شنبه 6 بهمن 1403

بازگشت روزنامه «سازندگی» از توقیف / تیتر یک:«معمای مسمومیت‌های زنجیره‌ای» + تصویر و متن گزارش

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
بازگشت روزنامه «سازندگی» از توقیف / تیتر یک:«معمای مسمومیت‌های زنجیره‌ای» + تصویر و متن گزارش

سازندگی نوشت: بنابر گفته یک عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، تاکنون قریب به 900 دانش آموز مسموم شده‌اند.

«تا الان قریب به 900 دانش‌آموز از استان‌های مختلف کشور مسموم شدند.» این موضوع را ثریا حیدری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفته است. البته ماجرای مسمومیت‌ها که از نهم آذر امسال در مدرسه‌ای دخترانه در قم شروع شد و بعد سر از بروجرد درآورد و در چند روز گذشته به شهرهای دیگری هم رسیده، علاوه‌بر ترس در مدارس ابعاد دیگری هم داشته است. روز چهارشنبه و در پی اعلام مسمومیت شماری از دانش‌آموزان در چند مدرسه در تهران، والدین برخی دانش‌آموزان در اطراف مدارس تجمع کردند. در این میان، تصویری از رفتار نامناسب مردی با یکی از زنان حاضر در محوطه بیرونی مدرسه 13 آبان در شبکه‌های اجتماعی منتشر و گفته شد که این زن، مادر یکی از دانش‌آموزان است. در پی انتشار این ویدئو، فراجا اطلاعیه‌ای منتشر و اعلام کرد که کارکنان پلیس هیچ نقشی در آن حادثه نداشته‌اند. در عین حال، دفتر سخنگوی فراجا نوشت: افرادی که روز گذشته (چهارشنبه 10 اسفند) مرتکب رفتار ناشایست و خشونت‌آمیز با زنی در مقابل یک مدرسه شده بودند، با اقدامات اطلاعاتی از سوی ماموران پلیس مورد شناسایی قرار گرفته و بازداشت شدند.

در این میان هم خبرگزاری تسنیم نوشت که در ماجرای ضرب‌وشتم یکی از بانوان در مقابل مدرسه 13 آبان تهران چهار نفر از عوامل اصلی این موضوع شناسایی و دستگیر شدند.

اما آذر امسال و انتشار گزارش‌هایی درباره مسمومیت دانش‌آموزان در قم حرف‌های ضدونقیض از عوامل و دلایلی که دانش‌آموزان دختر برخی مدارس این استان را دچار مسمومیت می‌کند، کم نبوده است. کارگروه‌هایی در این مورد تشکیل شده و از عالی رتبه‌ترین مقامات کشور درباره این اتفاق اظهارنظر کردند اما هنوز معلوم نیست که دانش‌آموزان چگونه به شکلی دستهجمعی مسموم میشوند؟ اگر مسمومیت به وسیله گازی است که در فضای کلاس‌ها منتشر می‌شود، از سوی چه کسانی این اقدام انجام می‌شود؟ و دیگر آنکه؛ از آنجا که تقریباً بسیاری مدارس به دوربین مداربسته مجهز هستند چگونه ورود و خروج افراد مشکوک رصد نشده است.

بیش از دو ماه از گزارش اولین مسمومیت دسته‌جمعی دانش‌آموزان می‌گذرد، وزارتخانه‌ها مختلفی از اطلاعات گرفته تا وزارت بهداشت و آموزش‌وپرورش مسئول رسیدگی به معمای مسمومیت‌ها شده‌اند. با این حال دیروز ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ماجرا را به توطئه دشمنان نسبت داد و گفت: دشمن جنگ ترکیبی خود به دنبال ایجاد ناامیدی در میان مردم بود و به‌تازگی در جنگ رسانهای به دنبال ایجاد استرس و دلهره میان دانش‌آموزان و والدین هستند تا آشوب شکل بگیرد. او همچنین گفت: در موضوع پیش آمده در مدارس، وزیر اطلاعات و کشور را مامور کردم در اسرع وقت پیگیری کنند و گزارش‌ها را به‌طور کامل در اختیار مردم قرار دهند. اما براساس تحقیقاتی که وزارت بهداشت تاکنون درباره منشأ مسمومیت‌ها انجام داده، معلوم شده گاز نیتروژن در سم منتشر شده در مدارس وجود داشته است. برهمین اساس، علیرضا منادی‌سفیدان، رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس هفته پیش گفته بود: براساس پیگیری‌های صورت گرفته از جانب نمایندگان و اعزام گروهی از نمایندگان مجلس به قم، نتیجه آزمایش‌های انجام شده مشخص شد که گاز N2 در سم منتشر شده در مدارس وجود داشته است‌. براساس آنچه درباره گاز در منابع علمی وجود دارد، دز بالای نیتروژن باعث خفگی می‌شود و همچنین از آن در ترکیب سیانور که مادهای سمی و کشنده است استفاده می‌شود.

