از «تغییر در قانون واگذاری امتیاز نفت به شرکت آمریکایی» تا «افت 41.9 درصدی تولید خودرو»
موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی سی امین روز خرداد ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی سی امین روز خرداد ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
30 خرداد 1301، مجلس شورای ملی تغییراتی در قانون واگذاری امتیاز نفت به شرکت آمریکایی استاندارد اویل داد. در این تغییر، کلمه استاندارد اویل تبدیل به عبارت هر یک از کمپانی های آمریکایی که مورد قبول واقع شود، شده بود. همچنین در این روز "لستر تامسون" نماینده کمپانی آمریکایی نفت سینکلر امروز لایحه امتیازنامه کمپانی Sinclair Exploration و دولت ایران را به قوام السلطنه رئیس الوزرا داد.
30 خرداد 1307، اساسنامه بانک ملی ایران در 27 ماده تنظیم شد.
30 خرداد 1311، جلسه هیات وزیران در این روز در عمارت بادگیر برگزار شد. برای حضور در این جلسه علاوه بر وزیر دربار، از اعضای اتاق تجارت تهران و همچنین چند از نفر از متخصصان مالی و بانکی نیز دعوت شده بود. به قرار معلوم یکی از موضوعات مطرح شده درباره نرخ ارز بود و گفت وگو در این خصوص که باید از افزایش نرخ ارز جلوگیری شود.
همچنین در روزنامه اطلاعات این روز آمده است: چندی است مهندسین راهآهن شمال مشغول مطالعه و بازدید راهآهن تهران و مازندان از طریق عباس آباد از طریق احداث تونل هستند.
30 خرداد 1326، یک موافقتنامه نظامی میان ایران و امریکا به امضأ رسید. به موجب این موافقتنامه ایران 10 میلیون دلار تجهیزات نظامی از امریکا خریداری خواهد کرد. همچنین در این روز وزارت پیشه و هنر و هیات عالی برنامه هفت ساله و موسسات اقتصادی در هم ادغام شدند و به جای آنها وزارت اقتصاد ملی تشکیل شد.
30 خرداد 1329، معاون وزیر دادگستری برای تعقیب احمد قوام چندین پرونده تقدیم مجلس کرد که ربودن اسناد دولتی از وزارت امور خارجه یکی از آنان بود. همچنین در این روز کمیته مشترک روابط خارجی سنای امریکا لایحه کمک 5/11میلیون دلاری آن کشور به ایران را تصویب کرد.
30 خرداد 1330، محمد مصدق در جلسه امروز مجلس طی نطقی ختم کار خلع ید و قطع گفت وگو با نمایندگان انگلستان را به مجلس داد و تقاضای رای اعتماد کرد که از 91 نماینده حاضر در جلسه دو نفر رای مثبت دادند. همچنین در این روز دولت انگلیس به شرکت نفت انگلیس و ایران دستور داد به علت برافراشته شدن پرچم ایران بر فراز پالایشگاه آبادان هیچگونه وجهی به ایران بابت نفتی که به تانکرهای شرکت تحویل می شود نپردازد و تانکرها را از آبادان خارج سازد.
30 خرداد 1331، ترومن لایح امنیت مشترک را که به تصویب کنگره آمریکا رسیده بود، امضا کرد. به موجب این لایحه مبلغ 500، 430، 741 دلار اعتبار برای کشورهای خاورمیانه از جمله ایران در نظر گرفته شده بود. چهار پنجم اعتباری که برای کشورهای خاورمیانه منظور شده بود به امور نظامی اختصاص یافت.
30 خرداد 1333، 22 نفر از اعضای هیأت نمایندگی کنسرسیوم نفتی غرب از لندن وارد تهران شدند.
30 خرداد 1336، مهندس اهری رئیس شعبه تهران سازمان بیمه های اجتماعی به جراید اعلام کرد که نخستین گروه از رانندگان و کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران بیمه شدند.
30 خرداد 1340، جهانگیر آموزگار به سمت وزیر بازرگانی منصوب شد.
30 خرداد 1349، دانشکده مدیریت بازرگانی آغاز به کار کرد.
30 خرداد 1352، هیات عمومی دیوان عالی کشور پس از یک نشست طولانی نظر داد که قولنامه در معاملات غیرمنقول معتبر است.
30 خرداد 1357، روزنامه «زود دویچه زایتونگ» چاپ مونیخ با اشاره به تحولات مربوط به تولید و بهای جهانی نفت تصریح کرد «ایران و عربستان مدافع منافع غرب در منطقه هستند.»
30 خرداد 1380، یک میدان جدید گازی که 103 میلیارد متر مکعب ذخایر گازی دارد در 140 کیلومتری جنوب شیراز کشف شد.
30 خرداد 1395، یک نشریه آلمانی در گزارشی با اشاره به توسعه روابط تهران و برلین پس از اجرای توافق هسته ای نوشت: آنگلا مرکل رئیس جمهوری ایران را برای یک سفر رسمی به آلمان دعوت میکند. همچنین در این روز علی ماجدی سفیر جمهوری اسلامی ایران در برلین از احیای مجدد بیمه صادراتی هرمس آلمان به ایران خبر داد و گفت: ایران تمام بدهیهای خود را (حدود 500 میلیون یورو) به بیمه صادراتی هرمس پرداخت کرد.
30 خرداد 1397، عباس جعفری دولتآبادی، دادستان تهران، در سومین نشست دادستانی تهران با مسوولان رسانهها، به موضوع گرانی سکه در ماههای اخیر اشاره کرد و گفت: دولت سکه فروخته است و خریدار اول 38 هزار عدد سکه، نفر دوم 23 هزار عدد و نفر سوم نیز 4 هزار و اندی سکه خریداری کرده است.
30 خرداد 1398، بر اساس آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت، 121 هزار و 400 دستگاه خودروی سواری در فروردین و اردیبهشت ماه 1398 تولید شد که از افت 41.9 درصدی تولید در مقایسه با مدت مشابه سال 1397برخوردار بود؛ به نحوی که در دو ماه نخست سال 1397، 208 هزار و 800 دستگاه انواع خودروی سواری در خودروسازیهای کشور تولید شد.
منابع: آرشیو روزنامه دنیای اقتصاد، موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی