شنبه 10 آذر 1403

باقری زمان آغاز مذاکرات هسته‌ای را اعلام کرد / انتقاد رسانه نزدیک به زاکانی از صداوسیما / روایتی از واکنش حاج قاسم به استعفای ظریف

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
باقری زمان آغاز مذاکرات هسته‌ای را اعلام کرد / انتقاد رسانه نزدیک به زاکانی از صداوسیما / روایتی از واکنش حاج قاسم به استعفای ظریف

هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار می‌کند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه می‌کند.

آمار کرونا در ایران 

بنابر اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، از دیروز تا امروز 8 آبان 1400 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 6 هزار و 809 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد که یک هزار و 83 نفر از آنها بستری شدند.

مجموع بیماران کووید19 در کشور به 5 میلیون و 916 هزار و 211 نفر رسید.

متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 128 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به 126 هزار و 126 نفر رسید.

آمار واکسیناسیون در ایران

بنابر اعلام روابط عمومی وزارت بهداشت، تا کنون 52 میلیون و 379 هزار و 57 نفر دز اول، 33 میلیون و 674 هزار و 73 نفر دز دوم و 84 هزار و 340 نفر، دز سوم واکسن کرونا را تزریق کرده اند.

مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به 86 میلیون و 137 هزار و 470 دز رسید.

در شبانه روز گذشته، 767 هزار و 553 دز واکسن کرونا در کشور تزریق شد.

بیشتر بخوانید:

رییس جمهور: مدارس و دانشگاه‌ها از اول آذر بازگشایی شوند

موفقیت واکسیناسیون در استان‌هایی چشمگیرتر است که مردم مشارکت بیشتری داشته‌اند

***

هدف ایران از تاخیر در آغاز مذاکرات هسته ای

عبدالرضافرجی راد، کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با آفتاب یزد گفت: «ایران از تاخیری که انجام می‌دهد هدفی را دنبال می‌کند. وقتی می‌گوییم تکلیف‌مان با خودمان مشخص نیست یعنی در یک سردرگمی به سر می‌بریم که این سردرگمی سبب شده طرف‌های مقابل از آن استفاده کنند اما به نظر می‌رسد و من نیز معتقدم ایران از این کارش هدفی را دنبال می‌کند و آن هدف فشار آوردن به طرف مقابل بود که طرف مقابل روی برخی خواسته‌های تغییریافته ایران ایستادگی زیادی نکند.

الان به نظر بنده شرایط در حال تغییر بوده و ماه نوامبری که اعلام شد وزنه‌ای را که داشت به سمت طرف مقابل سنگینی می‌کرد اجازه نداد آن قدر سنگین شود که کار از کار بگذرد. یعنی طرف مقابل به ویژه اروپا و آمریکا داشت به نحوی در یکی دو هفته اخیر عمل می‌کرد که ایران از برجام خارج شده یا دارد خارج می‌شود.

یعنی طوری عمل می‌کردند که افکار عمومی جهانی برداشتش این نباشد که آمریکا از برجام خارج شده بلکه این ایران است که مسئول شکست برجام است و اگر ما چیزی به برجام اضافه کنیم حق ما است. اکنون ایران با راهبردی که انجام داد این هدف را متوقف کرد و نگذاشت وزنه به سمت طرف مقابل سنگین شود. خود طرف اروپایی و آمریکایی هم خوشحال شدند. لذا من فکر می‌کنم اگر در ده روز آینده روزش هم مشخص شود این مشکل رفع شود.»

***

اثرات مثبت و منفی سفرهای استانی رئیسی

ناصر ایمانی، تحلیلگر سیاسی به فرهیختگان گفت: «نفس حضور میدانی مسئولان بین مردم، چه در پمپ‌بنزین باشد چه در روستاها باشد، خیلی مبارک و میمون است و باید از این اقدامات تقدیر کرد. تردیدی در قابل تقدیر بودن آن نیست، ولی باید نتایج آن را هم درنظر گرفت.

این اقدامات آثار مثبتی دارد که ازجمله آن، بازسازی تدریجی اعتماد عمومی است و همزمان می‌تواند یک‌سری آثار منفی نیز داشته باشد و آن هم اینکه اینها مداوم نباشد و مقطعی باشد و مردم احساس کنند به ریشه درد آنها توجه نمی‌شود. درحال‌حاضر به این خاطر که افکار عمومی به‌شدت آسیب دیده است، این امکان وجود دارد که برخی از این مدل حرکات نزد افکار عمومی قدری نمایشی جلوه کند، ولی این نباید برای مسئولان اهمیت داشته باشد، به این معنا که باید این رفتار را ادامه داد.

