جمعه 5 بهمن 1403

اضطراب صهیونیست ها از پیروزی بایدن

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
اضطراب صهیونیست ها از پیروزی بایدن

تهران - ایرنا - بررسی رفتار و موضع‌گیری مقامات رژیم صهیونیستی درباره انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نشان می‌دهد که آنان نسبت به شکست ترامپ، امکان بازگشت واشنگتن به توافق هسته‌ای و تعدیل طرح معامله قرن نگران هستند. این در حالی است که شاخص‌های اولیه نیز بیانگر این است که آمریکا در دوران بایدن، مسیری غیر از مسیر ترامپ را خواهد پیمود.

به گزارش ایرنا، جامعه رژیم صهیونیستی به طور گسترده انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را دنبال کرده و این انتخابات را به عنوان عامل مهمی درباره آینده سیاست‌های آمریکا درباره رژیم اسرائیل و منطقه خاورمیانه می دانند. در این بین اما مقامات این رژیم تا چند روز پیش از برگزاری انتخابات آمریکا ترجیح داند که سکوت اختیار کنند. پس از اعلام پیروزی «جوبایدن» در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی تا روز یکشنبه 18 آبان ماه درباره پیروزی بایدن در انتخابات ریاست جمهوری سکوت کرد. واکنش دیر هنگام نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به پیروزی بایدن در انتخابات شاید ناشی از نگرانی او نسبت به آینده رابطه بین واشنگتن و تل‌آویو باشد. زیرا رژیم صهیونیستی و شخص نتانیاهو منافع خود را در پیروزی ترامپ می‌دانستند و حضور ترامپ در کاخ سفید نتایج بسیاری برای آنها به دنبال داشت. آمریکا در دوران ترامپ، سفارت خود را به قدس منتقل کرد و این شهر را به عنوان پایتخت رژیم و نیز حاکمیت این رژیم بر بلندهای جولان را به رسمیت شناخت. او از برجام خارج شد و برای پیش‌برد عادی‌سازی روابط این رژیم با کشورهای عربی از جمله امارات و بحرین سنگ تمام گذاشت. مقامات رژیم صهیونیستی که با توجه به این حمایت‌های ترامپ طی 4 سال گذشته، آرزو می‌کردند ترامپ بار دیگر به عنوان رئیس جمهوری آمریکا انتخاب شود، اکنون با پیروزی بایدن نسبت به تغییر سیاست آمریکا در خاورمیانه و همچنین پیامدهای این شکست بر حیات سیاسی خود بیمناک هستند. اکنون برخی‌ها اینگونه گمانه‌زنی می‌کنند که شکست ترامپ آینده حیات سیاسی نتانیاهو را هم تهدید خواهد کرد.

مواضع مقامات رژیم صهیونیستی درباره پیروزی بایدن

نگاهی به اظهارات مقام های رژیم صهیونیستی و مطالب منتشر شده در رسانه‌های این رژیم نشان می‌دهد عده‌ای از صهیونیست‌ها آمادگی خود را برای همکاری با رئیس‌جمهوری جدید آمریکا اعلام کرده‌اند. «احمد صقر» تحلیلگر روزنامه «عربی 21» مصر نوشت نتانیاهو تا ساعاتی پس از پیروزی بایدن سکوت اختیار کرد و سپس روز یکشنبه پیروزی بایدن را تبریک گفت. نتانیاهو در این زمینه در صفحه توییتر خود آورد به جو بایدن و «کاملا هریس» تبریک می‌گویم. جو، ما حدود 40 سال است که روابط شخصی طولانی و گرم داریم و من تو را به عنوان دوست بزرگی برای اسرائیل می‌شناسم. مشتاق همکاری با هر دوی شما هستم تا اتحاد ویژه میان ایالات متحده و اسرائیل را بیشتر تقویت کنیم.

