کرونا در خوزستان یک نفس میتازد
اهواز - ایرنا - اوایل اسفند ماه زمانی که همه در حال گذراندن زندگی عادی خود بودند یک میهمان ناخوانده زنگ منزل را به صدا درآورد و به یکباره مسیر زندگی همگان را تغییر داد.
ویروسی که از چند ماه قبل در کشور چین مشاهده شده بود و زندگی مردم آن دیار را تحت الشعاع قرار داده بود به یکباره سر از ایران و استان خوزستان درآورد تا زنگ خطر را برای مردم به صدا درآورد. خطری که هر روز صدای زنگش بلند و بلندتر می شد به گونهای که بسیاری را به کام مرگ کشانده و بسیاری را نیز روزها گرفتار می کرد.
بیماریهای مختلفی همواره در تاریخ ثبت شده و زندگی بشر را تحت الشعاع قرار داده اما بیماری ویروسی کرونا شاید قدری متفاوتتر از آن بیماریهاست چرا که هم قدرت انتشارش بسیار بالاست و هم اینکه ناشناخته و فاقد دارو و واکسن است و همین امر باعث شده تا بسیاری از کشورهای جهان از جمله اروپا و آمریکا را هم درگیر نماید.
بعد از اینکه این ویروس در تاریخ هفتم اسفند ماه 1398 وارد خوزستان شد شاید ابتدا تصور نمی کردیم تا این حد زندگی را سخت و سبک زندگی افراد را دگرگون کند و حتی عده ای نمی دانستند آن قدر خطرناک است که به راحتی می تواند انسان را از پای درآورد.
همهمه کرونا
پس از اپیدمی این بیماری در کشور به تدریج رعایت پروتکلهای بهداشتی در همه جوانب از خریدهای منزل گرفته تا بهداشت فردی و بهداشت اجتماعی و حضور در محل کار و مکانهای عمومی تعیین شد چون این ویروس بسیار موذی تر از آنچیزی است که در ذهن متصور شود. سرعت انتشار بالا و راههای فراوان انتشار آن از جمله عواملی بود که کار را برای مسئولان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی سخت و سختتر میکرد و تردد مردم، رفت و آمد و حتی ارتباطات را تا حد بسیار زیادی محدود کرد.
دست دادن و روبوسی کردن، نزدیک شدن به یکدیگر و حضور پیدا کردن در تجمعات حتی چند نفره به صورت خانوادگی میتوانست به راحتی این ویروس را انتقال دهد به گونهای که حضور یک فرد مبتلا در جمع سلامت تمام افراد را به خطر میانداخت.
عده ای از مردم به قدری میترسیدند که از نظر روانی تبعات زیادی را تحمل میکردند و عده ای در حد متعادل اصول لازم را رعایت میکردند اما عده ای در این بین این ویروس را جدی نگرفتند؛ در تجمعات فامیلی شرکت میکردند و از ماسک و یا دستکش در هنگامی که از خانه خارج میشدند استفاده نمیکردند که آنها را در معرض خطر قرار میداد.
از طرف دیگر انتشار اخبار متعدد و متنوع از هر گوشه و کنار در فضای مجازی در خصوص نحوه درمان، کشف واکسن و دارو و یا راههای جدید انتقال مردم را با ترس و یا سردرگمی مواجه می کرد. نسخه های درمانی عجیبی که از منابع متعدد و یا ناشناخته برای مردم تجویز و در فضای مجازی به اشتراک گذاشته میشد اما تایید شده نبود مردم را گیج و مبهوت میکرد. در خانواده و محیط کار هر کس به نوبه خود سعی میکرد دیگران را به رعایت نکات بهداشتی و ایمنی تشویق کند تا شاید در مهار بیماری نقشی داشته باشیم.
مردم کم کم شروع به ترک برخی عادتهای اجتماعی کردند و ارتباطات فامیلی و ترددها محدود شد و تا مدتی قرنطینه خانگی و حضور حداقلی کارکنان در محیط کار و دورکاری، بستن راهها و جاده ها و تعطیلی اصناف غیر ضروری برای کنترل این بیماری اجرا شد.
اما از اول اردیبهشت ماه که محدودیت های اجتماعی لغو و رعایت فاصله گذاری هوشمند و پروتکل های بهداشتی تعیین شد آمار خوزستان که تا پیش از این روزانه بین 30 تا 50 مورد جدید کشف میشد به یکباره روند افزایشی به خود گرفت.
به عنوان مثال در هشتم فروردین ماه امسال در کل استان خوزستان تنها 40 مورد جدید و 27 اسفند ماه سال گذشته تنها 25 مورد جدید شناسایی شده بود اما این روند به تدریج افزایشی شد به گونه ای که آمار به بالای 100 نفر در روز رسید و اوج این افزایش از 20 اردیبهشت ماه تا کنون بوده که آمار مبتلایان روزانه در استان خوزستان به بیش از 400 نفر رسیده است.
