پنج‌شنبه 8 آذر 1403

کنعانی‌مقدم: کارگروه‌هایی برای جهاد تبیین تشکیل شوند / قنادباشی: امام خمینی (ره) ملی‌گرایی غلط را محکوم می‌کردند

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
کنعانی‌مقدم: کارگروه‌هایی برای جهاد تبیین تشکیل شوند / قنادباشی: امام خمینی (ره) ملی‌گرایی غلط را محکوم می‌کردند

میزگرد تبیین دستاوردهای انقلاب اسلامی با حضور حسین کنعانی مقدم دبیرکل حزب سبز ایران و جعفر قنادباشی کارشناس مسائل آفریقا و غرب آسیا پیش از ظهر امروز در تهران نیوز برگزار شد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از شبکه خبری تهران نیوز، میزگرد تبیین دستاوردهای انقلاب در حوزه سیاست داخلی و خارجی با رویکرد جهاد تبیین با حضور حسین کنعانی‌مقدم کارشناس مسائل سیاسی و جعفر قنادباشی کارشناس سیاست خارجی در شبکه خبری تهران نیوز برگزار شد که بخش اول این نشست را در ادامه می‌خوانید.

حسین کنعانی‌مقدم در ابتدای این نشست در پاسخ به پرسش ارزیابی کلی از دستاوردهای انقلاب اسلامی گفت: هر انقلابی ارکانی دارد و رکن اصلی انقلاب ما ایدئولوژی و تفکر انقلابی - اسلامی است که این تفکر هم از باورهای عاشورایی و همان «هیهات من‌الذله» الگو گرفته است. این تفکر جزء تفکر مبارزاتی و بیداری اسلامی مردم ایران بود که از سال 1342 کلید زده شد و در 1357 منجر به تغییرات اساسی در ساختار سیاسی ایران شد.

وی افزود: رکن بعدی مردم هستند. به عبارت بهتر مردم از پایه‌های اصلی مردم‌سالاری دینی محسوب می‌شوند. رکن سوم بحث امام و رهبری است. هیچ انقلابی بدون ایدئولوژی، بدون مردم و بدون رهبری نمی‌تواند اتفاق بیفتد و نمی‌تواند پیروز و مستمر باشد. انقلاب اسلامی هر سه رکن را در اختیار داشته و 43 سال است که تجربه پیروزی و استقلال را می‌چشد و انقلابی است که تداوم دارد.

آرمان‌های شش‌گانه انقلاب

کارشناس مسائل سیاسی خاطرنشان کرد: امام خمینی (ره) یکی از شخصیت‌هایی بود که در انقلاب حضور نداشت و انقلاب را معماری نمی‌کرد، ما به نتیجه‌ای نمی‌رسیدیم. در اینجا باید پرسید امام راحل به دنبال چه بودند؟ و اینکه آیا به آنچه که ایشان به دنبالش بودند، رسیده‌ایم یا خیر؟ ما باید دستاوردهای انقلاب را با طرح این دو سؤال بررسی کنیم. امام 6 شعار اصلی داشت؛ یکی اینکه ضداستبداد بود، دوم ضداستکبار بود، سوم ضدصهیونیست بود، چهارم ضداستعمار بود، پنجم ضداستثمار بود و ششم ضدآپارتاید و ضدنژادپرستی بود. احساس من این است براساس این 6 آرمان امام خمینی (ره) به اهدافمان رسیده‌ایم و در بعضی مواقع هم در مسیر تکامل و تداومش حرکت می‌کنیم.

