و هنری هستند و با بهانههای بدون دلیل با دروغ و تحریف و استفاده از رسانههای دشمن ایران به دنبال حاشیه سازی در این زمینه و شکست برنامههای ما میروند.
به گفته اسماعیلی این گروه سیاستزده و مزدور هستند که وابسته به پولهای نا مشروع کشورهای خارجی بوده و در تلاش هستند هنر ایران را تحت تاثیر قرار داده و نشاط فرهنگی را از بین ببرند. البته باید هموطنان بدانند که همه ما در مقابل این تهاجم ایستادهایم و در پی گسترش و ترویج هرچه بیشتر حوزه فرهنگ و هنر در کشور هستیم و توقع دارین اهالی فرهنگ و هنر در این زیرساختهای خوبی که داریم فعالیت کنند.
وی همچنین افزود: در زمینه توسعه زیر ساختها بد نیست بدانید که تنها در یک سال گذشته 200 سالن سینما به سراسر کشور اضافه شده و اکنون با درنظر گرفتن برنامهریزیهای انجام شده برآوردمان این است که تعداد سالنها به بیش از 1000 سالن خواهد رسید و هرجا سینما بخواهد ساختیم و میسازیم.
اسماعیلی در ادامه تصریح کرد: در راستای محرومیتزدایی از فرهنگ و هنر 100 هزار نفر را آموزش دادیم حالا باید پرسید از افرادی که نا راضی هستند چگونه و با چه روشی میتوانیم به فرهنگ و هنر خدمت کنیم؟
وزیر ارشاد درباره قوانین برای حوزه فیلم همچنین توضیح داد: اکنون تمام تلاش وزارت ارشاد این است که قوانین مربوط به حوزه فیلم را دقیق کنیم و خرسندم که اعلام کنم امروز هیچ فیلمی نداریم که در جشنواره آمده باشد و فردا برای دریافت مجوز اکران عمومی با مشکل روبرو باشد و البته نباید فراموش کنیم که سال گذشته یک فیلم توقیفی هم نداشتیم.
وی تاکید کرد: در گذشته سلیقه ای برخورد میشد اما امروز کارگردان و تهیه کننده کاملا شفاف از قوانین اطلاع دارد و میتواند تصمیمگیری کند درباره کارش و میدانید با چه سازوکاری فیلمشان هم مجوز تولید میگیرد و هم مجوز پخش و در نهایت یقین دارد که براساس دانش و فعالیت خود اقتصاد کارش هم تامین میشود.
اسماعیلی درباره مذاکرات با کشورهای خارجی برای دستیابی به بازارهای بین المللی سینمای کشورمان گفت: اکنون با روسها، چینیها برای اقتصاد سینما وارد مذاکره شدهایم و جلسات مختلفی در این زمینه برگزار شده که درصورت موفقیت دستاوردهای بسیار مهمی برای صنعت سینمایی ایران دارد. اجازه دهید مثالی بزنم که کشور چین 83000 سالن سینما دارد که تنها 30 فیلم خارجی در آنها اکران میشود و اگر در این بازار وارد شویم تحول اقتصادی قابل توجهی در صنعت سینمایی ایران ایجاد می شود.
بنیاد انیمیشن و پویانمایی ایجاد می شود
وی در ادامه ضمن اشاره به موفقیت پویانمایی ایران در بازارهای خارجی گفت: اخیراً یکی از پویانماییهای ایرانی در بازار روسیه 2.5 میلیون دلار فروخت و در بازار ترکیه درحال پخش است و اتفاقا تا قبل از حادثه اخیر مورد استقبال گسترده قرار گرفته بود بنابراین یقین داریم پویانمایی ایران دارای آیندهای روشن است و برنامهریزیهای گستردهای هم برای رونق آن داریم.
وزیر ارشاد اعلام کرد: برای حمایت از صنعت پویانمایی ایران درحال اینجا بنیاد انیمیشن و پویانمایی هستیم و برای حمایت ویژه از سینمای کودک و نوجوان برنامهریزی کردهایم به این دلیل که معتقدیم با قوانین شفاف و زیرساختهای بهینه شده و پشتیبانی کامل از سینمای کودک و نوجوان نهایتا جریانی سالم و قابل توجه شکل گرفته و شاهد زایش قابل اعتنا در فرهنگ کشورمان خواهیم بود.
اسماعیلی اصلیترین نیاز سینمای ایران را همگرایی و وفاق دانست و گفت: ببینید اهالی سینما باید خودشان بیش از همه دلسوز این وضعیت باشند چیزی که نیاز سینمای امروز است وفاق و همگرایی است. پیشکسوتان سینمای ما؛ افرادی که با تجربه هستند؛ افرادی که نگاه متفاوت دارند باید این مسایل اختلافی و نگاههای مختلف را کنار گذاشته و در سینما فعالیت خودشان را در چارچوب قوانین انجام بدهند چون قبلا اشاره کردم خطکشی نداریم و از همه استقبال میکنیم در چارچوب قانون مخالف دو قطبی سازی هستم.