چرا در گردشگری جام جهانی فوتبال موفق نبودیم؟/ فرصتی که در 270کیلومتری خود از دست دادیم
گروه گردشگری خبرگزاری فارس؛ نعیمه موحد: جامجهانی فوتبال اگرچه به بزرگترین مسابقات فوتبال در سطح دنیا اطلاق میشود اما در پس این رویداد بزرگ، منافع بسیاری برای مردم و کشورهای درگیر آن نهفته است.
گردشگری از آن منافعی است که جامجهانی با آن گره خورده است. کشور میزبان، کشورهای شرکتکننده در جام و حتی کشورهای همسایه میزبان هرکدام به نوعی سعی میکنند از مواهب گرد هم آمدن تعداد زیادی توریست در یک کشور برای سودآوری مالی و حتی فرهنگی استفاده کنند.
برای اولین بار در تاریخ جام جهانی فوتبال این رویداد بزرگ به 270کیلومتری کشور ما و کشور قطر آمد. اما در کمال تعجب ایران و به خصوص جزیره کیش که کوتاهترین مسیر تا دوحه پایتخت قطر را داشت از عواید این جام بینصیب ماندند و فرصت بالقوه ارتقای گردشگری، ارزآوری و معرفی فرهنگ غنی ایرانی به جهانیان، هیچگاه بالفعل نشد.
در این گفتگو مسیحالله صفا، رئیس جامعه هتلداران منطقه آزاد کیش و عضو ستاد برگزاری جام جهانی 2022 در ایران، از تلاشهای ناکام و علت عدم موفقیت ایران برای استفاده از فرصت گردشگری جام جهانی در قطر گفته است.
امید داشتیم دولت به وعدههایش عمل کند
صفا در پاسخ به سوال خبرنگار فارس، مبنی بر اینکه چرا جزیره کیش در گردشگری جام جهانی فوتبال موفق نبود، گفت: من به عنوان خدمتگذار این صنف از روز اول عزمم را جزم کردم و به این امید که دولت به حرفش عمل میکند و ما می توانیم از کنار این رویداد چندهزار گردشگر به جزیره بیاوریم، تلاشهایمان را شروع کردیم.
ما ظرفیت 20هزار مسافر در روز را داشتیم و یک سال و نیم طول کشید تا با هتل ها به توفق برای جذب این مقدار گردشگر برسیم. اما وقتی کرونا اتفاق افتاد گفتیم میتوانیم 10هزار نفر را در روز میزبانی کنیم.
مشکل نبود کارت اعتباری بینالمللی
رئیس جامعه هتلداران کیش افزود: وقتی با ایرلاین ها صحبت کردیم گفتند ما پرواز میگذاریم. با یونان و ترکیه صحبت کردیم که کشتی کروز با امکانات اقامتی بگیریم. همه قبول میکردند و خیلی هم استقبال میکردند. پیمانکاری در کیش به ما گفت که حاضر است زمین چمنهای استانداری تهیه کند تا تیمها یکی- دو ماه قبل از مسابقات به کیش بیایند و تمرین کنند. حتی سرمایهگذاران کیش حاضر بودند ایرلاینها را برای مدت زمان جام جهانی به صورت چارتر اجاره کنند. هتلها هم حاضر بودند همهجور خدمات مجاز را ارائه کنند.
وی گفت: اما با توجه به اینکه ما از کارتهای اعتباری بینالمللی مثل ویزاکارت و... استفاده نمیکنیم، هتلها و ایرلاینها درباره تهیه بودجه سوال داشتند. قطر اعلام کرده بود به کسانی ویزا خواهد داد که در ورزشگاه صندلی رزرو کرده باشند. ما صندلی را هم از طریق cash appنمیتوانستیم بگیریم.
