اعتمادی که به جای امنیت، آتش را به خانه آورد
طی روزهای اخیر آتش جنگ در بین روسیه و اوکراین افروخته شده و دو طرف همدیگر را به انحای مختلف مقصر این جنگ معرفی می کنند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از اروم نیوز، عباس سلیمانزاده، کارشناس مسائل سیاسی و صاحب نظر در خصوص تحولات منطقه در گفت و گو با خبرنگار مکریان به پیشینه بحران اوکراین اشاره می کند و می گوید: بحران اوکراین، بیش از آنکه اختلاف روسیه - اوکراین باشد، به نوعی تقابل روسیه - غرب است. اساسا روسیه معتقد است با پایان نظام دوقطبی و جنگ سرد و فروپاشی و تجزیه اتحاد جماهیر شوروی که منجر به انحلال پیمان ورشو شد، اکنون نیز موجودیت و ادامه حیات پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) که پیمان نظامی امنیتی علیه شوروی بود، موضوعیت ندارد و باید منحل شود.
سلیمانزاده ادامه داد: اما ناتو نه تنها منحل نشد بلکه در سالهای گذشته تلاش داشته در حوزه پیرامونی روسیه نفوذ کرده و جمهوری تازه استقلال یافته را جذب و به عضویت ناتو درآورد، امری که موجب نگرانی امنیتی روسیه شده و به عنوان خط قرمز از آن یاد می کنند، بر همین اساس، شاهد انقلاب های رنگین (کودتای مخملی) در برخی از این کشورها مثل اوکراین، گرجستان، قرقیزستان و روی کارآمدن مهره وابسته به غرب بودیم و غرب با سردمداری آمریکا تلاش می کرد فضای تنفسی روسیه روز به روز تنگ تر و محدودتر کند.
وی افزود: به همین دلیل، در سال 2008، آبخازیا و اوستیا با حمایت نظامی روسیه، با اعلام استقلال از گرجستان متحد غرب جدا شدند. در ادامه نیز در سال 2014، روسیه شبه جزیره کریمه را از اوکراین جدا کرد و در واقع، علت اصلی این اختلاف، ریشه در تمایل آمریکا و برای عضویت اوکراین در ناتو داشت که زلنسکی رییس جمهور فعلی اوکراین نیز رغبت فراوانی دارد؛ موضوعی که، روسیه را مجبور به اقدام پیشدستانه و برخورد تحکمی با اوکراین نمود.
وی درباره اهمیت ژئوپلتیک اوکراین برای روسیه نیز گفت: به لحاظ تاریخی، نخستین حکومت روسیه 12 قرن پیش در کی یف تاسیس شده بود و این سابقه تاریخی موجب شده حدود یک سوم از جمعیت 45 میلیونی اوکراین بویژه در مناطق شرقی و جنوبی به زبان روسی صحبت کنند و احساس نزدیکی خاصی نسبت به روسیه داشته باشند.
سلیمانزاده افزود: علاوه بر این، اوکراین به دلیل دارابودن بنادر در دریای سیاه، منطقه استراتژیکی برای اتحاد جماهیر شوروی بود و الان نیز همان ضرورت و اهمیت برای روسیه وجود دارد. تصرف بندر اودسای اوکراین، موجب تسلط و کنترل بیشتر روسیه بر دریای سیاه خواهد شد.
کارشناس مسائل سیاسی بیان کرد: از سوی دیگر، اوکراین به عنوان پل ارتباطی و منطقه حائل روسیه با اروپا به حساب می آید و در اهمیت استراتژیک اوکراین برای روسیه، همین بس که زبیگنیو برژینسکی مشاور سابق امنیت ملی در آمریکا می گوید: روسیه بدون اوکراین، دیگر یک امپراطوری نیست.
وی همچنین، اوکراین را ترن سیاست منطقه ای پس از گسترش «اتحادیه اروپا» می داند.
این صاحبنظر حوزه بینالملل در باره خلف وعده غرب و در راس آن آمریکا در حمایت از اوکراین نیز گفت: با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، اوکراین یکی از جمهوری هایی بود که به عنوان زاغه مهمات محسوب می شود و فقط بیش از 1700 کلاهک هسته ای از شوروی به جا مانده بود.
