سه‌شنبه 6 آذر 1403

یادداشت | 10 دلیل محکم برای ارتباط بین آمریکا و داعش

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
یادداشت | 10 دلیل محکم برای ارتباط بین آمریکا و داعش

یک کارشناس سیاسی نوشت: آمریکا با تشکیل ائتلاف جهانی مبارزه با داعش، سعی دارد تا بار دیگر نقش خود در حمایت از تروریست‌ها را مخفی کند.

- اخبار سیاسی -

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم، محمدرضا مرادی کارشناس سیاسی در یادداشتی نوشت: گروه تروریستی داعش، جبه‌النصره، احرارالشام و... از خطرناک‌ترین و بزرگ‌ترین گروه‌های تروریستی هستند که جهان تاکنون به خود دیده است. تسلط این گروه‌های تروریستی بر منابع اطلاعاتی و همچنین شیوه‌های مدرن رزم باعث شده است تا کارشناسان این گروه‌ها را به‌نوعی دست‌پرورده‌ی آمریکا بدانند. گرچه در ظاهر، مقامات آمریکایی و غربی، این موضوع را رد کرده و حتی خود را در صف مبارزین با این گروهک‌ها قرار می‌دهند، اما به‌راستی چه ارتباطی بین این گروه‌ها با آمریکا وجود دارد؟ آیا می‌توان شواهدی برای ارتباط بین این دو پیدا کرد؟ مستندات زیر شاید بتواند تا اندازه‌ی زیادی، پرده از حقیقت ماجرا بردارد.

1- راند پاول، سناتور جمهوری‌خواه آمریکا، سیاست‌های نادرست این کشور و مداخله‌ی بیش از حد در بحران سوریه را عامل به وجود آمدن پناهگاهی مناسب برای تروریست‌های غرب آسیا و کشیده شدن هرج‌ومرج به شمال عراق می‌داند. وی یکی از دلایل تقویت داعش را ارسال سلاح‌های آمریکایی برای متحدان این گروه در سوریه عنوان می‌کند و می‌گوید: داعش در سوریه متحد ما بود. ما برای عقب راندن نیروهای وفادار به دولت دمشق، به شبه‌نظامیان سلاح دادیم و مکانی امن برای این افراد در سوریه درست کردیم. به نظر من، دخالت ما در سوریه منجر به اوضاع جاری عراق شد.

مایکل تی. فلین، رئیس سابق آژانس اطلاعات دفاعی پنتاگون، نیز در یک گفت‌وگوی تلویزیونی با شبکه‌ی «الجزیره» اعلام کرد که رشد داعش نتیجه‌ی مستقیم حمایت ایالات‌متحده از شورشیان سوری بود که هسته‌ی مرکزی جنگجویان آن را القاعده‌ی عراق تشکیل می‌دادند.

2- همچنین در افشاگری‌های ادوارد اسنودن، پیمانکار سابق آژانس امنیت ملی آمریکا، علیه دستگاه‌های اطلاعاتی این کشور، در این‌باره آمده است: «سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی در شکل‌گیری داعش نقش داشتند و در عملیاتی با نام لانه‌ی زنبور، گروه داعش را تشکیل دادند.» وی طبق اسناد فاش‌شده معتقد است گروه داعش برای حمایت از رژیم صهیونیستی تشکیل شده است و هدف عملیات «لانه‌ی زنبور» تشکیل گروهی با شعارهای اسلامی است که تندروها را از سراسر جهان جذب کند و براساس اندیشه‌های تکفیری، سلاح خود را به‌سوی کشورهای مخالف موجودیت رژیم صهیونیستی نشانه بگیرد.