قنادباشی در تکمیل صحبت‌های کنعانی‌مقدم اظهار داشت: امام خمینی (ره) انقلاب را با هدف اینکه اسلام مرز نمی‌شناسد پیگیری کردند و معتقد بودند که این انقلاب را نباید در چهارچوب مرزهای کشور محصور کرد. در آن مقطعی که امام راحل تصمیم بر رهبری انقلاب گرفتند ایران و کل منطقه در شرایط خوبی به سر نمی‌برد. سیاست‌های آمریکایی در آن زمان مبتنی سه رکن اصلی ایران، عربستان و اسرائیل پایه‌گذاری شده بود. اما یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی این بود که پیمان سنتو منحل شد و دوم اینکه حدود 56 هزار از نیروهای ارتش آمریکا از ایران اخراج شدند. درواقع انقلاب اسلامی باعث شده که ایران به‌عنوان یک رکن از سه رکن مهم برای آمریکا خارج شود.

انقلاب ایران؛ انقلاب کتابخانه‌ها

وی افزود: انقلاب اسلامی الهام‌بخش انقلاب‌های دیگر بود و به تعبیر عربستانی‌ها زلزله‌ای در جهان اسلام ایجاد کرد که نظیر آن در هیچ کشوری وجود نداشت. تفاوت انقلاب ایران با سایر انقلاب‌ها در این است که انقلاب ما انقلاب کتابخانه‌ها بود و تفاوتش با سایر انقلاب‌ها که در آن کشاورزان و کارگران نقش داشتند و آن را شروع کردند در همین است. کمتر کسی در این خصوص سخن گفته و مغفول مانده است. تمام متفکران و اندیشمندان ایران اعم از لیبرال، کمونیسم و سوسیالیسم همه شاه را محکوم می‌کردند، اما امروز برخی تلاش می‌کنند تا طوری وانمود سازند که تنها عده کمی آن هم از مذهبیون با شاه مخالف بودند اما در حقیقت به این گونه نبود.

کنعانی‌مقدم در بخش دیگری از این میزگرد در پاسخ به پرسش نقش جهاد تبیین در مقابله با تطهیر چهره پهلوی و بی‌اثر ساختن روایت‌های دروغ از دوران طاغوت گفت: اولاً انقلاب ما یک انقلاب دینامیکی است و استاتیکی نیست که بگوییم سال 57 انقلاب تمام شد و به پیروزی دست پیدا کردیم. بلکه انقلاب تداوم دارد و راه تداوم انقلاب هم در تئوری‌های مختلف دنیا وجود دارد اما من معتقدم که در ایران انقلاب در انقلاب راهی برای تداوم انقلاب و تکامل آن است. یعنی این فکر را نباید کرد انقلاب تمام شد و به موزه بپیوندد و ما هم راه خودمان را برویم. نه این‌طور نیست و به همین خاطر مقام معظم رهبری هم رهبر جمهوری اسلامی ایران است و هم رهبر انقلاب اسلامی؛ لذا انقلاب هم تداوم دارد و مسیر رشد و تکامل خود را می‌پیماید.

چهار رکن انقلاب

وی در این رابطه ادامه داد: هر انقلابی چهار رکن دارد. یکی رکن امام است، یکی رکن امت است، یکی رکن تفکر و ایدئولوژی و اندیشه و یکی هم قدرت نهادسازی است؛ یعنی بتواند آن ایدئولوژی و آن امت را در یک ساختار حاکمیتی و نهادی شکل بدهد. در طول انقلاب اسلامی نهادهای مختلف تشکیل شده است.

