جمعه 9 آذر 1403

پاک‌آیین: اکو فرصتی برای مقاوم‌سازی اقتصادهای منطقه‌ای است

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
پاک‌آیین: اکو فرصتی برای مقاوم‌سازی اقتصادهای منطقه‌ای است

تهران - ایرنا - یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اقتصادی اکو در عشق‌آباد فرصتی برای تقویت سیاست همسایگی و مقاوم‌سازی اقتصادهای منطقه‌ای است.

محسن پاک آیین در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا با اشاره به برگزاری پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اقتصادی اکو در ترکمنستان با حضور رییس جمهوری خاطرنشان کرد: حضور آیت الله ابراهیم رییسی در این اجلاس فرصت بسیار ارزنده و مهمی برای توسعه همکاری‌های ایران با کشورهای پیرامونی و کشورهای آسیای مرکزی و جمهوری آذربایجان در منطقه قفقاز است.

وی تصریح کرد: بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، توجه به همگرایی منطقه ای افزایش یافت و سازمان همکاری اقتصادی اکو هم به عنوان یک سازمان همکاری منطقه ای نقش بیشتری را در پیشرفت اقتصادی کشورهای عضو ایفا کرد و توانست ارتباطاتی را با اتحادیه‌هایی مثل اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آسه‌آن) در شرق آسیا ایجاد کند.

مشاور پیشین وزیر امور خارجه با اشاره تحریم ظالمانه آمریکا علیه کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی اکو افزود: یکی از خصوصیات کشورهای عضو اکو این است که همه به دنبال مقاوم‌سازی اقتصاد خود و کاهش وابستگی اقتصادی به کشورهای فرامنطقه‌ای هستند لذا بر همکاری منطقه‌ای تاکید می‌کنند.

پاک آیین گفت: جمهوری اسلامی هم در راستای سیاست تقویت روابط با همسایگان و همچنین مقاوم‌سازی اقتصاد خود می‌تواند نقش خوبی را در سازمان اقتصادی اکو ایفا کند.

وی با بیان اینکه اقتصاد ایران و کشورهای اکو مکمل یکدیگر هستند، افزود: کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی اکو در حوزه های مختلف ظرفیت های متنوعی دارند که ایران می تواند از آنها بهره مند شود. ما می توانیم با کشورهای عضو اکو در چند حوزه مهم مثل تجارت، سرمایه‌گذاری، حمل و نقل، انرژی، کشاورزی و گردشگری همکاری‌های خوبی داشته باشیم.

معاون پیشین فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی خاطرنشان کرد: در حوزه تجارت، کشورهای عضو اکو لازم است تعرفه های کالاهای صادراتی و وارداتی را کاهش داده، مقررات دست و پاگیر گمرکی را حذف و گمرک ها و تمام نهادهای مستقل در مرزهای زمینی و دریایی در دریای خزر را شبانه روزی کنند تا تجارت بین این کشورها تسهیل شود.

پاک آیین با بیان اینکه تکمیل خطوط ترانزیتی مثل خط آهن رشت - آستارا و مسیری که کشورهای قفقاز را از نخجوان به ایران متصل می‌کند، بسیار مهم است، گفت: توسعه راه‌های ترانزیتی به رشد سریع همکاری‌های اقتصادی در حوزه کشورهای عضو اکو خواهد انجامید.

وی افزود: ظرفیت گردشگری در منطقه اکو بسیار بالاست. اگر همانگونه که کشورهای عضو اتحادیه آسه‌ان ویزا را بین خودشان لغو کردند ما هم بتوانیم لغو ویزا برای مردم کشورهای عضو اکو را داشته باشیم ارتباطات گردشگری در این حوزه جغرافیایی تقویت می‌شود. در نتیجه، غیر از گسترش تعاملات فرهنگی بین ملت های منطقه، درآمد اقتصادی بالایی هم نصیب کشورها می‌شود زیرا ورود هر یک گردشگر، 9 شغل ایجاد می کند و اشتغالزایی بالایی دارد.

سفیر پیشین ایران در زامبیا، ازبکستان، تایلند و جمهوری آذربایجان گفت: با توجه به اینکه برخی از کشورهای سازمان همکاری اکو دارای آب فراوان و برخی با خشکسالی روبه‌رو هستند چنانچه کشت‌های فراسرزمینی مورد توجه قرار گیرد کشوری که در آن آب کم است می تواند در کشور دیگری که پرآب است محصولات کشاورزی را کشت کند و هر دو کشور از منافع اقتصادی آن بهره مند شوند. این موضوع امکان خیلی خوبی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

پاک آیین به عضویت ایران، ترکمنستان، جمهوری آذربایجان وقزاقستان در سازمان اکو اشاره کرد و گفت: در حوزه اکتشاف نفت و انتقال منابع نفت و گاز، این کشورهای ساحلی خزر می توانند همکاری های دوجانبه و چندجانبه خوبی برای بهره برداری از این دریای مهم و پرمنفعت داشته باشند.

وی، ظهور داعش در افغانستان را تهدیدی برای امنیت کشورهای اکو دانست و افزود: تروریسم، جرایم سازمان یافته، قاچاق مواد مخدر و ظهور داعش تهدیدات مشترکی هستند که از بین بردن آنها نیازمند همکاری کشورهای عضو اکوست.

این کارشناس مسائل قفقاز و اوراسیا گفت: کشورهای اکو در حوزه محیط زیست به خصوص در حوزه محیط زیست دریای خزر و دریاچه ها و تالاب های منطقه مثل دریاچه ارومیه در ایران و دریاچه وان در ترکیه می توانند همکاری های خوبی داشته باشند.

پاک آیین، برگزاری پانزدهمین اجلاس سران اکو در عشق آباد را فرصتی برای دور شدن کشورهای عضو اختلافات سیاسی دانست و افزود: ترکمنستان به عنوان میزبان نشست پانزدهم، کشوری است که بیشتر نگاه اقتصادی دارد و در همه مناقشات سیاسی سعی کرده بی‌طرف باشد لذا عشق آباد سعی خواهد کرد بقیه کشورها را نیز به بی‌طرفی و کاهش اختلافات دعوت کند.

وی گفت: کاهش اختلافات سیاسی در منطقه اکو و ایجاد ثبات سیاسی و امنیت در منطقه می تواند سرمایه گذاری در منطقه را افزایش دهد زیرا سرمایه ترسوست و جایی می رود که امنیت برقرار باشد.

این دیپلمات پیشین کشورمان افزود: در مجموع، سفر رییس جمهوری به کشورهای عضو اکو هم در حوزه دوجانبه و هم در حوزه چند جانبه دستاوردهای خوبی برای کشور دارد و تقویت کننده سیاست همسایگی ایران است.

*س_برچسب‌ها_س*