ابراز امیدواری ها نسبت به موفقیت مذاکرات وین
تهران - ایرنا - مذاکرات وین روزهای سرنوشتسازی را پیش رو دارد اما با توجه به اظهارات مقامات حاضر در گفت وگوها به نظر می رسد بخش زیادی از مسیر پیش بینی شده برای بازگشت آمریکا به تعهدات برجام و احیای این توافق طی شده است.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، سومین دور از نشست کمیسیون مشترک توافق هستهای (برجام) با حضور هیات های ایران و آلمان، فرانسه، روسیه، چین و بریتانیا در وین پایتخت اتریش در جریان است. هیات آمریکا به صورت غیر مستقیم در این مذاکرات حضور دارد.
جلسات اخیر کمیسیون مشترک برجام در راستای احیای توافق هستهای از طریق لغو تحریم های اعمال شده آمریکا بر ایران و بازگشت دوجانبه آمریکا و ایران به پایبندی به توافق هستهای، از 13 فروردین ماه امسال در حال برگزاری است.
واکنش های مقامات کشورهای عضو برجام از موفقیت آمیز بودن این گفت و گوها حکایت دارد. مذاکراتی سرنوشت ساز که در صورت به نتیجه رسیدن می تواند تحریم های ظالمانه و فشار حداکثری چندین ساله علیه کشورمان را لغو کند. اکنون حتی تندروها در فضای بین المللی ومخالفان برجام نیز به این نتیجه رسیده اند که تلاش آنها برای جلوگیری از بازگشت آمریکا به توافق هسته ای بی مورد است.
رژیم صهیونیستی که در این مدت تمام تلاش خود را معطوف به برهم زدن فضای گفتگوها کرده بود اکنون به شکست خود اعتراف کرده است. «گیلاد آرادان» سفیر رژیم صهیونیستی در آمریکا و سازمان ملل، در این مورد گفت که این رژیم با تاسف به این قطعیت رسیده است که بازگشت آمریکا به برجام و رفع بخش عمدهای از تحریمها علیه ایران، امری قطعی است و توافق میان دو طرف طی هفتههای آینده امضا خواهد شد. او گفت که ارزیابی اسرائیل نشان میدهد که توافق میان آمریکا و ایران در چند هفته آینده امضا خواهد شد.
ارادان افزود که مقامهای آمریکا به اسرائیل اطلاع دادهاند که در جریان روند مذاکرات غیرمستقیم با ایران به مشکلات برخوردهاند ولی تلآویو به این قطعیت رسیده است که توافق میان دو طرف قطعی و قریبالوقوع خواهد بود. به گفته وی، اختلافنظرهای آمریکا و ایران در مذاکرات جاری غیرمستقیم طرفین در وین، مربوط به این است که کدام تحریم لغو شود، اما مقامهای ایران تشخیص دادهاند که اراده کلی آمریکا برای بازگشت به برجام، شکل گرفته است.
محمود واعظی، رئیس دفتر رئیسجمهوری در خصوص مذاکرات اخیر گفت: با وجود اینکه مذاکرات روزهای سرنوشتسازی را میگذراند و دارای دشواریهایی است اما شاهد فضای مثبتی در وین هستیم و اگر روند با همین شکل پیش برود، شاهد پیشرفتهایی در این مذاکرات خواهیم بود.
واعظی تلاش دولت و تیم مذاکره کننده ایران، گفتوگو در چارچوب ترسیم شده توسط مسئولان ارشد کشور و تحقق شروط بیان شده از سوی مقام معظم رهبری است و در این مسیر میکوشیم در این گفتوگوها با رعایت همه ملاحظات و قوانین و چارچوبهای ابلاغی، به احیای برجام و رفع تحریم نایل آییم و افزود: با رفع تحریمهای ظالمانه علیه ملت بزرگ ایران، بدون تردید روزهای خوبی در انتظار اقتصاد کشور و معیشت مردم خواهد بود و دولت دوازدهم میکوشد بدون فوت وقت از هر فرصتی برای نیل به این هدف استفاده کند.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم در کنفرانس خبری خود اعلام کرد که پیشرفتهایی در گفتوگوهای وین درخصوص احیای برجام حاصل شده است. او با اشاره به اینکه سومین دور مذاکرات وین در حال انجام گرفتن است مدعی شد که هیات آمریکایی گفتوگوهای غیرمستقیم آموزنده و منظمی با ایران داشتهاند اما همچنان راه طولانی برای پیمودن باقی مانده است. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تصریح کرد که پیشرفتهایی حاصل شده است. ما درک بهتری از این داریم که در صورت بازگشت ایران به پایبندی چه کارهایی باید انجام دهیم و برآوردمان این است که ایران نیز بهتر درک میکند که چه کارهایی برای تداوم پایبندی به برجام باید انجام دهند.
اگر چه نمایندگان آمریکا نیز در طول این مذاکرات در وین حضور داشتند اما تاکنون هیچ مذاکره مستقیمی میان ایران و آمریکا در وین انجام نشده و روند احیای برجام صرفا از طریق مذاکرات شرکای برجام و فعالیت کارگروه ها ادامه داشته است.
ند پرایس با اشاره به اینکه هرگونه بازگشت به توافق هستهای 2015 نیازمند رفع تحریمها است، مدعی شد که واشنگتن تنها تحریمهای مغایر با برجام را لغو خواهد کرد. پرایس با اشاره به اینکه برنامه هستهای ایران پس از خروج ترامپ از برجام و اعمال تحریمها گسترش پیدا کرده است، اعلام کرد که همچنان چالشهای بزرگی وجود دارد و راه طولانی برای پیمودن باقی مانده است.
آمریکا به خوبی تحولات ایران را زیر نظر دارد و میداند تعلل در انعقاد توافق با ایران میتواند باعث پیچیدهتر شدن شرایط برجام شود. به نظر می رسد برای رفع تحریمها علیه ایران توافقات اولیه انجام شده است. احتمالا رفع تحریمهای نفتی و بانکی از جمله اقدامات اولیه آمریکا در راستای بازگشت به معاهده برجام خواهد بود. واشنگتن امروز به این نتیجه رسیده که گام اول بازگشت به برجام را باید بردارد، اما انتظار دارد بلافاصله بعد از لغو برخی تحریمها، تهران نیز در راستای بازگشت به تعهدات هستهای خود گام بردارد.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه نسبت به بازگشت مسائل مربوطه به توافق هستهای به چارچوب پیشین خود ابراز امیدواری کرده و گفته است: هماکنون مشکلات زیادی پیرامون برنامه هستهای ایران در حال حل و فصل شدن هستند. من امیدوارم که تمامی مسائل مرتبط به برجام به چارچوب پیشین خود بازگردد و ما - از جمله در منطقه دریای خزر - بتوانیم روابط همهجانبهای را با تمامی طرفین باشگاه دریای خزر بسازیم تا تمامی نقشههایی که در سر داریم را اجرایی کنیم.
بر اساس اظهارات خوشبینانه مقامات حاضر در گفت وگوها بخش زیادی از مسیری که برای بازگشت آمریکا به تعهدات برجام پیش بینی شده طی شده و باید منتظر روزهای آینده بود که نمایندگان کشورهای چه تصمیماتی اتخاذ میکنند و چه تدابیر عملی در خصوص احیای برجام در پیش میگیرند.
*س_برچسبها_س*