امیر فقید کویت پیام رسان صلح و حامی فلسطین
تهران - ایرنا - خبر در گذشت شیخ صباح الاحمد الجابر الصباح امیر کویت در کانون توجه رسانههای عربی قرار گرفت و این رسانهها دستاوردهای امیر فقید کویت در داخل و خارج و موضعگیریهای وی درباره مساله فلسطین را مورد توجه قرار دادند.
به گزارش ایرنا، دیوان پادشاهی کویت عصر دیروز سه شنبه هشتم مهرماه به طور رسمی درگذشت «صباحالاحمد الجابرالصباح» امیر کویت را در سن 91 سالگی اعلام کرد. عصر روز گذشته ساعاتی پس از آنکه تلویزیون دولتی کویت درگذشت شیخ صباح الجابر الاحمد الصباح را اعلام کرد کابینه این کشور شیخ «نواف الاحمد الجابر الصباح» 83 ساله را که 14 سال ولیعهد این کشور بود به عنوان امیر جدید معرفی کرد. مراسم ادای سوگند شیخ نواف الاحمد امیر جدید کویت امروز چهارشنبه در مجلس امت این کشور برگزار شد.
دستاوردهای خارجی شیخ دیپلمات عرب
شیخ صباح الأحمد الجابر الصباح امیر فقید کویت 16 ژوئن 1929 به دنیا آمده و در 29 سپتامبر 2020 از دنیا رفت. او 29 ژانویه 2006 به عنوان پنجمین امیر این کشور منصوب شد. شیخ صباح الاحمد الجابر الصباح پیش از منصب امیری نخستوزیر کویت بود. همچنین شیخ صباح الاحمد الصباح از سال 1963 تا سال 1991 پست وزارت امور خارجه کویت را بر عهده داشت.
امیر فقید کویت در سیاست خارجی به ویژه در منطقه خلیج فارس به عنوان پیامرسان صلح و واسطه قابل قبول از سوی همه طرفها شناخته میشد. امیر فقید کویت طی مدت چهار دهه فعالیت سیاسی و دیپلماسی شاهد وقایع مهم تاریخی در کشورش، منطقه و جهان بود تا جایی که بسیاری از شخصیتهای سیاسی جهان عرب و غرب او را شیخ دیپلماتهای عرب و رئیس دیپلماسی کویت لقب دادند.
به نوشته روزنامه «الرایه» قطر، شماری از سفیران و روسای دستگاههای دیپلماسی کشورهای عربی و خارجی در کویت، مرگ امیر این کشور را فقدان بزرگی برای دیپلماسی و صلح به شمار آوردند. زیرا امیر فقید کویت همواره در منطقه گفتوگو برای حل اختلافهای منطقهای و جهانی به کار میبست. آنها موضع امیر کویت در حل اختلاف میان کشورهای عربی و همچنین تلاش برای رفع تحریمهای ظالمانه علیه قطر، حمایت وی از مسائل جهان عرب و اسلام به ویژه مساله فلسطین را ستودند.
شبکه «الجزیره» قطر گزارش داد: صباح الاحمد الجابر الصباح در ترمیم شکافها نقش داشت. او در پایان دادن به جنگ ایران و عراق نقش داشت. تجربههای دیپلماتیک وی سبب شده بود که او در میان همه طرفها مورد قبول باشد. او همچنین برای حل بحران در روابط کشورهای عربی با قطر و لغو تحریم قطر میانجیگری کرد.
به نوشته روزنامه «الاخبار» لبنان، پادشاه فقید کویت سیاست متوازنی را در منطقه ملتهب در پیش گرفت. او برای تحقق توازن در روابط با کشورهای همسایه تلاش کرد. او در کنار داشتن روابط با کشورهای عربی همسایه از جمله عربستان و عراق همواره از گفتوگوی آشکار با ایران و برقراری روابط با این کشور حمایت کرد.
روزنامه فرامنطقهای «رای الیوم» در این زمینه نوشت: با مرگ صباح الاحمد الجابر الصباح، کویت و جهان عرب و اسلام یکی از بارزترین و خردمندترین رهبران خود را از دست داده است. او فردی بلندهمت، دارای بصیرت و صبر و روحیه تسامح بود و همه تلاش خود را برای منافع کشور و امت وقف کرد و این کشور را به سوی ساحل امن هدایت کرد.
این روزنامه افزود: امیر فقید کویت در سیاست خارجی به ویژه در منطقه خلیج فارس به عنوان پیامرسان صلح و واسطه قابل قبول از سوی همه طرفها شناخته میشد. همین که او در بحران روابط عربستان و متحدان آن با قطر مانع جنگ میان عربستان و متحدان آن با قطر شد کافی است. او همچنین تمایل بسیاری برای برقراری روابط با کشورهای همسایه به ویژه ایران بر پایه گفتوگو و احترام داشت.
