ایران NPT را نقض کرده است
اقتصادنیوز؛ وزارت خارجه آمریکا خلاصه گزارش سالانه خود با موضوع پایبندی کشورها به معاهده کنترل تسلیحاتی را به کنگره این کشور تحویل داد. وزارت خارجه آمریکا در بخشی از این گزارش ادعایی «با استناد به کشف مواد هستهای اعلام نشده» و «ممانعت از عدم دسترسی بازرسان به دو مکان» ایران را متهم به نقض معاهده عدم اشاعه هستهای (NPT) کرده است.
به گزارش اتصادنیوز به نقل از فارس؛ وزارت خارجه آمریکا در گزارش سالانه خود درباره کنترل تسلیحاتی، با استناد به ادعای اخیر آژانس اتمی درباره برنامه هستهای ایران، مدعی شد که تهران معاهده عدم اشاعه را نقض کرده است.
به نوشته وبگاه «المانیتور» وزارت خارجه آمریکا در این خلاصه گزارش، تاکید بیشتری در ادعاهای گزارش سال قبل خود مبنی بر عدم پایبندی ایران به معاهده عدم اشاعه هستهای (NPT) داشته است.
بر این اساس، گزارش سال 2019 آمریکا بر اساس اسناد ادعایی رژیم اسرائیل از برنامه هستهای ایران، مدعی بود که ایران ممنوعیت معاهده عدم اشاعه درباره توسعه تسلیحات اتمی را لغو کرده است.
وزارت خارجه آمریکا در گزارش امسال علاوه بر ذکر موارد قبلی، به گزارش ادعایی اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر یافت شدن «مواد هستهای اعلام نشده در سه مکان اعلامنشده در ایران» و همچنین ممانعت تهران از دسترسی به دو مکان استناد کرده است.
به نوشته المانیتور، در بخشی از این گزارش آمده است: «عدم اظهار عامدانه ایران درباره مواد هستهای مرتبط با پادمانهای آژانس اتمی میتواند نقض آشکار [ارزیابیهای جامع پادمانی] توسط ایران ذیل انپیتی و همچنین نقض بند 3 خود معاهده انپیتی باشد».
این در حالی است که گزارشهای کنترل تسلیحاتی سالانه وزارت خارجه آمریکا چه در زمان ریاستجمهوری «باراک اوباما» و چه در دو سال ابتدایی ریاست «دونالد ترامپ» اذعان کرده بودند مسائل مرتبط با نقض عدم اشاعه توسط ایران، بعد از اجرای توافق هستهای در سال 2015 مرتفع شده است.
به نوشته المانیتور، این ارزیابی اما در گزارش سال گذشته که به سرپرستی «ایلیم پوبلیتی» دستیار سابق وزیر خارجه آمریکا در امور کنترل تسلیحاتی نگارش شده بود، تغییر کرد.
«الکساندرا بل» عضو ارشد مرکز کنترل تسلیحاتی و عدم اشاعه - که پیشتر مشاور ارشد وزارت خارجه آمریکا در زمان اوباما نیز بوده، درباره گزارش جدید میگوید: «مشکل وارد کردن چنین نگرانیهایی [در گزارش جدید] بهجای اهمیت دادن به ارزیابیهای جدی پایبندی قانونی، این است که شما (دولت آمریکا) میخواهید این [گزارش] را از یک سند شسته و رفته، به یک سند سیاسی تبدیل کنید».
بر اساس مطلب المانیتور، خلاصه گزارش 2020 وزارت خارجه آمریکا همچنین مدعی است که تهران به بازرسان آژانس اتمی «اجازه دسترسی به دو مکان اعلامنشده را نداده و به درخواستهای آژانس برای شفافسازی درباره مواد اتمی یا فعالیتهای اتمی اعلامنشده در آن مکانها پاسخ نمیدهد».
«رافائل گروسی» مدیر کل آژانس اتمی چندی پیش مدعی شده بود سوالاتی مرتبط با «مواد و فعالیتهای هستهای اعلامنشده احتمالی» در سه مکان که قبلا توسط ایران اعلام نشده بود، برای آژانس پیش آمده اما تهران اجازه دسترسی به دو مکان از آنها را نمیدهد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین هفته گذشته در گزارش جدید خود درباره برنامه هستهای ایران اعلام کرده بود که ذخایر اورانیوم غنی شده ایران 5 برابر محدودیت تعیین شده در برجام شده است.
این ادعاها در حالی است که جمهوری اسلامی ایران بارها ادعاهای کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی درباره داشتن «فعالیتهای پنهان هستهای» را رد و تأکید کرده است برنامه هستهای این کشور برای مصارف صلحآمیز است.
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین اما در تاریخ هجدم فروردین با رد اینگونه اتهامزنیها علیه ایران، گفته بود بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تاسیسات هستهای ایران با موفقیت ادامه دارد.
این مطلب برایم مفید است بلی 0 نفر این پست را پسندیده اند