منتها باید دقت کرد که این رفتار با توجه به هزینه‌ها و تبعاتش انجام شود. یکی از تبعاتش این است که توقعات مردم از مسئولان افزایش پیدا می‌کند که البته به‌جا و درست هم هست و باید پاسخ این توقعات را داد. آیا مسئولان می‌توانند پاسخ این توقعات را به‌طور کامل بدهند؟

به‌عنوان مثال وقتی مسئولان و بالاخص شخص رئیس‌جمهور به یک روستا تشریف می‌برند که البته خیلی باعث دلگرمی و نشاط مردم خواهد شد و در آن روستا وعده‌هایی به مردم داده می‌شود و آن وعده‌ها، ظرف مدت معقولی محقق نشود، این سفر اثر معکوس می‌گذارد و افکار عمومی را تحت تاثیرات منفی قرار می‌دهد.

بنابراین مسئولان خیلی باید به این دقت کنند که سفرهای استانی فقط دارای جنبه‌های مثبت نیست. درست است جنبه‌های مثبت زیادی دارد، ولی اینکه همین سفرها کفایت می‌کند و حضور میدانی بین مردم برای مثبت شدن نگاه آنان کافی خواهد بود، غلط است.

مردم شاید اگر یکی دو حرکت از مسئولان ببینند خیلی اعتماد نکنند، ولی اگر مداوم باشد و آثارش را هم مشاهده کنند اعتماد خواهند کرد. اگر آثارش را نبینند آن اقدام، نمایشی به‌نظر خواهد رسید. نکته دیگری هم که وجود دارد، درباره تعدد سفرهای استانی است.

ممکن است این تعدد سفر در ابتدای کار دولت لازم باشد، اما واقعیت این است که مسئولان استانی باید به‌قدری اختیارات و امکانات داشته باشند که دیگر نیازی به حضور شخص رئیس‌جمهور برای حل مشکلات در آن منطقه نباشد. در ثانی، چنانچه تعداد این سفرها از حدی بگذرد دیگر به‌سمت عادی شدن پیش خواهد رفت.

عادی‌سازی این سفرها نزد مردم نتیجه خوبی نخواهد داشت. از طرف دیگر، رئیس‌جمهور کشور مشغله‌های متعددی دارد. مشکلات کشور و پیگیری بسیاری از تصمیم‌گیری‌ها و جلسات باید در تهران دنبال شود. این سفرها ممکن است مقداری به این موضوعات آسیب بزند که آسیب دیدن این موضوعات، آسیب دیدن کل ارکان کشور خواهد بود. بنابراین بر سر تعداد بالای سفرها هم باید تأمل بیشتری صورت گیرد.»

***

دستور دادستان کل درباره اهانت با آیت‌الله صافی

حجت الاسلام محمدجعفر منتظری دادستان کل کشور و رئیس دادگاه ویژه روحانیت در واکنش به حواشی ایجاد شده در فضای مجازی پیرامون فرمایشات آیت الله العظمی صافی گلپایگانی مرجع عالیقدر شیعه، ضمن اظهار تاسف از اینکه اشخاصی به خودشان اجازه می‌دهند که حریم مرجعیت شیعه را به بهانه‌هایی مورد هتک حرمت قرار دهند، اظهار کرد: باید حوزه نقد یک مطلب را کاملا از حوزه اهانت و هتک حرمت جدا کرد.

وی از صدور دستور به دادسرای ویژه روحانیت برای پیگیری موضوع خبر داد و افزود: از آنجاییکه شخص منتشر کننده این مطلب، طلبه و مرتبط با حوزه علمیه است، رسیدگی به موضوع، درحوزه صلاحیت دادسرا و دادگاه ویژه روحانیت است که به آن مرجع ابلاغ شده که ماجرا را در دستور رسیدگی و پیگیری قرار دهد.

دادستان کل کشور تصریح کرد: همچنین طبق ماده 27 قانون مطبوعات، رسیدگی به اتهامات شبکه‌های خبری که موضوع اهانت به مرجعیت را منتشر و بازنشر کرده‌اند، در صلاحیت هیات نظارت بر مطبوعات است که همین امروز دستور داده شد که موضوع در هیات نظارت مورد بررسی، پیگیری و رسیدگی قرار گیرد و طبق قانون با افراد خاطی برخورد خواهد شد.

ضمن آنکه شرایط عمومی کشور به گونه‌ای است که باید دامنه این مسایل خیلی زود جمع شود و نباید التهاب مسائل اجتماعی افزوده شود.

