کشورهایی که بیشترین میزان تولید برق هستهای در جهان را دارند / اعراب برای ساخت نیروگاه هستهای در حال رقابت هستند + نمودار
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، محمد حسین طارمی؛ با آغاز فصل تابستان مسئله موج خاموشیها، مجددا به کشور بازگشته است و برق اغلب مناطق کشور به مدت چند ساعت در چند مرتبه از روز قطع میشود؛ وزارت نیرو نیز جدول زمانبندی خاموشیهای احتمالی برق را روزانه منتشر میکند اما طبق روال همیشگی این بی برنامگیهای دولت، مردم را به ستوه آورده است.
حال در این میان عدهای از سود جویان بحث صنعت انرژی هستهای و تولید برق از طریق این صنعت را به میان میکشند و میگویند: «انرژی هستهای که آن همه از آن دم میزدید، چه شد؟»، «داشتن انرژی هستهای خوب است یا نداشتن برق و به فلاکت افتادن این مردم؟».
پیشرفت علمی از مسئله هستهای جداست!
صادق زیبا کلام عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در میزگرد «درباره یک توافق» در (26 آذر 1393) مدعی شد: «هیچ پیشرفت و نوآوری علمی در رابطه با مسئله هستهای نه تنها در ایران بلکه در هیچ کشوری وجود ندارد». نکته قابل توجه اینجاست که امثال همین افراد سود جو، کسانی هستند که دولتی را در سال 1392 بر سر کار آوردند که نه تنها باعث رشد صنعت هستهای ایران نشدند بلکه با همین استدلالهای احمقانه روند روبه جلوی آن را گرفتند.
آمریکا رتبه نخست تولید برق هستهای
دولت و حامیانش در صورتی این اظهارات غلط را در جامعه رواج میدهند که آمار جهانی این اظهارات را نقض میکند. بر اساس آمار سال 2020 آژانس بین المللی انرژی هستهای، ایالات متحده آمریکا در جایگاه نخست تولید برق هستهای قرار دارد؛ چین، فرانسه، روسیه، کره جنوبی، کانادا، اکراین، آلمان، اسپانیا، سوئد، انگلستان، ژاپن و هند به ترتیب پس از آمریکا در جایگاهها دوم تا سیزدهم جهان هستند. حال با توجه به این آمار آیا کشورهایی نظیر آمریکا آنقدر بیسواد بودهاند که، وقت و سرمایه خود را بیهوده تلف کنند؟
کشورهایی که بیشترین میزان تولید برق هستهای در جهان را دارند | منبع: آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA)
جالب است که ایران با اهمال کاری دولت تدبیر و امید نه تنها در این هشت سال رشد نکرد، بلکه روز به روز روند کاهشی را طی کرد. ایران بر اساس آمار جهانی، کشور 28 ام جهان در تولید برق از طریق صنعت هستهای است که 1.7 کل تولید برق ایران از طریق این صنعت میباشد.
ایران عقبتر از همسایگان خود
این درحالی است که علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی، با بیان اینکه اکنون هزار مگاوات برق هستهای تولید میشود و با تکمیل نیروگاههای 2 و 3 بوشهر این میزان به 3 هزار مگاوات خواهد رسید، گفت: «هر کدام از نیروگاهها هزار مگاوات برق تولید خواهند کرد، البته اکنون سه سال از زمان آغاز ساخت این دو نیروگاه میگذرد و برای تکمیل به 5 سال دیگر زمان نیاز است».
این آمار در حالیست که کشورهای عربی برای ساخت نیروگاه هستهای در حال رقابت هستند و نیروگاه براکه در غرب امارات، قرار است 25 درصد برق امارات را تأمین کند. همچنین گزارشها از ساخت 4 نیروگاه در مصر تا 2024، 16 نیروگاه در عربستان تا 2030، 4 نیروگاه در سودان تا 2030، 2 نیروگاه در اردن تا 2025 و 4 4 واحد هستهای در ترکیه تا 2025 خبر میدهند.
مصطفی الکاظمی هم در اینباره گفت: «من چند ماه پیش با فرانسویها درباره طرح عراق برای تولید انرژی هستهای گفتگو کردم. دستیابی به انرژی هستهای جهت اهداف مسالمت آمیز و تولید انرژی حق عراق است».
با توجه به تمام این مسائل، این سوال مطرح میشود که چرا ایران با توجه به قطعیهای مکرر برق به سمت تولید برق هستهای برای رفع کمبود خود نرفته است. این در حالیست که کشورهای غربی چند دهه است به بهانهی برنامه صلحآمیز هستهای، ایران را تحریم کردهاند و امروز که باید ثمره انرژی هستهای به کمک کشور بیاید، به لطف دولت تدبیر و امید خبری از برق هستهای نیست؟
علت اعتماد مردم به دولت به خاطر عدم قطعی برق است
23 شهریور 1399 روحانی در سخنرانی مجازی به مناسبت آغاز سال تحصیلی 1399-1400 دانشگاهها اذعان کرد: «علت اعتماد مردم این است که میبینند برقشان در شرایط تحریم و در تابستان قطع نمیشود و وزارت نیرویی دارند که در طول هشت سال، 20 هزار مگاوات برق جدید برای کشور تولید میکند. برای اینکه میدانند آبشان در شرایط سخت کرونایی قطع نمیشود».
ما باید فکر فردا را بکنیم
مقام معظم رهبری در روز عید سعید قربان پیرامون اهمیت برق هستهای فرمودند: «عدهای تحت تاثیر دشمن میگویند که هستهای چه بدرد ما میخورد. همینهایی که گاهی در روزنامهها یک چیزهایی مینویسند. هستهای نیاز قطعی فردای کشور ما است. ما حداقل به 20 یا 30 هزار ماگاوات برق ناشی از انرژی هستهای تا چند سال دیگر نیاز داریم که این را از راه دیگری نمیتوانیم بدست بیاوریم و مقرون به صرفه نیست. خب اگر نیاز پیدا کردیم به در خانه چه کسی مراجعه کنیم؟ گدایی کنیم که بیایید و برای ما غنی سازی راه بیندازید، آیا میکنند؟».
ایشان در ادامه اشاره کردند: «ما امروز باید فکر فردا را بکنیم. این نیازها از نیازهایی نیست که در شش ماه یا 2 الی 3 سال آماده شود. ما زمینه این را آماده کردیم البته با توجه به خسارات فراوانی که برجام بر ما وارد کرد، توانستیم اصل این کار را محفوظ نگه دایم و کارهای خوبی صورت میگیرد».
بیمدیریتی عامل بحرانهای آینده ایران
آنچه که از سخنان رهبر معظم انقلاب و آمار جهانی دستگیرمان میشود این است که ساخت و توجه هر چه بیشتر مسئولان نسبت به مسئله استراتژیک از اهمیت زیادی برخوردار استغ یعنی وزارت نیرو به عنوان متولی امر باید ساخت نیروگاههای تولید برق اتمی را دستور کار خود قرار دهد.
قطعیهای مکرر برق آن هم چند مرتبه در این روزهای گرم تابستان خطر وابستگی به سوخت گازهای طبیعی گوش زد میکند که شاید عدم رسیدگی به آن بحران آفرین باشد. بحرانی که شاید با مدیریت صبح جمعهای عاقبت خوشی را در بر نداشته باشد. از این رو بهتر است شرایط موجود هرچه سریعتر رو به بهبودی برود.