دبیرکل حزب سبز ایران اسلامی خاطرنشان کرد: در اسلام دو تفکر وجود داشت؛ یک تفکر دعوتی‌ها بودند که کاری به ظلم و مستکبران و دشمن نداشتند و به سمت دعوت و نشر اسلام و تبلیغ اسلام می‌رفتند و حتی اینها با صهیونیست‌ها هم کاری نداشتند اما در مقابل یک تفکری وجود داشت به‌نام تفکر جهادی که می‌گفتند باید با دشمن مقابله کرد. مشکلی که وجود دارد این است که برخی‌ها در تبیین فکر می‌کنند توجیه‌کردن، گفتماردرمانی‌کردن و تفسیرکردن یعنی تبیین‌کردن. به‌عنوان مثال امروز مشکل اقتصادی داریم و برای تبیین این مشکلات باید به مرحله اندیشه‌ورزی دست پیدا کنیم؛ یعنی مردم را به‌عنوان مخاطبان خودمان در جایگاهی قرار دهیم که دارای اندیشه تفکر و قدرت انتخاب و تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی شوند. اما اگر مردم را حذف بکنیم همان تفسیرکردن و توجیه‌کردن اعمال و گفتاردرمانی به سبک صداوسیما اتفاق خواهد افتاد. نظر رهبر معظم انقلاب قطعاً گفتاردرمانی و توجیه نیست، بلکه نظر ایشان این است که باید برای مردم تبیین کرد و این تبیین ریشه قرآنی هم دارد و پیامبر اکرم (ص) نمی‌گویند که من قرآن را تفسیر می‌کنم بلکه می‌گویند من قرآن را تبیین می‌کنم. مردم باید در عمل حقیقت‌های قرآن و اسلام را مشاهده کنند.

کنعانی‌مقدم اضافه کرد: نکته جهادی آن هم این است که رهبر معظم انقلاب معتقدند این نوع جهاد را به معنای صف‌آرایی در برابر دشمن است. به عبارت بهتر این نوع جهاد به معنی سازش و تسلیم در برابر آمریکا نیست. شما اگر می‌خواهید کار تبیینی در رابطه با محقق کردن آرمان‌ها و ایده‌ها و اندیشه‌ورزی انجام دهید، باید در برابر دشمنان موضع‌گیری کرد و با آنها مقابله کنیم. لذا کسی نمی‌تواند بگوید من بدون اندیشه و تفکر جهاد می‌کنم یا اینکه بحث تبیین را انجام می‌دهم بدون اینکه در برابر دشمن صف‌آرایی انجام دهم.

وی با بیان اینکه آمریکایی‌ها از سال 2000 جنگ ترکیبی را علیه جمهوری اسلامی ایران آغاز کرده‌اند، گفت: آمریکا در این جنگ ترکیبی همه گزینه‌های خود را علیه ملت ایران اعمال کرده و اینکه می‌گویند هیچ گزینه‌ای روی میز نیست دروغ است. برای اینکه ما در برابر هجمه دشمن بتوان موفق شد باید حتماً قدرتمند شویم. یکی از مؤلفه‌های قدرت، قدرت اقتصادی است. دشمن بخش اقتصادی ما را هدف گرفته و به‌دنبال ایجاد یأس و ناامیدی در کشور است تا مردم از صحنه جنگ اقتصادی کنار بروند. عملاً برای تطهیر چهره پهلوی همه رسانه‌های غربی موج خود را با موج مباحث اقتصادی تنظیم کرده‌اند. اکنون ما باید تبیین کنیم که اقتصاد زمان شاه چه وضعیتی داشت. سال 1355 من دانشجو بودم که وقتی به گود عرب‌های تهران سر می‌زدیم که در یک اتاق 10 نفر تا 20 نفر زندگی می‌کردند. همچنین فقر و فساد و فحشا در آن زمان بیداد می‌کرد. اما دشمن در راستای تطهیر چهره پهلوی این موارد را نشان می‌دهد و به‌جای آن تعداد معدودی پالایشگاه، راه‌آهن و فرودگاه را که ساخته بودند، نشان می‌دهند. رشته من عمران است و اگر بخواهم به آمار ساخت‌وسازهایی که در کشور انجام شده اشاره کنم، واقعاً توسعه، توسعه بسیار خوبی است اما کافی نیست.

