این روزها در وین چه میگذرد؟
دیدارهای تیم مذاکره کنده ایران با گروه 1+4درجریان بوده و لغو تمامی تحریمها اولویت اصلی ایران است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، روز سوم مذاکرات دیروز چهارشنبه درهتل کوبورگ وین انجام شد. محور مهم نشست روز سوم رفع تحریمها و درسطح کارشناسان برگزار شد. در این نشست، مذاکرهکنندگان ایرانی به تشریح مواضع کشورمان پرداخته همچنین بر لازم الاجرا بودن رفع تحریمها علیه ملت ایران تأکید کردند. محورهای مهم و روز اول نشست وین به رفع تحریمها و مسائل هستهای اختصاص داشت. البته کارگروههایی مربوط به تعهدات هستهای تشکیل شده است. اما همچنان رفع تحریمها محور اصلی گفت وگو هاست؛ و توان و عزم مذاکره کنندگان بر مسئله تحریمها تمرکز دارد.
علی باقری کنی مذاکره کننده ارشد کشورمان تاکید دارد که جمهوری اسلامی ایران برای مذاکره اراده جدی و برای دستیابی به توافق امادگی عملی دارد و نسبت به آینده خوشبین است.
معاون سیاسی وزارت خارجه و مذاکره کننده ارشد ایران درجریان گفت گوهای وین دیروز چهارشنبه، برای دیداری را با معاون مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا داشت.. او همچنین با نمایندگان آلمان، فرانسه و انگلیس نیز دیدار کند.
ایران تاکید دارد تا زمانی که وضعیت تحریمها روشن نشود، امکان تصمیمگیری در خصوص موضوعات دیگر وجود ندارد و تا زمانی که فهرست قرمز تحریمی در میان باشد، چراغ سبز بازگشت آمریکا به توافق روشن نخواهد شد.
*س_گروسی: در حال حاضر هیچ غنیسازی 90 درصدی در جمهوری اسلامی ایران وجود ندارد._س*رافائل گروسی در ادامه در خصوص ادعاهای اخیر صهیونیستها در ارتباط با غنیسازی اورانیوم در ایران با درصد غنای 90 درصد گفت: «خیر، ما چنین اطلاعاتی نداریم. یادآوری میکنم که تنها نهاد حاضر در تأسیسات هستهای ایران آژانس است. در حال حاضر هیچ غنیسازی 90 درصدی در جمهوری اسلامی ایران وجود ندارد.» او در این خصوص می گوید: «ما غنیسازی پنج درصد (در ایران) داریم، غنیسازی 20 درصد داریم، غنیسازی 60 درصد داریم که بسیار بالا است و بین 60 درصد تا 90 درصد، گامهای اندکی فاصله وجود دارد و نگرانیهایی در این خصوص وجود دارد اما ما هیچ اطلاعاتی درباره غنیسازی اورانیوم با غلظت 90 درصد نداریم».
روزنامه چاینادیلی چاپ چین در گزارشی درباره آغاز مجدد مذاکرات وین نوشت که با از سرگیری مذاکرات با هدف احیای توافق هستهای ایران، مشخص شد که هم ایران و هم آمریکا تمایل دارند به این توافق برگردند. برای رفع تحریمها، همچنین تضمینهایی از سوی واشنگتن مبنی بر عدم نقض توافق ازطرف دولتهای آینده آمریکا تعیین کرده است؛ بنابراین آمریکا به عنوان مقصر نابودی توافق اولیه، باید تمام تحریمها علیه ایران و اشخاص ثالث را لغو کند تا حسن نیت خود را نشان دهد. همچنین ایران به نوبه خود باید به طور جامع به چارچوب تعهداتی که در توافق 2015 با آن موافقت کرده، بازگردد.
چاینادیلی معتقد است که لغو تحریمها علیه ایران میتواند به عنوان سنگ محکی برای سنجش صداقت دولت آمریکا در پیوستن مجدد به توافق برجام باشد. همچنین میتواند به کاهش تنشها بین واشنگتن و تهران کمک کند و حتی ممکن است آمریکا به منظور کاهش قیمت نفت و کاهش تورم در این کشور، بخواهد توجه ایران را بر سر قیمتهای جهانی نفت خام جلب کند. جمهوری اسلامی ایران از اراده و خواست کافی برای دستیابی به یک توافق منصفانه که تأمینکننده منافع ملت ایران باشد، برخوردار است و آمادگی دارد تا در صورتی که طرفهای مقابل مواضعی سازنده اتخاذ کنند، در کمترین زمان به توافق برسد. در عین حال، ایران خود را در اضطرار زمانی قرار نمیدهد و «دستیابی به یک توافق خوب و دقیق را مهمتر از دستیابی سریع به یک توافق» میداند.
غلامعلی حداد عادل، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در مصاحبهای با شبکه الجزیره در خصوص برنامه هستهای ایران گفت: ما تصمیمی در خصوص حل مشکل هستهای داریم. آمریکاییها میفهمند که فشار سودی ندارد. ما از واشنگتن میخواهیم در تعهدات خود صادق باشد. ما از واشنگتن میخواهیم ضمانت دهد تا آنچه در دوره ترامپ رخ داد، تکرار نشود.
