یک‌شنبه 30 دی 1403

استقبال 2 نماینده از قرارداد طولانی مدت ایران و غرب / نصیرپور: حاکمیت برای تندروها فکری خواهد کرد / اردستانی: برجام معیشت مردم را آسان کرد

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
استقبال 2 نماینده از قرارداد طولانی مدت ایران و غرب / نصیرپور: حاکمیت برای تندروها فکری خواهد کرد / اردستانی: برجام معیشت مردم را آسان کرد

دو نماینده مجلس بر این باورند که انعقاد قرارداد طولانی مدت میان ایران و غرب نه تنها مشکلی ندارد بلکه مشکلات را هم حل می کند.

فرشته صائمی؛ بعد از توافقنامه جامع با چین و روسیه، حال سیگنال هایی از بستن چنین توافقنامه هایی با غرب نیز از سوی دولتمردان صادر می شود. سیگنالی که چندان برای تندروها خوشایند نیست و هرنوع مذاکره با غرب، را رد می کنند.

مجید نصیرپور می گوید کافیست حاکمیت در این مورد به نتیجه برسد، مشکل تندروها حل شدنی است. احمد بخشایش اردستانی هم از مزایای قرارداد با غرب می گوید، او در عین حال که انعقاد قرارداد را با شرق برای زندگی مردم بدون دستاورد می داند، از انعقاد قراردادهایی مانند برجام استقبال می کند.

بخشایش اردستانی: برجام معیشت مردم را آسان کرد اما بریکس و شانگهای تأثیری نداشتند

احمد بخشایش اردستانی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین در ارزیابی توافقنامه جامع راهبردی ایران و روسیه و احتمال بسته شدن چنین توافقاتی با غربی ها نیز، گفت: اگر غرب مقداری از مواضعش کوتاه بیاید، چراکه نه، ما می توانیم با آنها قرارداد 20 ساله ببندیم. از لحاظ ژئوپولتیک و توازن قوا قراردادی که میان ایران با روسیه و چین بسته شود می تواند برای غربی ها تحریک آمیز باشد، چراکه ایران تقریباً از سال 1940 تا 1979در حیطه غرب قرار گرفته بود و غرب به دلیل موقعیت در اینجا حضور فعال داشت. خاورمیانه بسیار برای غرب اهمیت دارد، روزهای اولی که میان غزه و اسرائیل جنگ شروع شد، آمریکا گفت اگر اسرائیل وجود نداشت، آن را به وجود می آوردیم، این صحبت را از این جهت می گوید که بتواند ثبات امنیتی برای خاورمیانه به ارمغان بیاورد و هم ورود بی ضرر نفت به غرب را به همراه داشته باشد.

وی افزود: ایران در زمان گذشته این کار را برای آمریکا و غرب انجام می داده و از این جهت نظر غرب را به خود جلب می کند. این قرارداد 20 و 25 ساله که ایران با روسیه و چین بسته می تواند تحریک آمیز و وسوسه انگیز برای غرب باشد، به این ترتیب که آنها هم جلو بیایند و مقداری مواضع خود را متعادل تر کنند که بتوانند با ایران قرارداد 20 ساله ببندند، اشکالی ندارد. در ضمن ما از ابتدای انقلاب تا الان گفتگوهای گوناگون از قبیل گفتگوهای سازنده، انتقادی، هسته ای و برجامی داشتیم، لذا همیشه با اروپا مذاکره داشتیم اما مشکل آنها این است که به آمریکا نگاه می کند یعنی اگر با آمریکا ارتباط برقرار کنیم و مذاکرات شروع شود، خود به خود اروپا هم پشت آمریکا قرار می گیرد.

