پامپئو: هدف ما تمدید کوتاهمدت تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران نیست
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو به نقل از شبکه خبری فاکسنیوز، «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه در یک نشست خبری تأکید کرد که کشورش به دنبال تمدید کوتاهمدت تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران نیست.
وزیر امور خارجه آمریکا در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا آمریکا حاضر است برای جلب رضایت چین و روسیه در شورای امنیت صرفا به تمدید کوتاهمدت تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران اکتفا کند، گفت: «هدف ما این نیست که تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران را صرفا برای یک دوره کوتاه دیگر تمدید کنیم. تحریمهای تسلیحاتی باید زمانی برداشته شود که جمهوری اسلامی ایران رفتاری مانند کشورهای نرمال داشته باشد.»
وی افزود: «این وابسته به زمان نیست، بلکه مبتنی بر شروط است. ما تلاش میکنیم که برداشته شدن تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران مبتنی بر شروط باشد، نه زمان. ممکن است همین فردا شرایطش فراهم شود، یا 6 ماه یا دو سال آینده. در اینجا بحث زمان مطرح نیست.»
مایک پامپئو که دولت متبوعش در سال 2018 از برجام خارج شده و حتی به گفته متحدان اروپاییاش هیچ حقی برای فعالسازی سازوکار بازگشت خودکار تحریمها علیه ایران (اسنپبک) ندارد، در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آمریکا چگونه میتواند از چنین سازوکاری برای بازگرداندن تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران استفاده کند، مدعی شد: «من نمیخواهم وارد جزئیات و تحلیلهای حقوقی شوم، ولی ما به عنوان یکی از مشارکتکنندگان در قطعنامه 2231 شورای امنیت، برای فعال کردن اسنپبک اختیار تام داریم و کاملا در این مورد مطمئن هستیم.»
اوایل اردیبهشتماه سال جاری نشریه آمریکایی نیویورک تایمز گزارش داد که «مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا قصد دارد با استفاده از یکی از بندهای توافق هستهای «برجام»، تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران را تمدید و یا شورای امنیت سازمان ملل متحد را به اعمال تحریمهایی دیگر علیه ایران وادار کند.
روزنامه نیویورکتایمز در این رابطه نوشت: طرح وزیر امور خارجه آمریکا بر تلاش برای پیشبرد یک استدلال حقوقی مبنی بر اینکه آمریکا علیرغم خروج از برجام همچنان یکی از طرفهای مشارکتکننده در این توافق چندجانبه است، استوار است.
با این حال، مقامات جمهوری اسلامی ایران و برخی دیگر از کشورهای عضو برجام بارها تأکید کردهاند که آمریکا از برجام خارج شده و اساسا در جایگاهی نیست که بخواهد برای کشورهایی که همچنان در برجام حضور دارند، تعیین تکلیف کند.
اواسط خردادماه سال جاری «کلی کرافت» نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد اعلام کرد که پیش نویس قطعنامهای را که خواستار تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران است را میان اعضای شورای امنیت از جمله روسیه توزیع کرده است.
نماینده آمریکا گفت که او میخواهد ابتدا با سفرای کشورها صحبت کرده تا اطمینان حاصل کند که همه میدانند که شورای امنیت سازمان ملل اجازه نخواهد داد این ممنوعیتها در ماه اکتبر به پایان برسند.
برای تصویب یک قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل متحد باید دستکم 9 کشور عضو شورای امنیت با آن موافقت کنند و در عین حال قطعنامه از سوی هیچیک از اعضای دائم شورای امنیت (آمریکا، روسیه، چین، انگلیس و فرانسه) وتو نشود.
روز سهشنبه چند دیپلمات غربی در مصاحبه با نشریه آمریکایی فارن پالیسی اعلام کردند که قطعنامه پیشنهادی آمریکا - که از امروز چهارشنبه بررسی و بحث درباره آن در شورای امنیت آغاز میشود - برخلاف تبلیغات دولت ترامپ از حمایت کافی در شورای امنیت برخوردار نیست و احتمالا این قطعنامه حتی بدون در نظر گرفتن وتوی آن از سوی روسیه و چین، به تصویب نخواهد رسید.