دوشنبه 1 بهمن 1403

آب و هوا در دوران پسا کرونا بدتر می شود

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
آب و هوا در دوران پسا کرونا بدتر می شود

تصاویر ماهواره ای حاکی از افت چشمگیر آلودگی هوا در کانون های کروناویروس سراسر جهان به طور گسترده در شبکه های اجتماعی منتشر شده است. اگر بار دیگر تلاش های جهانی برای رسیدگی به تغییرات اقلیمی از مسیر خود خارج شود، این بحران به قیمت امنیت و سلامت انسان و زندگی تمام می شود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از "تیتریک"؛ تصاویر ماهواره ای حاکی از افت چشمگیر آلودگی هوا در کانون های کروناویروس سراسر جهان به طور گسترده در شبکه های اجتماعی منتشر شده و به داستان تاریک بحران آب و هوایی رنگی تازه پاشید. کاربران همچنین یادآور تصویری از بحران اقلیم که پس از همه گیری کووید19 ادامه خواهد یافت، شدند.

وقتی تعطیلات ناشی از کروناویروس برداشته شود و زندگی به حالت قبل بازگردد، آسمان آلوده شده و گازهای گلخانه ای منجر به گرم شدن کره زمین می شود.

در حقیقت، بازگشتن به حالت قبل می تواند بدتر باشد.

به دنبال پیامدهای حاصل از بحران مالی جهانی در سال 2008، انتشار جهانی دی اکسید کربن (CO2) از احتراق سوخت فسیلی و تولید سیمان، کاهش 1.4 درصد داشته و تنها در سال 2010 به 5.9 درصد افزایش یافته است.

اگر بار دیگر تلاش های جهانی برای رسیدگی به تغییرات آب و هوایی از مسیر خود خارج شود، این بحران می تواند اثر طولانی مدتی بر محیط زیست داشته و به قیمت امنیت و سلامت انسان و زندگی تمام شود.

همانطور که "آنتونیو گوترش" دبیرکل سازمان ملل متحد طی یک جلسه توجیهی در نشست سالانه آب و هوایی سازمان ملل که برای ماه نوامبر در گلاسگو اسکاتلند برنامه ریزی شده بود اعلام کرد، قرار بود امسال (2020) سال محوری برای تلاش ها به هدف حل و فصل تغییرات اقلیمی باشد.

پیش از این نشست، انتظار می رفت 196 کشور برنامه های جدیدی را برای دستیابی به اهداف کاهش انتشار که در توافقنامه سال 2015 پاریس مقرر شده ارائه دهند. با این وجود، سازمان ملل متحد در 1 آوریل در رویارویی با شیوع همه گیری کروناویروس اعلام کرد که این نشست تا سال آینده (2021) به تعویق می افتد.

نشانه آخر این بود که تلفات ناشی از کووید19 ممکن است شامل تلاش های جهانی برای رفع بحران تغییرات اقلیمی باشد. سایر اجلاس مربوط به آب و هوا درباره تنوع زیستی و اقیانوس ها نیز مختل شده است. در حالی که نیاز به بسیج دولت ها برای اقدام در مورد آب و هوا هرگز ضروری نبوده، اما ناتوانی در گردهمایی رهبران جهان برای حل این مسئله می تواند انجام این کار را دشوارتر کند.

بحران کروناویروس، تلاش های محلی برای تحقق تعهدات اقلیمی که پیش از این مقرر شده را نیز تهدید می کند.

اتحادیه اروپا به خاطر به تعویق انداختن ابتکارات مهم آب و هوایی تحت فشار قرار گرفته است. لهستان خواستار اجرای برنامه معامله کربن شد. جمهوری چک در حالی که شرکت های هواپیمایی بر تعدیل کننده ها به دلیل تأخیر در قطع انتشار گازها فشار آورده اند، خواسته تا لایحه برجسته اتحادیه اروپا رها شود. چین نیز با اعلان چنین تأخیرهایی، مهلت شرکت ها برای رعایت استانداردهای زیست محیطی را تمدید می کند و مزایده حق ساخت چندین مزرعه بزرگ خورشیدی را به تعویق می اندازد.

در آمریکا، پس از اینکه یک لابی قدرتمند نفتی از دولت ترامپ خواستار آرامش در اجرای قانون شد، سازمان حفاظت از محیط زیست اعلام کرد شرکت هایی که مطابق با نظارت فدرال یا گزارش مقررات عمل نمی کنند و عدم انطباق خود را به همه گیری نسبت می دهند را مجازات نخواهد کرد. این سازمان طی روزهای اخیراعلام کرد که به قوانین انتشار گازهای آلاینده خودروها که از تلاش های اصلی آمریکا برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای بود بازمی گردد.

سازمان محیط زیست فدرال برزیل اعلام کرد که وظایف اجرایی خود از جمله محافظت از آمازون در برابر تسریع جنگل زدایی که می تواند منجر به کاهش میزان عظیمی از گازهای گلخانه ای شود را کاهش می دهد.

دولت ها در قبال محافظت از مردم در برابر آسیب های زیست محیطی وظیفه حقوق بشری دارند و یکی از این وظایف، حل مشکلات ناشی از تغییرات آب و هوایی است.

آنها دلایل معتبری برای سهل انگاری موقت در مورد اجرای برخی از قوانین زیست محیطی دارند، زیرا درگیر کنترل همه گیری و نجات اقتصاد خود هستند. اما این اهمال کاری می تواند با پیشبرد برنامه های گسترده تر ضد زیست محیطی برخی از رهبران مانند "دونالد ترامپ" و "ژائر بولسونارو" رؤسای جمهور آمریکا و برزیل که مخالف تلاش های جهانی برای رسیدگی به تغییرات اقلیمی هستند منجر به آسیب دائمی شود.

تأثیر واقعی بحران کروناویروس بر آب و هوا در نهایت بستگی به نحوه بهبود بخشیدن دولت ها به اقتصاد خود و میزان تکیه آنها بر سوخت فسیلی دارد. تحقق هدف اصلی توافقنامه آب و هوایی پاریس برای محدودسازی گرم شدن کره زمین به کاهش اتکا بر سوخت فسیلی نیاز دارد.

اینجاست که می توان تهدید را به فرصت تبدیل کرد.

بسیاری از افراد، مهار اقتصادی در دوران همه گیری را فرصتی برای سرعت بخشیدن به تعویض انرژی ها به جایگزین های پاک تر مانند خورشیدی و بادی می دانند.

انتهای پیام /

آب و هوا در دوران پسا کرونا بدتر می شود 2