گرچه هنوز معلوم نیست این گاز به وسیله چه افرادی وارد مدارس شده و منتشر می‌شود اما خبرگزاری فارس درهمین مورد نوشته که 3 نفر در ارتباط با این موضوع توسط نهادهای امنیتی بازداشت شدند. همچنین این خبرگزاری نوشته است: اخبار تایید نشده احتمال خرابکاری توسط شبکه نفاق را می‌دهد.

با این حال، دیروز رضا کریمی، معاون فرماندار پردیس با اشاره به مسمومیت دانش‌آموزان در مدرسه خیام پردیس به تسنیم گفت: زمان وقوع حادثه مسمومیت برای دانش‌آموزان در پی شناسایی عامل انتشار گاز، عوامل حاضر در محیط به یک دستگاه تانکر در مجاورت مدرسه مشکوک شدند. در بررسی‌های صورت گرفته در همان لحظات ابتدایی مشخص شد بوی نامطبوع انتشار یافته در مدرسه به بوی سوخت داخل تانکر شباهت زیادی دارد؛ لذا بلافاصله خودروی تانکر توقیف، راننده بازداشت شد. موضوع علت مسمومیت دانش‌آموزان پردیس هنوز به‌صورت کامل مشخص نشده اما شواهد نشان‌می‌دهد پارک شدن تانکر حامل سوخت نفت در مجاورت مدرسه عامل مسمومیت دانش‌آموزان در مدرسه خیام پردیس باشد. او همچنین گفت: خودروی توقیفی به پارکینگ منتقل شده بود و در شب همان حادثه طی تماسی مطلع شدیم نگهبانان پارکینگ نیز دچار مسمومیت و به بیمارستان منتقل شدند؛ لذا فرضیه مسمومیت دانش‌آموران به‌واسطه سوخت داخل تانکر تشدید شد. در این میان، گفته می‌شود که عده‌ای با چنین اقداماتی درپی ناامن نشان دادن مدارس دخترانه و جلوگیری از تحصیل دختران هستند که به نظر می‌رسد تا حدودی هم موفق شدند، زیرا در روزهای گذشته بعضی افراد در اینستاگرام خواستار اعتصاب دانش‌آموزان و حاضر نشدن آنها سر کلاس‌ها شدهاند و از سوی دیگر هم وحشتی که دانش‌آموزان مسموم شده تجربه کرده‌اند این امکان را فراهم می‌کند که از ادامه تحصیل منصرف شوند.