سایت رجانیوز که مطلب فوق الذکر را درباره آیت الله صافی منتشر کرده بود نوشت: «

اهانت واقعی به مرجعیت و توهین به آیت الله العظمی صافی گلپایگانی، همین رفتار اصلاح طلبان در واکنش به نقد سخنان ایشان است. این اهانت به مرجعیت است که تلاش می کنند ماجرا به گونه ای روایت شود که ایشان را وارد بازیهای بچه گانه سیاسی خود کنند تا تصویری مقابل دولت و حتی مقابل رهبر انقلاب از این مرجع عالیقدر شیعه به نمایش بگذارند. نه شخصیت و نه سوابق آیت الله صافی و نه نوع مواجهه هوشمندانه جریان انقلاب این اجازه را به جریان غربگرا نخواهد داد که از این نمد برای خود کلاهی ببافند...

مبنای روشی تحصیل علم در حوزه علمیه، نقد و مباحثه است. بسیاری از اوقات طلاب جوان در درس خارج مراجع، حتی با ادبیات تند و صریح مباحث استاد را به چالش می کشند و استاد هم گاهی با آرامش و گاهی او هم با ادبیات تند پاسخ می دهد. این روش که طی سالیان، منجر به توسعه فقه و رشد علمی طلاب و علما شده آنقدر پذیرفته شده و مقبول است که اصطلاح «دعوای طلبگی» به یک ضرب المثل رایج تبدیل شده است و منظور این است که دو طرف بدون انگیزه های شخصی و غیر اخلاقی تنها بر سر مباحث علمی بحث و جدل می کنند و پس از آن دوباره به عالم رفاقت و دوستی باز می گردند. بنابراین عجیب آن است که جماعتی طلبه و روحانی اصلاح طلب از نقد تند طلبگی عصبانی و مدافع مرجعیت شده اند!»

***

باقری زمان آغاز مذاکرات هسته‌ای را اعلام کرد

علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در مصاحبه با شبکه «روسیا الیوم» درباره گفتگوها با انریکه مورا گفت: «تمایل دارم تأکید کنم که هدف از مذاکرات لغو تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه است؛ تحریم‌هایی که رژیم آمریکا در ورای آن قرار دارد. مسئله دوم گفت‌و‌گویی است که از دو هفته اخیر با آقای مورا آغاز کرده‌ام. آقای مورا هماهنگ‌کننده مشترک توافق هسته‌ای است و مسئولیت هماهنگی میان گروه 1+4 را برای مذاکره با ایران برعهده دارد. برای اینکه بتوانیم زمینه و شرایط مناسب برای مذاکرات آتی را فراهم کنیم با هدف لغو این تحریم‌های غیرقانونی و بی‌رحمانه، من با او در تهران و بروکسل دیدار کردم. ما در این دیدارها شرایط، ملزومات و شروط برگزاری یک مذاکرات موفق را مورد بحث و بررسی قرار دادیم و این می‌تواند به توافقاتی منجر شود که نتایجی عملی در پی داشته باشد».

علی باقری اظهار داشت: «ما البته طبق قراری که با آقای مورا گذاشتیم قرار شد که مرحله آینده مذاکرات در ماه نوامبر آغاز شود؛ اما مسئله مهم‌تر این است که طرف‌های دیگر چه چیزی ارائه خواهند کرد. طرف مقابل چه چیزی برای لغو تحریم‌ها ارائه خواهد کرد بنابراین باید اراده‌ای قوی برای پذیرش تصمیم لغو تحریم‌ها وجود داشته باشد پس چنانچه تصمیم لغو این تحریم‌ها مورد پذیرش نهایی قرار گرفت، ما عملا در مذاکرات آتی پیشرفت خواهیم داشت. مسئله اصلی در اینجا زمان مذاکرات نیست بلکه چیزی است که طرف مقابل برای لغو تحریم‌ها ارائه می‌کند».

معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بیان کرد: «توانمندی دفاعی هر کشور به همان کشور مربوط می‌شود و هر کشوری مطابق با منافع ملی خود و در چارچوب توانمندی‌هایی دارد، رفتار می‌کند تا از امنیت خود دفاع کند و قدرت بازدارندگی مناسب ایجاد نماید. این کشور می‌تواند و باید تجهیزات لازم برای این امر را به دست آورد. جمهوری اسلامی ایران در راستای این سیاست خود را از نظر دفاعی تجهیز می‌کند تا امنیت ملی خود و همچنین منافع ملی‌اش را حفظ کند. هیچ کشور دیگری این حق را ندارد که از توانمندی‌ها و چیزهایی که کشوری دیگر برای دفاع از منافع ملی خود دارد، صحبت کند».

***

انتقاد رسانه نزدیک به زاکانی از صداوسیما

سایت جهان نیوز که از رسانه های نزدیک به علیرضا زاکانی به شمار می رود در مطلبی با انتقاد از رویکرد جدید صدا و سیما در دوره جبلی نوشت: «بالاتر از اشتباهات فاحش که سبب بی انصافی هایی نیز در دو موضوع خبری انتصاب شهردار تهران و دیدگاه تقطیع شده رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه درباره فساد شد، توجه به عدالت سیاسی از الزامات موفقیت رویکرد جدید صداوسیما است.

