کرونا با صنعت هوایی ایران در سال 99 چه کرد؟
به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، دفتر آمار و پردازش اطلاعات گمرک ایران در گزارشی درباره تردد ورود خروجهای مسافری از مرزهای زمینی، دریایی، ریلی و هوایی کشور در 12 ماهه 1399 با بیان اینکه به دلیل شیوع کرونا در سال گذشته صنایعی مانند گردشگری و حمل و نقل به مرز ورشکستگی کشیده شدهاند، اعلام کرد: از آغاز تا پایان سال 1399 به دلیل محدودیتهای مقطعی بسیار ناشی از شیوع کرونا و توقف چندین ماهه مرزهای مختلف کشور شاهد کاهش چشمگیر ورود و خروج مسافر به کشور بودهایم.
بر اساس اعلام این دفتر، در 12 ماهه سال گذشته 4 میلیون و 343 هزار و 163 مسافر از مرزهای 4 گانه زمینی، دریایی، ریلی و هوایی وارد کشور شدهاند که از این تعداد مسافر ورودی، 3 میلیون و 830 هزار و 464 مسافر ورودی ایرانی و 512 هزار و 699 مسافر ورودی، خارجی بودهاند.
چند نفر به ایران آمدند یا خارج شدند؟
دفتر آمار گمرک ایران میافزاید: در مدت زمانی مذکور، 4 میلیون و 240 هزار و 183 نفر به عنوان مسافر خروجی از کشور خارج شدهاند.
بنا بر این گزارش، تردد مسافری طی سال 1399 نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن (12 ماهه 1398) با کاهش 79.1 درصدی در تعداد مسافران ورودی و کاهش 78.8 درصدی در تعداد مسافران خارجی روبرو بوده است.
دفتر آمار گمرک ایران علت اصلی کاهش حدودا 80 درصدی ورود و خروج مسافر از مرزهای 4 گانه ایران در سال گذشته را مسدود بودن مرزها، لغو سفرهای تفریحی - سیاحتی - زیارتی - مذهبی - کاری، عدم پذیرش مسافران ورودی از سوی کشورهای مقصد، شرایط سختگیرانه ورود مسافر، قرنطینههای اجباری و... به دلیل مخاطرات ناشی از ویروس کرونا عنوان کرده است.
چند نفر به ایران نیامدند یا از ایران نرفتند؟
شایان ذکر است کاهش 80 درصدی تردد مسافری، کاهشی در حدود 16 میلیون و 404 هزار مسافر ورودی و 15 میلیون و 762 هزار مسافر خروجی را نسبت به سال 98 در پی داشته است.
ترمینال پروازهای خارجی کدام فرودگاهها خاک خورد؟
همچنین فرودگاههای ساری، کرمانشاه، زاهدان، اهواز، یزد، کرمان و رشت که پروازهای خارجی آنها صرفا به مقاصد حج یا عتبات عالیات صورت میگرفت به دلیل توقف پذیرش زائر از سوی عربستان و عراق به دلیل شیوع کرونا با میزان تردد مسافرین خارجی صفر درصد در سال گذشته فعالیت داشتهاند.
کرونا چه بر سر فرودگاه امام آورد؟
در این گزارش در خصوص پرترددترین فرودگاه بین المللی کشور که فرودگاه امام خمینی (ره) است، نیز از کاهش قابل توجه 87 درصدی تردد مسافران ورودی و خروجی خبر داده و آورده است: تعداد مسافران ورودی ثبت شده در گمرک فرودگاه امام خمینی در 12 ماهه سال گذشته 428 هزار و 108 نفر و تعداد مسافران خروجی ثبت شده در این گمرک 454 هزار و 120 نفر بوده است. دفتر آمار گمرک ایران عمده پروازهای خارجی گردشگری انجام شده از فرودگاه امام خمینی (ر ه) در سالهای گذشته را پرواز به مقصد ترکیه عنوان کرده و میگوید به دلیل توقف پروازهای ترکیه و دوبی در بخش مهمی از 12 ماهه 99، تعداد پروازهای گردشگری نیز با کاهش شدید مواجه شده است.
هم دستی کرونا و افزایش نرخ ارز علیه صنعت هوانوردی و گردشگری ایران
گمرک ایران علاوه بر شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا، شرایط اقتصادی حاکم بر کشور، افزایش شدید نرخ برابری ارزهای خارجی در مقابل پول رسمی کشورمان را هم از دیگر دلایل کاهش تردد مسافری از مرزهای کشور برشمردند. لذا مقاصد گردشگری داخلی در سال گذشته با مقاصد گردشگری ترکیه و دبی تغییر یافته بود.
کیش و قشم جای خالی ترکیه و دوبی را پر کردند
فرودگاههای کیش و قشم بیشترین تردد مسافری را در سال 99 به خود اختصاص داده بودند که عمدتا در فصل پایانی سال گذشته صورت گرفته است. بر این اساس بیش از 2 میلیون مسافر ورودی در فرودگاه قشم و یک میلیون و 943 هزار مسافر خروجی ثبت شد اما نسبت به سال 98 دو شاخص مذکور به ترتیب کاهش 38 و 39 درصدی را تجربه کرده است.
فرودگاه کیش نیز سال گذشته ورود یک میلیون و 337 هزار مسافر و خروج یک میلیون و 291 هزار مسافر را به ثبت رساند که به ترتیب نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن (1399) کاهش 26 و 28 درصدی را نشان میدهد.
سوق دهی 6 میلیون مسافر فرودگاه امام به سمت فرودگاههای کیش و قشم
برآورد میشود مقاصد گردشگری کیش و قشم بیش از 6 میلیون از مسافران فرودگاه امام خمینی (ره) اعم از ورودی و خروجی و همچنین ایرانی و خارجی را به سوی خود سوق داده باشد.