بر اساس اعلام مسئولان دانشگاه علوم پزشکی خوزستان و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی خوزستان طی 2 هفته گذشته روزانه یک چهارم مبتلایان جدید ویروس در کشور را به خود اختصاص داده و علی رغم تعطیلی 10 روزه ادارات و نیز صنوف با ریسک خطر بالا این روند همچنان افزایشی است.
بررسی عوامل افزایش آمار مبتلایان به کرونا در خوزستان
چه عاملی باعث افزایش آمار مبتلایان به کرونا در خوزستان است؟ این سوالی است که هم ذهن مردم و هم ذهن کارشناسان مسائل بهداشتی استان را در این روزها معطوف خود کرده است.
وضعیت کرونا شاید برای عده ای از مردم عادی شده و به همین دلیل آنها نوعی بی خیالی را در برابر آن به کار گرفته اند و عده ای هم فکر میکنند کرونا فقط انسانهای کهنسال و یا ضعیف از لحاظ جسمانی را هدف قرار می دهد و همین ایده ها آنها را نسبت به جدی گرفتن کرونا بی تفاوت کرده است.
دسته ای از مردم نیز از طولانی شدن این وضعیت خسته شده اند و از اینکه هیچ کاری را به راحتی نمی توانند انجام دهند و یا عادتهای گذشته آنها را به هم ریخته به طوریکه برای یک ساعات خروج از خانه و یک خرید کوچک باید یک پروسه سخت و طولانی را بگذرانند نسبت به کرونا بی تفاوت شدهاند.
خوزستان از جمله استانهای با ملاحظات قومی و فرهنگی است و ارتباطات عاطفی و فامیلی، برگزاری آیینهای عزا و عروسی و برگزاری تجمعات فرهنگی نظیر آیین عید فطر به صورت ویژه برای مردم آن از اهمیت خاصی برخوردار است.
به گفته مسؤولان دانشگاه علوم پزشکی اهواز افزایش تستهای کرونا و ظرفیت آزمایشگاهی و رعایت نکردن اصول بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی توسط مردم از جمله عوامل افزایش ابتلا به کرونا در خوزستان است.
افزایش تدریجی آمار کرونا در خوزستان
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز اوایل اردیبهشت ماه در واکنش به آغاز افزایش تدریجی اعلام کرد: موارد بستری بر اثر ویروس کرونا در خوزستان در مدت یک هفته 50 درصد افزایش یافت و ظرفیت بیمارستان رازی اهواز به عنوان بیمارستان معین بیماران مبتلا به کرونا تکمیل شده است.
وی همچنین از مردم خواست برای خرید به مغازه هایی مراجعه کنند که به سامانه salamat.gov.ir پیوند شده و پروتکل ها را رعایت میکنند چون بدون همراهی مردم روزهای سخت تری را برای بیمارستان ها و پرسنل پیش رو خواهیم داشت. پیش بینی دکتر ابولنژادیان درست از آب درآمد و تا امروز آمار مبتلایان افزایش چشمگیری داشته و در وضعیت قرمز قرار گرفته است چون عدهای ا ز مردم آنگونه که باید همکاری نکردهاند.
آخرین وضعیت مبتلایان
در یک هفته اخیر آمار مبتلایان روزانه جدید بین 400 تا 600 نفر متغیر است و دیروز به بالاترین حد خود یعنی 629 مورد جدید رسید که از این تعداد 505 بیمار با نظارت مستمر کارشناسان مرکز بهداشت در قرنطینه خانگی و 124 بیمار نیز بستری شدند و تعداد کل مبتلایان به 11 هزار و 48 نفر افزایش یافت.
در حال حاضر 752 بیمار در بیمارستانهای استان تحت درمان هستند و 9 هزار و 831 بیمار پس از بهبودی از مراکز درمانی استان مرخص شدند. نداشتن علامت نیز یکی از مشکلاتی است که دیگران را با خطر روبرو می کند به همین دلیل استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی توصیه می شود.
به گفته سید محمد علوی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز از هر 100 بیمار مبتلا به ویروس کرونا 30 نفرهیچ علامتی ندارد و این افراد فوقالعاده برای دیگران آلوده کننده هستند و 55 نفر عفونت خفیف دارند و با علامتی مانند تب خفیف و گلو درد بیماری را نشان می دهند و 10 درصد از افراد علامتهای شدید تری دارند و در بیمارستان بستری می شوند و پنج درصد از افراد مبتلا با دارای علایم شدید بوده و در بخشهای مراقبت ویژه بستری می شوند.