3- پایگاه دولتی فرصت‌های تجارت فدرال آمریکا (FBO) نیز اسنادی درباره‌ی نوع و حجم سلاح‌ها و مهماتی که آمریکا در اختیار گروه‌های تروریستی در سوریه قرار داده، منتشر کرده است. این پایگاه دو پیشنهاد منتشر کرد که نشان می‌دهد آمریکا به‌دنبال شرکت‌های حمل‌ونقل است تا به‌جای یگان ترابری نظامی نیروی دریای آمریکا، مواد منفجره و سلاح‌های مورد نیاز تروریست‌ها را از اروپای شرقی به بندر عقبه‌ی اردن منتقل کند. نخستین سند مربوط به 3 نوامبر 2015 است که به‌موجب آن، آمریکا از یکی از پیمانکاران می‌خواهد تا 81 کانتینر مواد منفجره و سلاح را از کونستانتا در رومانی به‌سمت بندر عقبه حمل کند.

4- مایکل اشپرینگ‌من، دیپلمات بازنشسته‌ی وزارت خارجه‌ی آمریکا، که در اواخر دوران کاری‌اش در دفتر اطلاعات و پژوهش‌های این وزارتخانه مشغول به کار بوده نیز در کتاب جدیدش این موضوع را افشا کرده است که عملیات مخفیانه‌ی ایالات‌متحده همراه با متحدانش در خاورمیانه به تأسیس گروه‌های تروریستی ضدغربی منجر شده است. به نوشته‌ی این دیپلمات آمریکایی، این عملیات مخفی از زمان جنگ سرد تاکنون و برای اهداف کوته‌بینانه‌ی مختلفی اجرا شده‌اند.4 دانیل مک‌آدامز، رئیس مؤسسه‌ی صلح ران پال آمریکا، نیز در گفت‌وگویی اعلام کرد: «ایالات‌متحده به‌دلایل تاکتیکی و نه ایدئولوژیک، به رشد داعش کمک کرده است... ایالات‌متحده برای بی‌ثبات کردن سوریه، داعش را تقویت کرده است، زیرا ایالات‌متحده‌ی آمریکا خواهان برکناری اسد بود.»

5- مایکل تی. فلین، رئیس سابق آژانس اطلاعات دفاعی پنتاگون، نیز در یک گفت‌وگوی تلویزیونی با شبکه‌ی «الجزیره» اعلام کرد که رشد داعش نتیجه‌ی مستقیم حمایت ایالات‌متحده از شورشیان سوری بود که هسته‌ی مرکزی جنگجویان آن را القاعده‌ی عراق تشکیل می‌دادند.6

عکس پوستری: دشمن دست‌ساز 6- وبگاه اینسورج اینتلیجنس هم در گزارشی دیگر با اشاره به درز یکی از اسناد دولتی آمریکا و دستیابی شرکت حقوقی «جیودیسال واتچ» به آن‌ها، نوشت که این اسناد بیانگر ائتلاف آگاهانه‌ی دولت‌های غربی با القاعده و دیگر گروه‌های افراطی برای سرنگونی بشار اسد است. در این گزارش آمده است این سند نشان‌دهنده‌ی این موضوع است که غرب به‌صورت عامدانه و با هماهنگی دولت‌های خلیج [فارس] و ترکیه برای بی‌ثبات کردن نظام سوریه از گروه‌های خشن حمایت کرده‌اند و این دولت‌ها خواهان شکل‌گیری «قلمرویی سلفی‌نشین» برای به انزوا کشاندن رژیم سوریه بودند.

7- دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، نیز در سخنانی دولت اوباما را متهم کرد که به‌صورت فعالانه از گروه‌های افراطی سلفی که بعدا به داعش تبدیل شدند، حمایت کرده است. ترامپ بارها تأکید کرد من می‌خواهم بگویم که هیلاری کلینتون مکار نیز یکی از بنیان‌گذاران داعش است. مایک پنس، معاون ترامپ، نیز با صدور بیانیه‌ای اعلام کرده بود سیاست‌های اوباما و کلینتون به ایجاد داعش منجر شد.