وی بیان کرد: بر اساس تفاهم نامه بوداپست در 1994، اوکراین بخش اعظم تسلیحات خود را نابود کرد و در عوض روسیه، آمریکا و انگلیس تعهد کردند امنیت آن را تضمین کنند و در سالهای اخیر، با روی کارآمدن رییس جمهور غربگرا در اوکراین، هم این کشور به تعهدات خود پای بند نبود و هم آمریکا و ناتو سعی در ایجاد مزاحمت برای روسیه داشتند.
به گفته وی با اقدام نظامی روسیه در اوکراین، آمریکا و ناتو و کشورهای اروپایی فقط نظاره گر هستند و کاری جز تحریم و محکوم کردن از دستشان بر نمی آید.
وی افزود: واقعیت این است که آمریکا دیگر ابرقدرت یکه تاز جهان نیست که هر امری اراده کند فوری به نتیجه رسد. آمریکا در سال های اخیر، بویژه از دوران اوباما، در پرونده های مختلف نتوانسته به اهداف خود برسد. آمریکا بدهکارترین کشور دنیاست و با مشکلات عدیده داخلی مواجه است. در بحران سوریه، یمن، کریمه، کره شمالی عملا شکست خورده است، با فضاحت تمام از افغانستان فرار کرد، در عراق مخفی شده است، مقابل چین حرفی برای گفتن ندارد، از ایران در ماجرای پهپاد گلوبال هاوس، حمله موشکی به عین الاسد و موارد دیگر سیلی دریافت می کند و جرات پاسخگویی ندارد.
وی افزود: به واقع، آمریکا با این مختصات در قامت ابرقدرت مثل سابق نیست و تنها می تواند برای حریفان و رقبا در رسیدن به اهداف مزاحمت ایجاد کند.
این کارشناس مسائل سیاسی افزود: اروپا نیز، که بعد از جنگ جهانی دوم، استقلال خود را از دست داده و دنباله روی سیاستهای آمریکاست، به شدت نیازمند گاز روسیه است و جایگزینی برای آن نتوانسته پیدا کند و ضمن اینکه هیچکدام جرئت ندارند بصورت میدانی و مستقیم به تقابل با روسیه در اوکراین بروند.
وی بزرگترین اشتباه دولتمردان اوکراین، معامله بر سر امنیت و اعتماد به قدرت های بزرگ در تضمین و تامین امنیت خود می داند و در ادامه میگوید: امروز که این کشور در مقابل حمله روسیه تنها مانده و از سوی آمریکا و 27 کشور اتحایه اروپا هیچ حمایتی صورت نمی گیر، مسئولان اوکراین به این واقعیت تلخ اذعان و اعتراف می کنند که نباید با اعتماد با غرب، خود را خلع سلاح می کردیم.
سلیمان زاده از عبرت های جنگ اوکراین برای جهانیان پرده برمیدارد و معتقد است؛ این جنگ درس ها و عبرتهای زیادی برای دولتها و ملتهای منطقه و جهان دارد و اولا، اینکه تمام قدرتهای بزرگ دنبال منافع خود هستند و هیچگاه خود را فدای کشور دیگری نخواهند کرد.
وی ادامه داد: ثانیا، بار دیگر اثبات شد، واقعیت نظام بین الملل بر ظلم و بی عدالتی و قدرت استوار است آرمانگرایی و گفت و گوی تمدن ها و دیپلماسی لبخند صرفا مباحثی خنده دار در کتاب هاست و در دنیای کنونی، قدرت حرف اول را می زند و اگر قدرت نظامی نباشد، به راحتی به شما حمله خواهد شد و اگر بدون قدرت پشت میز مذاکره بشینید فقط امتیاز خواهید داد.
وی افزود: ثالثا، این جنگ نشان داد، که امنیت نباید اجاره ای و در گرو قدرتهای دیگر باشد. امنیت باید مستقل و متکی بر نیرو و توان بومی باشد.
انتهای پیام /