یک‌شنبه 4 آذر 1403

پشت‌پرده تحرکات اخیر داعش در عراق

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع

یک کارشناس مسائل غرب آسیا، اظهار کرد: کشورهای غربی به سرکردگی آمریکا، به دنبال این هستند که با ایجاد ناامنی از طریق گروه‌های نیابتی همچون گروه تروریستی تکفیری داعش، بهانه هایی را برای استمرار حضور نظامی خود در منطقه ایجاد کنند.

حسن عابدینی، در گفت‌وگو با ایسنا در ارتباط با برخی از تحلیل‌ها مبنی بر جان گرفتن دوباره داعش در عراق و فعالیت‌های تروریستی اخیر این گروه در تعدادی از شهرهای این کشور همسایه تصریح کرد: داعش یک گروه تروریستی و تکفیری است که به عنوان یک ابزار از سوی رژیم صهیونیستی و غربی‌ها به رهبری آمریکا و ارتجاع عرب منطقه به رهبری آل سعود برای ناامن کردن منطقه غرب آسیا به ویژه سوریه و عراق ایجاد شده است.

وی ادامه داد: این نیروی نیابتی در مقطعی تلاش بسیار کرد که بتواند زمینه‌ساز جنگ طایفه ای و مذهبی در عراق و سوریه شود تا در این دو کشور و کل غرب آسیا بحران ایجاد کند و از این طریق زمینه برای تقویت امنیت رژیم صهیونیستی نیز فراهم شود.

این کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان این‌که در همان ابتدای ایجاد این گروه تروریستی، وقتی حامیان این رژیم در محافل امنیتی مورد پرسش قرار گرفتند که ممکن است داعش در آینده مشکلاتی را برای خود این کشورها به وجود آورد، آنها در جواب گفته بودند که «ریموت کنترل» داعشی‌ها در اختیار مااست و هر موقع که بخواهیم آن را خاموش می‌کنیم، اظهار کرد: از طرف دیگر دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا در جریان مناظرات انتخاباتی چند سال قبل خود اعلام کرده بود که داعش ساخته پرداخته دولت باراک اوباما و خانم هیلاری کیلینتون به عنوان وزیر امور خارجه وقت دولت واشنگتن است.

عابدینی با بیان این که در برابر داعش کشورهایی همچون ایران، عراق، سوریه، حزب‌الله لبنان و پس از مدتی روسیه یک ائتلاف واقعی ضد تروریسم تشکیل دادند و توانستند حوزه‌های سرزمینی داعش را از این گروه تروریستی پس بگیرند، تصریح کرد: تعدادی از اعضای داعش، کسانی بودند که در مدارس افراطی‌پرور سعودی آموزش دیده بودند و برخی از آنها نیز نیروهای وابسته به حزب بعث در عراق بودند. اکنون آنها در عراق بعد از شکست‌هایی که خورده‌اند تلاش دارند به صورت سلولی و لکه‌ای فعالیت کرده و از طریق بقایای خود اقدام به انجام عملیات‌های مسلحانه در عراق کنند، البته خوشبختانه نیروهای حشد الشعبی به اندازه کافی دارای توان برای مقابله با آنها هستند و می‌توانند این گروه تروریستی را دوباره سرکوب کنند.

این کارشناس مسائل غرب آسیا در تبیین این موضوع که چه مسائلی باعث شده که داعش بار دیگر در عراق رشد کند، ادامه داد: آمریکایی‌ها طبق مصوبه مجلس عراق باید خاک عراق را هرچه زودتر ترک کنند در همین چارچوب از ایجاد ناامنی در عراق به وسیله داعشی‌ها استقبال می‌کنند تا این ادعا را مطرح کنند که اگر ما عراق را ترک کنیم بار دیگر ناامنی در این کشور فراگیر می‌شود.

عابدینی اضافه کرد: در حدود سه الی چهار ماه گذشته بعد از کناره‌گیری آقای «عادل المهدی» نخست وزیر عراق از قدرت، شاهد وجود خلا در عراق هستیم چنانکه افرادی که در این مدت به عنوان نخست وزیر پیشنهادی، معرفی شده‌اند نتوانسته‌اند حمایت لازم را برای تشکیل دولت کسب کنند و این خلأ قدرت، ثبات سیاسی عراق را دچار مشکل کرده است و باعث شده که داعشی‌ها تلاش کنند از این خلأ در راستا تقویت خود استفاده کنند. البته در حال حاضر آقای عادل المهدی تا زمان انتخاب نخست وزیر عراق به عنوان نخست وزیر پیش برنده امور فعالیت می‌کند ولی نمی‌تواند تصمیمات اساسی بگیرد.

وی همچنین به موضوع شیوع ویروس کرونا اشاره کرد و گفت: این موضوع باعث شده که بسیاری از کشورها تمرکز و توان خود را معطوف به این مساله کنند و این موضوع این زمینه را فراهم کرده که داعش از این فرصت به نفع خود استفاده کند. البته آنها چندی پیش اعلام کرده بودند که در زمان شیوع کرونا عملیات تروریستی انجام نمی‌دهند ولی برخلاف این موضوع عمل کرده و به افزایش اقدامات تروریستی خود دست زدند تا بتوانند از این طریق بخشی از حوزه نفوذ خود را باز پس بگیرند.

عابدینی با بیان این‌که داعش در برخی از مناطق عراق با توجه به ظرفیت‌هایی که وجود دارد به دنبال جذب نیرو است، اظهار کرد: البته باید به این موضوع نیز توجه داشت که داعش آنقدر منفور است که قطعا جذب نیرو برایش سخت و دشوار است و نمی‌تواند خود را مجددا بازیابی کند. در همین چارچوب دست به اقدامات ایذایی زده است، اقداماتی که به نظر می‌رسد آمریکا در پشت آنها قرار دارد.

این کارشناس غرب آسیا گفت: منافع کشورهای غربی به سرکردگی آمریکا، استمرار ناامنی در خاورمیانه است و در همین چارچوب از طریق گروه‌های نیابتی مثل داعش تلاش می‌کنند که منطقه را ناامن کنند.

وی با بیان این‌که اتفاقات اخیر در عراق نشان داد که تفکر کسانی که فکر می‌کردند نیازی به ادامه‌ی فعالیت های حشد الشعبی در عراق نیست تصور اشتباهی بوده است، افزود: در حال حاضر همان کسانی که می‌گفتند باید فعالیت‌های حشد الشعبی در عراق متوقف شود دست به دامن این گروه برای مبارزه با داعش شده‌اند و اکنون همگان فهمیدند که حشد الشعبی می‌تواند چه نقش موثری در امنیت عراق داشته باشد. از طرف دیگر این موضوع بار دیگر اثبات شد که تا زمانی که آمریکا در منطقه است، خاورمیانه روی امنیت نمی‌بیند.

عابدینی تاکید کرد: ارتجاع در منطقه به سرکردگی عربستان سعودی اقدام به پرورش نیروهای تروریستی و افراطی در مدارس خود می‌کند، بنابراین مهم است که مقابله با ارتجاع در منطقه در دستورکار مردم و دولت منطقه قرار بگیرد.

انتهای پیام