نگاهی به دستاوردهای داخلی امیر فقید کویت
شیخ صباح الاحمد الصباح یکی از بنیانگذاران کویتی است که امروز میشناسیم. نقش او در تشکیل دولت مدرن کویت، شکلگیری نهضت نوین اقتصادی و طراحی چشمانداز توسعه این کشور بخشی جداییناپذیر از کارنامه وی به شمار میرود.
به نوشته روزنامه رای الیوم، کارنامه امیر فقید آکنده از دستاوردها است. او در داخل کویت برای تقویت همگرایی ملی، تساهل مذهبی، تحقق عدالت بین مردم این سرزمین، حل اختلاف میان اعضای خاندان حاکم و حفظ یکپارچگی آنان، تقویت دموکراسی و ادامه حاکمیت قانون در منطقهای که آکنده از نظامهای دیکتاتوری و نادیده گرفتن حقوق بشر و مصادره آرای دیگران است، اقدام کرد.
روزنامه «العین» امارات نوشت: کویت در دوران صباح الاحمد الجابر الصباح شاهد توسعه و دستاوردهای مختلفی در عرصههای مختلف بود که در نتیجه آن نام امیر کویت در قلب مردم این کشور باقی خواهد ماند. او از زمان رسیدن به کاخ پادشاهی از اصلاحات حمایت کرد و برای تحکیم ستونهای پیشرفت و تقویت اقتصاد و جذب سرمایههای خارجی تلاش کرد. در دوران وی برای تقویت مسیر دموکراسی هیات عالی انتخابات و هیات عالی مبارزه با فساد شکل گرفت.
روزنامه «القدس العربی «چاپ لندن در گزارشی با عنوان «درس کویت و پادشاه فقید آن» نوشت کویت و پادشاه آن در مقایسه با مقام های دیگر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس دارای مزایایی بودند. پادشاه کویت سبب شد که این کشور متفاوت از محیط عربی و کشورهای حاشیه خلیج فارس باشد. این کشور در دوران وی از تجربه تقویت دموکراسی بهرهمند شد. این دموکراسی از سال 1921 میلادی آغاز شده بود با اعلام قانون 1961 و برپایی «مجلس الامه» کویت پیشرفت کرد.
به نوشته القدس العربی، پادشاه فقید کویت در منطقه به دیکتاتورهای عرب ملحق نشد و با عقلانیت زندگی سیاسی را در کویت پیش برد. با وجود اینکه کویت با بحرانهای سیاسی داخلی روبرو بود، بازهم مردم کویت در دوران وی از حق انتخابات و پارلمان و بیان آرای خود بهرهمند بودند.
مساله فلسطین
صباح الاحمد الجابر الصباح امیر فقید کویت دلیل مشکلات موجود در منطقه را «بیتوجهی به مساله فلسطین» میدانست. به عنوان مثال وی که در نشست «سرمایه گذاری برای ثبات» در سال 2019 میلادی در شهر شرم الشیخ مصر برگزار شد، در سخنرانی خود از جامعه بینالمللی خواست مساله فلسطین را در اولویت دستور کار خود قرار دهند.
به نوشته روزنامه رای الیوم، شیخ صباح الاحمد الصباح همواره در سنگر مساله فلسطین ایستاد و از این قضیه و مردم فلسطین در مبارزه با آزادیسازی سرزمین خود و رسیدن به حقوقش در برپایی کشور مستقل فلسطین به پایتختی قدس حمایت کرد. او یکی از رهبران عرب بود که با وجود فشارهای بسیار آمریکا و برخی کشورهای عربی به ویژه در حاشیه خلیج فارس با عادیسازی روابط با رژیم اسرائیل مخالفت کرد.
القدس العربی هم دراین زمینه نوشت: با وجود اینکه کویت به طور کلی از آثار بزرگ ناشی از حمله عراق رهایی نیافته است، اما این کشور در دوران پادشاهی فقید توانست بار دیگر موازنه را بازیابد. او به اندازه توان خود برای از بین بردن معادلات ناگواری که در نتیجه کاهش قیمت نفت و فشارهای اقتصادی و سیاسی شکل گرفته بود، تلاش کرد. آمریکا برای وارد کردن کویت به طرح «معامله قرن» فشارهای بسیاری بر این کشور وارد کرد. کویت در برابر این اقدام مقاومت کرد و این موضوع سبب شکلگیری موضع کینه توزانه نسبت به کویت شد که مخالف منطق توحش بود. شیخ صباح در برابر تلاشهای آمریکا برای وارد کردن کویت به کمند عادیسازی روابط با رژیم اسرائیل هم مقاومت کرد. او به شکل بینظیری از مردم فلسطین در نهادهای بینالمللی و شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب دفاع میکرد.
*س_برچسبها_س*