هشدار رییس بیمارستان رازی اهواز
رییس بیمارستان رازی اهواز 18 اردیبهشت ماه نسبت به رخنه کردن این بیماری بسیار وحشتناک و وحشی در استان و مراجعات بسیار گسترده به بیمارستان هشدار داد و گفت: از هر 2 نفر مراجعه کننده به بیمارستان رازی اهواز یک نفر نیاز به بستری دارد و این یعنی زنگ خطری است که برای خوزستانیها به صدا درآمده است.
در اینجا سوالی که پیش می آید این است که افرادی که به عنوان قرنطینه خانگی هستند با فرض اینکه در خانه نمانند و در جامعه تردد کنند آیا نمی تولانند عامل انتشار بیماری باشند. البته مسوولان دانشگاه علوم پزشکی اهواز اعلام کردند که مراکز بهداشتی با این افراد مرتب در تماس هستند و جویای وضعیت حال آنها هستند و کلانتری های محله نیز کنترل های لازم را انجام می دهند.
نظر دانشیار دانشکده اقتصاد دانشگاه شهید چمران اهواز
از طرف دیگر شاید وجود حاشیه نشینی بیشتر در خوزستان و دست فروشان خیابانی و بسته نشدن بازارهای محلی به دلیل اینکه راه درآمد دیگری ندارند نیز از دلایل افزایش آمار کرونا باشد چون در این مدت بسیاری از مشاغل آزاد و دست فروشان از نظر اقتصادی آسیب زیادی متحمل شدند.
به گفته دانشیار دانشکده اقتصاد دانشگاه شهید چمران اهواز خوزستان در جایگاه سومین استان با حاشیه نشین بالا در کشور قراردارد که به ویژه در شهر اهواز مشهود است یعنی بخش غیر رسمی اقتصادی یا دست فروشان خیابانی در استان بسیار بیشتر است و کرونا آسیب بسیار زیادی به این بخش گمنام وارد کرده چون این افراد شناسنامه کاری برای شناخته شدن ندارند تا از مزایای و کمک های دولت استفاده کنند.
دکتر سید مرتضی افقه ادامه داد: شاید یکی از دلایلی که برخی بازارهای اهواز و به خصوص دکه های دستفروشی در محلات بسته نشده این است که افراد شاغل در آنها گریزی برای امرار معاش ندارند که این ویژگی بیشتر در خوزستان وجود دارد.
استاندار خوزستان 21 اردیبهشت ماه در خصوص آخرین وضعیت کرونا در خوزستان بیان کرد: در کشور روزانه 10 هزار تست کرونا و در خوزستان 950 تا یک هزار و 100 تست صورت میگیرد بنابراین 10 تا 11 درصد تستهای کرونا در کشور در این استان انجام میشود.
به گفته غلامرضا شریعتی در یک ماه گذشته تعداد بیماران مبتلا به کرونا 200 تا 300 درصد و تعداد بستری 60 درصد افزایش یافته است یعنی بیماریابی قوی تر از بستریها بوده است.
وی تاکید کرد: نیروی انتظامی، فرمانداری، بسیج و دستگاه قضایی بر برگزاری مراسم عروسی و عزا نظارت دارند و با موارد تخلف برخورد می کنند.
ارائه خدمات درمانی کرونا در پنج بیمارستان اهواز
به تدریح بیمارستان های دیگر نیز به کمک بیمارستان رازی اهواز آمدند و به گفته دکتر علی احسان پور سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز خدمات درمانی به بیماران مشکوک و مبتلا به ویروس کرونا در پنج بیمارستان اهوازشامل بیمارستانهای امیر المومنین، شهید نیاکی، فاطمه الزهرا و سینا ارائه می شود.
روش های درمانی نیز در این بین مطرح شد و عبدالعزیز فقهی مدیر کل انتقال خون خوزستان اعلام کرد: فرآیند پلاسما گیری نیز از جمله روش هایی است که چندی پیش از آن به عنوان روشی برای کمک به درمان بیماران مبتلا به کرونا در خوزستان یاد شد و از افراد بهبود یافته از بیماری کرونا خواست تا برای اهدای پلاسمای خود اقدام کنند.
اما تا کنون خبری مبنی بر نتایج این روش از مسوولان دانشگاه علوم پزشکی اهواز شنیده نشده است.
برای جلوگیری از ناپایدار شدن وضعیت انتشار ویروس کرونا در خوزستان، ادارات، بانکها و اصناف غیر ضروری خوزستان از 22 تا 29 اردیبشهت ماه در شهرستان های با وضعیت قرمز تعطیل اعلام شدند و مجدد از یکم تا پنجم خردادماه ادارات، شرکت ها، سازمان ها، دستگاههای اجرایی و بانک ها و اصناف تعطیل شدند.
