چراغ البرز پرفروغ تر

کرج - ایرنا - استان مهاجرپذیر البرز در بخش زیر ساخت ها از جمله توزیع برق به سبب رشد شتابان جمعیت با کاستی ها و مشکلاتی مواجه بوده که در دولت تدبیر و امید با نگاه ویژه مسوولان اجرایی بیش از گذشته چراغ استان پرفروغ تر شده است.
خدمات رسانی دولت های یازدهم و دوازدهم در بخش روشنایی استان البرز فقط مختص نگهداری شبکه ها در مناطق شهری و روستایی نبوده بلکه تامین برق و انرژی برای مناطق محروم و شهرک های نوساز مانند پروژه های مسکن مهر و انبوه سازان رشد شتابانی داشته است.
با این حال استان البرز به سبب رشد جمعیت کمی متفاوت از مناطق دیگر کشور بوده چرا که در کنار توسعه مناطق شهری و روستایی، متحمل مهاجران گوشه و کنار کشور و میزبان جمعیت سرریز پایتخت است.
این امر مستلزم آن است که باید زیر ساخت ها در تمام بخش های فرهنگی، درمانی، گازرسانی، فضای آموزشی، آبرسانی و برق رسانی باید متناسب با رشد شتابان جمعیت تامین و پیش برود.
گاهی در پیچ وخم مشکلات اقتصادی کشور و محدودیت های درآمدی دستگاه های اجرایی و دولت، می بایست تقسیم اعتبارات به گونه ای باشد که نیازهای ضروری مانند تامین روشنایی، آب و انرژی در اولویت قرار گیرد حال اینکه مشکلات خاص هر گوشه از کشور می تواند خود اولویتی برای ردیف های بودجه ای به شمار رود.
اگر بدون تعریف و تمجید از گروه سیاسی یا دستگاه اجرایی خاصی جانب انصاف در پیش بگیریم و فشارها و تحریم های بین المللی در کنار حوادث پر شمار و آسیب رسان طبیعی کشور مانند زلزله استان کرمانشاه، سیل نوروز 98 کشور و سال جاری برخی مناطق ایران را در کنار خدمات رسانی عادی لحاظ کنیم به وضوح خواهیم دید که طرح های اجرا شده با چه سختی و دشواری هایی به سرانجام رسیده است.
براین اساس اگر موقعیت جغرافیایی و جمعیتی استان البرز نگاهی بیندازیم خواهیم دید که خدمات رسانی به ساکنان سی و یکمین استان کشور دارای ویژگی های خاص خود است.
موقعیت جغرافیایی و جمعیتی البرز
استان البرز با حدود سه میلیون نفر سکنه از مناطق پرجمعیت کشور بوده که شمار ساکنان آن طی چهار دهه بیش از 10 برابر شده است و با وجود اینکه روستاها و شهرهای البرز در همسایگی پایتخت قرار داشته اما محرومیت ها در بخش های زیر ساختی مانند برق رسانی، آبرسانی و سایر خدمات حرف اول زده است.
به عنوان مثال اکنون در بخش فضای آموزشی، جمعیت دانش آموزی این استان به حدی است که افزون بر 2 نوبتی شدن مدارس، تراکم دانش آموزی در کلاس های درس گاهی به 40 تا 45 نفر می رسد و این بیانگر آن است که رشد شتابان دانش آموزان مهاجر گوی سبقت را از ساخت وسازها در بخش آموزشی ربوده است.
حال اینکه اگر در بخش آبرسانی و برق رسانی به نیازهای استان توجه شود، فاصله جمعیت تا زیر ساخت ها به خوبی قابل درک است کما اینکه در دهه 80 به سبب رشد قارچ وار سکونتگاه های غیر رسمی، استفاده از برق غیر مجاز به عنوان یک معضل اجتماعی و اقتصادی زیر ساخت های ناتمام استان را نشانه رفت و گاهی به قطعی برق و فشار مضاعف بر ترانسفورماتورها و انفجار آنها می انجامید.
این استان با برخورداری از 17 شهر و 288 روستا هر روز بر گسترش مناطق شهری و روستایی آن افزوده شده به گونه ای شهر کرج که در دهه 40 جمعیتی حدود 80 هزار نفر داشته اکنون به عنوان چهارمین کلانشهر کشور شمار ساکنان آن از 2 میلیون نفر فراتر رفته است.
از سوی دیگر اکنون کمتر روستایی در استان البرز دیده می شود که شمار جمعیت آن زیر 500 نفر باشد کمااینکه شمار ساکنان برخی روستاهای البرز بیش از معیار تعریف شده بر نقاط شهری
است یعنی بالا بودن جمعیت روستاها از شاخصه روستایی گذشته است.
به عنوان مثال جمعیت هریک از 2 روستای عربآباد و ملک آباد ساوجبلاغ بیش از پنج هزار نفربرآورد شده و سیر صعودی جمعیت در این روستاها همچنان ادامه دارد.