بر همین اساس، روزنامه همشهری روز پنجشنبه در گزارشی در همین مورد نوشت: در بلوار فردوس غرب دانش‌آموزان یکی از دبیرستان‌های دولتی وضعیت مسمومیت‌ها را تجربه کردند. یک نفر از این دانش‌آموزان میگوید: خودم با چشم دیدم چیزی از پنجره به داخل کلاس انداختند. کلاس ما مشرف به حیاط است و قطعاً کسی که این کار را کرده در حیاط مدرسه بوده است. بوی بدی تمام فضای کلاس را پر کرد و چون بچه‌ها ترسیده بودند و به سمت در هجوم بردند، به‌سختی از کلاس خارج شدیم، اما در راهرو هم وضعیت همین بود و بوی بد همه‌جا پر شده بود. من همان‌جا روی زمین افتادم. سوزش چشم و حالت تهوع شدید اجازه نمی‌داد که راه بروم. یک نفر کمکم کرد و خودم را به حیاط رساندم و کف زمین خوابیدم. البته این دانش‌آموز به‌گفته خودش کمی بعد که حالش بهترمی‌شود، به‌سرعت مدرسه را ترک می‌کند و به سمت خانه می‌رود. او می‌گوید: من دیگر به مدرسه نمی‌روم. مرگ را جلوی چشمم دیدم. آنقدر حالم بد بود که فکر می‌کردم چند دقیقه دیگر زنده نمی‌مانم. اصلاً نمی‌توانید تصور کنید که چه بوی وحشتناکی تنفس می‌کنید، در یک لحظه تمام بدنتان قفل می‌کند. به نظر می‌رسد به‌رغم آنکه مسئولان از رئیس‌جمهور گرفته تا رئیس مجلس و وزارتخانه‌های مختلف درباره اقدامات انجام شده برای پی بردن به ماجرای مسمومیت‌های دانشآموزان دختر اظهارنظر می‌کنند اما روزبه‌روز بر تعداد مسمومیت‌ها افزود می‌شود. اوج مسمومیت‌ها هم به سه‌شنبه هفته پیش مربوط می‌شود. بیشترین مسمومیت در مدارس دخترانه و مراکز آموزشی در روز چهارشنبه 10 اسفند اتفاق افتاد. طبق اعلام منابع داخلی، سه‌شنبه، دو مدرسه هاجر و سیزده آبان در تهرانسر، دبیرستان دخترانه عصمت واقع در منطقه پنج تهران، دبستان دخترانه‌ی یارجانی در نارمک تهران، دو دبیرستان دخترانه در تهرانپارس، مدرسه دخترانه جاجرودی در شرق تهران، هفت مدرسه در اردبیل، دو دبیرستان و دبستان دخترانه در کرمانشاه، دو مدرسه دخترانه در فردیس، حداقل دو مدرسه در قم، دبیرستان دخترانه 22 بهمن در شاهین‌شهر و دانشجویان دختر در دانشگاه آزاد اسلامی لرستان دچار مسمومیت شدند.

البته معمای مسمومیت فقط به مدارس دخترانه‌مربوط نمی‌شود و در بعضی خوابگاه‌های دخترانه هم گزارش‌هایی از مسمومیت منتشر شده‌است. چهارشنبه 10 اسفند، رئیس دانشگاه علوم پزشکی البرز با اعلام مسمومیت تعدادی از دانشجویان در یک خوابگاه دخترانه در کرج، گفت: حال عمومی تمام دانشجویان دچار مسمومیت مساعد و رو بهبودی کامل است. 21 دانشجو به بیمارستان کوثر منتقل شدند. اما دیروز بندپی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس با بیان اینکه هنوز علت مشخصی از سوی دولت برای این موضوع ذکر نشده است، گفت: احتمال دارد گروه‌هایی که از ورود خانم‌ها به عرصه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی و علمی می‌ترسند یا با آن مخالفت هستند پشت این قضیه باشند اما دولت قول داده با جدیت بیشتری زوایای پنهان این موضوع را آشکار کند و مجلس از اختیارات و بُعد نظارتی خودش استفاده می‌کند تا این قضیه هر چه سریعتر مرتفع و خانواده‌ها به آرامش باز گردند و دانش‌آموزان هم بتوانند به تحصیل خودشان ادامه دهند.

او همچنین گفت: در ابتدا، این مسمومیت‌ها فقط در دو شهر قم و بروجرد بود که در حال‌حاضر به بیش از 8 شهر رسیده است که جای نگرانی دارد. رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم توضیحاتی در خصوص اثر این سم اعلام و گفته بود که سم خطرناکی نیست و عوارض موقت در سیستم گوارشی و عصبی خواهد داشت که کوتاه‌مدت است؛ ولی به نظر من عوارض روانی ناشی از این اتفاق بیش از عوارض جسمانی آن است که خانواده‌ها را هم نگران کرده است. از 9 آذرماه تا تاریخ 10 اسفندماه، دانشآموزان 57 مدرسه در 9 استان دچار مسمومیت شدند. برخی مدارس استان‌ها قم، اردبیل، تهران، چهارمحال‌وبختیاری، لرستان، سمنان، مازندران و کرمانشاه درگیر این حادثه شده‌اند. در این میان، به‌نظر می‌رسد آماری که کمیسیون امنیت ملی مجلس منتشر کرده به توجه به اینکه بعضی استان‌ها آمار مسمومیت‌ها را اعلام نکرده‌اند از عدد 900 بالاتر است.

بیشتر بخوانید:

21220

کد خبر 1738669
بازگشت روزنامه «سازندگی» از توقیف / تیتر یک:«معمای مسمومیت‌های زنجیره‌ای» + تصویر و متن گزارش 2