سفر ایرج حریرچی به خوزستان
دکتر ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز روز یکشنبه در سفر به خوزستان بیان کرد: در خوزستان اپیدمی و همه گیری نسبت به سایر استانها با تاخیر ایجاد شد و با توان بسیار خوب درمانی و آزمایشگاهی استان اقدامات مناسبی صورت گرفته است و این استان از نظر شدت درگیری از متوسط کشوری فقط مقداری بالاتر است.
وی بیان کرد: از آنجایی که ملاحظات فرهنگی، قومی و نزدیکی های خانواگی و فامیلی در این استان نسبت به سایر استانها بیشتر است و عید فطر به صورت خاص تر نسبت به استانهای دیگر گرامی داشته میشود از مردم عاجزانه خواهش میکنیم چند روز دیگر نیز با ما همکاری کنند. حریرچی ابراز امیدواری کرد با رعایت اصولی بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی مردم خوزستان در دو سه هفته اینده از وضعیت قرمز خارج شود.
برگزاری آیین عروسی و عزا مهمترین عامل انتشار کرونا
معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: برگزاری هر گونه آیین برای عید فطر یا عروسی و عزاداری و تجمع در هر نقطه بیش از چند نفر که تماس نزدیک ایجاد میکند مهمترین عامل انتشار بیماری است.
مهرداد شریفی رییس مرکز بهداشت غرب اهواز نیز تاکید کرد: اگر مردم نسبت به سلامتی خود احساس مسوولیت نکنند در مقابله با کرونا موفق نخواهیم شد پس مردم نقش بسیار مهمی در ریشه کنی این ویروس دارند.
یک متخصص بیماری های عفونی و گرمسیری نیز به مردم توصیه کرد: که نقاط ضعف این بیماری را بشناسید تا بتوانید بهتر با آن مقابله کنید چون لایه خارجی ویروس از جنس چربی است پس شستن دست ها به وسیله آب و صابون ویروس را از بین میبرد، ویروس سنگین است یعنی در فاصله بیش از یک متر به ما آسیب نمی رساند پس یکی از راههای محافظت از خودمان حفظ فاصله فیزیکی با دیگران است، این ویروس در خارج از بدن نمیتواند زنده بماند و ظرف چند ساعت تا چند روز بسته به سطوح متفاوت از بین می رود، ویروس نمی تواند از منافذ ریز عبور کند یعنی حتی با ماسکهای از جنس پارچه کتان دوخته شده، نیز میتوانیم از خودمان محافظت کنیم.
اما با وجود هشدارهای مسوولان وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی اهواز و تعطیلی ها و محدودیت های اجتماعی آیا این خود مردم نیستند که باید با همدلی و همکاری این ویروس را شکست دهند.
آیا ویروس کرونا در خوزستان به زودی مهار خواهد شد؟
با توجه به مناسبات اجتماعی مردم خوزستان به خصوص علاقمندی به شرکت در مراسم عزا و عروسی و نیز مراسم اعیاد مذهبی در صورت تداوم این روند و نیز اجرا نکردن پروتکل های بهداشتی از جمله عدم رعایت فاصله اجتماعی نبایستی مردم توقع داشته باشند که بیماری کرونا در خوزستان به این زودی ریشه کن شود.
کارشناسان مسائل بهداشتی معتقدند که مردم استان خوزستان بایستی این بیماری را جدی تر بگیرند مراسم عزا و عروسی برپا نکنند، چز برای کارهای ضروری به خیابان نیایند و از برپایی مراسم دورهمی خانوادگی پرهیز کنند تا حلقه و زنجیره این بیماری قطع شود چیزی که اکنون به هیچ وجه در خوزستان و در بین مردم رعایت نمی شود.
پخش دهها کلیپ از برگزاری مراسم عید فطر مردم خوزستان طی سه روز گذشته نشان میدهد که این بیماری همچنان میهمان خوزستانیها خواهد بود و چه بسار در روزهای آینده ما شاهد موج انفجاری بیماری کرونا در بین مردم استان خوزستان باشیم.
آخرین آمار از وضعیت کرونا در استان خوزستان
بر اساس اعلام دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز از ابتدای مشاهده اولین مورد کرونا در خوزستان تا کنون در مجموع 11 هزار و 620 نفر به بیماری کووید 19 مبتلا شده اند که از این تعداد 481 نفر جان باخته و 10 هزار و 333 نفر نیز بهبود یافته اند.
در حال حاضر 806 نفر در بیمارستانهای استان بستری و تحت مراقبت هستند.
شهرستانهای اهواز، دزفول، شوش، شوشتر، رامشیر، رامهرمز، شادگان، آبادان، خرمشهر، باغملک، ایذه، بهبهان، دشت آزادگان، کارون، باوی و حمیدیه بیشترین آمار مبتلایان به کرونا در استان را به خود اختصاص دادهاند.
گزارش از خاطره غفاری فرخ زاد
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*