این تبریک در حالی است که پس از آن وی در توییتی دیگر خطاب به ترامپ از دوستی وی نسبت به دولت اسرائیل در به رسمیت شناختن قدس و بلندی‌های جولان، مقابله با ایران، تلاش برای توافق عادی‌سازی روابط اسرائیل و کشورهای عربی و رساندن اتحاد آمریکا و اسرائیل به بالاترین سطح تشکر کرد. به نوشته روزنامه عربی 21، «آوی نیسان‌کورن» وزیر دادگستری این رژیم هم این پیروزی را به بایدن و هریس تبریک گفت و ابراز امیدواری کرد روابط آمریکا و اسرائیل ادامه یابد و در دولت بایدن تقویت شود. «عمیر بیرتس» وزیر اقتصاد هم پیروزی بایدن را تبریک گفت. او همچین از ترامپ بازنده تشکر کرد. «تامانو شاتا» وزیر مهاجرت اسرائیل هم با تبریک پیروزی بایدن پیش‌بینی کرد که روابط همکاری دو طرف ادامه یابد.

 رویگردانی بایدن از سیاست‌های ترامپ در منطقه

با وجود اعلام آمادگی مقامات رژیم صهیونیستی برای همکاری با رئیس جمهوری جدید آمریکا بازهم برخی شاخص‌ها نشان می‌دهد صهیونیست‌ها از پیروزی بایدن و سیاست‌های وی نگرانی‌های دارند. تحلیلگران مسائل مربوط به رژیم صهیونیستی هم معتقدند پس از شکست ترامپ به عنوان یار غار نتانیاهو اکنون سران این رژیم نگرانی‌هایی را نسبت به آینده سیاست بایدن دارند. ارزیابی‌های بر این است بایدن از سیاست‌های ترامپ فاصله بگیرد. با توجه به اینکه بایدن وعده بازگشت به توافق هسته‌ای را داده است مهمترین نگرانی رژیم صهیونیستی درباره حضور بایدن در کاخ سفید این است که وی ممکن است به توافق هسته‌ای 2018 برگردد. مقامات این رژیم همچین منتظر آن هستند که بایدن درباره مساله شهرک‌سازی‌ها در کرانه باختری و موضوع عادی‌سازی روابط عربی - صهیونیستی و دیگر مسائل مربوط به قضیه فلسطین رویکرد خود در عرصه عملی نشان دهد. دولت دموکرات احتمالا ادامه شهرک‌سازی را به عنوان مانع صلح معرفی خواهد کرد.

«نضال محمد وتد» تحلیلگر روزنامه «العربی الجدید» چاپ لندن نوشت: برپایه گزارشی که «عاموس هرئیل» در روزنامه عبری زبان «هاآرتص» منتشر کرده دو پرونده مهم از پیروزی بایدن متاثر خواهد شد که یکی از آنها پرونده هسته‌ای ایران است. در این باره «تسخی هانگبی» وزیر شهرک‌های یهودی نشین اسرائیل از بازگشت بایدن به برجام احساس نگرانی کرده و مدعی شد با بازگشت به برجام اسرائیل و ایران به سوی تقابل پیش خواهند رفت. از نظر عاموس هرئیل، موضوع دیگری که احتمال تغییر در آن می‌رود پرونده فلسطین و بازگشت فلسطینی‌ها به آمریکا و بازشدن سفارت فلسطین در این کشور و سفر مقامات آمریکا به فلسطین و ارتباط آنان با رهبران فلسطین است.

«عدنان ابوعامر» تحلیلگر روزنامه «عربی 21» مصر هم نوشت: «دانی دیان» کنسول سابق اسرائیل در نیویورک به شبکه 7 رژیم صهیونیستی گفته است با پیروزی بایدن نسبت به رفتارهای او درباره مساله فلسطین و شهرک‌سازی‌ها جای نگرانی نیست. آنچه سبب نگرانی است مربوط به پرونده هسته‌ای ایران است. با وجود اینکه احتمال بازگشت بایدن به توافق هسته‌ای زیاد است خرسندسازی دولت آینده آمریکا به مذاکره سخت با ایران یکی از بزرگترین چالش های اسرائیل خواهد بود. بازگشت بایدن به توافق هسته‌ای خبری ناگواری برای اسرائیل است.

