چهارشنبه 7 آذر 1403

انتخابات آمریکا و بیم و امید اقتصادی کشورهای عرب

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
انتخابات آمریکا و بیم و امید اقتصادی کشورهای عرب

تهران - ایرنا - تحلیلگران رسانه‌های‌عربی در روزهای گذشته با محور قرار دادن تاثیر انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بر روی اقتصاد کشورهای عربی دو دیدگاه متفاوت را مطرح کردند. بسیاری از این تحلیلگران با اشاره به احتمال بالای پیروزی بایدن کاندیدhd دموکرات‌ها معتقدند که این انتخابات احتمالا بر روی بازارهای نفت و سرمایه‌گذاری در کشورهای عربی تاثیر نامناسبی خواهد گذاشت و برخی دیگر بر این باورند...

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، انتخابات ریاست جمهوری آمریکا دیروز سه‌شنبه سیزدهم آبان ماه برگزار شد تا مشخص شود که آیا «ترامپ» جمهوریخواه بر مسند قدرت باقی خواهد ماند یا بایدن رقیب دموکرات وی به کاخ سفید راه خواهد یافت. انتخاب ترامپ یا بایدن در هر صورت سبب تغییراتی در روابط واشنگتن و دیگر کشورهای جهان خواهد شد و هر یک از این دو کاندیدا با دستور کار مشخص خود در عرصه سیاست خارجی آمریکا اقدام خواهد کرد. در این میان در کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس این ترس وجود دارد که ترامپ شکست بخورد و پیروزی بایدن نامزد دموکرات‌ها به تغییر سیاست در خاورمیانه منجر شود و بازارهای نفت و اقتصاد و سرمایه‌گذاری در این کشورها را هم تحت تاثیر قرار دهد.

تاثیر انتخابات آمریکا بر روی بازارهای بورس و سرمایه‌گذاری کشورهای عربی

اکنون کشورهای عربی در شرایطی نظاره‌گر انتخابات آمریکا هستند که بیشتر بازارهای کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و مصر طی روزهای گذشته با رکود روبرو بودند. «محمد جمال» تحلیلگر تارنمای «مباشر» مصر که اخبار مربوط به اقتصاد کشورهای عربی را منتشر می‌کند نوشت شاخص بورس عربستان با کاهش 2.6 درصدی روبرو شد. بازارهای بورس دبی و ابوظبی هم به ترتیب با رکود 0.2 درصدی و 0.5 درصدی روبرو شدند و شاخص بورس مصر هم رکود 0.4 درصدی را شاهد بود. او معتقد است نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بر روی دیدگاه سرمایه‌گذاران تاثیر خواهد گذاشت.

«ایمن فوده» رئیس کمیته بازار مالی شورای اقتصادی کشورهای آفریقایی در این زمینه به تارنمای مباشر گفت: بازارهای مالی جهانی و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و مصر اکنون به نوعی از انتخابات آمریکا تاثیر می‌پذیرد. در فضای انتخاباتی کنونی آمریکا نوسانات در بازارهای کشورهای عربی خلیج فارس و مصر در جریان است و پیش‌بینی می‌شود قیمت نفت و طلا کاهش و قیمت دلار افزایش یابد.

«شریف حسین» کارشناس امور مالی هم به تارنمای مباشر گفت نوسانات بسیاری که اکنون در بسیاری از عرصه‌های اقتصادی در جریان است ناشی از انتخابات آمریکا است و همه سرمایه‌گذاران در انتطار نتیجه این انتخابات هستند. بازار عربستان به عنوان بزرگترین بازار منطقه هنوز هم از کاهش قیمت نفت رنج می‌برد و نیاز به سپری‌شدن زمان دارد تا به روند طبیعی خود برگردد.

«محمد برکات» مدیر اجرایی شورای کار آمریکایی - قطری در گفت‌وگو با نشریه قطری «لوسیل» معتقد است در صورت پیروزی بایدن، وی درباره برخی بندهای مربوط به فروش سلاح و همچنین طرح‌های توسعه در کشورهای عربی بازنگری کند. او معتقد است که در صورت پیروزی حزب دموکرات در انتخابات کنگره و ریاست جمهوری پیش‌بینی می‌شود برخی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس زیر فشار قرار گیرند تا درباره حقوق کارگران و برخی طرح‌های اقتصادی بازنگری کنند.

«محمد راشد» استاد دانشکده علوم سیاسی و اقتصاد دانشگاه «بنی سویف» مصر هم به تارنمای اقتصادی مباشر گفت طی روزهای آینده به دلیل روند معکوسی که بازارهای بورس مصر و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در آن سیر می‌کنند سرمایه‌گذاران باید دست به عصا حرکت کنند تا نتیجه انتخابات آمریکا مشخص شود.

تاثیر انتخابات آمریکا بر روی بازارهای نفت

کارشناسان معتقدند بازارهای جهانی نفت در انتظار نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا است. نتایج انتخابات به ویژه در صورتی که بایدن پیروز شود طور مستقیم بر بازارهای جهانی نفت و اقتصاد کشورهایی که بر درآمدهای نفتی متکی هستند، تاثیر خواهد داشت.