ضرورت تشکیل کارگروه‌ها در جهاد تبیین

این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به نقش کارگروه‌ها در تبیین پیشرفت‌های اقتصادی خاطرنشان کرد: کارگروه‌هایی که قدرت ایجاد اتاق‌های فکر را دارند و در این زمینه تبیین اقتصادی کنند و به‌عنوان یک جهاد با آن برخورد کنند، اکنون باید وارد عرصه مبارزه با جنگ اقتصادی شوند. هزینه جنگ اقتصادی کمتر از هزینه جنگ نظامی و جنگ فرهنگی نیست؛ چون در جنگ اقتصادی مردم را هدف قرار داده‌اند و اگر مردم را از دست دهیم در نهایت مردم به قیاس شرایط کنونی با شرایط پیش از انقلاب مبادرت خواهند ورزید. جوانان نسل جدید اطلاع زیادی شرایط اقتصادی آن زمان ندارند و نمی‌دانند که آن زمان ایران تحریم نبود و شاه پول نفت را صرف خرید سلاح و ساخت پایگاه برای آمریکا می‌کرد و از طرف دیگر مردم در فقر به سر می‌برند.

نقش انقلاب اسلامی در تقریب مذاهب و بیداری اسلامی

قنادباشی در پاسخ به پرسش نقش انقلاب اسلامی در تقریب مذاهب اسلامی گفت: اکثر انقلاب‌هایی که در جهان رخ‌داده بعد از مدتی به مجبور به کسب حمایت قدرت‌های جهان می‌شدند اما انقلاب اسلامی ایران متکی بر ظرفیت کامل مردمی بود. امام راحل هرگونه ملی‌گرایی غلط را محکوم می‌کردند و هرچیزی که برضد وحدت کلمه و تقریب مذاهب اسلامی بود را نفی می‌کردند. پان‌ایرانیسم، پان‌عربیسم و پان‌ترکیسم و غیره بخشی از نقشه استعمار بود که به تقریب مذاهب و وحدت کلمه آسیب وارد می‌کردند. در انقلاب ما مؤلفه‌های قدرت تغییر پیدا کرد و دیگر مانند دوران شاه تجهیزات نظامی مؤلفه‌های قدرت نبودند. جنگ ایران و عراق باعث شد تا 30 بیداری اسلامی در جهان به تأخیر بیفتد؛ زیرا حاکمان عرب انقلاب اسلامی را انقلاب ضدعرب معرفی کردند و ما را متهم به ضدعرب کردند اما بعدها و بعد از پیروزی ایران در جنگ و مشخص شدن ماهیت استکبار انقلاب اسلامی به منشأ تقریب مذاهب منجر شد و از سوی دیگر آرمان‌های امام راحل به تمام مسلمان به نمایش گذاشته شد.

کنعانی‌مقدم در پاسخ به این پرسش عنوان داشت: دشمن سه سناریو علیه ایران به راه انداخته است؛ یکی اسلام‌هراسی است، دوم شیعه‌هراسی و سوم ایران‌هراسی است و هر سه اینها را با هم پیش می‌برند. هدف از این سه سناریو تشکیل محور عربی، عبری، غربی است تا این محور مشترکاً این سه سناریو را محقق کنند تا انقلاب اسلامی ایران را در نطفه خفه کنند و نگذارند پیام آزادی‌خواهی ملت ایران به گوش جهان برسد و بیداری اسلامی در منطقه شکل نگیرد اما در درصورتی‌که بیداری اسلامی در منطقه آغاز شده و اگر گسترش پیدا کند حکومت عربستان در این بیداری محو خواهد شد. لذا سران عرب تلاش می‌کنند تا با عادی‌سازی روابط با اسرائیل بتوانند بمانند و از بین نروند.

انتهای پیام /

کنعانی‌مقدم: کارگروه‌هایی برای جهاد تبیین تشکیل شوند / قنادباشی: امام خمینی (ره) ملی‌گرایی غلط را محکوم می‌کردند 2
کنعانی‌مقدم: کارگروه‌هایی برای جهاد تبیین تشکیل شوند / قنادباشی: امام خمینی (ره) ملی‌گرایی غلط را محکوم می‌کردند 3
کنعانی‌مقدم: کارگروه‌هایی برای جهاد تبیین تشکیل شوند / قنادباشی: امام خمینی (ره) ملی‌گرایی غلط را محکوم می‌کردند 4