صداوسیما با پرداخت به موضوع دکتر زاکانی و حجت الاسلام علی اکبری می خواهد نشان بدهد که جناح سیاسی با تابلوی انقلابی گری و اصولگرایی را نیز نقد خواهد کرد و نگاه عدالتخواهانه و بی طرف به جناحین سیاسی کشور دارد. اما عدالت سیاسی دقیق تر این است که فراتر از اصولگرایی و اصلاح طلبی باید عدالت سیاسی را در میان حتی گروه های درون انقلابی نیز رعایت کرد.

به عنوان نمونه در همین فاصله کوتاه اخباری از انتصابات فامیلی توسط برخی مسئولین در برخی نهادها پخش شده و صداوسیما هنوز واکنشی نشان نداده است. یا به صورت مشخص تر این روزها یکی از گروه های سیاسی و یا برخی مدعیان پر سروصدا و پرحاشیه عدالتخواهی احساس نزدیکی و حمایت گسترده ای از آقای جبلی رئیس جدید صداوسیما در فضای مجازی دارند.

آیا صدا وسیما اشتباهات این طیف های سیاسی اتقاقا پراشتباه را که خود را همراهان و حامیان جدید آقای جبلی معرفی می کنند، هم به زودی مورد نقد قرار خواهد داد؟! آقای جبلی نباید اجازه بدهد که رویکرد جدید و مورد تقدیر صداوسیما با شبهات سیاسی و گره خوردنش با برخی سلیقه های سیاسی محدود و عدالتخواهان پرغلط در افکار عمومی، ارزش و تاثیرگذاری استراتژیک خود را از دست بدهد.»

***

روایت جابری انصاری از واکنش مهم سردار سلیمانی به استعفای ظریف به گزارش جماران حسین جابری انصاری معاون پیشین عربی و آفریقای وزارت امور خارجه روز گذشته در نشستی در کلاب هاوس با اشاره به سفر بشار اسد به تهران و استعفای دکتر ظریف به دلیل بی اطلاعی از این سفر، گفت: آن دو سه روزی که وزیر خارجه به محل کار خود نیامدند، با جشنواره بین المللی فیلم فجر در تهران همزمان بود. آن شب، حدود ساعت 9، داشتم از محل کارم در میدان امام خمینی (س) به وزارت ارشاد می رفتم که یک فیلم سینمایی جشنواره را ببینم. حاج قاسم تماس گرفت و با ابراز ناراحتی از اتفاقی که افتاده بود، گفت جریان چیست؟ چرا این جوری شد؟ باید سریع جمعش کنیم.

جابری انصاری افزود: من آنجا به روال همیشگی شفافیت و صراحتی که دارم نگاه خودم را مطرح کردم که به تهران آمدن رئیس جمهور سوریه به لحاظ نمادین و نشانه های سیاسی و راهبردی خیلی معنا دارد. شرایط سوریه عادی نیست و رئیس‌جمهور این کشور سفر خارجی نمی رود. تنها یکی دو بار به مسکو رفته است که رابطه دو کشور و نقش روسیه در بحران سوریه مشخص است. در چنین وضعیتی اینکه به تهران آمده، نمادی از نفوذ، تأثیرگذاری و قدرت ایران در سوریه و منطقه است.

جابری انصاری ادامه داد: گفتم این یک موفقیت نمادین بزرگ برای ایران بود، اما با توجه نکردن به برخی جوانب موضوع، به یک نقطه ضعف تبدیل شد. یعنی یک مسأله اختلافی شد که حال باید آن را جمع و جور کرد. ایشان هیچ بحثی با من نکرد که این جور نیست. بر عکس، چند دقیقه توضیح دادند که نیت و قصدی در کار نبوده که این گونه شود و دفتر رئیس جمهور و رئیس جمهور از سفر مطلع بوده اند و فرض من این بوده که به وزیر خارجه هم اطلاع می دهند. به هر حال بعد از این توضیحات اقناعی، همه حرف شهید سلیمانی این بود که الآن باید کمک کنیم هرچه زودتر این مسأله حل شود و به این شکل نماند.

وی تأکید کرد: حاج قاسمی که به عنوان نماد میدان معرفی می شود و به حق و درست هم نماد میدان است و شخصیت اسطوره ای و برجسته این قطعه از تاریخ ایران است که ماندگار خواهد بود، با همه افکار، اولویت ها و برنامه های خود، پا در یک کفش کرد تا هرچه زودتر کدورتی که در اثر این موضوع ایجاد شده بود، رفع شود. شهید سلیمانی به خانه دکتر ظریف رفت و با محبت و ویژگی های ارتباطی که داشت، به این ماجرا خاتمه داد.