چالش تازه بایدن؛ عبور از خط قرمز اسرائیل؟
اقتصادنیوز: آرون دیوید میلر، سفیر پیشین آمریکا در اسرائیل در جریان گفتوگویی ضمن اشاره به چالش های امنیتی و اطلاعاتی جدید برای تل آویو و همچنین بی سابقه خواندن رویارویی اخیر، حمله حماس به اسرائیل و تصمیم تل آویو برای اجرایی کردن عملیات زمینی در نوار غزه را هولناک خواند و مدعی شد که امروز رایزنی نیز به بن بست حاکم پایان نخواهد داد.
به گزارش اقتصادنیوز، در حالی که اسرائیل برای جنگ بزرگ زمینی در غزه آماده می شود، بسیاری از وقوع حمله غافلگیرانه دیگری می گویند؛ حمله ای به سان عملیات «طوفان الاقصی» که هم شکست نهاد اطلاعاتی و هم ساختار عملیاتی اسرائیل را عریان کرد. در همین راستا نشریه فارین پالسی با آرون دیوید میلر، سفیر پیشین آمریکا در اسرائیل و تحلیلگر مسائل خاورمیانه گفتگویی داشته است. میلر قیاس آنچه در اسرائیل رخ داد با حادثه 11 سپتامبر را رد کرد و باور داشت که چنین قیاسی به لحاظ تاریخی دارای نواقصی است.
معمای پیچیده برای تل آویو
به باور میلر آنچه در چهار روز گذشته اتفاق افتاده با وقایع گذشته کاملا متفاوت است. از منظرش آنچه رخ داد بخشی از رویارویی طولانی بین اسرائیل و حماس است. سفیر پیشین آمریکا در اسرائیل آینده این مناقشه را مبهم و نامشخص قلمداد کرد و گفت: آنچه همه چیز را پیچیده تر کرده، وضعیت گروگان ها است. به گفته او آنچه امروز رخ داده در قیاس با جنگی که سال 1973 رقم خورد، تفاوت برجسته ای دارد. میلر مدعی شد که در آن بازه زمانی نیز سوری ها و مصری ها تعداد زیادی از اسرائیلی ها را اسیر کرده بودند اما امروز دامنه این نبرد به اندازه ای گسترده شده که چشم ها چیزی جزء خشم و انتقام نمی بیند.
سفیر پیشین آمریکا در اسرائیل با اشاره به تعداد کشته های اسرائیلی و گروگان ها، گفت که امروز تل آویو با معمایی پیچیده روبرو شده است. از منظر این تحلیلگر سیاسی، تعادل برهم خورده و همین مقوله زمینه ساز تنش و تا حدودی ناتوانی در تصمیم گیری و بالطبع آن انفعال در پاسخگویی شده است. میلر در ادامه ادعا کرد: اسرائیلی ها برای پاسخ به دو تاکتیک متوسل شده اند. آنها غزه را محاصره کرده اند و همزمان دست به حملاتی متقابل زدند. او حدس می زند، هدف از این تاکتیک ها هموار کردن راه جهت اجرای عملیات زمینی در سطحی وسیع تر یا تلاش برای ردیابی راهی جهت آزادی گروگان است؛ گزاره هایی که وضعیت را غیر عادی تر جلوه می دهند.
حزب الله وارد جنگ می شود؟
سفیر پیشین آمریکا در اسرائیل در پاسخ به سوالی در باب این که گروگان ها و ناتوانی اسرائیل در آزادی شان می تواند اعتبار این بازیگر را بیش از این کاهش دهد، ضمن اشاره به ناشناخته های دیگر، گفت که اسرائیل تواناییها و انگیزههای حماس را اشتباه ارزیابی کرد. او افزود: از آنجایی که بنیامین نتانیاهو، مضطرب و مشتاق توافق اسرائیل و عربستان بود، خواهان آرامش در غزه بود و آماده بود تا کارگران فلسطینی بیشتری را آزاد کند. همه این مولفه ها موجب شد تا تمرکزها بر حماس بهعنوان یک نهاد حکومتی که میتواند عملیاتی مانند «طوفان الاقصی» را اجرایی کند، دست کم گرفته شود.
به باور میلر، در بخش عملیاتی، باید به این سوال که چرا تعداد کمی از اسرائیلیها در غزه مستقر شدند، پاسخی جدی داده شود. به باورش، روشن است که اسرائیلی ها بر کرانه باختری متمرکز شده بودند و بسیار مغرور بودند. در مقابل حماس در حال بررسی نقاط ضعف و آسیب پذیری ساختار نظامی اسرائیل بود. به بیانی دیگر، حماس برخلاف اسرائیل از اشتباه های پیشین خود درس گرفت. میلر همچنین در باب احتمال ورود حزب الله به این درگیری هم گفت، در صورت تحقق این سناریو شرایط پیچیده تر خواهد شد. به ادعایش محاسبات حزب الله تا حدودی مبهم است. با این همه ضمن اشاره به تنش های مرزی میان دو بازیگر گفت که می تواند در انتظار دور تازه ای از تنش ها بود. میلر خاطر نشان کرد که پاسخ حزبالله منوط به فعل و انفعال های اسرائیل در غزه است. از همین رو اگر عملیات زمینی ارتش اسرائیل کلید بخورد، حزب الله بعید است سکوت کند.
چالش تازه بایدن
میلر در ادامه مدعی شد که هماهنگی هایی میان تهران و تل آویو وجود داشته، هرچند تمام داستان مشخص نیست. به ادعای سفیر پیشین آمریکا در اسرائیل اهداف حماس و ایران در باب چند موضوع با یکدیگر مطابقت دارد. این تحلیلگر همچنین با اشاره به مقوله عادی سازی رابطه عربستان و اسرائیل تاکید داشت که یکی از اهداف حماس شاید برهم زدن چنین توافقات و بازگرداندن آرمان فلسطین بر میز مذاکرات بود. میلر در ادامه با قیاس بایدن و کلینتون گفت که با این که هر کدام مرتبط با نسل های مختلف سیاسی هستند اما دیدگاه های مشابهی دارند و آن تمایل به اسرائیل است.
به باور میلر، بعید است که بایدن از خطوط قرمز اسرائیل عبور کند. با این همه امروز رئیس جمهوری آمریکا باید دو موضوع را توامان مدیریت کند؛ دو موضوعی که می تواند کارزار ریاست جمهوری 2024 را تحت تاثیر قرار دهد، نخست برنامه هسته ای ایران و دیگری توافق ریاض و تل آویو است. هرچند به عقیده میلر بایدن در بازه زمانی کنونی قادر نیست از چنین چالش هایی عبور کند. میلر در انتها ضمن اشاره به این حقیقت که اسرائیل و فلسطین هر دو در شرایط سختی قرار گرفته اند، گفت که تنها راه خروج از بن بست حاکم، رایزنی است. میلر تعریف کنفدراسیون را یک گزینه قلمداد کرد و نقش ایالات متحده در آن را برجسته دانست.
همچنین بخوانید