مشکلاتی دیگری هم وجود داشت. گردشگرانی که احتمالا برای بازدید یا اقامت در کیش میآمدند مسلمان نبودند و مثلا قانون محرم بودن برای رزرو یک اتاق برای آنها موضوعیت نداشت. اما حتی آن زمان به ما میگفتند این مسائل هم حل شده است و مشکلی وجود ندارد. درحالی که تا آخر مسابقات هم رفع نشد.
تغییرات مکرر در ریاست منطقه آزاد کیش
مسیالله صفا ادامه داد: در این مدت به دلیل تغییر مکرر روسای سازمان منطقه آزاد کیش که از سال 1397 تا قبل از مسابقات 5نفر روی صندلی آن نشستند، و همچنین عدم اجازه برای امضای مدیرعامل و هیئت مدیره سازمان، باعث شد که هیچ تصمیم محکمی درباره جام جهانی گرفته نشود. البته من مقصر اینها را مدیرعامل نمیدانم. تقصیر در راس اصلی بر گردن دولت، بعد وزارت ورزش، وزارت گردشگری، وزارت کشور و بقیه نهادها و ارگانهای مرتبط است که اصلا نمیخواستند گردشگری جام جهانی شکل بگیرد.
سهمیههای دولتی جام جهانی بین خواص توزیع شد
عضو ستاد برگزاری جام جهانی 2022 در ایران گفت: ما در کشور صنعت نفت و گاز پتروشیمی داریم که برای فروش و دریافت پول آن دچار مشکلاتی هستیم. تنها صنعتی که میتواند به اقتصاد دولت کمک کند و بازوی اقتصادی دولت باشد، صنعت گردشگری است. ولی در کمال تعجب عزمی برای آوردن مسافر به کیش در ایام جامجهانی نبود. وی افزود: تا یک هفته مانده به شروع مسابقات میگفتند 20 هواپیما در روز از ایران به قطر پرواز میکند. ما میپرسیدیم چهطور؟ ما که صندلی ورزشگاه نخریدیم. آن تعداد هم که سهمیه داشتیم بین یک تعداد خواص توزیع شد و جالب است بدانید حتی یک صندلی به دستاندرکاران در جزیره کیش اختصاص داده نشد. حتی ما اعضای ستاد برگزاری مسابقات جام جهانی بودیم که هفت نفر از بخش خصوصی بودیم، صندلی برای رفتن به قطر و تماشای مسابقات دریافت نکردیم. ما میتوانستیم از دوست و آشنای خود در خارج از کشور بخواهیم برایمان صندلی بگیرند، ولی دوست داشتیم از مملکت خودمان در جام جهانی باشیم.
فرصتی که در کنار خود از دست دادیم
رئیس جامعه هتلداران منطقه آزاد کیش گفت: در آخر هم یکی تقصیر را گردن ایرلاینها انداخت و یکی گفت تقصیر وزارت ورزش است. درحالی که من مرتب غصه این را میخورم که اگر یکی از آن وعدهها درباره هتل و ایرلاین و... محقق شده بود چه تعداد گردشگر به کیش میآمد و چه در آمدی برای کشور به دست میآمد. حتی اجازه داده نشد یک پرواز از دوحه به جزیره کیش بیاید.
وی افزود: اینها باعث شد ما از قافله عقب بمانیم. ایران از قطر خیلی بزرگتر و غنیتر است. بعد از 93سال که از شروع مسابقات جام جهانی در دنیا میگذرد، قطر اولین میزبانی بود که در 270کیلومتری کشور ما قرار داشت. ما نتوانستیم از این فرصت ویژه استفاده کنیم و خیلی از مزایا را با این عدم استفاده از دست دادیم.
حسرتی که به دل ماند
صفا در پایان گفت: ما مرتب گزارش و نامه دادیم ودر جلسات دبیرخانه و وزارت دارایی و ورزش و... شرکت کردیم. حتی در رادیو و شبکههای استانی هم مرتب از این بیتوجهیها به فرصت جام جهانی گفتیم، ولی آنچه باید میشد؛ نشد و حسرت آن به دل همه ماند.
پایان پیام /