8- پس از حمله‌ی جنگنده‌های ارتش آمریکا به مواضع ارتش سوریه، ماریا زاخاروا، سخنگوی وزارت خارجه‌ی روسیه، در گفت‌وگو با شبکه‌ی تلویزیونی «روسیه24» گفت: «اگر پیش‌تر به این شک داشتیم که جبهه‌النصره این‌گونه مورد حمایت قرار می‌گیرد، اکنون پس از حمله‌ی هوایی امروز علیه ارتش سوریه به این نتیجه واقعا دهشتناک برای کل جهان رسیدیم: کاخ سفید از داعش حمایت می‌کند.» این در حالی است که ولادیمیر ساوچنکو، رئیس مرکز سازش روسیه، مستقر در پایگاه حمیمم لاذقیه، اعلام کرد: «پس از حمله‌ی هوایی جنگنده‌های ائتلاف، شبه‌نظامیان داعش به‌سرعت حملاتی» را علیه منطقه‌ی بمباران‌شده «اجرا کردند».

9- ریچارد هیدن بلک، عضو جمهوری‌خواه مجلس سنای ایالت ویرجینیای آمریکا، با استناد به تحقیقات یک آژانس اطلاعاتی دفاعی آمریکا در سال 2013، که افشاگر روابط میان واشنگتن و تکفیری‌ها بود، گفت: «آن‌ها حقیقتا یکسان و یکی هستند. آن‌ها بخشی از یک ارتش مشترک هستند.» هیدن بلک به برنامه‌های آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) برای انتقال سلاح از لیبی به ترکیه و از آنجا به سوریه برای تأمین تسلیحاتی معارضان به‌اصطلاح «میانه‌رو» اشاره کرد و گفت این اقدام به برنامه‌ای بی‌هدف برای تأمین تسلیحاتی همه‌ی گروه‌های مسلح، مشخصا داعش و القاعده، تبدیل شده است. این مقام آمریکایی اظهار داشت: «ما این کار را به‌طور غیرمستقیم انجام می‌دهیم؛ چراکه انجام مستقیم آن غیرقانونی است.»

ردانیل مک‌آدامز، رئیس مؤسسه‌ی صلح ران پال آمریکا، نیز در گفت‌وگویی اعلام کرد: «ایالات‌متحده به‌دلایل تاکتیکی و نه ایدئولوژیک، به رشد داعش کمک کرده است... ایالات‌متحده برای بی‌ثبات کردن سوریه، داعش را تقویت کرده است، زیرا ایالات‌متحده‌ی آمریکا خواهان برکناری اسد بود.»

10- همچنین آمریکا با فراهم کردن تجهیزات الکترونیکی و نرم‌افزاری، از فعالیت‌های سایبری تروریست‌های داعش حمایت می‌کند. مرکز حمایت از مخالفان سوریه (OSOS) در آمریکا، انواع تجهیزات و آموزش‌های لازم را برای عملکرد قدرتمند تروریست‌های فعال عراق و سوریه در فضای مجازی در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد. این مرکز انواع نرم‌افزاهای ضد هک و برنامه‌های پیشرفته‌ی جست‌وجوی اینترنتی را در اختیار این گروه قرار می‌دهد. علاوه بر این، گفته می‌شود وزارت امور خارجه‌ی آمریکا از طریق دو مؤسسه‌ی به نام‌های «مرکز گزارش جنگ و صلح» و «خانه آزادی»، تروریست‌های داعش را تحت انواع آموزش‌های پیشرفته برای عملکرد در فضای مجازی قرار می‌دهد.

با توجه به مستندات فوق، ارتباط آمریکا با تروریست‌ها در غرب‌آسیا به‌خوبی روشن شد. اکنون این سؤال مطرح می‌شود که با وجود آنکه آمریکا شعارهای مبارزه با تروریست سر می‌دهد، چرا دنبال نابودی و از بین بردن گروه‌های تروریستی نیست؟ در این مورد، رهبر انقلاب اخیرا اعلام کردند آمریکا برخلاف ادعاهای ظاهری، به‌هیچ‌وجه دنبال ریشه‌کن شدن تکفیری‌ها نیستند و تلاش دارند تا بخشی از این تروریست‌ها را برای مقاصد آینده‌ی خود حفظ کنند. ایشان تأکید کردند اکنون در موصل و همچنین در سوریه، آمریکایی‌ها تمایلی به شکست کامل تروریست‌های تکفیری ندارند.

