دوشنبه 5 آذر 1403

بایدن میزبان اجلاس آب و هوایی پس از بازگشت آمریکا به توافق پاریس

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
بایدن میزبان اجلاس آب و هوایی پس از بازگشت آمریکا به توافق پاریس

تهران - ایرنا - جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در روزهای پایانی این هفته میزبان اجلاس آب و هوایی با مشارکت 40 نفر از رهبران جهان است و امیدوار است به توافقاتی با برخی از کشورهایی که بیشترین نقش را در انتشار گازهای گلخانه ای دارند، دست یابد.

به گزارش ایرنا این اجلاس مجازی روزهای 23-22 آوریل (3-2 اردیبهشت) و در حالی برگزار می شود که طبق نظرسنجی جدید سی بی اس 46 درصد از آمریکایی ها معتقدند که رسیدگی به مسائل مربوط به تغییرات آب و هوایی باید به فوریت انجام شود.

تارنمای شبکه خبری سی ان بی سی نوشت: آمریکا و چین دو کشوری که بیشترین سهم را در آلودگی ناشی از انتشار گازهای گلخانه ای در جهان دارند در آستانه این نشست دو روزه که پنجشنبه و جمعه این هفته برگزار می شود درباره همکاری در زمینه تغییرات آب و هوایی توافق کرده اند.

این رسانه آمریکایی نوشت: معلوم نیست شی جین پینگ رئیس جمهوری چین در این اجلاس شرکت کند یا نه.

این در حالی است که برخی از رسانه ها همچون گاردین به صراحت اعلام کرده رئیس جمهوری چین در این اجلاس آب و هوایی به میزبانی آمریکا شرکت می کند و این اجلاس که به دعوت بایدن انجام شده اولین نشست رهبران پکن - واشنگتن از زمان آغاز دولت جدید آمریکا خواهد بود.

انتظارات از اجلاس آب وهوایی

سی ان بی سی نوشت: رئیس جمهور بایدن میزبان اجلاس جهانی خواهد بود که بدقت زیر نظر است و انتظار می رود نسخه به روز شده طرحی را با هدف کاهش انتشار دی اکسید کربن ارائه داده و از دیگر کشورهای جهان دعوت کند تا در زمینه مبارزه با بحران آب و هوایی همکاری کنند.

جان کری نماینده بایدن در امور آب و هوایی با مقاماتی از کشورهای مختلف از جمله چین برای جلب حمایت آنها از این اجلاس دیدار و گفت و گو کرده است.

این اجلاس فرصتی برای آمریکا برای ملحق شدن دوباره به تلاش های بین المللی برای مبارزه با تغییرات آب و هوایی به دنبال خروج آمریکا از توافق آب و هوایی پاریس در دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین آمریکا و برچیدن مقررات محیط زیستی است.

آمریکا بعد از چین دومین کشوری است که نقش بزرگی در آلودگی ناشی از دی اکسید کربن دارد.

انتظار می رود کاخ سفید اهداف جدیدی را برای کاهش آلودگی ناشی از دی اکسید کربن در توافق آب و هوایی پاریس تعیین کند. در توافق تاریخی پاریس 200 کشور عضو هستند.

بایدن انتظار می رود همچنین متعهد شود به کشورهای فقیرتر در مبارزه با تغییرات آب وهوایی کمک کند.

گروه های محیط زیست و تجار از رئیس جمهوری آمریکا خواسته اند اهدافی را از جمله کاهش دستکم 50 درصدی گازهای آلاینده تا سال 2030 تعیین کند که تعهدات قبلی این کشور را افزایش می دهد و باعث می شود افزایش گرمای زمین از 1.5 درجه سانتیگراد زیر سطح قبل از صنعتی شدن بالاتر نرود.

دولت باراک اوباما رئیس جمهور اسبق آمریکا کاهش آلاینده ها به میزان 26 تا 28 درصد پایین تر از سطوح تعیین شده در سال 2005 را تا سال 2025 هدف قرار می داد اما ترامپ از تلاش های فدرال برای تحقق این هدف جلوگیری کرد، کشورش را از توافق آب و هوایی پاریس خارج کرد و سیاست هایی را در جهت منافع تولید کنندگان سوخت فسیلی اتخاذ کرد.

شورای دفاع از منافع ملی آمریکا مارس گذشته اعلام کرد که هدف کاهش آلاینده ها تا 50 درصد «به خروج کشور از رکود ناشی از همه گیری از طریق ایجاد اشتغال برای آمریکایی ها، جلوگیری از مرگ و میر زودرس ده ها هزار نفر و ترغیب به اقدامات آب وهوایی بلندپروازنه در جهان کمک خواهد کرد.»

این در حالیست که بیش از 300 نفر از مدیران آمریکایی هفته گذشته از بایدن خواستند در آستانه این نشست اهدافی را برای کاهش تولید گازهای الاینده ترسیم کند که نشان می دهد بخش خصوصی اهدافی همسو با سیاست آب وهوایی دولت بایدن دارد.

دستور کار اب و هوایی بایدن

بایدن مبارزه با تغییرات آب و هوایی را به عنوان اولویت اصلی خود قرار داده و راه خود را از سلف خود، دونالد ترامپ که سیاست هایی را همسو با صنعت سوخت های فسیلی برگزید، جدا کرده است.