بدعهدیهای طرفهای غربی و سکوت کشورهای اروپایی به خروج یکجانبه آمریکا و سپس تحریمهای غیرانسانی این کشور علیه ایران باعث شد تا ایران به صورت مرحلهای و با تعیین ضربالاجل برای اروپاییها به منظور عمل به تعهداتشان ذیل برجام، از تعهدات خود بکاهد، این درحالی است که نه تنها تحریمها کاسته نشد بلکه تحریمهای ثانویه از سوی غربیها نیز اعمال شد و آنها حتی به تعهدات خود نیز عمل نکردند.
یکی از مشاوران عضو هیئت مذاکرهکننده ایران در مذاکرات وین در مصاحبه با الجزیره موضع آمریکا را مهمترین مانع در این مذاکرات توصیف کرد.
این عضو هیئت مذاکرهکننده ایران که الجزیره نامی از او نبرده است گفت: «هنوز هیچ نشانهای از انعطافپذیری آمریکا مشاهده نکردهایم.»
وی با اشاره به اینکه سیاستهای فشار حداکثری که دولت بایدن مقابل ایران ادامه داده، شکست خورده است تصریح کرد: «مانع کنونی مقابل گفتوگوهای وین، موضع آمریکاست.» این عضو هیئت مذاکرات ایران با انتقاد از برخی گزارشهای غیرواقعی رسانهای گفت: «جنگ رسانهای پیش از ورود هیئت مذاکرهکننده ایران به وین آغاز شد.» این مقام ایرانی ادامه داد: «اروپاییها طی مذاکرات به صورت منطقی رفتار کردهاند، اما آمریکا میخواهد که تحریمها علیه ایران را باقی نگه دارد. تا زمانی که توافق حاصل نشود نمیتوانیم مباحث مطرح شده در آن را بازگو کنیم.»
ساعاتی پیش، رسانه صهیونیستی هاآرتص به نقل از مقامهای دولت آمریکا مدعی شد که دور هفتم مذاکرات احیای توافق هستهای ایران پنجشنبه یا جمعه، 11 یا 12 آذرماه خاتمه خواهد یافت. هاآرتص نوشت، این مقامهای آمریکایی همچنین اعلام کردند: «زمان دقیق پایان یافتن این مذاکرات بسته به پیشرفت مذاکرات دارد.» دور هفتم مذاکرات احیای توافق هستهای ایران در وین، دوشنبه هفته جاری برگزار شد. 6 دور پیشین این مذاکرات تا تاریخ 30 خرداد ماه سال جاری انجام شده بود.
وزارت خارجه اتریش رزو گذشته (چهارشنبه) اعلام کرد که «مایکل لینهارت» وزیر خارجه این کشور با «علی باقری» معاون سیاسی وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران و مذاکره کننده ارشد هیأت ایرانی در مذاکرات وین و رابرت مالی، نماینده آمریکا در امور ایران در حاشیه دور هفتم مذاکرات وین دیدار و گفتوگو کرده است. اتریش اعلام کرد که از تلاشهای تمامی طرفهای مذاکرهکننده برای رسیدن به توافق در خصوص بازگشت به اجرای کامل برجام حمایت میکند.
وزارت خارجه اتریش در صفحه توییتر خود نوشت: «بحثهای خوبی در دیدار لینهارت و علی باقری صورت گرفت. روابط دوجانبه و گفتوگوهای فعلی هستهای در وین مورد بحث قرار گرفت. اتریش همچنان به نهایت تلاش خود برای حمایت از طرفها برای رسیدن به توافق درباره بازگشت به اجرای کامل برجام ادامه میدهد.» این وزارتخانه در پیام دیگری درباره دیدار لینهارت با نماینده ایالات متحده در امور ایران نوشت: «تبادل نظرات مفیدی میان دو طرف درباره مذاکرات در جریان هستهای در وین صورت گرفت. اتریش از تلاشهای تمامی طرفها برای بازگرداندن برجام به مسیر اصلی حمایت میکند».
همچنین به نقل از رای الیوم، یوس ملمن، تحلیلگر راهبردی صهیونیست معتقد است تل آویو توان حمله نظامی علیه ایران را ندارد و اگر این حمله صورت بگیرد با شکست مواجه خواهد شد و نتایج فاجعه باری همچون محکومیت قاطعانه در عرصه بین المللی و حتی تحریم برای آن به همراه خواهد داشت. او به نقل از برخی منابع امنیتی بلندپایه در تل آویو گفت: اسرائیل توانایی وارد کردن ضربه نظامی به برنامه هستهای ایران را ندارد. این حمله پیامدهای سنگینی برای رژیم اشغالگر خواهد داشت.
ملمن پیشنهاد کرد تصمیم گیرندگان در تل آویو راهبردی شجاعانه تر برای مقابله با برنامه هستهای ایران در پیش گیرند، زیرا راهبردها و سیاستهایی که رژیم صهیونیستی بکار گرفته تا به این لحظه با شکست روبرو شده است. این تحلیلگر صهیونیست که به ارتباط وسیع با نهاد امنیتی تل آویو شناخته شده است در ادامه گفت: بهترین راه حل برای مقابله با برنامه هستهای ایران، تلاش اسرائیل برای توافق با آمریکا در مورد چتر هستهای و اعلام آشکار آن است.
از آنجایی که تیم مذاکره کننده تیمی اقتصادی است انتظار میرود توافق منوط به ارایه امتیازات مدنظر دولت شامل لغو تحریمها مطابق برجام و همکاری بانکهای بزرگ با ایران، امکان گشایش حساب بانکی برای ایرانیان و پوشش فعالیتهای سرمایهگذاری و تجاری با ایران توسط شرکتهای بیمه بزرگ اروپا باشد.