وضعیت برق رسانی به مناطق شهری و روستایی البرز
برق رسانی به مناطق شهری و روستایی استان البرز باید به 2 بخش تقسیم شود، بخش نخست شبکه های قدیمی و تامین روشنایی گذشه بوده که در این بخش نگهداری، نوسازی شبکه ها و جایگزینی آنها به عنوان فعالیت مستمر و سالانه در دستور کار قرار دارد.
به عنوان مثال طی سال های گذشه تاکنون یکی از معضلات و علل قطعی برق در مناطق شهری و روستایی استان، آسانی سرقت شبکه ها توسط سارقان بوده که سبب تکرار خاموشی ها در حاشیه ها و متن شهرها و روستاهای استان شده است.
براین اساس نوسازی شبکه های برق و جایگزینی کابل های خودنگهدار با شبکه های قدیمی از جمله اقداماتی است که از اواخر دهه 80 در این استان آغاز شد که در دولت تدبیر و امید این پروژه با گستردگی و شدت بیشتری استمرار یافته است.
بخش دیگر خدمات شرکت توزیع برق استان، تامین روشنایی و برق رسانی به روستاهای محروم، مسکن مهر و پروژه های انبوه سازی است که از دهه 80 به بعد این استان با حجم گسترده ای از این نوع ساخت و سازها مواجه بوده ضمن آنکه حاشیه نشینی و سکونتگاه های غیر رسمی هم از خدمات رسانی برق محروم نمانده اند.
ساخت حدود 86 هزار واحد مسکونی مهر و احداث نزدیک به یکصد هزار واحدمسکونی توسط انبوه سازان از دهه 80 به این طرف دراستان البرز، همچنین اجرایی شدن 18 هزار واحد طرح ملی مسکن نمونه های عینی از توسعه شهری در این استان بوده که در این زمینه مسوولیت خدمات رسانی دستگاه های اجرایی از جمله شرکت توزیع برق البرز مضاعف شده است.
تامین روشنایی این پروژه ها به طور قطع نیازمند اجرای طرح های زیرساختی مانند توسعه شبکه های برق فشار قوی، متوسط و ضعیف است که اجرای هریک از این بخش ها هزینه هنگفت و زمان بیشتری از فعالیت کاری شرکت توزیع برق استان و وزارت نیرو را به خود اختصاص داده است.
پروژه های تامین برق البرز در دولت تدبیر و امید
مدیرعامل شرکت توزیع برق استان البرز به عملکرد این شرکت از سال 92 تا اردیبهشت ماه سال 99 پرداخت و گفت: شمار مشترکان برق استان از یک میلیون و 13 هزارو 404 مشترک در سال 91 با 36 درصد افزایش به یک میلیون و 376 هزارو 139 مشترک در اردیبهشت ماه رسیده است.
بهنام بیات افزود: این شرکت توانسته طول شبکه برق فشار متوسط هوایی و زمینی استان را از چهارهزارو 493 کیلومتر در سال 91 به پنج هزارو 129 کیلومتر در زمان کنونی برساند.
همچنین طول شبکه برق فشار ضعیف هوایی و زمینی استان البرز از پنج هزارو 760 کیلومتر در سال 91 به 6 هزارو 897 کیلومتر در اردیبهشت ماه امسال افزایش یافته است.
تعداد ترانس های هوایی و زمینی البرز از 13 هزار و 265 دستگاه در سال 91 به 17 هزارو 730 دستگاه در اردیبهشت ماه امسال ارتقا یافته است.
بیات گفت: ظرفیت ترانسفورماتورهای هوایی و زمینی برق البرز از سه میلیون و 584 هزارو 282 کیلوولت آمپر در سال 91 به چهار میلیون و 312هزارو846 کیلوولت آمپر در اردیبهشت ماه امسال رسیده است.
پروژه های برق رسانی مسکن مهر البرز
مدیرعامل شرکت توزیع برق البرز اظهار داشت که تا پایان سال 91 تعداد 47 هزارو 829 انشعاب برق به مشترکان مسکن مهر البرز فروخته شد که این رقم در اردیبهشت ماه سال جاری با 81 درصد افزایش به 86 هزارو 550 انشعاب رسید.
تعداد انشعاب های نصب شده مسکن مهر البرز در سال 91 حدود 18 هزارو 200 انشعاب بود که در اردیبهشت ماه امسال به 47 هزارو 182 انشعاب افزایش یافت.
طول شبکه برق فشار متوسط مسکن مهر البرز در سال 91 حدود 79 کیلومتر بود که در اردیبهشت ماه امسال به 113 کیلومتر رسید، همچنین طول شبکه برق فشار ضعیف مسکن مهر استان از 80 کیلومتر در سال 91 بود که اردیبهشت ماه امسال رقم 220 کیلومتر ثبت شد.
تعداد ترانسفور ماتور های مسکن مهر البرز در سال 91 حدود 317 دستگاه با ظرفیت 81 مگاولت بود که شمار آنها در اردیبهشت ماه امسال 627 دستگاه با ظرفیت 461 مگاولت رسید.
