یک‌شنبه 4 آذر 1403

ایران در دولت رئیسی رتبه دوم اختلال اینترنت در جهان را کسب کرد / مقام اول در اختیار میانمار است

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
ایران در دولت رئیسی رتبه دوم اختلال اینترنت در جهان را کسب کرد / مقام اول در اختیار میانمار است

اقتصادنیوز: نزدیک یک سال است که اختلال در اینترنت به یک بحران جدی در کشور تبدیل شده است؛ بحرانی که زمزمه‌های آن از نیمه نخست سال گذشته شنیده شد و پس از شکل‌گیری اعتراضات اجتماعی در شهریور 1401، تشدید شد.

بهگزارش اقتصادنیوز روزنامه اعتماد نوشت: طبق گزارش جدید انجمن «تجارت الکترونیک ایران» کیفیت اینترنت در ایران در وضعیت بحرانی قرار دارد، به‌طوری‌که ایران بعد از میانمار دومین اینترنت پراختلال جهان و پس از چین دومین اینترنت محدود را دارد.

این داده‌ها نشان می‌دهند، اینترنت ایران جزو 5 اینترنت کند جهان است. درضمن وب‌سایت‌ها و آدرس‌های اینترنتی در ایران ازسوی تصمیم‌گیران این عرصه به سه دسته فیلترشده، مجاز و سایر تقسیم شده‌اند و مشکل اصلی در ایجاد اختلال عمدی روی سایت‌هایی است که در زمره سایت‌های مجاز قرار ندارند.

این گزارش با اشاره به دستکاری عمدی و اختلال در ترافیک اینترنت باعث شده که کاربران هزینه بسیار بیشتری بابت استفاده از اینترنت به اپراتورها پرداخت کنند.

شرایطی که انجمن الکترونیک ایران تصویر کرده، پیش‌تر به صورت جسته و گریخته از سوی کارشناسان مطرح و به نقد کشیده شده است. اما هیچ‌گاه دولتمردان پاسخ منطقی به آنها ندادند. سیاستگذاران در مواجهه با این نقدها یا سکوت کردند یا آن را انکار کردند. در مقابل کیفیت اینترنت بد و بدتر شد. موضوعی که در ماه‌های اخیر انتقادات گسترده‌ای را متوجه سیاستگذاران کرده است. درنهایت 6 تیر ماه رییس دولت سیزدهم، دستور بررسی کیفیت اینترنت را صادر کرد. طبق دستور ابراهیم رییسی، کارگروهی متشکل از مرکز ملی فضای مجازی و وزارت ارتباطات باید تا 10 روز دیگر نتایج بررسی خود را اعلام کنند. بررسی که بی‌شک نشان خواهد داد، بخش عظیمی از بحران اینترنت ناشی از سیاست‌های تصمیم‌گیران در 10 ماه اخیر است. تصمیماتی که ایران را دومین کرد؛ در میان بدترین‌های اینترنت جهان.

ایران بعد از میانمار 

انجمن تجارت الکترونیک با استناد به گزارش OONI و بررسی اختلالات 100 دامنه مختلف در 100 کشور جهان به این نتیجه‌گیری رسیده که در ایران علاوه بر 45 وب‌سایتی که حداقل در 50درصد موارد در دسترس نبودند، 14 وب‌سایت اختلالی بین 10 تا 50درصدی داشته‌اند. همچنین براساس نمونه آماری از 300 وب‌سایت در 50 کشور دارای بالاترین درآمد ناخالص ملی، ایران با 33.3درصد فیلترینگ و 18درصد اختلال در صدر پراختلال‌ترین اینترنت‌های جهان قرار گرفت.

این انجمن می‌افزاید: دلیل اصلی اختلالات سیاست جدید فیلترینگ هوشمند اجرا شده توسط وزارت ارتباطات که اختلالات همگانی و گسترده‌ای را برای اکثر وب‌سایت‌ها و آی‌پی‌های جهانی به وجود آورده به‌طوری که هر نوع ترافیک اینترنتی در صورتی که به صورت موردی و از سمت نهادهای متولی مجاز (لیست سفید) نشده باشد به صورت خودکار دچار اختلال می‌شود.

این گزارش نشان می‌دهد که ایران، چین و ترکمنستان تنها کشورها در بین 100 کشور مورد بررسی هستند که هر 6 شبکه اجتماعی پراستفاده جهان را مسدود کرده‌اند و گستره این محدودیت‌ها به حدی است که استفاده از اینترنت بدون فیلترشکن عملا غیرممکن شده است.

متوسط سرعت، 4 مگابیت بر ثانیه 

براساس اطلاعات رادار کلاد فلر و راستی‌آزمایی آن با پایگاه meter.net میانگین سرعت اینترنت ایران با 4 مگابیت بر ثانیه و تاخیر میانگین 145 میلی‌ثانیه در رتبه 97 از 100 کشور مورد بررسی است. در این رتبه‌بندی فقط کشورهای سودان، کامرون و کوبا از نظر سرعت از ایران وضعیت بدتری دارند. دلایل اصلی سرعت پایین اینترنت در ایران عملکرد ضعیف بازیگران ارتباطی در لایه دسترسی، کاهش سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های مخابراتی، روند کند توسعه 5G و فیبر نوری و همچنین عملکرد ضعیف هسته اصلی شبکه (شرکت ارتباطات زیرساخت) است. براساس این گزارش با وجود این حتی بدون تغییر در لایه دسترسی و با انجام اصلاحاتی در لایه هسته اصلی شبکه می‌توان سرعت اینترنت در ایران را تا 8 برابر در اینترنت همراه و 3 برابر در اینترنت ثابت افزایش داد.

اختلال عمدی 

بررسی‌های فنی در این گزارش نشان می‌دهد که به طور کلی روی تمام آی‌پی‌های Akami به عنوان بزرگ‌ترین Enterprize CDN جهان اختلال عمدی صورت گرفته و این باعث شده سرویس اسکایپ 4.6درصد اختلال، اپل 8.4درصد اختلال، پینترست 4.8درصد اختلال، آی‌کلاد 21درصد اختلال و مایکروسافت 6.7درصد اختلال داشته‌اند. این گزارش مسدود بودن سایت‌های دولتی و بانک‌های ایرانی را برای کاربران ایرانی خارج از کشور هم باعث خودتحریمی و چالش برای اینترنت ایران برشمرده است. در این گزارش اسامی 57 وب‌سایت دولتی که از خارج از کشور برای کاربران در دسترس نیستند اشاره شده که ازجمله آنها به بانک ملی ایران، پرتال مخابرات ایران، سامانه جامع تجارت ایران، بانک مرکزی ایران، سایت سنجش آموزش ایران، خبرگزاری خانه ملت، پلیس راهنمایی و رانندگی، گمرک ایران، وزارت ارتباطات، وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و هواپیمایی می‌توان اشاره کرد.

همچنین بخوانید