به نوشته شبکه «الجزیره» قطر، اگر ترامپ بار دیگر به عنوان رئیس جمهوری آمریکا انتخاب شود تلاش خود برای حمایت از صنایع نفت داخلی را ادامه خواهد داد. او همچنین به لطف داشتن روابط با عربستان برای حفظ نفوذ خود در اوپک پلاس تلاش خواهد کرد تا قیمت نفت در نقطه مشخصی باقی بماند. اگر بایدن پیروز شود پیش‌بینی می‌شود که او مسائل آب‌وهوایی و محیط زیست را از طریق تقویت سرمایه‌گذاری در زمینه انرژی‌های تجدیدپذیر و بازنگری در مسائل مربوط به صنایع نفت داخلی و بازگشت به توافق پاریس در دستور کار خود قرار دهد و با پایان دادن به دوران سلطه نفت و ادامه تلاش برای قیمت کاهش این ماده موازنه را در بازارهای انرژی برهم زند.

به نوشته روزنامه «العربی الجدید» چاپ لندن، با توجه به اینکه بایدن متعهد به بازگشت به توافق هسته‌ای ایران شده پیروزی وی در بازارهای جهانی نفت تاثیر خواهد گذاشت. در صورتی که بایدن به تعهدات خود عمل کند 2 میلیون بشکه نفت از ایران به بازارهای جهانی نفت تزریق خواهد شد.

 ادامه روابط آمریکا با کشورهای عربی و فاصله گرفتن از فشار حداکثری علیه ایران

آمریکا طی سال‌های گذشته به ویژه در دوره ترامپ و اوباما با نگاه ابزاری به کشورهای عربی و فروش تسلیحات و جنگ‌افزار به این کشورها میلیاردها دلار به جیب زده است. با توجه به چنین سابقه‌ای بدیهی است که دولت آینده آمریکا هم به اقتصاد کشورهای عربی، نگاهی مالکانه و حریصانه خواهد داشت و نفت و منابع اقتصادی این کشورها برای دولت آینده آمریکا جاذبه مسحورکننده‌ای داشته باشد.

«ولید نعمان» تحلیلگر شرکت اطلاعات و تحقیقات بازارهای نوظهور دبی به روزنامه «القبس» کویت گفت با چشم‌پوشی از اینکه چه کسی رئیس جمهوری آینده آمریکا شود احتمال گسترش روابط تجاری و سرمایه‌گذاری میان آمریکا و کشورهای عربی وجود دارد. منطقه خلیج فارس برای آمریکا یک منطقه مهم است که این موضوع تنها به دلیل مسائل اقتصادی نیست، بلکه آمریکا مسائل ژئوپلتیکی و امنیتی را در این زمینه ملاحظه می‌کند. با این وجود پیش‌بینی می‌شود عربستان و امارات برای شرکت‌های آمریکایی جذاب باشند. پیش‌بینی می‌شود که دولت آینده آمریکا بسیاری از شرکت‌های فناوری را برای ورود به بازارهای عربستان و امارات تشویق کند تا از فرصتی که در نتیجه پیشرفت‌های فناوری اقتصادی در ریاض و ابوظبی رخ داده است استفاده کنند. همچنین پیش‌بینی می‌شود بایدن در صورت پیروزی از سازوکارهای متعدد در سطح منطقه برای حل چالش‌های ناشی از پرونده هسته‌ای ایران استفاده کند. آمریکا در دوران بایدن از سیاست فشار حداکثری علیه تهران عقب‌نشینی خواهد کرد و در صورتی که ایران به تعهدات خود عمل کند او به توافق هسته‌ای باز میگردد.

از دیدگاه تحلیلگران عرب انتخابات میان ترامپ و بایدن در واقع انتخاب میان بد و بدتر است و به نظر می‌رسد پیروزی هر یک از این کاندیداها تغییری را در سیاست آمریکا که همواره به فکر منافع خود است، ایجاد نخواهد کرد. موضوع دردناک برای کشورهای عربی آن است که ترامپ و بایدن در اولویت دادن به منافع آمریکا و رژیم صهیونیستی بر منافع کشورهای عربی اشتراک دیدگاه دارند و هیچ اهمیتی برای ثبات و آرامش جهان عرب و اسلام و منافع اقتصادی این کشورها قائل نیستند. اکنون در شرایطی که هژمونی آمریکا در عرصه جهانی در حال از دست رفتن است و این کشور در حل بحران‌های عراق، سوریه، لیبی، کره شمالی، افغانستان و بحران در روابط عربستان و متحدان آن با قطر و همچنین بحران کرونا عملکرد خوبی نداشته است رهبران کشورهای عربی باید با توجه به تجربه‌های گذشته و بی‌فایده بودن شرط‌بندی بر روی حمایت‌های آمریکا همه تخم‌مرغ‌های خود را در سبد آمریکا قرار ندهند و با اصلاحات داخلی و دنبال کردن گفتمان اعتدالی در برقراری روابط با کشورهای جهان اسلام از جمله ایران، ترکیه، سوریه، عراق و... خود را از باج خواهی‌های آمریکا رها کنند.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*