پنج‌شنبه 8 آذر 1403

وزیر خارجه چین در اروپا با هدف مقابله با جنگ سرد آمریکا

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
وزیر خارجه چین در اروپا با هدف مقابله با جنگ سرد آمریکا

پکن - ایرنا - سفر «وانگ یی» وزیر خارجه چین به برخی از کشورهای اروپایی در شرایطی صورت گرفته است که آمریکا درحال پیشبرد اقداماتی با ذهنیت جنگ سرد علیه پکن است و تلاش می کند صدمات بیشتری به وجهه بین المللی چین وارد کند.

به گزارش ایرنا، این دیدارها در حالی انجام می شود که آمریکا از هیچ اقدامی علیه چین از جمله در مسایل تجاری، امور داخلی هنگ کنگ و یا تحریم شرکت های چینی دست اندر کار بازسازی در دریای جنوبی و فروش تسلیحات به تایوان فروگذار نکرده و کوشیده است تا بخصوص کشورهای اروپایی و حتی شماری از کشورهای آسیایی را علیه چین وادار به اقدام کند.

سفر وانگ یی وزیر خارجه چین به اروپا از روز سه شنبه آغاز شده و به مدت 7 روز ادامه دارد او در این سفر قرار است از 5 کشور اروپایی دیدار کند.

از دیدگاه پکن اینها مصداق هایی از جنگ سردی هستند که پیشرو آن دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا و ابزار اجرایی آن هم مایک پمپئو وزیر خارجه آن کشور هستند وزیر خارجه آمریکا آنقدر علیه چین موضع گیری و سخنرانی کرده و کشورهای دیگر را ترغیب به فاصله گرفتن علیه چین نموده که برای مقام ها و مردم چین حالا فردی کاملا مغضوب محسوب می شود به طوری که خبرگزاری شینهوا چین در تحلیل اخیر خود مراتب انتقاد دولت و ملت چین را از این مورد اعلام کرده است.

سفر وزیر خارجه چین به اروپا عمدتا روی محورهایی چون توسعه شبکه نسل پنجم پرسرعت اینترنت است که نمایندگی آن را هم شرکت هواوی چین برعهده دارد که حالا آمریکا فروش فناوری های آمریکایی به این شرکت را در هر نقطه از دنیا از جمله در اروپا ممنوع کرده است.

از اهداف دیگر حضور "وانگ یی" در کشورهای اروپایی این است که از آنها بخواهد طعمه ذهنیت و تلاش های جنگ سرد آمریکا نشوند و در نظر داشته باشند که پکن به دنبال اعمال دیدگاه های استعماری و سلطه جویانه نیست و هدفش جز همکاری و مشارکت در عرصه های اقتصادی، تجاری و سیاسی موضوع دیگری نیست.

همچنین به نظر می رسد که وزیر خارجه چین با مقام های اروپایی درباره توافق هسته ای سال 2015 میلادی ایران و شکست های اخیر آمریکا در شورای امنیت به دلیل اجرای سیاست مخربش علیه تهران رایزنی کند زیرا کشورهای اروپایی همچون چین مایل به حفاظت از توافق برجام هستند و در شورای امنیت نیز اقدامات آمریکا را ناکام گذاشتند.

"جانگ جون" نماینده دایمی چین در سازمان ملل هم تاکید کرده است که برداشتن گام های صحیح در مواقع درست بسیار ضروری است و کشورها نباید تسلیم باج خواهی و زورگویی شوند و از اینکه کشورهای دیگر با سیاست آمریکا علیه ایران مخالفت کرده اند استقبال کرده است.

از دیگر مسایلی که وزیر خارجه چین قصد دارد با مقام های اروپایی درباره آنها رایزنی کند موضوع پیشبرد طرح بزرگ راه ابریشم است که بخشی از آن هم به سرمایه گذاری در اتحادیه اروپا محسوب می شود بخصوص ایتالیا پیشتر به این برنامه ملحق شده است.

اگر وزیر خارجه چین بتواند با کشورهای اروپایی درباره همکاری در راه ابریشم نوین و همچنین پیشبرد نسل پنجم شبکه اینترنت و البته موضوع پیمان سرمایه گذاری متقابل به توافقاتی دست یابد، تا حدی زیادی تلاش های آمریکا را درزمینه جنگ سرد خنثی کرده است.

در هلند و ایتالیا وزیران خارجه دو کشور با همتای چینی خود درباره مسایل فوق رایزنی کردند و چین بر همکاری اقتصادی طرف ها تاکید کرد ایتالیا هم اینها را جزو منافع محوری دو کشور دانست البته اروپایی ها در زمینه های حقوق بشری و نسل پنجم اختلافاتی با چین دارند و در موضوعاتی نظیر سین کیانگ و یا هنگ کنگ رایزنی هایی هم با طرف چینی داشته اند اما وزیر خارجه چین در ملاقات با مقام های دو کشور به آنها تاکید کرد که چین حق و حقوق هنگ کنگی ها و آزادی های آنها را مراعات می کند. این بدان دلیل است که چین می خواهد اروپا هم از تصویب قانون امنیتی هنگ کنگ در کنگره چین حمایت کند و به تلاش های آمریکا برای تحریم شرکت های چینی به دلیل مسایل هنگ کنگ متوسل نشود.

کشورهای اروپایی انتقادهایی هم ازچین درخصوص برخورد با شیوع ویروس کرونا داشته اند و سهل انگاری هایی را در این زمینه گوشزد کرده اند اما طرفین هم اکنون برای پیشگیری از این بیماری و درزمینه معاملات تجهیزات پزشکی و تجربیات درمانی همکاری نزدیکی دارند.

به هر صورت بخش مهمی از سفر وانگ یی در اروپا به تنش های بین چین و آمریکا پیوند خورده است بویژه آنکه همزمان همتای آمریکایی وی به همراه مشاورانش به اسراییل و برخی از کشورهای خاورمیانه و آسیای غربی سفر کرده است تا آنها را ترغیب به فاصله گرفتن از چین کند و یک اتحاد دیگر در نقطه ای دیگر از جهان علیه پکن شکل بدهد.

"چویی هونگ جیان" تحلیلگر مسایل اروپا در موسسه مطالعات بین المللی چین می گوید: پکن باید خیلی با درایت و احتیاط با اروپا در باره اختلافات و همکاری ها رایزنی کند و لزومی هم ندارد در جریان سفر وزیر خارجه تمرکز زیادی روی برخی از زمینه ها مثل نسل پنجم فناوری صورت گیرد.

وی می افزاید: برخی از کشورهای اروپایی نظیر ایتالیا در این زمینه سیاست علنی و عمومی نداشته اند که قابل احترام است لذا نباید ما هم آنها را آشکار کنیم عرصه های بسیار بزرگی برای همکاری اقتصادی میان کشورهای اروپایی و چین وجود دارد.

وزیر خارجه چین که دراروپا بسر می برد، پیرو سفر به هلند و ایتالیا دیدارهایی نیز از نروژ و فرانسه و آلمان خواهد داشت. این اولین ماموریت او در اروپا از زمان شیوع ویروس کرونا است.

*س_برچسب‌ها_س*