بخشایش اردستانی همچنین تصریح کرد: پزشکیان به این دلیل چنین موضوعی را مطرح کرده که قراردادهای میان ایران با چین و روسیه به غیر از مسائل امنیتی و دفاعی، از نظر معیشتی روی زندگی مردم اثری نداشته است امام یک برجام را نگاه کنید، همان روزی که قراردادش منعقد شد، روز بعدش دلار کاهش پیدا کرد و مقداری معیشت آسان تر شد، رهبران کشورهای اروپایی به ایران آمدند، اگر چه ایران اجازه نداد که ماشین های فورد آمریکایی وارد کشور شود و ترامپ هم گفت برجام در راستای منافع آمریکا نیست و در راستای منافع فرانسه است چراکه این کشور در حال احیای رنو در ایران است.

این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بر این اساس پزشکیان می گوید ما آمادگی داریم با غربی ها مذاکره کنیم و قرارداد چند ساله منعقد کنیم، پزشکیان به این دلیل این صحبت ها را می گوید که اگر ما نگاه به غرب نداشته باشیم و نگاهمان دائم به سمت شرق باشد روس ها و چینی ها هر چه می خواهند را بر ما تحمیل می کنند مانند قضیه جزایر سه گانه که بیانیه دادند و گفتند مشکلات ایران و امارات باید در دادگاه لاهه بررسی شود و ما هم پاسخ دادیم که حاکمیت شما برکریمه را نمی پذیریم. اگر ایران با غرب ارتباط داشته باشد توازن شکل می گیرد و با اختیار با شرق کار می کند، بنابراین اگر ایران با اروپا و آمریکا کار کند اختیاراً منافع بیشتری از روسیه و چین می برد.

بخشایش اردستانی در مورد تأثیر قراردادهای بلند مدت میان ایران با روسیه و چین اظهار کرد: اولین اثرش فضاسازی است چراکه بعد از اینکه بشار اسد به روسیه فرار کرد و احساس شد که گفتمان مقاومت تا حدودی ضعیف شده، لذا تزلزل به وجود آمد و میان مردم این تصور شکل گرفت که ایران تنها است اما وقتی چنین قراردادی منعقد می شود، دوام و استحکام بیشتر می شود مخصوصاً اینکه ایران و روسیه تحریم هستند. از نظر بازار هم در بازارهای ایران و هم روسیه بر روی هم باز می شود و قراردادهای تجاری و پولی بین دو کشور شکل بگیرد اما به دلیل اینکه مردم ایران از گذشته نسبت به روسیه بی اعتماد بودند این بی اعتمادی استمرار دارد.

وی خاطرنشان کرد: از طرفی قرارداد 20 ساله میان ایران و روسیه می تواند نقشه راه باشد اگر هم نباشد می تواند برای غرب اغواکننده باشد چراکه غرب می خواست ایران را به اندازه ای تحت فشار قرار بدهد که در نهایت تهران دستش را بالا ببرد اما وقتی غرب متوجه شود که فشار بیشتر به ایران منجر به حرکت آن به سمت شرق می شود، در نتیجه این فشارها از نظر روانی مقداری کمتر می شود ولی در مورد تاثیر آن بر زندگی مردم این نکته مطرح است که تا الان ندیدیم بریکس و شانگهای تاثیر زیادی بر زندگی مردم بگذارند. البته ایران در دولت مرحوم رئیسی توانست حدود یک و نیم میلیون بشکه نفت صادر کند اما هنوز زندگی مردم در سختی و تنگنا است و گشایشی شکل نگرفته است.

بخشایش اردستانی در پایان یادآور شد: نکته نهایی اینکه جنس و کالا در ایران فراوان است اما گران است وای به روزی که جنس و کالا در ایران وجود نداشته باشد. من فکر نمی کنم رابطه با روسیه خیلی بر روی زندگی مردم تأثیرگذار باشد مگر اینکه با غرب ارتباطی برقرار کنیم و این توازن را به تعادل برسانیم.

