چهارشنبه 3 بهمن 1403

کنگره آمریکا اختیارات جنگی ترامپ را علیه ایران محدود کرد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
کنگره آمریکا اختیارات جنگی ترامپ را علیه ایران محدود کرد

تهران - ایرنا - مجلس نمایندگان آمریکا به قطعنامه تصویب شده در سنای این کشور برای محدود کردن اختیارات جنگی ترامپ علیه ایران رای داد.

مجلس نمایندگان آمریکا بامداد پنجشنبه با 227 رای موافق و 186 رای مخالف قطعنامه محدود کردن اختیارات جنگی دونالد ترامپ رییس جمهوری ایالات متحده علیه ایران را تصویب کرد.

این قطعنامه تصریح کرد که کنگره هیچ وضعیت جنگی را نسبت به ایران اعلام نکرده و مجوز قانونی برای استفاده از نیروی نظامی علیه جمهوری اسلامی ایران هم به تصویب نرسیده است.

این قطعنامه همچنین مجوز سال 2001 برای استفاده از نیروی نظامی علیه عاملان حمله 11 سپتامبر و مجوز استفاده از نیروی نظامی علیه عراق در سال 2002 را محملی برای مجوز استفاده از زور علیه ایران نمی‌داند.

قطعنامه با یادآوری اینکه خصومت بین ایالات متحده و جمهوری اسلامی ایران ادامه دارد، لغو اختیارات جنگی را به معنای عدم استفاده از نیروی نظامی در زمانی که خصومت یا وضعیت تهدیدآمیز قریب الوقوع وجود داشته باشد، ندانسته است.

به موجب این قطعنامه، نیروهای مسلح ایالات متحده در خارج از قلمرو، دارایی‌ها و سرزمین‌های آن بدون اینکه از سوی کنگره اعلام وضعیت جنگی یا مجوز قانونی خاص داده شده باشد، باید از سوی رییس جمهوری جمع‌آوری شوند.

این قطعنامه می‌افزاید: درگیری خصومت‌آمیز با ایران تنها با توجیه کامل کنگره و عموم مردم آمریکا پس از بحث و گفت‌وگو و رای‌گیری در کنگره امکان‌پذیر خواهد بود.

در این قطعنامه تاکید شده است: رییس جمهوری باید استفاده از نیروهای مسلح ایالات متحده را برای خصومت علیه جمهوری اسلامی ایران یا هر بخشی از دولت یا ارتش آن خاتمه دهد، مگر اینکه کنگره به صراحت اعلام جنگ کند یا مجوز ویژه‌ای برای استفاده از نیروی نظامی علیه ایران داده شده باشد.

مجلس سنای آمریکا 24 بهمن‌ماه این قطعنامه دو حزبی را با 55 رای موافق و 45 رای مخالف، به رغم تهدید ترامپ مبنی بر وتوی آن تصویب کرد.

در صورتی که ترامپ این قطعنامه را وتو کند، احتمال اینکه کنگره رای کافی برای لغو وتوی ترامپ نداشته باشد، زیاد است؛ اما تصویب آن در هر دو مجلس قانونگذاری آمریکا حاکی از نارضایتی کنگره از اقدامات ترامپ علیه ایران و حمایت آن‌ها از محدود کردن اختیارات جنگی ریاست جمهوری ایالات متحده است.

هنگام تصویب این قطعنامه در سنای آمریکا، برخی سناتورها درخواست اصلاحاتی را ارائه دادند که یکی از آنها، موضوع حمله ایران به عین الاسد و لاپوشانی دولت آمریکا از میزان خسارات و تلفات وارده به نیروهای آمریکایی است.

بر اساس این بند، اعضای مجلس سنا تایید کردند که برخلاف گزارش‌های اولیه در خصوص صدمه ندیدن هیچ کس در جریان حمله تلافی‌جویانه ایران به پایگاه نظامی عین الاسد در عراق، بیش از 100 نفر از اعضای ارتش آمریکا دچار آسیب مغزی شده‌اند.

همچنین سناتورها با 64 رای موافق و 35 رای مخالف، بند پیشنهادی «تد کروز» سناتور جمهوری‌خواه ایالت تگزاس و هوادار دونالد ترامپ برای اضافه کردن به طرح محدود کردن اختیارات جنگی ریاست جمهوری آمریکا در قبال ایران را تصویب کردند.

سنا با 99 رای موافق و بدون مخالف، به بند الحاقی سناتور «رید» رای مثبت داد و با 93 رای موافق و 3 رای مخالف با بند پیشنهادی سناتور ریچ هم موافقت کرد.

بر اساس این بند، رییس جمهوری آمریکا در زمینه اقدام برای دفاع از آمریکا، قلمروهای آن، دارایی‌ها، شهروندان، نیروهای نظامی و دیپلمات ها در مقابل حملات احتمالی بر اساس قانون اساسی مسئول است.

اعضای سنا با 54 رای منفی و 46 رای مثبت، بند پیشنهادی سناتور جمهوریخواه «تام کاتن» را رد کردند که در صورت تصویب، عملیات نظامی فعلی آمریکا علیه آنچه که به عنوان «سازمان های تروریستی و بخشی از نیروهای نظامی و یا دولت ایران» از آن یاد شده است، از قطعنامه محدود کردن اختیارات جنگی رییس جمهوری آمریکا در قبال ایران، مستثنی می‌شد.

بند پیشنهادی سناتور جمهوریخواه و هوادار ترامپ «مارکو روبیو» هم با 54 رای مخالف و 46 رای موافق از دستور کار خارج شد.

در این بند آمده بود ایالات متحده آمریکا درگیر خصومت با ایران نیست و حمله به سردار شهید قاسم سلیمانی منطبق با اختیارات جنگی روسای جمهوری دولت‌های گذشته بوده و راهبرد فشار حداکثری بر ایران منابع در اختیار این کشور برای حمله به آمریکا و منافع این کشور را کاهش داده است.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*