«محسن القزوینی» نویسنده عراقی در روزنامه الکترونیکی «رای الیوم» هم در گزارشی نوشت: نتانیاهو که نسبت به نتیجه انتخابات آمریکا و شکست همپیمان راهبردی خود نگران است مدتی صبر کرد تا ببیند تلاش‌های نافرجام ترامپ برای تغییر نتیجه به کجا ختم می‌شود و سپس به وی تبریک گفت. نتانیاهو و «کوشنر» در طرح‌های خود به ویژه طرح معامله قرن و عادی‌سازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی بر روی پیروزی ترامپ حساب باز کرده بودند. آنان هرگز فکر نمی‌کردند که رئیس جمهوری آمریکا شکست بخورد. این شکست برای نتانیاهو و کوشنر و همه کسانی که بر روی پیروزی وی حساب باز کرده بودند شکستی تلخ و شگفت‌آور بود. نتانیاهو و کوشنر در طرح معامله قرن خود به جای معرفی اسرائیل به عنوان دشمن کشورهای عربی، ایران را به عنوان دشمن معرفی کردند و از کشورهای عربی می‌خواستند که برای عادی سازی روابط با اسرائیل شتاب کنند. اکنون طرح‌های آنان وابسته به سیاست جدیدی است که دولت جدید آمریکا در خاورمیانه دنبال خواهد کرد. اگر وی تصمیم به بازگشت به توافق هسته‌ای بگیرد و ادامه دهنده راه و دیدگاه «باراک اوباما» در برپایی 2 کشور فلسطینی و اسرائیلی باشد؛ این موضوع به یقین به معنای از دست رفتن رویاهای نتانیاهو است که در صدد معرفی اسرائیل به عنوان یک قدرت محوری در منطقه خاورمیانه و همسو کردن دیگر کشورهای عربی منطقه با اسرائیل بود. در ایران هم به عنوان نخستین عکس‌العمل به پیروزی بایدن در انتخابات آمریکا مشاور سیاسی رئیس جمهوری از پایداری مردم ایران در برابر تهدیدهای ترامپ ستایش کرد. این موضوع نشان می‌دهد که ایران احساس مثبتی نسبت به تحولات جدید آمریکا دارد.

سرنوشت نامعلوم طرح معامله قرن و عادی‌سازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی

اکنون سوالاتی درباره سرنوشت طرح معامله قرن پس از شکست ترامپ و کوشنر به عنوان معمار این طرح مطرح می‌شود. دموکرات‌ها بیشتر توجه خود را به داخل آمریکا معطوف خواهند کرد. به ویژه که طرح معامله قرن نیاز به هزینه گسترده‌ای از سوی خزانه آمریکا دارد و تنها اسرائیل از ان سود خواهد برد. سیاست دموکرات‌ها برپایی دو کشور مستقل فلسطینی و اسرائیلی است. این در حالی است که هدف از معامله قرن ترامپ از بین بردن اندیشه طرح دو کشور بود. سوال دیگری که مطرح می‌شود درباره آینده عادی‌سازی روابط اسرائیل و کشورهای عربی است که برای برقراری روابط شتاب می‌کنند. تردیدی نیست که عادی‌سازی روابط عربی در راستای طرح معامله قرن بود که از حمایت اقتصادی، سیاسی و رسانه‌ای برخوردار بود. اکنون ادامه این حمایت به مقدار آمادگی بایدن در قربانی کردن امکانات آمریکا بدون هیچ گونه بهره در این زمینه دارد. این در شرایطی است که اهداف این طرح مهار ایران و منزوی کردن آن در محیط عربی و اسلامی بود. تا این لحظه نمی‌توان درباره سیاست آمریکا در این زمینه گمانه زنی‌کرد. باید منتظر ماند تا روند سیاست آمریکا در خاورمیانه مشخص شود. زیرا بخش بزرگی از این سیاست‌ها از سویی نهادهای آمریکا ترسیم می‌شود که روند امور سیاسی را در این کشور بر عهده دارند. اما شاخص‌های اولیه بدون هیچ‌گونه تردیدی نشان می‌دهد که آمریکا در دوران بایدن مسیری غیر از مسیر ترامپ را خواهد پیمود.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*