نصیرپور: آماده اقدام عملی با غرب هستیم

مجید نصیرپور، عضو فراکسیون مستقلین مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین در ارزیابی توافقنامه جامع راهبردی ایران و روسیه و پیشنهادات به دولت برای بستن چنین قراردادهایی با کشورهای غربی، گفت: به نظر من نه تنها امضای چنین توافقنامه هایی ممکن است بلکه یک ضرورت است و کشور برای توسعه بیشتر به ارتباطات جهانی نیاز دارد که بخشی از این ارتباطات به کشورهای اروپایی ناظر است. ما سابقه دیرینه ای با اروپا داریم و در حوزه های علمی واقتصادی همیشه تبادلاتی داشتیم که برقراری این ارتباطات و تقویت آن می تواند کشور را در مسیر تحقق برنامه هایش کمک کند، لذا این موضوع یک امر جدی است و دولت باید به معنای دقیق کلمه موضوع را پیگیری کند اما افرادی که دچار افراط هستند و بی جهت تقابل ایجاد می کنند و کارهایی انجام می دهند که کشور سال های بسیار زیادی در مورد آن کارها هزینه پرداخت می کند، بالاخره در کشور حضور دارند، مانند اقدامی که با سفارت عربستان انجام دادند و هزینه هایی که به کشور تحمیل شد.

وی افزود: اما به نظر می رسد جمهوری اسلامی در این مقطع زمانی در جایی قرار گرفته که این صحبت ها در هماهنگی کامل گفته می شود و اگر اقدامی هم انجام شو در هماهنگی کامل مجموعه حاکمیت خواهد بود، لذا اگر تصمیم حاکمیت و مصالح کلی کشور ایجاب کند، حتماً برای جلوگیری از مداخلات غیر موجه افراطیون در این حوزه ها تدابیر لازم باید اندیشیده شود. لذا به نظر می رسد کشور در حال برنامه ریزی برای برون رفت از مشکلات پیش رو است و اگر اقتضائات و مسائل کشور ایجاب کند، حتماً این تصمیم گرفته خواهد شد و اجرایی می شود. به نظرم نمی آید اگر مجموعه حاکمیت به تصمیمی برسد، در مورد رفتار افراطیون فکر و تدبیری نشود.

نصیرپور با اشاره به توازن میان غرب و شرق در روابط بین المللی ایران تصریح کرد: بهرحال این قبیل روابط می تواند به ایجاد موازنه میان شرق و غرب و تعاملات ما اثرگذار باشد اما صرف نظر از تأثیر متقابل اینها بر روی هم، ما می توانیم با تولید ادبیات جدیدی در روابط بین الملل منافع کشور را از طریق هر دو قطب جهانی تأمین کنیم و طبیعتاً در این تعاملات کشورهای طرف مقابل منافع خود را پیگیری می کنند و قاعدتاً باید این مسیر یک کسیر برد_برد باشد.

وی خاطرنشان کرد: ما که هیچ وقت مشکلی برای مذاکره و یا حتی اقدام نداشتیم چنانچه در مقطع سال 92 وقتی آقای روحانی رئیس جمهور شد با تدبیر رهبری و اجازه ای که صادر کردند دولت وارد مذاکره حتی در سطح بالاتر از اتحادیه اروپا شد، این نشان می دهد که ما هیچ وقت برای مذاکره بسته عمل نمی کنیم و همیشه آماده هستیم اما این مذاکره باید نتیجه هم داشته باشد و اگر کشورهای طرف مذاکره علائمی مبنی بر تأمین منافع جمهوری اسلامی صادر کنند، طبیعتاً ما آمادگی مذاکره داریم و بالاتر از آنن آماده اقدام عملی با حفظ منافع جمهوری اسلامی هستیم.

27211

کد خبر 2012482
استقبال 2 نماینده از قرارداد طولانی مدت ایران و غرب / نصیرپور: حاکمیت برای تندروها فکری خواهد کرد / اردستانی: برجام معیشت مردم را آسان کرد 2
استقبال 2 نماینده از قرارداد طولانی مدت ایران و غرب / نصیرپور: حاکمیت برای تندروها فکری خواهد کرد / اردستانی: برجام معیشت مردم را آسان کرد 3