آمریکا در ظاهر خود را به‌عنوان مدافع حقوق بشر و دموکراسی در جهان معرفی کرده است. بنابراین نمی‌تواند به‌صورت صریح و آشکار علیه این اصول خود اقدام کند. ازاین‌رو برای دستیابی به سیاست‌های تجاوزکارانه‌ی خود نیازمند ابزاری مفید و سودمند است. این ابزار همان تروریسم است که باعث اقناع افکار عمومی می‌شود و آمریکا از طریق این ابزار، خود را قهرمان نیز جلوه می‌دهد. بنابراین در صورت نابودی تروریست‌ها، این کشور بهانه و دستاویز خود برای حضور دائمی در منطقه را از دست خواهد داد.

نمونه‌ی استفاده‌ی ابزاری آمریکا از تروریسم به سال 2001 بازمی‌گردد. حملات مشکوک یازده سپتامبر در سال 2001 این فرصت را برای آمریکا مهیا کرد تا با بهانه‌ی مبارزه با تروریسم، به غرب‌آسیا لشکرکشی کند. نتیجه‌ی این حملات شکل‌گیری گروه‌های افراطی و تروریستی متعددی در جهان است که امنیت را در ابعاد جهانی به خطر انداخته است. گروه تروریستی و تکفیری داعش و گروه‌های تکفیری همفکر داعش در عراق، سوریه و لبنان و بسیاری از کشورهای اسلامی در غرب آسیا، برایند سیاست دولت آمریکا پس از واقعه‌ی یازده سپتامبر است. پانزده سال پس از حمله به افغانستان تقریبا نیمی از خاک این کشور تحت کنترل طالبان قرار دارد و علاوه بر طالبان، جریان تکفیری و تروریستی داعش نیز به تهدیدی برای دولت مرکزی و مردم افغانستان تبدیل شده است. همچنین آمریکا به بهانه‌ی مقابله با تهدید سلاح‌های کشتارجمعی رژیم صدام و ایجاد دموکراسی در عراق، به این کشور حمله کرد. نتیجه‌ی این حمله، ویرانی عراق و کشته شدن صدها هزار نفر از مردم این کشور توسط نظامیان آمریکایی و گروه‌های تکفیری و تروریستی است. در واقع حملات آمریکا به شهرهای مختلف عراق و نابودی زیرساخت‌ها و نیروهای نظامی عراق مهم‌ترین عامل رشد گروه‌های تروریستی در این کشور بوده است.

در مورد تحولات اخیر نیز آمریکا بار دیگر سعی دارد بر موج مبارزه با تروریسم سوار شود. از این‌رو با تشکیل ائتلاف جهانی مبارزه با داعش، سعی دارد تا بار دیگر نقش خود در حمایت از تروریست‌ها را مخفی کند. اما عملکرد این ائتلاف به‌خوبی نشان‌دهنده‌ی این است که آمریکا به‌دنبال آن است تا گروه‌های تروریستی در عراق و سوریه را به‌عنوان استخوان لای زخم همچنان نگه دارد تا حضور طولانی‌مدت خود در این دو کشور را توجیه کند. شاید به همین علت است که هرگاه محور مقاومت، در یکی از مناطق به پیروزی دست می‌یابد، بلافاصله آمریکا و چند کشور متحد او در غرب و منطقه، دست به کار شده و از طرفی با تبلیغات رسانه‌ای، سعی در تحریف واقعیت ماجرا می‌کنند، و از طرف دیگر، درصدد کشاندن ماجرا به مجامع بین‌المللی مانند سازمان ملل، به منظور فشار بر جبهه‌ی مقاومت و حمایت از این گروهک‌های تروریستی می‌شوند.

یادداشت | 10 دلیل محکم برای ارتباط بین آمریکا و داعش 2