یک‌شنبه 30 دی 1403

چه کسانی بازی را در منطقه برهم زدند؟

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
چه کسانی بازی را در منطقه برهم زدند؟

المانیتور در گزارشی به بررسی آخرین تحولات منطقه به‌ویژه تنش ها بین اسرائیل و لبنان پرداخت و نوشت در ماه های اولیه کارزار اسرائیل در غزه، مقامات پنتاگون موفقیت خود را در بازدارندگی در برابر نیروهای نیابتی ایران و سوق دادن منطقه به سمت درگیری های وسیع تر و همه‌جانبه اعلام کردند. با این حال، با گذشت نزدیک به 9 ماه از جنگ غزه، خطوط گسل کلیدی در سراسر خاورمیانه به طور فزاینده ای در حال ظهور...

موج‌های مکرر حملات هوایی آمریکا و انگلیس در یمن نتوانسته حملات موشکی مرگبار حوثی ها به کشتی های تجاری در دریای سرخ را از کار بیندازد. شورشیان یمنی هفته گذشته دو کشتی باری دیگر را مورد حمله قرار دادند و خدمه آنها را مجبور به ترک کشتی کردند. یکی از آنها، M/V Tutor، در آخر هفته، چند روز پس از اینکه تیم های هلیکوپتر فرانسوی و نیروی دریایی ایالات‌متحده به خدمه فیلیپینی خود کمک کردند تا تخلیه شوند، غرق شد. یک دریانورد غیرنظامی نیز در دریا گم شده است.

ایالات متحده در پاسخ، حملات هوایی بیشتری را علیه آنچه که فرماندهی مرکزی آمریکا به عنوان سایت های رادار حوثی و گره های فرماندهی و کنترل توصیف کرد، انجام داد. اما گزارش جدید آژانس اطلاعات دفاعی ایالات متحده در این هفته نشان داد که تلاش ها، همراه با اسکورت های دریایی متحدان برای جلوگیری از حملات، نتوانسته است اطمینان صنعت کشتیرانی جهانی را نسبت به امنیت حمل‌ونقل دریای سرخ بازگرداند. این کارزار دفاعی همچنین بر نیروی دریایی ایالات متحده فشار وارد می کند. زیرا دومین ناو هواپیمابر قدیمی ناوگان، یو اس اس آیزنهاور،8ماه را در دریا می گذراند و صرفا هزینه مهمات آن تقریبا یک میلیارد دلار است، در حالی که انبارهای رهگیرهای موشکی ارزشمند ارتش را کاهش می دهد.

در عین حال، سیاستمداران اسرائیلی، حزب الله لبنان را به حمله تهدید می کنند. کارشناسان و مقامات سابق می گویند که چنین حمله ای احتمالا جنگی را آغاز می کند که ویرانی هایی که قبلا در غزه ایجاد شده است، در برابر آن هیچ است. تحلیلگران نظامی می گویند که کمپین محدود اسرائیل برای عقب راندن شبه‌نظامیان لبنانی از مرز، طبق قطعنامه 1701 شورای امنیت، با زور، احتمالا غیرممکن است. انعطاف نظامی آمریکا و دیدارهای دیپلماتیک شبانه‌روزی نمایندگان ارشد دولت بایدن تاکنون نتوانسته است چرخه خشونت را متوقف کند.

آموس هوخشتاین، کارشناس دیپلماتیک واشنگتن که از سوی کاخ سفید مامور مذاکره برای پایان دادن به بحران شده بود، اوایل این هفته از بیروت بازدید کرد تا پیشنهادی را ارائه دهد که مستلزم عقب‌نشینی نیروهای نخبه رضوان حزب‌الله از منطقه مرزی است. همچنین نیروهای مسلح لبنان (LAF) در حال استقرار برای تقویت ماموریت صلح بانی سازمان ملل در یک منطقه حائل هستند، همان‌طور که المانیتور قبلا گزارش داده بود. اما نیروهای مسلح لبنان برای آموزش و تجهیز حداقل 6هزار سرباز دیگر در راستای اجرای آن نیاز دارد و نگرانی ها همچنان باقی است که حزب‌الله ممکن است در ازای هر گونه عقب نشینی امتیازاتی را تقاضا کند. علاوه بر این، مقامات واشنگتن، آتش‌بس در غزه را اولین گام ضروری، البته نه کافی، برای کاهش تنش هم در دریای سرخ و هم در امتداد مرز جنوبی لبنان می دانند. این عمدتا به این دلیل است که حوثی ها و حزب الله قول داده اند که حملات خود را تا پایان جنگ اسرائیل در غزه متوقف نکنند.

حوثی ها و حزب الله زرادخانه های عظیمی از موشک و پهپاد ساخته اند که بعید به نظر می‌رسد در کوتاه مدت و در یک جنگ همه جانبه نابود شوند؛ چیزی که دولت بایدن به دنبال اجتناب از آن بوده است. تاکنون، تلاش های دولت برای افزایش فشار دیپلماتیک بین‌المللی و تحریم های اقتصادی بر این دو گروه شبه نظامی برای وادار کردن آنها به توقف حملاتشان شکست خورده است.

کارشناسان می گویند که این بدان معناست که حزب الله و حوثی ها احتمالا در آینده ای قابل پیش‌بینی بر طرح های امنیتی واشنگتن در منطقه حق وتو خواهند داشت. دیوید شنکر که در دوران دولت ترامپ به عنوان دیپلمات ارشد وزارت امور خارجه برای خاورمیانه خدمت می کرد، به المانیتور گفت: «ما فاقد ابزارهای پویا هستیم. در مقابل حزب الله در این وضعیت هر روز رونق بیشتری می‌گیرد.» منتقدان رویکرد دولت به آنچه به عنوان عدم‌تقارن بین هدف‌گذاری برای کاهش تنش با ایران و تمایل نیروهای نیابتی به تشدید نظامی می دانند، اشاره می کنند.

ژنرال فرانک مک کنزی، فرمانده ارشد سابق ارتش آمریکا در خاورمیانه و فرمانده بازنشسته سنتکام، در یکی از مقالات وال‌استریت ژورنال که اوایل امسال منتشر شد، استدلال کرد: «اگر اجتناب از تشدید تنش بالاترین اولویت ایالات متحده است، پس منطقی است که نیروهای خود را از منطقه خارج کنیم.» اما هم مقامات سابق و هم کارشناسان موافقند که خطر ورود به درگیری های منطقه ای گسترده تر واقعی است. روز پنج‌شنبه، سید حسن نصرالله، رهبر حزب الله هشدار داد که در صورت وقوع چنین درگیری ای، «هیچ مکانی» در اسرائیل از موشک‌های عظیم حزب الله در امان نخواهد بود. او همچنین قبرس را تهدید کرد که نباید رهبران آن کشور اجازه دهند اسرائیل در درگیری با حزب الله از خاک این کشور استفاده کند. دیوید شنکر در نهایت با اشاره به اینکه حزب‌الله اکنون به عنوان یک چالش وجودی برای اسرائیل دیده می‌شود، تاکید کرد که آیا نمی خواهید اسرائیل را از راه اندازی کمپین فشار بر حزب الله منصرف کنید.

--> اخبار مرتبط