شبکه کابل خودنگه دار برای جلوگیری از سرقت شبکه ها
مدیر عامل شرکت توزیع برق استان البرز با اشاره به طرح های پیشگیرانه از سرقت ها گفت: طول شبکه کابل خودنگه دار استان البرز در سال 91 حدود 2 هزارو 232 کیلومتر بود که خرداد ماه امسال با 79 درصد افزایش به سه هزارو 994 کیلومتر افزایش یافت.
وی بیان داشت: در بخش تبدیل انشعاب های غیر مجاز به مجاز در استان اقدامات گسترده ای انجام گرفته و بخش عمده این انشعاب ها به مجاز تبدیل شده است.
امسال چهارهزار و 356 مورد انشعاب غیرمجاز در استان شناسایی شد که منجر به احیای انرژی و وصول شده است.
احداث پست 400 کیلووات برق در البرز
استاندار البرز می گوید: پست 400 کیلووات به عنوان مرکز پشتیبانی و تامین برق البرز که عملیات اجرایی آن با پیگیری ویژه از سال گذشته آغاز شده است در زمان حاضر 46 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
عزیزاله شهبازی افزود: البرز در کشور تنها استانی بود که پست برق 400 کیلوولت نداشت با پیگیری های صورت گرفته عملیاتی شد.
وی عنوان کرد: تلاش های صورت گرفته در شرکت توزیع نیروی برق استان قابل تقدیر است و از وزیر نیرو برای تامین برق و آب البرز کمال تشکر را داریم.
استاندار البرز گفت: به دلیل مدیریت مصرف برق در استان به تازگی چهار میلیارد و 500 میلیون تومان اعتبار از سوی وزارت نیرو برای توسعه زیرساخت های انرژی البرز اختصاص یافته است.
شهبازی بیان داشت: راه اندازی مرکز پایش هوشمند برق در البرز از اقدامات بسیار خوب و روزآمد در این استان است، اکنون بیش از 60 درصد کنتورهای برق استان هوشمند سازی شده و از راه دور قرائت می شود. استاندار البرز اضافه کرد: جای خرسندی دارد که تولید و مصرف برق در استان در اوج پیک مصرف نیز تعادل دارد ضمن آنکه شرکت توزیع برق استان مرزهای دانش را درنوردیده و مرکز پایش برق این استان پس از تهران در جایگاه دوم کشور قرار دارد.
حرکت البرز به سمت انرژی های نو
استان البرز از حدود چهار سال پیش پروژه های متعددی با کمک بخش خصوصی در زمینه انرژی های نو و خورشیدی آغاز کرده و در این زمینه قراردادهایی با چند شرکت خصوصی منعقد شده است.
برخی از این پروژه ها در شهرستان های مختلف استان البرز به نتیجه رسیده و بخش دیگر در حال انجام است.
به گفته معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار البرز بیش از 48 شرکت متقاضی تولید انرژی برق از پنل خورشیدی هستند که از این تعداد فعالیت 18 شرکت آنها تائید شده است.
جهانگیر شاهمرادی افزود: استفاده از انرژی پاک می تواند نقش موثری در توسعه زیر ساخت های استان البرز برای به حرکت در آوردن چرخه تولید در شهرک های صنعتی داشته باشد. وی ادامه داد: سه سال پیش شورای برنامه ریزی توسعه استان مصوب کرد زمینی به مساحت 2 هزار و 800 هکتار برای راه اندازی پنل های خورشیدی در دستور کار قرار گیرد که اختصاص این وسعت به انرژی پاک در کشور بی سابقه است. شاهمرادی گفت: 15 شرکت برای عقد قرارداد و تامین زمین به وسعت 2 هزار و 800 هکتار به اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری البرز معرفی شده اند که با راه اندازی پنل های خورشیدی هر شرکت در مجموع 275مگاوات برق تولید خواهد کرد. معاون هماهنگی امور اقتصادی استان البرز افزود: برای تسهیل مشکلات جلسه ای با حضور تمام شرکت ها ودستگاه های مربوطه استانی وکشوری از جمله سازمان انرژهای تجدید پذیر برگزارشد که تاکنون به تعدادی از شرکت ها زمین واگذار شده است.
معاون استاندار البرز گفت: یکی از حوزه های صنعتی استان، شهرستان اشتهارد است که درزمان حاضر 2 شهرک صنعتی کوثر و امید البرز در حال بهربرداری است که برای بهر برداری از آن ها نیازمند فراهم کردن زیر ساخت ها از جمله تامین برق هستیم.
طبق گزارش شرکت توزیع برق استان البرز، برای کاهش اتلاف انرژی و استفاده بهینه از برق، هوشمندسازی شبکه های توزیع برق و توسعه طرح های انرژی خورشیدی و پاک با جدیت در برنامه کاری قرار گرفته است.
تاکنون 2 هزار هکتار زمین برای ساخت نیروگاه های خورشیدی استان البرز اختصاص یافته که بیش از 800 هکتار آن عملیاتی شده است.
*س_برچسبها_س*




