سه‌شنبه 2 بهمن 1403

از «دادن اختیارات میلسپو به حاج مخبرالسلطنه هدایت» تا «محکومیت 11 نفر از اخلالگران نظام ارزی»

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی پنجمین روز مرداد ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی پنجمین روز مرداد ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

5 مرداد 1306، مجلس شورای ملی در جلسه خود اختیارات دکتر میلسپو، رییس‌کل مالیه را به حاج مخبر‌السلطنه هدایت، رییس الوزرا واگذار کرد.

5 مرداد 1311، جنگ گمرکی ایرلند علیه انگلستان شروع شد. ایرلندی ها در واکنش به تصمیمات سیاسی و اقتصادی انگلیس که تجارت این کشور را محدود می کرد عوارض واردات از این کشور را 20 تا 30 درصد افزایش دادند.

5 مرداد 1319، انگلستان تصمیم گرفت بدون اجازه دادن به دخالت ایران، به استخراج نفت از منبع دریایی ایران مبادرت کند.

5 مرداد 1320، علی منصور نخست وزیر در نامه ای به سر ریدر بولارد وزیر خارجه انگلیس نوشت: اخراج چهارپنجم آلمانی های مقیم ایران که مورد تقاضای متفقین است نه تنها با سیاست بیطرفی ایران مغایرت دارد، بلکه نقض معاهده تجارتی ایران و آلمان محسوب می شود.

5 مرداد 1335، صفحات اقتصادی روزنامه ها در این روز خبر دادند که نمایندگان 10 کمپانی بزرگ ژاپنی برای سرمایه گذاری وارد تهران شدند.

5 مرداد 1336، قانون تاسیس پلیس گمرک تصویب شد.

5 مرداد 1340، یک هیات اقتصادی به ریاست مهندس فریور وزیر صنایع و معادن برای اخذ هفتصد میلیون مارک وام عازم آلمان شد.

5 مرداد 1342، موافقتنامه تازه ای بین ایران و شوروی امضا و مبادله شد. در این موافقتنامه ساخت سد ارس و استفاده از آب و انرژی رودخانه های مرزی و ساخت سیلوهای جدید گنجانده شد. همچنین در این روز، ایران رسما به پیمان بین المللی منع آزمایش های هسته ای پیوست.

5 مرداد 1344، وزارت آموزش و پرورش با شرکت بیمه ایران قراردادی منعقد کرد که براساس آن، هر دانش‌آموز با پرداخت 20 ریال برای یک سال بیمه می شود.

5 مرداد 1354، ستاد مبارزه با گرانفروشی حبیب القانیان سرمایه دار معروف یهودی و صاحب ساختمان پلاسکو را به علت صدور دستور گرانفروشی و عدم عرضه فاکتور بازداشت و به زندان بوشهر انتقال داد.

5 مرداد 1357، بر اساس پروتکل همکاری های هسته ای ایران و فرانسه که امروز به دولت ابلاغ شد، فرانسه دو نیروگاه هسته ای هر یک به قدرت 900 مگاوات در ایران احداث خواهد کرد.

5 مرداد 1376، بزرگترین پالایشگاه نفت سنگین جهان در بندرعباس با حضور آقای هاشمی رفسنجانی رئیس جمهور افتتاح شد. فرآورده های تولیدی این پالایشگاه شامل 7100 بشکه گاز مایع، 46100 بشکه بنزین موتور، 36200 بشکه نفت سفید و سوخت، 69500 بشکه نفت گاز و... در روز است.

5 مرداد 1390، رستم قاسمی برای وزارت «نفت»، عبدالرضا شیخ‌الاسلامی برای وزارت «تعاون، کار و رفاه اجتماعی» مهدی غضنفری برای وزارت «صنعت، معادن و تجارت» و محمد عباسی برای وزارت «ورزش و جوانان» معرفی شدند.

5 مرداد 1391، وزیر امور اقتصادی و دارایی با تاکید بر رفع مشکلات موجود و در نهایت تک نرخی شدن ارز تاکید کرد: نظام ارزی کشور باید شناور باشد. شمس‌الدین حسینی گفت: دولت با چند نرخی بودن ارز مخالف است.

5 مرداد 1394، طی گزارشی که در این روز منتشر شد بانک مرکزی «نرخ تورم ماهانه» تیرماه سال 94 را منفی 4/ 0 گزارش کرد که این نرخ در 77 ماه گذشته بی‌سابقه بود.

5 مرداد 1395، در یک اقدام غیرمنتظره محمد فطانت از ریاست سازمان بورس اوراق بهادار استعفا کرد و جای خود را به شاپور محمدی داد.

5 مرداد 1397، مدیر ارشد اجرایی شرکت رنو گفت: برای تبعیت از تحریم‌های آمریکا، فعالیت‌ها در ایران را متوقف می‌کنیم و به دنبال بازار جدید برای جبران از دست دادن بازار ایران هستیم.

5 مرداد 1398، در دیدار رییس هیئت مدیره و مدیرعامل بازار متشکل ارزی با دکترهمتی، رییس کل بانک مرکزی آخرین اقدامات و تست های انجام گرفته در مورد عملیاتی کردن این بازار مرور شد. ه نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، در این جلسه مقرر شد در آستانه عید قربان فعالیت این بازار آغاز شود.

5 مرداد 1399، سی‌امین نشست خبری سخنگوی قوه‌قضائیه روز گذشته برگزار شد؛ نشستی که در آن غلامحسین اسماعیلی از محکومیت قطعی 11 نفر از اخلالگران نظام ارزی خبر داد. سخنگوی دستگاه قضا توضیح داد: در هفته گذشته 11 نفر از اخلالگران نظام ارزی و کسانی که با قاچاق عمده ارز و طلا و خرید و فروش غیرمجاز آنها مرتکب اعمال مجرمانه شده بودند، در شعبه سوم ویژه رسیدگی به اخلالگران نظام اقتصادی محکومیت قطعی پیدا کردند.

منابع: موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی و روزنامه دنیای اقتصاد و سایت روزنامک