برنامه آب و هوایی بایدن شامل بسته بزرگی از زیرساختارها برای سرمایه گذاری در بخش انرژی پاک به عنوان یکی از بزرگترین اهداف کشور برای کنترل انتشار گازهای گلخانه ای است که عمدتا از طریق افزایش مالیات شرکت ها تامین مالی می شود.

بایدن همچنین وعده داده مقررات جدیدی را در زمینه تولیدکنندگان سوخت فسیلی اجرا کند تا سیاست آب و هوایی ترامپ را در زمینه مسائلی همچون اب و هوای پاک و نگهداری از اراضی و حیات وحش لغو کند.

هدف تعیین شده برای کاهش 50 درصدی انتشار دی اکسید کربن و گازهای گلخانه ای همچنان بسیار کمتر از تعهدات انگلیس، اتحادیه اروپا است که وعده داده اند انتشار آین آلاینده های زیست محیطی را به ترتیب به میزان 68 و 55 درصد تا سال 2030 کاهش دهند.

همکاری آمریکا و چین در زمینه آب و هوایی در سایه رقابت دو کشور

آمریکا و چین که دو کشور بزرگ آلوده کننده جهان با گاز دی اکسید کربن هستند درباره همکاری در زمینه تغییرات اب وهوایی به توافق رسیده اند با این حال همچنان در مسائل تجاری، حقوق بشر، مالکیت معنوی و فناوری رقیب هم محسوب می شوند.

در بیانیه مشترک کری نماینده بایدن در امور آب و هوایی و همتای چینی او دو کشور در زمینه همکاری با یکدیگر و دیگر کشورها برای مبارزه با بحران آب و هوایی به عنوان یک نیاز فوری و جدی ابراز تعهد کرده اند.

کری همچنین ماه جاری در مصاحبه با سی ان بی سی گفت آمریکا، چین و اروپا که روی هم رفته حدود نیمی از انتشار گازهای گلخانه ای را تشکیل می دهند باید با یکدیگر و با سایر کشورها برای کاهش این آلودگی همکاری کنند. وی گفت فکر می کنم که این یک فرصت اقتصادی بزرگ نه فقط برای امریکا بلکه برای مردم سراسر جهان است.

چین سال گذشته وعده داد تولید کربن را تا سال 2060 به صفر برساند و بایدن نیز وعده داده که آمریکا را در مسیر رسیدن به صفر رساندن تولید کربن در بخش برق تا سال 2035 و در اقتصاد تا سال 2050 قرار دهد.

نوامبر آینده قرار است یک اجلاس بزرگ آب و هوایی در گلاسکو اسکاتلند برگزار کند که کشورهای عضو توافق پاریس، اهداف به روز شده ای را در خصوص کاهش کربنی در دهه آینده ارائه خواهند داد.

بنابر گزارش مشترک گاردین، خبرگزاری فرانسه و رویترز از اجلاس دو روزه اب و هوایی سخنگوی وزارت خارجه چین گفته است که قرار است شی جین پینگ رئیس جمهوری این کشور در اجلاس اب هوایی از طریق ویدوئی سخنرانی «مهمی» را ارائه دهد.

گاردین نوشت: با توجه به این که چین و آمریکا بیشترین سهم را در انتشار گازهای گلخانه ای در جهان دارند بعید است راه حل جهانی در زمینه تغییرات آب و هوایی بدون مشارکت این کشور نتیجه دهد.

پکن: آمریکا باید مسئولیت بیشتری را قبول کند

مقابله با تغییرات آب و هوایی ابزاری موثر در سیاست خارجی رئیس جمهوری چین از سال 2013 بوده است. چین و آمریکا توافق نامه ای دوجانبه را در سال 2014 امضا کردند که راه را برای پیمان پاریس 2015 هموار کرد. اما با روی کارآمدن ترامپ و انکار تغییرات اقلیمی و وعده اش برای خروج از توافق پاریس، رئیس جمهوری چین بخش بیشتری از رهبری در مبارزه با تغییرات آب و هوایی را برعهده گرفت.

پکن سال گذشته اعلام کرد که چین تا سال 2060 انتشار گازهای گلخانه ای را به صفر می رساند. سیاست های وی همچنین چین را به سمت تولید جهانی صفحات خورشیدی، توربین های بادی و وسایل نقلیه الکتریکی سوق داده است.

بر اساس گزارش خبرگزاری شینهوای چین، رئیس جمهوری این کشور همچنین هفته گذشته در نشست مجازی آب و هوایی با فرانسه و المان شرکت کرد و گفت کشورهای توسعه یافته باید «الگویی» در کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و حمایت از واکنش به تغییرات آب و هوایی از سوی کشورها ترسیم کنند.

*س_برچسب‌ها_س*
بایدن میزبان اجلاس آب و هوایی پس از بازگشت آمریکا به توافق پاریس 2
بایدن میزبان اجلاس آب و هوایی پس از بازگشت آمریکا به توافق پاریس 3
بایدن میزبان اجلاس آب و هوایی پس از بازگشت آمریکا به توافق پاریس 4